Μπορεί να δίνουν στους συνταξιούχους φιλανθρωπικά βοηθήματα φτώχειας των 200 και 300 ευρώ, που δεν αναπληρώνουν με τίποτα την κλοπή της «προσωπικής διαφοράς», μπορεί στους 40.000 ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν επικουρική σύνταξη να δίνουν προκαταβολές της πλάκας, των 100 ή 50 ευρώ το μήνα, όμως η διαφήμιση του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης, του λεγόμενου ΤΕΚΑ, που καθιερώνει τον ασφαλιστικό τζόγο στις επικουρικές συντάξεις (δείτε εδώ και εδώ) καλά κρατεί.
Πρώτος ο σούπερ-μεταρρυθμιστής Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 4ο συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, είπε πως «ακολουθούμε το παράδειγμα της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας», χωρίς να προσκομίσει βέβαια συγκεκριμένα στοιχεία για το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα σε αυτές τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ούτε να αναφερθεί στο ύψος των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, που ασφαλώς δεν είναι το ίδιο με την Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε πως αυτά τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα «δίνουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας (!), έλεγχο στη σύνταξη, διαφορετικά επενδυτικά προφίλ. Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα και εμείς πρέπει να τους τα δώσουμε»!
Οταν ο Χατζηδάκης μιλάει γι αυτές τις περιβόητες «ελευθερίες», εννοεί μεταξύ άλλων και την εφαρμογή myteka.gov, που αρχικά ίσχυε μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους, επεκτάθηκε στις αρχές Φλεβάρη και στους μισθωτούς ασφαλισμένους του νέου ταμείου, ενώ μέσα στο Μάρτη θα είναι διαθέσιμη και σε εφαρμογή στο κινητό τους, από το οποίο θα παρακολουθούν σαν… χρηματιστές (ή μάλλον τζογαδόροι) την κίνηση των εισφορών τους!
Στη συνέχεια, πήρε τη σκυτάλη η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, η οποία, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα, ανέφερε πως «σήμερα, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκ. σωρευμένα κεφάλαια. Το 2040, θα έχει ενάμισι εκατομμύριο ασφαλισμένους και πάνω από 15 δισ. ευρώ σωρευμένα αποθεματικά. Μερικά χρόνια αργότερα, στη φάση της ωρίμανσής του, το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, το ΤΕΚΑ, προοπτικά (και μάλιστα πολύ σύντομα) θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και θα διαχειρίζεται κεφάλαια με μέγεθος πρωτόγνωρο για την κοινωνική ασφάλιση και με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και στην εθνική οικονομία».
Ετσι όπως παρουσιάζεται το θέμα, θα υπάρχει μόνο το… πανίσχυρο ΤΕΚΑ, που θα ελέγχει το 1/3 της οικονομίας και θα μπορεί να δώσει στο μέλλον πλούσιες παροχές στους ασφαλισμένους, που πρέπει να αισθάνονται σαν… μεγαλομέτοχοι! Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές, ούτε για το πού θα επενδύονται τα κεφάλαια που θα συσσωρεύσει το ΤΕΚΑ, τα οποία θα πηγαίνουν ακόμα και σε εταιρίες-δολοφόνους, που ευθύνονται για μαζικά εγκλήματα όπως το πρόσφατο στα Τέμπη, ούτε βέβαια αναφέρονται εμπεριστατωμένες μελέτες που να στηρίζουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους. Να σημειωθεί ότι αυτά τα κεφάλαια, που θα μπαίνουν στον «ατομικό κουμπαρά» του ΤΕΚΑ, προέρχονται από τις εισφορές που μετά το ασφαλιστικό έκτρωμα 4826/2021 δεν πηγαίνουν πλέον επικουρικές συντάξεις όσων ανήκουν στο παλιό διανεμητικό σύστημα, το οποίο έτσι θα χάσει 60 δισ. από τη χρηματοδότησή του.
Ακολουθεί το πιο αποκαλυπτικό κομμάτι της ομιλίας της Καρασιώτου, όταν αναφέρεται στη συμβολή του ΤΕΚΑ στην ανάπτυξη του «financial literacy», δηλαδή στην καταπολέμηση του λεγόμενου «χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού»:
«Στο ΤΕΚΑ, ήδη οι νέοι ασφαλισμένοι βλέπουν τις ατομικές τους εισφορές να σωρεύονται. Πολύ σύντομα θα βλέπουν την πορεία των επενδύσεών τους. Και ξαφνικά, η κοινωνική ασφάλιση, από εκεί που στο μυαλό των μεγαλύτερων είναι μια αόριστη έννοια (!) συνδεδεμένη με μια μελλοντική «σύνταξη», στο μυαλό και τη συνείδηση των νεότερων θα είναι ένας ατομικός λογαριασμός, ένα επενδυτικό προϊόν που πρέπει να επιλέξουν, οι αποδόσεις που θα τις παρακολουθούν, μια επιλογή ρίσκου που πρέπει να κάνουν. Αρα πολύ σύντομα και με αυτόματο τρόπο, οι νέοι μας θα αρχίσουν να έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις και τα προϊόντα. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να φύγει από τα χέρια μας»!
Αυτή είναι η «ασφαλιστική συνείδηση» που θέλουν να καλλιεργήσουν στους νέους ασφαλισμένους, ξαναζεσταίνοντας την ξινισμένη σούπα του «λαϊκού καπιταλισμού». Αντί να ελπίζουν στη «σιγουριά» μιας μελλοντικής σύνταξης, πρέπει να μάθουν να… ρισκάρουν! Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των λέξεων. Οπως ακριβώς ο υφυπουργός… ασφαλιστικού τζόγου, Πάνος Τσακλόγλου, παραδέχονταν πως «το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπόκειται στον κίνδυνο των αγορών»!
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ψηφιζόταν το ασφαλιστικό έκτρωμα, οι ασφαλιστικοί πλασιέδες του κεφαλαίου Χατζηδάκης – Τσακλόγλου, ισχυρίζονταν πως δήθεν οι εισφορές που θα μπαίνουν στον «ατομικό κουμπαρά» είναι εγγυημένες και δεν κινδυνεύουν και πως οι αποδόσεις των κεφαλαίων και οι όποιες διακυμάνσεις αφορούν το πόσο περισσότερα από αυτές μπορούν να κερδίσουν οι ασφαλισμένοι. Φυσικά, καμία τέτοια εγγύηση δεν θα υπάρχει στην πραγματικότητα (διαφορετικά γιατί να μιλήσουν για «ρίσκο»;).
Υπόσχονταν, βέβαια, ότι από το 2025 οι ασφαλισμένοι θα έχουν την «ελευθερία» να επιλέγουν οι ίδιοι το ασφαλιστικό «προϊόν» που θα τοποθετήσουν τις εισφορές, όμως καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ανίδεοι σε αυτά τα «κόλπα», οι υπεύθυνοι από το Ταμείο θα τους παροτρύνουν να επιλέγουν τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές συντάξεις τους, των οποίων το ύψος δεν μπορούν να το γνωρίζουν, κι ας τους διαβεβαιώνουν, ότι με κάποιον… μαγικό τρόπο θα είναι αυξημένες κατά 43% ή 68%!
Φυσικά, όταν οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι και οι αναλογιστικές μελέτες της πλάκας «διαβάζουν» τη… γυάλινη σφαίρα για το μέλλον της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν προβλέπουν γεγονότα όπως η οικονομική κρίση και η κατάρρευση ολόκληρων ασφαλιστικών κολοσσών, όπως έγινε στις ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία, αλλά και στην Ελλάδα με το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτούς τους κινδύνους, όμως, παραμένει αυτό της Χιλής, όπου ακόμη και μετά την κατάρρευση του πινοσετικού ασφαλιστικού συστήματος (που αποτελεί και το πραγματικό πρότυπο του Χατζηδάκη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη), μεγάλη μάζα του λαού έπαιρνε συντάξεις πείνας των 150 δολαρίων το μήνα (η υψηλότερη ήταν 450 δολάρια) και συνέχεια το κράτος προσπαθούσε να καλύψει τις τρύπες.
Οι εργαζόμενοι έφτασαν να δίνουν το 10% του κανονικού μισθού τους, το οποίο έμπαινε αυτόματα σε τράπεζες, μεταλλεία και άλλες εταιρίες, με αντάλλαγμα «ανταποδοτικές» συντάξεις πείνας, με αποτέλεσμα το 2018 να ξεσπάσουν μαζικές διαδηλώσεις.
Αλήθεια, μήπως ρώτησε κανείς τους ίδιους τους ασφαλισμένους, ειδικά τους νεοεισερχόμενους στη δουλειά, για τους οποίους η ένταξή τους στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι υποχρεωτική, αν επιθυμούν να κάνουν μια τέτοια «επιλογή ρίσκου» με ένα τμήμα του έμμεσου, «κοινωνικού» μισθού τους (γιατί αυτό ακριβώς είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που θα μπαίνουν στο ΤΕΚΑ), για να γίνει κεφάλαιο στα χέρια των ελληνικών και ξένων εταιριών; Εχουν δουλέψει και γι’ αυτές τις εισφορές και με βάση αυτό και μόνο το γεγονός θα έπρεπε να θεμελιώνεται το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συντάξεις, που γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση των καπιταλιστών και του αστικού κράτους, χωρίς να εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις και τις αποδόσεις κεφαλαίων.