Την οδηγία Βορίδη άρπαξε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για να πετάξει στο δρόμο 40 σχολικές καθαρίστριες.
Θυμίζουμε ότι ο Βορίδης έδωσε κατεύθυνση στους Δήμους να προβούν όχι μόνο σε λιγότερες προσλήψεις, αλλά ακόμη και αυτοί/ές που θα είναι τυχεροί/ές, να προσληφθούν με τρίωρη απασχόληση! Xωρίς να αυξήσει το συνολικό κονδύλι που διαθέτει το υπουργείο ως δαπάνη, έκανε τις εξής άθλιες παρεμβάσεις: Εδωσε τη δυνατότητα στους επίσης άθλιους δημοτικούς άρχοντες-μακρύ χέρι του κράτους, πρώτον να αυξήσουν το προσωπικό που προσλαμβάνουν για την καθαριότητα των σχολείων, κρατώντας, όμως, σταθερό το δεύτερο παράγοντα της εξίσωσης, τον αριθμό των ανθρωποωρών εργασίας (το ανώτατο 3 ώρες). Και δεύτερον, να αυξήσουν τα τετραγωνικά που κάθε εργαζόμενος καθαρίζει μέσα σε μία ώρα σε 160!
Ο ίδιος, άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ή να περικοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο αποτελεί το 20% του πενιχρού μισθού τους.
Την «ευκαιρία», όπως προαναφέραμε, άρπαξε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου που έστειλε στην ανεργία τις 40 πιο χαμηλόμισθες εργαζόμενες του Δήμου. Την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής ενέκρινε η Δημοτική Αρχή που δηλώνει με κυνισμό ότι δεν μπορεί η καθαριότητα των σχολείων «να επιβαρύνει αενάως τον προϋπολογισμό του Δήμου»!
Το προκλητικό επιχείρημα που επιστρατεύθηκε είναι ότι μιας και τώρα δεν υπάρχουν πρωτόκολλα covid για τα σχολεία, οι εργαζόμενες αυτές είναι αχρείαστες και ας πάνε στον αγύριστο. Δηλαδή, ο Δήμος, όχι μόνο επέδειξε μέγιστη αναλγησία, στερώντας το ψωμί από 40 φτωχές οικογένειες, αλλά βάζει σε κίνδυνο και την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας, όταν όλοι, ακόμη και οι ενσωματωμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι πολύ ζόρικα με την πανδημία.
Σε απόγνωση οι καθαρίστριες έδωσαν ραντεβού έξω από το Δημαρχείο, αλλά ο «ευαίσθητος» Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για να μην τις συναντήσει. Μάλιστα όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των Σχολικών Καθαριστριών «είχε ανατεθεί στην Ελληνική Αστυνομία ο ρόλος του πορτιέρη στο δημαρχείο κάνοντας ‘’face control’’ από το πρωί, ενώ παράλληλα είχε πέσει σύρμα όλοι οι αντιδήμαρχοι που στεγάζονται σε παρακείμενα κτίρια, να απουσιάζουν».
Μετά από κάποια ώρα, ο Δήμαρχος έδινε συνέντευξη σε ένα στημένο σόου για την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας για την ανακύκλωση ρούχων, που ως φαίνεται την ιεραρχεί υψηλότερα από το ψωμί των φτωχών οικογενειών και την απελπισία των ανθρώπων.
Μαθαίνοντας τα καθέκαστα οι καθαρίστριες μπήκαν στην αίθουσα ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις (που η Δημοτική Αρχή βαφτίζει κομψά μη ανανέωση συμβάσεων).
Ο Δήμαρχος έμεινε «παγωτό» και ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας άρχισε τα σπρωξίματα σε μια καθαρίστρια. Ο Δήμαρχος, που παριστάνει και τον πολύ δημοκράτη, όχι μόνο δεν τον έβαλε στη θέση του, αλλά αποχώρησε σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Εκανε μάλιστα στη συνέχεια και δήλωση-επιτομή της αμετροέπειας, βαφτίζοντας την πράξη των απελπισμένων γυναικών «προσβολή της δημοκρατίας», ενώ προσπάθησε να προκαλέσει και τον κοινωνικό αυτοματισμό («ο δήμος οφείλει να χρησιμοποιεί το προσωπικό που χρειάζεται, καθώς το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες»): «Ηταν ένα απαράδεκτο επεισόδιο, που δεν τιμά τη δημοκρατία που πολλοί ευαγγελίζονται. Μία εισβολή την ώρα μιας προγραμματισμένης υπογραφής σύμβασης και συνέντευξης τύπου. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες και προσβάλλουν τη δημοκρατία. Οφείλω να τονίσω ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα κι αυτό γιατί μιλάνε για απολύσεις, κάτι που δε συμβαίνει. Οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα περί απολύσεων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κατανοώ τους ανθρώπους που ζητούν εργασία, αλλά ο δήμος οφείλει να χρησιμοποιεί το προσωπικό που χρειάζεται, καθώς το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες»: Μωυσής Ελισάφ.
Τα γεγονότα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων.
Η ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου
«Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων για την απόλυση των 40 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα ενώ μέχρι πέρυσι στο Δήμο Ιωαννιτών εργαζόταν 166 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, για τη σχολική χρονιά 2022-2023 αποφασίστηκε η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 καθαριστριών με ημιαπασχόληση. Δηλαδή 40 καθαρίστριες απολύονται και επιπλέον 25 βλέπουν το μεροκάματο να κόβεται στη μέση. Προφανώς την πρώτη ευθύνη για την κατάσταση φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών που όχι μόνο δεν προκηρύσσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί μόλις 92 σχολικές καθαρίστριες για μια πόλη 100.000 κατοίκων.
Η Δημοτική Αρχή όμως, όχι μόνο δεν καλύπτει τα τεράστια κενά στην καθαριότητα των σχολείων αλλά με κυνικότητα δηλώνει ότι δεν μπορεί η καθαριότητα των σχολείων «να επιβαρύνει αενάως τον προϋπολογισμό του Δήμου» !!!!
Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Γ. Αρλέτος, Ελ. Ακονίδου, Φ. Βάββας, Στ. Μάντζιος και Γ. Λώλης αποδέχτηκαν την εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας Ι. Αϊβατίδη, σύμφωνα με την οποία αρκεί μία καθαρίστρια ανά 145 μαθητές των Ιωαννίνων, αφού δεν υπάρχουν πλέον πρωτόκολλα covid. Αποδέχτηκαν ότι 126 σχολικές καθαρίστριες καλύπτουν όλα τα κενά για τις 138 σχολικές μονάδες της πόλης.
Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Γ. Αρλέτος, Ελ. Ακονίδου, Φ. Βάββας, Στ. Μάντζιος και Γ. Λώλης με την ψήφο τους έστειλαν στην ανεργία τις 40 πιο χαμηλόμισθες εργαζόμενες του Δήμου. Δεν δέχτηκαν καν να αναβάλλουν τη συζήτηση του θέματος που έφεραν εκτός ημερήσιας διάταξης ώστε να αναζητήσουν καλύτερη λύση!
Αδιαφορούν για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες όπως η καθαριότητα των σχολείων. Θεωρούν ότι είναι ένα κόστος που δεν πρέπει να επωμίζεται ο Δήμος σε αντίθεση με τις υπηρεσίες τεχνικών συμβούλων που ψηφίζονται κατά κόρον, με τις δαπάνες για την τουριστική προβολή της πόλης, τις δαπάνες για την έξυπνη πόλη, τις δαπάνες για τα πρωταθλήματα θαλασσίου σκι.
Είναι στοιχισμένοι πίσω από την κυβερνητική πολιτική που στέλνει σε μια μέρα 20 εκατομμύρια απ το ταμείο ανάκαμψης για το Γιαννιώτικο Σαλόνι και το παλιό Πανεπιστήμιο αλλά δεν βρίσκει ούτε 1 ευρώ παραπάνω για παιδιά των λαϊκών οικογενειών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι το 2019, πριν τον Covid, που οι σχολικές καθαρίστριες ήταν εξίσου μειωμένες, οι κακές υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία της πόλης γιατί είχε νοσήσει -από απλές ασθένειες τότε- πολύ μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού. Εκεί θέλουν να ξαναγυρίσουμε!
Αρνούμαστε οι συνάδελφοί μας με τους μισθούς των 600 ευρώ να απολύονται για να περισσεύει ζεστό χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ο Σύλλογος ΟΤΑ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου 2022, στις 10:00 πμ μπροστά στο Δημαρχείο. Απαιτούμε όχι απλά να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 166 καθαριστριών με πλήρη εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά να προληφθεί επιπλέον προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και των σχολείων αλλά και των κτιρίων των Δήμων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Απαιτούμε τη μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων σε αορίστου χρόνου».