«Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ζητά από όλους τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας να παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη άδικη κατασυκοφάντηση μιας ολόκληρης παραγωγικής περιοχής όπως αυτή της Μανωλάδας και ενός προϊόντος όπως η φράουλα. Κανείς δεν αναφέρει πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, ακόμα και αν έχουν σημειωθεί 1-2 επιθέσεις κατά αλλοδαπών εργαζομένων στην περιοχή και κατά το παρελθόν. Τρεις χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι στην περιοχή επί 10 και πλέον έτη είναι λογικό ότι θα υπάρχουν και παρατράγουδα όπως άλλωστε αν κοιτάξουμε στο παρελθόν θα δούμε φαινόμενα βιαιότητας ανάμεσα και σε έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλη αυτή η αντιμετώπιση προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στην προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού εξαγωγικού πυλώνα με βάση την φράουλα (…) Ο υπερβάλλων ειδησεογραφικός ζήλος των τελευταίων ημερών έχει ήδη καταστρέψει κάποιες παρτίδες προϊόντος το οποίο παρέμεινε ασυγκόμιστο στο χωράφι (…) Για να λυθεί άμεσα το θέμα θα πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινή τακτοποίηση παραμονής των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται στην συγκομιδή της φράουλας και οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία απολαμβάνουν επί χρόνια της φιλοξενίας των τοπικών παραγωγών (…) Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας σε κάθε περίπτωση στέκεται στο πλευρό του Ελληνα παραγωγού αλλά και του αλλοδαπού εργάτη γης ο οποίος θα πρέπει να απολαμβάνει ασφαλιστικής κάλυψης για την εργασία του. Φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι καταδικαστέα (…) Σε κάθε περίπτωση η εθνική παραγωγή πρέπει να στηριχτεί και στα πλαίσια αυτά πρέπει να σταματήσει η δυσφήμιση της περιοχής της Μανωλάδας και της φράουλας (…) Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κάποιοι πυροβολισμοί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης χώρας και το νέο μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου την ίδια στιγμή που για την οικονομική καταστροφή δεκάδων συναθρώπων μας που καλλιεργούν φράουλες φαίνεται πως δεν δίνεται η δέουσα σημασία, αντιθέτως κάποιοι βιάστηκαν να τις βαφτίσουν ματωμένες».
Διαβάζεις την ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ και ανατριχιάζεις. Δεν πρόκειται για κάποια ρεμάλια, αλλά για ανθρώπους μορφωμένους, με πτυχία, ακόμη και με πολιτικές φιλοδοξίες. Ιδιαίτερα κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι που ψήφισαν την επαίσχυντη αυτή απόφαση, η οποία όπως οι ίδιοι αναφέρουν με καμάρι, εγκρίθηκε ομόφωνα. Οταν μετά από ένα τέτοιο έγκλημα, που έστειλε 34 ανθρώπους στο νοσοκομείο, εφτά από τους οποίους σοβαρά, έχουν το θράσος να γράφουν τέτοια πράγματα, έχουν το θράσος να μιλούν για «κάποιους πυροβολισμούς», λες και ρίχτηκαν σε λούνα παρκ κι όχι πάνω σε ανθρώπινα σώματα, μπορούμε να φανταστούμε πώς τοποθετούνται αυτοί οι κύριοι επιστήμονες τον υπόλοιπο καιρό. ‘Η, μάλλον, γιατί να το φανταστούμε, όταν ξέρουμε τι γινόταν επί τόσα χρόνια κι αυτοί σιωπούσαν; Ποιος ξέρει πόσοι από δαύτους είναι άμεσα ή έμμεσα ανακατεμένοι στην καλλιέργεια φράουλας, η οποία έγινε «ισχυρός εξαγωγικός πυλώνας» επειδή στηρίζεται στο δουλεμπόριο και την άγρια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών.
Γιατί να μας παραξενεύει η στάση τους, όμως; Μήπως δεν βγήκε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Σαλτάρη και είπε τα ίδια ακριβώς στο κομματικό ραδιόφωνο αναγκάζοντας τον διευθυντή του σταθμού να παρέμβει και να προσπαθήσει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα;
Οι τρεις μπράβοι και ο ιδιοκτήτης της φυτείας προφυλακίστηκαν, οπότε κάθε σχόλιο κόπηκε με το μαχαίρι. Επί τέσσερις μέρες σκίστηκαν όλοι ποιος θα δείξει περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος. Μέχρι και επίσκεψη σε παραγκομαχαλά της Μανωλάδας έκανε ο Δένδιας, συνοδευόμενος από κάμερες και φωτογράφους. Οργάνωσαν την ελεγχόμενη οργή οι φυλλάδες, έσφιξαν την τοπική αστυνομία και έπιασε τους μπράβους και πλέον όλα είναι έτοιμα για να επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση. Ακόμα και οι μπράβοι δε θα σαπίσουν στη φυλακή. Ο ιδιοκτήτης θα βγει σε λίγο καιρό, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας, και θ’ ακολουθήσουν οι μπράβοι, ούτως ώστε όταν δικαστούν να πέσουν στα μαλακά, αφού η αστυνομία φρόντισε να χαρακτηρίσει το περιστατικό «συμπλοκή», δίνοντάς τους το βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα: ήταν 200 και ήμασταν τρεις, φοβηθήκαμε μη μας σκοτώσουν! Και βέβαια, το σύγχρονο δουλεμπόριο θα συνεχίζεται κανονικότατα, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική αγροτική παραγωγή, μεγάλη και μικρή.