Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Αυγούστου
  • Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες
  • Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς
  • Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση
  • Σαν σήμερα 23 Αυγούστου
  • Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Με απολύσεις εργατών αυξάνουν την… απασχόληση τα προγράμματα του ΟΑΕΔ!
Εργατικά

Με απολύσεις εργατών αυξάνουν την… απασχόληση τα προγράμματα του ΟΑΕΔ!

Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Ιούλ 2021, 08:59

Πανηγυρίζει και πάλι ο ΟΑΕΔ για το πόσο καλά δουλεύει το σύστημα… ανακύκλωσης της ανεργίας, παρουσιάζοντας ποσοστά επιτυχίας και συγκρίσεις με τις προηγούμενες χρονιές, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για του λόγου το αληθές! 

Τι και αν η επίσημη ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε το 17,1% ( σε σχέση με το 16,2% του περσινού πρώτου τριμήνου); Οι ιθύνοντες του ΟΑΕΔ, ζώντας σε ένα… παράλληλο σύμπαν, κάνουν λόγο για 13.189 νέες θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ προαναγγέλλουν άλλες 25.900 θέσεις (όλες…. προσωρινές βέβαια), που θα προκύψουν από τα «ανοικτά προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με επιδότηση που φτάνει το 100% του μισθού και των εισφορών, απλουστευμένους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής, ενώ δεν υπάρχουν δεσμεύσεις». 

Ενα τέτοιο πρόγραμμα προαναγγέλλει 1.000 θέσεις εφτάμηνης απασχόλησης για την Δυτική Ελλάδα και την Hπειρο, για ανέργους 18 έως 30 ετών. 

Με αυτό όλοι θα είναι ευχαριστημένοι! Πρώτα-πρώτα οι άνεργοι, που για… εφτά ολόκληρους μήνες θα εργαστούν με τον βασικό μισθό ( για μετά… έχει ο θεός!) και θα αποκτήσουν «επαγγελματική εμπειρία», οι εργοδότες καπιταλιστές που δε θα βάλουν καθόλου το χέρι στην τσέπη, αφού η επιδότηση θα φτάσει το 100% μισθών και εισφορών, βγάζοντας έτσι τεράστια κέρδη (για το καλό της εθνικής οικονομίας, βεβαίως βεβαίως…), αλλά και η κυβέρνηση που θα διαφημίζει όλη αυτή τη φάμπρικα σαν καταπολέμηση της ανεργίας, σε μια εποχή που το κύρος της από τα αντεργατικά εκτρώματα και όλες τις άλλες «επιτυχίες» της στο μέτωπο της πανδημίας έχει υποστεί πλήγμα. 

Εκείνο που δεν λένε οι ανακοινώσεις του ΟΑΕΔ είναι το πόσοι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους. Αυτό όμως γίνεται ξεκάθαρο, αν προσέξει κανείς το πώς παρουσιάζουν κάποιες προϋποθέσεις που βάζουν, σαν δήθεν προστασία των εργαζομένων στις υπό επιδότηση επιχειρήσεις. 

Διαβάζουμε σε δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ στις 25/6/2021, την ημέρα που «έκλεινε» το πρόγραμμα των 1.000 θέσεων 12μηνης εργασίας, που αφορούσε εργαζόμενους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση: «Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής αποτελεί, η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού του προσωπικού της επιχείρησης, σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων 12 μηνών και η επιχείρηση να μην έχει λάβει ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση που να υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως». Με αυτή τη «ρήτρα», οι ιθύνοντες του ΟΑΕΔ δίνουν την εντύπωση στον αναγνώστη, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση που θα προσλάβει επιδοτούμενους ανέργους δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις προσωπικού για ένα χρόνο τουλάχιστον, αφού το… πλάνο μιλάει για αύξηση πάνω από τον μέσο όρο του αριθμού απασχολούμενων. 

Φυσικά, πρόκειται για… οφθαλμαπάτη, όπως θα δούμε. Οπως έχουμε επισημάνει (σ.σ. για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης) και όπως αναφέρει το τελευταίο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, «απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, σε μείωση του προσωπικού της». Αυτό ήταν και το πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, το οποίο έχει γίνει πράξη. 

Ο παρακάτω πίνακας, που παραθέτει ο ΟΑΕΔ στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται στον αριθμό των «ωφελούμενων» που δικαιούται να προσλάβει η κάθε επιχείρηση στο νέο πρόγραμμα, ο οποίος εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό του προσωπικού που απασχολεί.

Ας πάρουμε την τελευταία περίπτωση. Μία εταιρία άνω των 50 ατόμων μπορεί να προσλάβει 20 επιδοτούμενους του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, δεν την εμποδίζει κανένας, όλο τον προηγούμενο χρόνο, μέχρι τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από την έναρξη του προγράμματος επιδότησης, να έχει απολύσει 10 ή και 15 άτομα (ανάλογα με τις ανάγκες και τους υπολογισμούς της εργοδοσίας). Πάλι κερδισμένος θα είναι ο εργοδότης καπιταλιστής. Γιατί το «κενό» που θα προκύψει θα το καλύψει με το παραπάνω από τους «ωφελούμενους» του ΟΑΕΔ, χωρίς να βάλει καν το χέρι στην τσέπη, αφού η επιδότηση για τους καινούργιους μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% του μισθού τους. Και επιπλέον, θα είναι «καθ’ όλα εντάξει» με την προϋπόθεση που βάζει ο ΟΑΕΔ για αύξηση του προσωπικού πάνω από το μέσο όρο το τελευταίο δωδεκάμηνο. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσες απολύσεις μπορεί να έχουν γίνει σε όλες τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, μέχρι να φτάσουν να προσλάβουν τον αριθμό των 1.000 «ωφελούμενων» ανέργων! Και δεν είναι μόνο ένα το πρόγραμμα που εξαγγέλλεται, όπως είδαμε. 

Ολο αυτό συμβαίνει, φυσικά, επειδή ο ΟΑΕΔ δεν απαιτεί από τους εργοδότες να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολούμενων εργατών πριν από την έναρξη του προγράμματος, αλλά αυτή η αύξηση να προκύπτει με τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας. Οι απολύσεις θα αποφεύγονταν μόνο αν απαγορευόταν ρητά να γίνουν το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την έναρξη του προγράμματος επιδότησης (και αν υπήρχε ο σχετικός έλεγχος, βέβαια). Ομως, η απαγόρευση υπάρχει μόνο για το πολύ κοντινό διάστημα των τριών μηνών, στο οποίο οι καπιταλιστές μπορούν να κάνουν άνετα το «κουμάντο» τους για το ποιους θα βγάλουν. Ετσι λειτουργεί η φάμπρικα της «ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης» (όπως έχουμε αναφέρει). Σύμφωνα με τα… νεοφιλελεύθερα μαθηματικά, όμως, αυτό παρουσιάζεται σαν «αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των επιχειρήσεων πάνω από τον μέσο όρο»!

 Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εργοδότες καπιταλιστές έχουν και το πάνω χέρι στο ποιους θα προσλάβουν στα διάφορα προγράμματα, λες και τους πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Οπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της 25ης Ιουνίου, «για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και το επιθυμητό επίπεδο. Στη συνέχεια, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν στην επιχείρηση τους κατάλληλους υποψηφίους, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, και κατόπιν η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο». Δηλαδή, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ περιορίζονται αναγκαστικά στο ρόλο του συμβούλου προσλήψεων των καπιταλιστικών επιχειρήσεων! 

Σε αυτό το σημείο συμβαίνει το εντελώς αντίθετο από τα αντίστοιχα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε φορείς του Δημοσίου, τους Δήμους και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις. Εχουμε αναφερθεί και σε αυτά τα προγράμματα, που αποτελούν ασφαλώς ανακύκλωση της ανεργίας. Το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις, επειδή δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μέσω προσωρινών συμβάσεων του ΟΑΕΔ, οι οποίες συνήθως είναι οκτάμηνης διάρκειας και συχνά παίρνουν παράταση κάποιους μήνες. Οταν κάποιες συμβάσεις τελειώνουν και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, που είχαν αρχίσει να μαθαίνουν τη δουλειά, φεύγουν, οι ανάγκες μένουν ακάλυπτες, καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον ΕΦΚΑ, με την υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων. Ωστόσο, ο τρόπος επιλογής είναι πιο συγκεκριμένος από ό,τι στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα. 

 Η διάκριση ανάμεσα σε επιτυχόντες και επιλαχόντες βασίζεται στον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος, ο οποίος στην ηλεκτρονική του αίτηση επιλέγει μέχρι τρεις θέσεις. Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ ο άνεργος βλέπει πόσες θέσεις εργασίας αναλογούν στον κάθε φορέα που θα επιλέξει (πχ. Δήμος, υπηρεσία κλπ). Εάν είναι μέσα στους επιτυχόντες, θα τοποθετηθεί σε κάποια από τις θέσεις που έχει επιλέξει. Εάν για κάποιους λόγους αρνηθεί ο υποψήφιος να πάει σε αυτή την θέση, τότε καλείται ένας επιλαχών για να καλύψει το κενό αυτό κ.ο.κ. Επίσης, ο άνεργος μπορεί να υποβάλλει ένσταση αν δεν είναι το όνομά του στους επιτυχόντες. 

Στα προγράμματα, όμως, της «ενεργητικής απασχόλησης» που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, όλα αυτά πάνε περίπατο. Σιγά μην ασχολούμαστε τώρα με πίνακες, μόρια, σειρές προτεραιότητας και άλλα τέτοια….γραφειοκρατικά. Εδώ πάμε για… επανεκκίνηση της… οικονομίας (και της κονόμας ταυτόχρονα), τέτοια θα κοιτάμε τώρα; Δεν πρέπει να καθυστερούμε άσκοπα. Γι’ αυτό ο ΟΑΕΔ προτείνει για την κάθε θέση έναν αριθμό ατόμων και οι εργοδότες καπιταλιστές, σαν γενικοί δερβέναγες, επιλέγουν ποιους θα βάλουν στη δούλεψή τους, παρόλο που θα τους πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό (ή και εξ ολοκλήρου) με κρατικά λεφτά από τον ΟΑΕΔ, αφού πρώτα έχουν απολύσει ένα μέρος του προσωπικού τους! Το πόσο… αδιάβλητα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγουν τους «ωφελούμενους» είναι… άγνωστα. Μάλλον θα μετράει η ηλικία, η «προσαρμοστικότητα» των εργαζόμενων, το πόσο πειθήνιοι είναι και άλλα τέτοια Κατά τα άλλα, μόνο στο… Δημόσιο συμβαίνουν τέτοια πράγματα, σύμφωνα με τη γνωστή νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα.

Οσο για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το πρόγραμμα των 1.000 θέσεων στην καταπολέμηση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο, λόγω περιοχής, θυμηθήκαμε το ξακουστό…. γεφύρι της Αρτας, που «ολημερίς το χτίζανε, τη νύχτα γκρεμιζόταν».

Εκτύπωση 🖨
ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ Γερμανία «παίζει» (και) μόνη της με Λονδίνο και Ουάσινγκτον

Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

Επόμενο άρθρο Για τη φουκαριάρα τη… δικαιοσύνη

Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

Σχετικά Αρθρα

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

Εργατικά 22 Αυγ 2025, 09:40

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

Εργατικά 21 Αυγ 2025, 20:32

Μεγάλη παραβατικότητα και εργασιακές σχέσεις γαλέρας στα ξένα ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 12 Αυγ 2025, 18:05

Αναπληρωτές ΔΥΠΑ: Τους κόβουν την αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας και τους ζητούν να επιστρέψουν αναδρομικά τις αποζημιώσεις πενταετίας!

Εργατικά 6 Αυγ 2025, 07:16

Να ακυρωθεί ΤΩΡΑ η πειθαρχική δίωξη του Κ. Τουλγαρίδη και να του δοθεί πλήρης πρόσβαση στον πειθαρχικό φάκελο

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κώστας Σωτηρίου»

Εργατικά 3 Αυγ 2025, 07:00

Εμπαίζουν τους τυφλούς: Αλλοθι στον Φάρο Τυφλών για την απόλυση τυφλής εργαζόμενης

Εργατικά 2 Αυγ 2025, 07:09
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

24 Αυγ 2025, 00:01
Παιδεία

Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες

Σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Ηπειρο 

23 Αυγ 2025, 13:50
Διεθνή

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

23 Αυγ 2025, 08:52
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2025, 00:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

22 Αυγ 2025, 19:09
Κόντρες

Λεβεντιά η κομμώτρια

22 Αυγ 2025, 13:11
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

22 Αυγ 2025, 09:40
Η παπάρα

Γιατί στέλνει non paper ο Κεφαλογιάννης;

22 Αυγ 2025, 09:32
Παιδεία

Λουκέτο σε 38 σχολεία της Ηπείρου – Μια σιωπηλή καταδίκη της Περιφέρειας

Σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2025-2026

22 Αυγ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

21 Αυγ 2025, 21:53
Εργατικά

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

21 Αυγ 2025, 20:32
Κόντρες

Οταν ο εγκληματίας φωνάζει «πιάστε τους, αυτοί το ‘καναν»

21 Αυγ 2025, 19:47
Αθλητισμός

Για τα μάτια του Ουίσαμ…

21 Αυγ 2025, 13:01
Καταστολή

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

21 Αυγ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

21 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Καταδρομική επίθεση μαχητών μέσα σε στρατόπεδο του σιωναζιστικού στρατού

Σήμερα το πρωί στη Χαν Γιούνις

20 Αυγ 2025, 17:58
Κόντρες

Τον ακούσατε τον Κούλη, ρε;

20 Αυγ 2025, 14:00
Διεθνή

Γάζα: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων

20 Αυγ 2025, 10:38
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

Λιβερία: Ημέρα σημαίας (1847).

1902: Αρχίζει η λειτουργία του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.

1905: Οκτώ ναύτες του «Ποτέμκιν» καταδικάζονται σε θάνατο για ανταρσία.

1930: Διαδηλώσεις στην Ινδοκίνα με αφορμή την τρίτη επέτειο της εκτέλεσης των Sacco και Vanzetti, δύο νεκροί.

1962 : Προάστιο της Αβάνας βομβαρδίζεται από τη θάλασσα κατά την επίθεση κουβανών εξόριστων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πηγές Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε εντολή για αυξημένη ετοιμότητα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις περιοχές κατηγορία κινδύνου 4 και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες: Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας) και Κρήτης (ΠΕ Χανίων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τον δείκτη επικινδυνότητας 4, με πρόσθετα μέτρα όπως η εναέρια έμφορτη επιτήρηση, η μεταστάθμευση ελικοπτέρου με ομάδα Δασοκομάντος στα Κύθηρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, καθώς και ο διπλασιασμός των περιπόλων και η διασπορά μηχανημάτων έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Xτες αργά το απόγευμα, έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας το παραπάνω non paper. Αν ψάξετε τα σάιτ από χτες το βράδυ και τις εφημερίδες σήμερα, θα το βρείτε δημοσιευμένο σαν… ρεπορτάζ. Ετσι γίνεται το «ρεπορτάζ» στις μέρες μας. Η «γραμμή» έρχεται έτοιμη από τα Γραφεία Τύπου των υπουργών και απλά αναδημοσιεύεται. Για ποιο λόγο εκδόθηκε αυτό το non paper; Ο υπουργός που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή των συνεντεύξεων το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, ο υπουργός που δήλωνε με αλαζονεία, στις 20 Ιούλη, ότι «όσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση», ένα μήνα μετά από τις αλαζονικές δηλώσεις του αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Και θέλει να μας μετατρέψει όλους σε παπαγαλάκια του. Να μας βάλει να γράψουμε ότι ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έδωσε εντολή να ληφθούν για σήμερα και πρόσθετα μέτρα πέραν των προβλεπόμενων. Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει ότι οι υφιστάμενοί του, οι επιχειρησιακοί, αποδεικνύονται ανίκανοι, γι’ αυτό και ανέλαβε Ο ΙΔΙΟΣ να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει «πρόσθετα μέτρα» πέραν των προβλεπόμενων, που αποδείχτηκαν «ανεπαρκή» το προηγούμενο διβδόμαδο. Θυμηθείτε πόσοι πέρασαν απ’ αυτό το πόστο και εκδιώχτηκαν μετ’ επαίνων: ο Τσακ Νόρις της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, που κολακευόταν να τον αποκαλούν Νικ Χαρντ. Η μεταγραφή αεροδρομίου Στυλιανίδης, που αποδείχτηκε παλτό και σήμερα δεν είναι καν στην κυβέρνηση. Ο τιτανοτεράστιος Κικίλιας. Μετά ο νυν Κεφαλογιάννης. Τους έβαζαν δίπλα και κάποιον απόστρατο στραταίο, επειδή -όπως έβαζαν τα παπαγαλάκια να γράφουν- είναι δυνατοί στο επιχειρησιακό σκέλος. Ολοι παραμερίστηκαν ως αποτυχημένοι. Ποτέ δεν τους χαρακτήρισε αποτυχημένους ο Μητσοτάκης -αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς, κάθε κυβέρνησης, που παραμερίζονται- όμως αυτό ήταν το μήνυμα στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Ο Κεφαλογιάννης, γόνος παλιάς και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, έχει καταλάβει πλέον πως δε θ’ αργήσει και η δική του σειρά. Ως υφυπουργός, ήταν υπό τον Καραμανλή στο υπουργείο που είναι καθ’ ύλην υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Για πρώτη φορά υπουργός, παρατηρεί να καίγονται τα δάση απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, παρά τις προγενέστερες αλαζονικές δηλώσεις του. Προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του, μπας και συνεχίσει από κάποιο άλλο υπουργικό πόστο και να μην αναγκάζεται να τρέχει στο Μυλοπόταμο και να εκλιπαρεί τον Γρύλλο για ψήφους. Υπουργοί έρχονται και διώκονται, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Χειρότερη γίνεται, γιατί με την πάροδο του χρόνο συσσωρεύονται οι αιτίες. Σε αντίθεση με τα μπουρδέλα, που μπορεί να σωθούν αλλάζοντας «κορίτσια», τομείς όπως η δασοπροστασία εξαρτώνται πρωτίστως από την ασκούμενη πολιτική και τριτευόντως από τα πρόσωπα των υπουργών και των παρατρεχάμενων. Και όπως έχουμε απο-δείξει, ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Εφετείο 17Ν

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • ΕΛΑ

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • Επικοινωνία

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • Όροι χρήσης

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • Ποιοι είμαστε

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • Επικοινωνία

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

  • Όροι χρήσης

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

    Οι καπιταλιστές διαλέγουν οι ίδιοι τους τσάμπα «ωφελούμενους» ανέργους

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo