Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο
  • Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων
  • Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση
  • Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…
  • Σαν σήμερα 20 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Κοινωνικός και εργασιακός εφιάλτης
Εργατικά

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

Κοινωνικός και εργασιακός εφιάλτης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Μάι 2009, 00:00

Το ΔΝΤ ποτέ δεν μάσαγε τα λόγια του, όταν εισηγούνταν συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα στις κυβερνήσεις. Το ίδιο κάνει και τώρα, με την έκθεσή του που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας. Στις συνθήκες της κρίσης, η έκθεση εισηγείται μια σειρά πολιτικών και μέτρων, που θα διαμορφώσουν ένα εφιαλτικό κοινωνικό και εργασιακό τοπίο. Είναι η ευκαιρία που αναζητά το κεφάλαιο για να πετύχει μια στρατηγικής σημασίας νίκη επί της εργατικής τάξης.


Προβλέψεις τρόμου

Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του για να δημιουργήσει ένα σκηνικό τρόμου. Προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός, μεταξύ -1% και -2% το 2009, ενώ ανάκαμψη θα αρχίσει να σημειώνεται στα τέλη του 2010. Αυτή, όμως, «μεσοπρόθεσμα θα είναι μάλλον βραδεία αν δεν υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται σε 6% για το 2009 και σε 7% για το 2010. Σημειώνεται δε ότι στον υπολογισμό έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης (πάγωμα μισθών και συντάξεων, αύξηση φόρων κ.λπ.).

Στη συνέχεια αρχίζουν οι προτάσεις, οι οποίες από την αρχή ξεκαθαρίζουν τη σκοπιά από την οποία γίνονται.


Αφετηρία τα συμφέροντα του κεφάλαιου

Οι στόχοι που τίθενται περιγράφονται ως εξής: «Η διατήρηση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος για την στήριξη της παροχής πιστώσεων καθώς η ζήτηση ανακάμπτει η μείωση των πιέσεων από το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα για να δημιουργηθεί χώρος για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η προστασία των οικονομικά αδυνάτων με ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας και η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας και του κόστους στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επιτάχυνση της ανάκαμψης».

Μη σας ξεγελά η αναφορά στην «προστασία των αδυνάτων», γιατί αυτή αναφέρεται σε φιλανθρωπικού χαρακτήρα μέτρα, σαν κι αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα οποία επαινούνται από το ΔΝΤ. Για τους εργαζόμενους ως σύνολο θα δούμε στη συνέχεια τι προτείνεται.

Ειδικά οι τράπεζες απασχολούν ιδιαίτερα το ΔΝΤ, γι’ αυτό και τους αφιερώνει σημαντικό τμήμα της έκθεσής του. Τα μέτρα της κυβέρνησης (το πακέτο των 28 δισ.) κρίνονται θετικά, αλλά συνιστάται στο κράτος «να περιορίσει την εμπλοκή του σε ό,τι αφορά τις τράπεζες» και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών να αποφεύγουν να τάσσονται υπέρ του κατευθυνόμενου δανεισμού». Επίσης, αναφέρει ευθέως ότι οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη στήριξη από το ελληνικό κράτος για τη διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη ΝΑ Ευρώπη και στο κράτος συστήνεται να αποφύγει «τον χρηματοπιστωτικό εθνικισμό (και κάθε μορφή προστατευτισμού)». Ζητείται επίσης από τις κρατικές αρχές «να είναι σε επιφυλακή για να ενεργήσουν αν παρουσιαστούν συστημικές πιέσεις» στο τραπεζικό σύστημα, να ευνοήσουν αρχικά συγχωνεύσεις και «εφόσον απαιτείται κρατική ενίσχυση για μεμονωμένες τράπεζες, θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση της ελάχιστης δυνατής κρατικής ανάμιξης και της ύπαρξης συγκεκριμένων και ξεκάθαρων στρατηγικών εξόδου».


Δημοσιονομική ασφυξία

Το σχετικό κεφάλαιο αρχίζει ως εξής: «Το ΔΝΤ επικροτεί τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που έχουν ληφθεί μέσα στο 2009 και ενθαρρύνει την άμεση υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων». Ποια είναι αυτά τα μέτρα;

♦ Καμιά δημοσιονομική επέκταση. Ακόμα και μέτρα όπως οι επιδοτήσεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων και οι επιχορηγήσεις προς νέους ελεύθερους επαγγελματίες θεωρούνται αρνητικά.

♦ Εφαρμογή ενός «ολοκληρωμένου πολυετούς δημοσιονομικού σχεδίου προκειμένου να θέσει το χρέος σε καθοδική πορεία». Προτείνεται «ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ με μόνιμα μέτρα αρχίζοντας από το 2010». Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Φλεβάρη η κυβέρνηση (πάγωμα μισθών και συντάξεων και νέοι φόροι) υπολογίζονται σε 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, το ΔΝΤ εισηγείται διατήρηση αυτών των μέτρων και συμπλήρωμά τους με άλλα σκληρότερα. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για παροχές σε ομάδες ειδικών συμφερόντων ή σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες», σημειώνει το ΔΝΤ.

♦ Ειδικά για τον τομέα της φορολογίας προτείνουν «διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη μείωση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών» (δηλαδή φορολόγηση και όσων εισοδημάτων δεν φορολογούνται, «αποφασιστική πρόοδο στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και του ανεπίσημου τομέα της οικονομίας με τη διασταύρωση πληροφοριών και τεκμαρτή φορολόγηση» (επαναφορά του καταργημένου χιλιάρικου του Αλογοσκού-φη), «περαιτέρω αύξηση επιλεγμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης» και «αναβολή της προγραμματισμένης μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων κατά 1% ετησίως μέχρι το 2014». Φυσικά, για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καπιταλιστικών κερδών, που μόνο η ΝΔ μείωσε κατά 10%, δε λένε κουβέντα. Τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν με χαράτσωμα πρώτα των εργαζόμενων και δεύτερο των μεσαίων στρωμάτων.

♦ «Η δαπάνη για μισθούς αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις προσπάθειές της για τη συγκράτησή τους έτσι ώστε να δημιουργήσει χώρο για τον ιδιωτικό τομέα». Εδώ νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα. Σημειώνουμε μόνο ότι το ΔΝΤ εξειδικεύει αυτή τη γενική κατεύθυνση, προτείνοντας: «1) να συνεχιστεί η συγκράτηση μισθών (και να συμπεριλάβει και τις συντάξεις) – τέτοιες πολιτικές, δίνοντας το κατάλληλο μήνυμα, θα βοηθούσαν στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και 2) να συνεχιστεί η πολιτική περιορισμού των προσλήψεων έτσι ώστε να μειωθεί η δαπάνη για μισθούς».


Ισοπέδωση των συντάξεων

Ειδικό βάρος δίνει το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας εισαγωγικά ότι «Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις που αυξάνουν τις πιέσεις στον προϋπολογισμό καθώς και η αναλογιστική ανισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος δημιουργούν την ανάγκη ανάληψης πρόσθετης δράσης». Ο πρόσφατος ασφαληστρικός νόμος χαρακτηρίζεται «ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως πλέον το βάρος πρέπει να πέσει στο ύψος των συντάξεων.
«Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες πιέσεις της πληθυσμιακής γήρανσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να χορηγηθούν στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα αναγκαία μέσα και στοιχεία που θα της επιτρέψουν την κατάρτιση ετήσιας αναλογιστικής έκθεσης για όλα τα ταμεία, με σκοπό την αξιοποίησή της κατά την κατάρτιση του εθνικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους. (…) Παράλληλα, και μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, οι αρχές θα πρέπει να σχεδιάσουν παραμετρικές μεταρρυθμίσεις με ποσοτικοποιημένους στόχους. Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις εισφορές προκειμένου να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων στις επόμενες γενεές».

Και εδώ δε χωρούν αμφιβολίες. Προτείνεται ένα απολύτως «ανταποδοτικό» ασφαλιστικό σύστημα, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στον τομέα των ιδιωτικών ασφαλίσεων. Φυσικά, τα ληστευθέντα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση.


Ιδιωτικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ προτείνεται: «Οι αρχές θα πρέπει να θέσουν προθεσμία 5 ετών για την εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις». Το «πακέτο» για τις λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες πρέπει να εξαφανίσουν το «υψηλό κόστος εργασίας», που έχει οδηγήσει σε «σημαντικό χάσμα ανταγωνιστικότητας», περιλαμβάνει τα εξής:

♦ Περιορισμό των δημοσίων οργανισμών.

♦ Μείωση του προσωπικού και των πολιτικών διορισμών σε αυτούς.

♦ Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

♦ Εξορθολογισμό της νομοθεσίας και επίσπευση των δράσεων για τον περιορισμό του διοικητικού βάρους, με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος,

♦ Υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Υπηρεσιών για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, του λιανικού εμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής.

♦ Για το τέλος κρατούν τη βόμβα στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων: «Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη χαμηλότερου μοναδιαίου κόστους εργασίας». Στόχος είνα ο φτηνότερος εργαζόμενος, δηλαδή η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, που δεν γίνεται μόνο με τη μείωση των πραγματικών μισθών, αλλά και με άλλες μεθόδους («ελαστικές» εργασιακές σχέσεις). Επειδή, δε, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, προτείνουν τη σύναψη «τριμερούς κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ εργοδοτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κράτους», για την επίτευξη συναίνεσης.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

Σκληρό πόκερ και υποκρισία
Επόμενο άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδέχονται τις εισηγήσεις του ΔΝΤ

Σχετικά Αρθρα

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 20 Μάι 2026, 10:37

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

Εργατικά 14 Μάι 2026, 18:49

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

Εργατικά 12 Μάι 2026, 22:31

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

Εργατικά 12 Μάι 2026, 18:52

Κοινωνικός τουρισμός: Ηταν κοροϊδία, εξελίχτηκε σε φιάσκο

Εργατικά 7 Μάι 2026, 09:08

EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου

Εργατικά 1 Μάι 2026, 08:20
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
Πολιτισμός

Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…

Roger Waters - Mοna Miari, COMFORTABLY NUMB RE-IMAGINED

20 Μάι 2026, 10:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
Κόντρες

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

19 Μάι 2026, 19:23
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες

19 Μάι 2026, 11:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

Ημέρα μετρολογίας.

Ημέρα κατά άσθματος και αλλεργίας.

Ευρωπαϊκή ημέρα για τη θάλασσα.

Αραβία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1927).

Κούβα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1902).

1941: Ο φυλακισμένος Νίκος Ζαχαριάδης παραδίδεται από την ασφάλεια στη Γκεστάπο που τον μεταφέρει αεροπορικώς στη Βιέννη.

1947: Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος.

1972: Αποδρά ο Σήφης Βαλυράκης από τις φυλακές Κέρκυρας κολυμπώντας ως την Αλβανία όπου φυλακίζεται με την υποψία ότι είναι πράκτορας της ΚΥΠ.

1972: Διαλύονται εννιά φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

1985: Το Ισραήλ απελευθερώνει 1.500 Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα τρεις ισραηλινούς στρατιώτες.

2004: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης κάτω από Ι.Χ. σε αντιπροσωπεία της «Rover» στο Ελληνικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    17Ν
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Εφετείο 17Ν
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    ΕΛΑ
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Ποιοι είμαστε
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Επικοινωνία
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Όροι χρήσης
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Ποιοι είμαστε
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Επικοινωνία
  • ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo