Η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει την ασθένεια Covid-19 σε απλή ασθένεια, μειώνει τις ημέρες ασθένειας από 14 σε 5, μειώνει τις αποδοχές της άδειας κατά 50% και επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ, ενώ αλλάζει το δικό της νόμο (Ν. 4722/15.09.2020), τροποποιώντας το άρθρο 16 και καταργώντας το άρθρο 15.
Η Covid-19 δεν είναι μια απλή και συνηθισμένη ασθένεια για την οποία πρέπει να ισχύσουν οι διατάξεις της κουτσουρεμένης εργατικής νομοθεσίας που ισχύουν για τις άλλες ασθένειες. Αυτό αναγνωρίστηκε από την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το Νόμο 4722/2020, που επικύρωσε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του Αυγούστου 2020. Εισήγαγε σ’ αυτόν τον νόμο τα άρθρα 15 και 16 βάσει των οποίων χορηγείται άδεια από 7 μέχρι 14 ημέρες στους εργαζόμενους που νοσούν και άδεια τουλάχιστον 14 ημερών στους εργαζόμενους που νοσούν τα παιδιά τους από covid-19.
Oπως θα δούμε στη συνέχεια, προβλέπονταν σημαντικά μεγαλύτερες αποδοχές απ’ αυτές που προβλέπονται από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Γι’ αυτό και ψεύδεται, και μάλιστα απροκάλυπτα, ο υπουργός του κεφαλαίου Χατζηδάκης που ισχυρίζεται ότι απλά εφαρμόζει την ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Ο Χατζηδάκης γνωρίζει πολύ καλά τα άρθρα 15 και 16 του νόμου 4722/15.9.2020, γιατί τον υπογράφει και ο ίδιος ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γνώριζε ότι όλες οι σχολικές μονάδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, είχαν ανοίξει στις 11 Σεπτέμβρη του 2020.
Το άρθρο 16 του εν λόγω νόμου αφορά τη νόσηση και μαθητές του λυκείου από covid-19. Παραθέτουμε τις τρεις πρώτες παραγράφους (οι εμφάσεις δικές μας):
Αρθρο 16
Αδεια των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό COVID-19
- Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για δεκατέσσερις (14) ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.
- Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, ο τρόπος της οποίας ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών. Ειδικότερα για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των επιχειρήσεων του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), η ανωτέρω άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της παρούσας.
- Η άδεια της παρ. 1 χορηγείται ανεξάρτητα από άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στην αγορά εργασίας. Για τη χορήγησή της δεν απαιτείται προϋπηρεσία.
Πρέπει να σημειώσουμε εισαγωγικά, ότι δεν γνωρίζουμε αν και σε ποια έκταση εφαρμόστηκαν αυτές οι διατάξεις.
Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται άδεια τουλάχιστον 14 ημερών. Οπως είναι γνωστό, οι κυβερνητικοί λοιμωξιολόγοι, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μείωσαν τη διάρκεια της καραντίνας λόγω Covid-19 σε πέντε ημέρες. Ερχεται τώρα ο υπουργός του κεφαλαίου και με το άρθρο 2 της επαίσχυντης τροπολογίας μειώνει σε 5 ημέρες τη γονική άδεια, αναθεωρώντας πλήρως το άρθρο 16. Επιπλέον, εξαιρεί από τη γονική άδεια τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών λυκείου που θα νοσήσουν. Ακόμη, αν ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος, ο εργαζόμενος, δεν δικαιούται τη γονική άδεια των 5 ημερών. Δικαιούται μόνο στην περίπτωση που έχει αναπηρία 67% ή λαμβάνει παραπληγικό επίδομα ή αναπηρική σύνταξη.
Σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 16, ο εργαζόμενος δικαιούται το σύνολο των αποδοχών που καταβάλλονταν όταν εργαζόταν: τα 2/3 από τον καπιταλιστή εργοδότη και το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό. Με τη ντροπολογία θα δικαιούται μόνο το 50% των αποδοχών για τις τέσσερις από τις πέντε ημέρες: τις τρεις από τον εργοδότη καπιταλιστή και τη μία από τον ΕΦΚΑ (και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό). Η πέμπτη ημέρα της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική άδεια!
Σύμφωνα με την τρίτη παράγραφο του άρθρου 16, για τη χορήγηση της γονικής άδειας Covid-19 δεν απαιτείται προϋπηρεσία (ενώ η ισχύουσα εργατική νομοθεσία για τις άδειες ασθένειας απαιτεί προϋπηρεσία).
Το άρθρο 15 του νόμου 4722/2020 αφορά την περίπτωση που νοσούν από covid-19 οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. To παραθέτουμε (οι εμφάσεις δικές μας):
Αρθρο 15
Αναπλήρωση χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ’ οίκον προς τον σκοπό της αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19
- Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:
α) να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 6), ή
β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα με την περ. α), να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.
- Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με το άρθρο 15, λοιπόν, που ο υπουργός του κεφαλαίου το καταργεί με το άρθρο 3 της ντροπολογίας, ο καπιταλιστής οφείλει να καταβάλει στον εργάτη όλες τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε εργάζεται από το σπίτι είτε όχι. Επειδή όμως και ο Βρούτσης υπουργός του κεφαλαίου ήταν, προέβλεψε ότι στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι , να δουλέψει τις μισές ώρες όταν θα επιστρέψει στη δουλειά, δουλεύοντας μια ώρα παραπάνω μετά το οκτάωρο. Για παράδειγμα, αν έπαιρνε 7 ημέρες άδεια Covid-19, ήταν υποχρεωμένος να δουλέψει 28 ώρες παραπάνω (7Χ8=56/2=28).
Με τη ντροπολογία Χατζηδάκη, όμως, ο εργαζόμενος που θα πάρει 5 ημέρες άδεια ασθένειας (και όχι άδεια Covid-19) θα πάρει το 50% των αποδοχών (και των ασφαλιστικών εισφορών) από τον καπιταλιστή εργοδότη και ένα μεροκάματο από τον ΕΦΚΑ, ενώ θα χάσει μια ημέρα από την τακτική του άδεια.
Προκλητικός όπως πάντα, ο Χατζηδάκης, μιλάει νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Χαχόλους, ισχυριζόμενος με το γνωστό υποκριτικό του ύφος ότι εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία. Ν’ αφήσει τα παραμυθάκια του ο υπουργός του κεφαλαίου και να πάρει πίσω την επαίσχυντη τροπολογία του, εφαρμόζοντας αυστηρά τα άρθρα 15 και 16 του νόμου 4722/2020. Απαίτηση της εργατικής τάξης και όλων των μισθωτών εργαζόμενων είναι να καταργηθεί η παράγραφος 1β του άρθρου 15, που προβλέπει να εργαστεί ο εργάτης χωρίς αμοιβή τις μισές ώρες της άδειας Covid-19.
ΥΓ. Στην περίπτωση νόσησης μαθητών, αν ο ένας γονιός είναι εκπαιδευτικός, την άδεια Covid-19 θα την πάρει υποχρεωτικά ο άλλος ο γονιός, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι και αυτός ήρθε σε επαφή με κρούσμα και θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα. Παραθέτουμε τη διάταξη του άρθρου 2 της ντροπολογίας (η έμφαση δική μας): «Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας».