Λίγοι μπορούν να πιστέψουν ότι η αναστολή λειτουργίας της βρετανικής Βουλής, που αποφάσισε ο νέος βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, οφείλεται στο γεγονός ότι παρατράβηξε η κοινοβουλευτική περίοδος συνεχούς λειτουργίας της, η οποία συνήθως διαρκεί ένα χρόνο και διακόπτεται για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη. Αυτή τη φορά, η κοινοβουλευτική περίοδος διήρκησε πάνω από 340 μέρες (προκειμένου να μη χαθεί χρόνος για τις διαδικασίες του Brexit), κάτι που αποτελεί ρεκόρ τεσσάρων αιώνων (!), όπως σημείωσε ο Τζόνσον στην επιστολή του προς τους βουλευτές. Και επειδή, όπως δήλωσε ο Τζόνσον, θέλει να φέρει στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο νέα νομοσχέδια, που θα αλλάξουν τη Βρετανία μετά το Brexit, για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη των επιστημών και την μείωση του κόστους διαβίωσης, αποφάσισε να κλείσει τη Βουλή!
Ολως τυχαίως, η διακοπή των λειτουργιών της Βουλής θα γίνει σε μία περίοδο κρίσιμη για την πορεία της προς την έξοδο από την ΕΕ. Η Βουλή θα κλείσει στα μέσα Σεπτέμβρη και θα ανοίξει μετά από την ομιλία της βασίλισσας (διαβάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης), που προγραμματίζεται για τις 14 Οκτώβρη! Δυο βδομάδες μετά, η Βρετανία θα πρέπει να φύγει από την ΕΕ! Ετσι, το χρονικό διάστημα για να πάρει απόφαση η Βουλή να σταματήσει ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, είναι ασφυκτικά μικρό.
Η απόφαση του Τζόνσον ήρθε μία μέρα μετά από την απόφαση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συμφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης, να βάλει ως προτεραιότητα μια νομοθετική παρέμβαση για την αποφυγή ενός «άτακτου Brexit», αντί να εγείρει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζόνσον. Τώρα, η νομοθετική παρέμβαση του Κόρμπιν πάει περίπατο και απομένει να δούμε το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης που αναγκαστικά θα πρέπει να θέσει ο Κόρμπιν, μάλλον την ερχόμενη βδομάδα. Αν η Βουλή δε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε η Βρετανία θα οδηγηθεί σε εκλογές μέσα στον Οκτώβρη. Αν όμως δώσει – πράγμα που είναι το πιθανότερο – τότε οι εκλογές θα γίνουν αργότερα.
Η συμφωνία της βασίλισσας στην πρόταση Τζόνσον αποδεικνύει τον καθαρά διακοσμητικό της ρόλο, γιατί ποτέ στα χρονικά η βασίλισσα δεν έχει απορρίψει κυβερνητική πρόταση, όπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Τα τερτίπια του Τζόνσον δεν αποτελούν φυσικά κάποια διέξοδο από το λαβύρινθο του Brexit. Κανείς δε γνωρίζει ακόμα το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για μία εφαρμόσιμη λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ. Το «άτακτο» Brexit, που κανείς δεν το θέλει (ιδιαίτερα οι καπιταλιστές, που στα τέλη του Ιούλη δημοσίευσαν 128σέλιδη έκθεση σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση μη συμφωνίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό), φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο. Και τότε έχει να γίνει… χαμός!
ΥΓ. Ευρωπαίοι αναλυτές παρομοιάζουν τον Τζόνσον με τον Τσίπρα του πρώτου εξάμηνου του 2015. Δηλαδή, να παριστάνει τον σκληρό διαπραγματευτή για να κάνει στο τέλος την κωλοτούμπα, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να πάρει τίποτα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Βρετανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον θέλει απλά να πάει σε εκλογές, τις οποίες περιμένει ότι θα κερδίσει πανηγυρικά, λόγω της πολυδιάσπασης της αντι-Brexit ψήφου. Με μια λέξη… μύλος!
Τελευταία Νέα :
- Δημόσια Παιδεία με χορηγίες καπιταλιστών, απογείωση ανισοτήτων με το International Baccalaureate και άλλες υπερεξουσίες στους διευθυντές-μάνατζερ
- Γιατί να μη γίνει ένας μαραθώνιος αγάπης;
- Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη
- Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
- Πρωτοχρονιά στις επάλξεις της Γάζας ετοιμάζονται να κάνουν οι παλαιστίνιοι μαχητές
- Τα ξένα funds «αρμέγουν» τα σχολεία για το κέρδος