Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χωρίς αποτέλεσμα τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ
  • Η Συνωμοσία του Λιβάνου: Σφαγές, Διαπραγματεύσεις και μια Νέα Τάξη
  • Σαν σήμερα 12 Απρίλη
  • Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα
  • Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν
  • Σαν σήμερα 11 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Διακυβεύματα!
Επικαιρότητα

Διακυβεύματα!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Αυγ 2015, 10:12

Η πρώτη προεκλογική εβδομάδα κύλησε με την αντιπαράθεση των κομμάτων επί διακυβευμάτων… ζωής και θανάτου για τον ελληνικό λαό.

Το σημαντικότερο απ’ αυτά τα διακυβεύματα είναι αν οι εκλογές θα γίνουν στις 20 ή στις 27 Σεπτέμβρη. Γι’ αυτή τη μια βδομάδα σφάζονται στα ραδιοκάναλα και από τις στήλες των εφημερίδων τα στελέχη των αστικών κομμάτων. Ο Μεϊμαράκης και ο Λαφαζάνης, επικαλούμενοι τη θεσμική τάξη και τη θρησκευτική προσήλωσή τους στις συνταγματικές διαδικασίες, πήραν τη διερευνητική εντολή και την ξεφτίλισαν… συνταγματικότατα, μετατρέποντάς την σε εργαλείο τηλεοπτικής προβολής. Και χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν αυτή τη βδομάδα, αφού ο πρόεδρος Πάκης διαρρέει πως μάλλον θα «προκάνουμε» για τις 20 Σεπτέμβρη, όπως θέλει ο πρωθυπουργός, στον οποίο έχει και μια υποχρέωση βρ’ αδερφέ, διότι τον πήρε από τα αζήτητα και τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεύτερο σε σημαντικότητα διακύβευμα είναι αν η Βουλή πρέπει να μείνει ανοιχτή (μέχρι την τυπική διάλυσή της, αύριο-μεθαύριο, όταν θα προκηρυχτούν οι εκλογές) ή αν πρέπει να μείνει κλειστή, εν υπνώσει. Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη και τον πρόεδρο Πάκη ότι έκαναν σουρωτήρι το σύνταγμα, κατάφερε να ξεφτιλίσει και το αστικό κοινοβούλιο και το δικό της αξίωμα, πρωταγωνιστώντας σε ένα γκροτέσκο one woman show, με κομπάρσους λιγοστούς βουλευτές της νεότευκτης ομάδας Λαφαζάνη, που κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και τη συντροφεύουν στο καθημερινό της σόου, διότι τη θέλουν στους συνδυασμούς της Λαϊκής Ενότητας.

Ο Τσίπρας, βέβαια, «δεν δικαιούται για να ομιλεί». Δική του ήταν η «λάθος επιλογή», απότοκο της λογικής της παιδικής χαράς με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία. Γι’ αυτό και μετά τη γκάφα της κυβερνητικής εκπροσώπου, που μίλησε για «απελθούσα πρόεδρο της Βουλής», η εντολή από το Μαξίμου ήταν να αγνοούν την Κωνσταντοπούλου και να μην απαντούν στις προκλήσεις της, γιατί αυτό επιδιώκει. Η Γεροβασίλη δεν επέδειξε μόνον άγνοια πάνω σε στοιχειώδεις πολιτειακές λειτουργίες (ο πρόεδρος της Βουλής δεν απέρχεται, όπως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, αλλά παραμένει στο πόστο του, μέχρι να παραδώσει στον πρόεδρο που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή), αλλά και άγνοια των ρηματικών χρόνων της ελληνικής γλώσσας (άλλο απελθούσα, άλλο απερχόμενη, κυρία Ολγα).

Μέσα στο καθημερινό παραλήρημά της, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής λέει και αλήθειες (άλλο αν με τη συμπεριφορά της θυμίζει τη γελάδα που κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα). Γιατί δε δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Ιούλη; Ο Τσίπρας είπε πως η εντολή που πήρε στις 25 Γενάρη εξαντλήθηκε, η τυπική έναρξη της εξάντλησης αυτής της εντολής έγινε σ’ εκείνη τη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, την επαύριο του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό και οι ψηφοφόροι δικαιούνται να γνωρίζουν τι ακριβώς διαμείφθηκε γύρω από το οβάλ τραπέζι της προεδρίας. Μόνο στον Τσίπρα δεν συμφέρει αυτό και δικό του αίτημα ικανοποιεί ο Παυλόπουλος. Ας τα βλέπει αυτά ο Περισσός, που είχε συμφωνήσει τότε στην τήρηση εχεμύθειας.

Το τελευταίο διακύβευμα είναι αν ο πρόεδρος Πάκης θα πρέπει να καλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης απ’ όλα τα κόμματα ή από την πλειοψηφία τους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ή αν θα αρκεστεί σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και θα «διαπιστώσει» ότι η σύσκεψη παρέλκει, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την αρνούνται. Προσανατολίζεται να κάνει το δεύτερο, πάλι κάνοντας το χατίρι στον Τσίπρα. Γιατί ο Τσίπρας είναι που δε θέλει να γίνει αυτή η σύσκεψη, καθώς θα υπάρξουν πρακτικά και σ’ αυτά θα καταγραφούν οι επιθέσεις όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών για την εσπευσμένη προκήρυξη εκλογών, χωρίς προηγουμένως να διερευνηθεί η δυνατότητα του σχηματισμού μιας άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, δεδομένου ότι από τον Ιούλη έχει διαμορφωθεί μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ πλην Λαφαζανικών, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ), η οποία ψηφίζει σταθερά όλο το μνημονιακό πλαίσιο.

Ο Τσίπρας δε θέλει να γίνει συζήτηση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, γιατί πειστικά επιχειρήματα δεν έχει. Μια τέτοια συζήτηση θα του χάλαγε όλο το προεκλογικό «στήσιμο», που θέλει να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία θα εφαρμόσει το Μνημόνιο-3, πασχίζοντας παράλληλα να προωθήσει ένα άλλο πολιτικό πρόγραμμα που θα ακυρώνει τις χειρότερες πλευρές του.

Μόλις προκηρυχτούν οι εκλογές (κατά πάσα πιθανότητα για τις 20 Σεπτέμβρη), θα τελειώσει ο σαματάς πάνω σ’ αυτά τα γελοία διακυβεύματα και θα πρέπει μέσα σε τρεις το πολύ βδομάδες οι παραζαλισμένοι ψηφοφόροι ν’ αποφασίσουν ποιο κόμμα θα επιλέξουν. Τα «στρατόπεδα» έχουν αλλάξει, όμως. Το «μνημονιακό» στρατόπεδο διαθέτει πλέον και την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, με τον Τσίπρα να έχει την απροκάλυπτη υποστήριξη των ιμπεριαλιστών δανειστών (δείτε και ). Και το «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο διαθέτει τη ΛΕ των Λαφαζανικών, που από «παιδική χαρά της δραχμής» προσπαθούν να εμφανιστούν ως «ο γνήσιος ΣΥΡΙΖΑ» (δείτε ).

Το μιντιακό σύστημα θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει την αντίθεση «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», που καθόρισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ 2012 και 2015. Θα προσπαθήσει να αναδείξει σε κυρίαρχο διακύβευμα το «ποιος είναι ο καλύτερος για να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο;». Και πάνω σ’ αυτό το ψευτο-διακύβευμα, το οποίο θα ενισχύεται από την προγραμματική αφασία, την ανούσια απεραντολογία και την αφόρητη μπουρδολογία των Λαφαζανικών, θα καταβληθεί προσπάθεια να διαμορφωθεί ήδη από την προεκλογική περίοδο ένα σκηνικό «οικουμενικής» κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν το θέλει αυτό, γι’ αυτό και θα επιμένει στο σλόγκαν της αυτοδυναμίας, το μόνο που μπορεί να ανεβάσει τη συσπείρωσή του, να μειώσει τις διαρροές του προς τ’ αριστερά και να διευρύνει την επιρροή του προς το συντηρητικό κέντρο. Θα πρέπει, βέβαια, να συμμαζέψουν και το «μαγαζί», που δείχνει ετοιμόρροπο ακόμη και μετά την αποχώρηση των Λαφαζανικών. Μόλις όμως φτιάξουν τα ψηφοδέλτια, βολέψουν τον ένα και τον άλλο και ανταποκριθούν στα καπρίτσια διάφορων (ακόμη και ο Τσακαλώτος θέτει όρους, διότι δε θέλει να ξανακαθήσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών – «γιατί ο Σκουρλέτης και όχι εγώ;» είναι η απλή σκέψη του), θα έρθει η «ανάγκη» της εκλογικής μάχης να τους συσπειρώσει αναγκαστικά. Αλλιώς, θα κινδυνέψουν να δουν την πλάτη του Βαγγέλα.

Η ΝΔ, με τη βοήθεια και του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει την επιστροφή στον παλιό δικομματισμό. Θα φλερτάρει, βέβαια, με την ιδέα της «οικουμενικής», αλλά την ίδια στιγμή θα «κοπανάει» τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Τσίπρα (το «δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ), με στόχο να αυξήσει το ποσοστό της σε σχέση με αυτό του περασμένου Γενάρη. Αυτό είναι και το προσωπικό στοίχημα του Βαγγέλα και όχι η πρωτιά.

Το Ποτάμι θα λέει τα δικά του, αλλά η δυναμική του μοιάζει να εξαντλείται. Δεν κυβέρνησε μεν, όμως εμφανίστηκε ως το μνημονιακότερο όλων των αστικών κομμάτων, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη μνημειώδη δήλωση «φέρτε όποιο Μνημόνιο θέλετε κι εμείς θα το ψηφίσουμε». Οπότε τι μένει; Μήπως η σύγκριση Θεοδωράκη-Τσίπρα; Σ’ αυτό το επίπεδο ο «επικεφαλής» του Ποταμιού είναι χαμένος από χέρι.

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη επιβίωσης. ‘Η θα μπει στη Βουλή ή θα μείνει απέξω και θα διαλυθεί. Για να μπει στη Βουλή, θα πρέπει να μαζέψει ό,τι κινείται αδέσποτο στο χώρο της πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας. Από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιωργάκη μέχρι τα ορφανά του κυρ-Φώτη, που περιφέρουν στα ΜΜΕ τη σφραγίδα της ΔΗΜΑΡ. Και βέβαια, το ΠΑΣΟΚ θα παίξει πολύ με το ζήτημα της «οικουμενικότητας», για να δείξει ότι η ψήφος στο όποιο εκλογικό μόρφωμα διαμορφώσει αξίζει τον κόπο.

Ο Περισσός, που περίμενε τη μνημονιακή προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει καλύτερο ταμείο στις κάλπες, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τους Λαφαζανικούς. Ο,τι και να λέει η ηγετική του ομάδα, ο κύριος εχθρός του Περισσού είναι η ΛΕ και σ’ αυτή θα στρέψει τα βέλη του. Αλλιώς, κινδυνεύει να δει ακόμη και εκλογική μείωση, καθώς ο Λαφαζάνης και η παρέα του θα παίζουν δημαγωγικά το παιχνίδι της «ενότητας των πραγματικά αριστερών δυνάμεων».

Οσο για τους «κυριλέ» πλέον νεοναζί, αυτοί έχουν στοχοποιήσει τον Καμμένο (εξ ου και τα αυγά στην Κω), τον πιο συγγενή ιδεολογικό τους χώρο, από τον οποίο φιλοδοξούν να τσιμπήσουν κάνα ψηφαλάκι.

Και μετά τις εκλογές; Μετά τις εκλογές έρχεται το Μνημόνιο-3, με την εμπροσθοβαρή σχεδίαση και τη νομοθέτηση των πιο σκληρών μέτρων (Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Αγροτικό κ.ά.) μέχρι τα τέλη του 2015! Μετά τις εκλογές έρχεται αυτό που… δε θ’ απασχολήσει τις εκλογές. Ρίξτε μια ματιά για να δείτε τι μας περιμένει.

Ο ελληνικός λαός καλείται στις κάλπες για να επιλέξει (ανούσια κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, σε ρόλο ντεκόρ του συστήματος).

Θα κλείσουμε μ’ ένα απόσπασμα από το τετρασέλιδο με το οποίο η «Κόντρα» διεξήγαγε μια πολιτική καμπάνια στους χώρους δουλειάς τον περασμένο Ιούλη (ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε ). Αν και γράφτηκε στις 14 Ιούλη, το κείμενο γίνεται σήμερα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, περισσότερο επίκαιρο.

Αυτό είναι υπόθεση του μέλλοντος, απαντούν πολλοί (άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι κουτοπόνηρα). Τώρα τι κάνουμε; συμπληρώνουν. Κανένα μέλλον, όμως, δεν πρόκειται να γίνει πράξη, αν δεν το οραματιστείς, δεν το σχεδιάσεις και δεν αγωνιστείς γι’ αυτό. Οι ανάγκες του παρόντος δεν πρέπει να μας μετατρέπουν σε πολιτικά απαθείς, που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μεσσίες, για να τις δουν να διαψεύδονται όταν οι μεσσίες αναρριχηθούν στην κυβερνητική εξουσία.

Η πείρα της τελευταίας πενταετίας δείχνει πεντακάθαρα πού οδηγούν οι «ρεαλιστικές λύσεις», που αρχίζουν και τελειώνουν στο έδαφος του καπιταλισμού. Πέντε διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, Σαμαρά-Βενιζέλου, Τσίπρα-Καμμένου) δεν έκαναν τίποτ’ άλλο από το να διαχειριστούν τη μνημονιακή πολιτική, την οποία απαιτούν και επιβάλλουν όχι μόνο οι ιμπεριαλιστές δανειστές, αλλά και η ελληνική κεφαλαιοκρατία. Ολες αυτές υπήρξαν κυβερνήσεις που αναδείχτηκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Να που οδηγεί ο «ρεαλισμός» και η θεωρία πως «η ψήφος έχει αξία».  Αποδείχτηκε στις εκλογές του 2009, του 2012, του 2015, αποδείχτηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Γιατί ψήφος σημαίνει ανάθεση. Η ψήφος υποβιβάζει τον πολίτη της αστικής κοινωνίας σε υπήκοο της δυναστείας του κεφαλαίου.

Αυτό το καθήκον όχι μόνο δεν ξεστρατίζει από την οργάνωση των άμεσων διεκδικητικών αγώνων, αλλά αντίθετα τους εφοδιάζει με γνώση, με όραμα, με οργάνωση.

. Οχι με αγώνες που θα μετατρέπονται σε καύσιμο για να ενισχύσουν κάποια αστικά κόμματα -παλιά και νέα- τη θέση τους στο κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά με αγώνες που θα βάζουν σα στόχο τους τη νίκη. Ακόμη και όταν αφορούν «μικρά», καθημερινά προβλήματα της εργαζόμενης κοινωνίας και της νεολαίας της. Ακόμη και όταν δεν καταφέρνουν να νικήσουν, οι πραγματικοί ταξικοί αγώνες αφήνουν πίσω τους παρακαταθήκες, εφοδιάζουν τους αγωνιζόμενους με την πείρα που είναι απαραίτητη για να επανέλθουν με περισσότερη γνώση, με καλύτερη οργάνωση, με αυξημένο δυναμισμό.

Αντίθετα, όλοι αυτοί που επαναλαμβάνουν πονηρά το «και τώρα τι κάνουμε;» έχουν στο μυαλό τους μόνο τον κοινοβουλευτικό αγώνα. Φαλκιδεύουν τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες χρησιμοποιώντας τους ως δεξαμενή άντλησης ψήφων. Τους υποτάσσουν στην αστική νομιμότητα. Σπέρνουν μόνιμα την ηττοπάθεια, καλλιεργούν τη σύγχυση και τη διάλυση. Οδηγούν μεθοδευμένα στην ήττα. Στους αγώνες που θα έρθουν, το δίλημμα θα τεθεί και πάλι: μάχες οπισθοφυλακών με σίγουρη την τελική ήττα ή αγώνες πραγματικά ταξικοί, έξω από τα όρια της αστικής νομιμότητας, με προοπτική έστω και μικρές νίκες;

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔιακυβεύματα!
Επόμενο άρθρο Να αποφυλακιστεί η Εύη Στατήρη

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ

12 Απρ 2026, 09:32
Διεθνή

Η Συνωμοσία του Λιβάνου: Σφαγές, Διαπραγματεύσεις και μια Νέα Τάξη

12 Απρ 2026, 05:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Απρίλη

12 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

11 Απρ 2026, 19:00
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Απρίλη

Ημέρα πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα.

Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου.

1928: Βομβιστική επίθεση κατά του βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’, δεκαεπτά νεκροί, τριάντα τραυματίες, ο ίδιος δεν έπαθε τίποτα.

1942: Απεργία των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, η μεγαλύτερη σε κατεχόμενη περιοχή της Ευρώπης.

1967: Συγκρούσεις απεργών οικοδόμων – αστυνομίας στην Ομόνοια, 75 τραυματίες.

1970: Μεγάλη δίκη της“Δημοκρατικής Αμυνας”, 26 καταδίκες.

1971: Οι ΗΠΑ ρίχνουν 7.500 τόνους βόμβες στο Βιετνάμ.

1981: Βίαιες φυλετικές ταραχές στο Λονδίνο, 165 αστυνομικοί τραυματίες, εκατό συλλήψεις.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo