Οπως μας πληροφορεί ο τίτλος του δελτίου Τύπου της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτόματα γεννιέται η σκέψη: εφόσον είναι πραγματικά αποφασισμένοι οι ευρωπαίοι ηγέτες να γονατίσουν τη Ρωσία, γιατί κατευθυνόμαστε ολοταχώς προς διψήφια τον αριθμό δέσμη κυρώσεων; Με τις προηγούμενες πέντε τι έγινε; Γονάτισε ο Πούτιν; Χτύπησε σύσσωμος ο δυτικός κόσμος τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας; Η απάντηση καθρεφτίζεται όχι μόνο στα οικονομικά μεγέθη (εκτίναξη ρουβλιού), αλλά και στη χλιαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η είδηση από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο.
Η έκτη δέσμη κυρώσεων εστιάζει σε πέντε άξονες. Αιχμή του δόρατος είναι οι περιορισμοί στις εισαγωγές αργού και προϊόντων πετρελαίου μέσω θαλάσσης. Στόχος είναι να απεμπλακεί η ΕΕ από το 90% των σημερινών ρωσικών εισαγωγών. Η διατύπωση που μας ξεπερνά όμως είναι η εξής: «Οι κυρώσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ πάραυτα και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί» (οι εμφάσεις δικές μας). Και πάραυτα και σταδιακά κα χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί! Αν δεν το καταλάβατε, αυτοί… τετραγώνισαν τον κύκλο.
Οι συναλλαγές (σε αργό πετρέλαιο), που γίνονται με ορίζοντα άμεσης παράδοσης του πετρελαίου (spot) και οι ήδη κλεισμένες θα επιτρέπονται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από 6.6.2022. Για τα προϊόντα διύλισης η αντίστοιχη παράταση είναι οκτώ μήνες (τι διάολο, δε θα πέσει η Ουκρανία μέχρι τότε;). Οι υπόλοιποι άξονες αφορούν υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (αποκλεισμός της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το Swift), αναστολή μετάδοσης πρακτορείων ειδήσεων και περιορισμούς στις εξαγωγές προς Ρωσία.
Να θυμίσουμε τι έλεγε ο Σαρλ Μισέλ, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα της 30ής προς την 31η Μάη, όταν ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ; Οτι η συμφωνία των ηγετών των «27» για το ρωσικό πετρέλαιο «καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο». Το «αμέσως» έγινε «μετά από έξι μήνες» για το πετρέλαιο και «μετά από οκτώ μήνες» για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου! Τις δηλώσεις Μισέλ θα τις βρείτε στο άρθρο μας με τίτλο: ΕΕ και ρωσικό πετρέλαιο: Θα γίνει ό,τι και με το φυσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και τα ρωσικά πετρελαιοειδή έχουμε εξηγήσει διεξοδικά γιατί τα ευχολόγια της ΕΕ δεν θα πιάσουν τόπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών είναι δέσμια της καταναλωτικής της εξάρτησης και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Το βασικό δίπολο υποπαραγωγή-υπερκατανάλωση οδηγούσε για δεκαετίες και θα συνεχίσει να οδηγεί τα κράτη στη φθηνότερη ενεργειακή αποθήκη του Πούτιν. Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε τα στοιχεία. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για το 2021, θα περιοριστούμε μόνο στους παρακάτω πίνακες που δείχνουν κατά πόσο μπορεί η ΕΕ να ξεγράψει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου. Το 1/4 των εισαγωγών σταθερά προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε από το 2020 στο 2021 κατά 16 δισ. ευρώ!
Οσον αφορά τον τρίτο άξονα και το πόσο θα πονέσει τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, έχουμε πλέον να κάνουμε με ιλαροτραγωδία. Ολες οι συναλλαγές γίνονται σε ρούβλια κανονικά, ενώ και η πριν από ένα μήνα υστερία για την αποπληρωμή των ρωσικών ομολόγων έχει καταλαγιάσει. Συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η κίνηση των αμερικανικών αρχών να απαγορεύσουν την αγορά ομολόγων ρωσικού χρέους από αμερικάνους πολίτες θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση.
Λέμε συγκριτικά γιατί όλοι έχουν αρχίσει να παραδέχονται το αυτονόητο. Δεν μπορείς να καταστρέψεις τον ρωσικό ιμπεριαλισμό εν μια νυκτί. Αυτή η παραδοχή γίνεται με μεσοβέζικο τρόπο και από τα παπαγαλάκια της Δύσης. Οι κυρώσεις που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν σαν το οικονομικό οπλοστάσιο κατά του Πούτιν, έχουν γίνει πλέον ένα ατελές εργαλείο που γυρίζει μπούμερανγκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στην αγορά ενέργειας, γίνονται προβλέψεις για έσοδα 300 δισ. δολαρίων για την ιμπεριαλιστική μηχανή της Ρωσίας. Ποσό που θα ξεπεράσει τα «παγωμένα» από τις κυρώσεις διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα που διαθέτει η Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι φωνές για άμεση διευθέτηση της σύρραξης πληθαίνουν συνεχώς, καθώς η νευραλγική θέση της Ρωσίας στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα θα διοχετεύσει την οικονομική κρίση σε ευρωπαϊκά και μη κανάλια. Ταυτόχρονα, ο Πούτιν ακολουθεί την τόσο προσφιλή στα κοράκια του χρηματιστικού κεφαλαίου «τακτική» της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου. Εκτός από την Κίνα, που αυξάνει συνεχώς τις εισαγωγές πετρελαίου, και η Ινδία αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές αργού. Το βασικότερο είναι ότι αγοράζουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή (94 δολάρια το βαρέλι) σε σχέση με το κατά 35 δολάρια ακριβότερο Brent. O Toshiyuki Makabe, διευθυντής της Goldman Sachs για τις πωλήσεις στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, δηλώνει πως οι Κινέζοι προμηθεύονται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σημαντικά φθηνότερα σε σχέση με άλλα συμβόλαια.
Ακόμα και οι έλληνες εφοπλιστές, που μπορεί από τα κανάλια τους να μιλάνε για καίρια οικονομικά χτυπήματα στη Ρωσία, στις δηλώσεις τους σε εφοπλιστικό forum είπαν ξεκάθαρα πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται άλλο το «όπλο» των κυρώσεων. Ο Μαρινάκης το είπε ξεκάθαρα: «Αντί να πυροβολούμε την Ρωσία, πυροβολούμε τους εαυτούς μας». Πιο ποιητικά το είπε ο Νίκος Τσάκος, ο οποίος επιστράτευσε τον… Τζον Λένον: «Υπάρχουν πολλοί παράμετροι και όπως είχε πει ο Τζον Λένον η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όσο εσύ είσαι απασχολημένος με το μέλλον. Η βιομηχανία τρέχει αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στην αλλαγή».
Υπό το πρίσμα αυτών των δηλώσεων αλλά και δηλώσεων πολλών άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, γίνεται ξεκάθαρο πως η ΕΕ θυμίζει σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει και προσπαθεί απεγνωσμένα να «παίξει καθυστερήσεις» με την ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν.