Αιγυπτιακό δικαστήριο στο κυβερνείο Μπεχέιρα στο Δέλτα του Νείλου καταδίκασε στις 9 Γενάρη σε τρία χρόνια φυλάκιση τον 21χρονο Καρίμ αλ-Μπάνα με την κατηγορία της περιφρόνησης της θρησκείας και της προσβολής του Ισλάμ.
Το «έγκλημα» που διέπραξε ο Μπάνα είναι ότι ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι είναι άθεος. Στη συνέχεια, το όνομά του εμφανίστηκε σε μια λίστα με τα ονόματα γνωστών άθεων σε τοπική εφημερίδα, με αποτέλεσμα οι γείτονές του να αρχίσουν να τον ενοχλούν. Οταν ο Μπάνα πήγε στην τοπική αστυνομία να υποβάλει καταγγελία τον περασμένο Νοέμβρη, του απαγγέλθηκαν οι προαναφερόμενες κατηγορίες και συνελήφθη. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο πατέρας του κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του, προσκομίζοντας μάλιστα στο δικαστήριο τα «ύποπτα» βιβλία που είχε ο γιος του.
Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο έκλεισε με εντολή της αστυνομίας ένα αποκαλούμενο «αθεϊστικό καφέ» στο Κάιρο, με την κατηγορία ότι φιλοξενούσε σατανικές ιεροτελεστίες.
Το άρθρο 2 του συντάγματος, που εγκρίθηκε πρόσφατα μετά την ανατροπή του Μόρσι, ορίζει ότι «το Ισλάμ είναι η θρησκεία του κράτους …και οι αρχές της Ισλαμικής Σαρία είναι η κύρια πηγή της νομοθεσίας», ταυτόχρονα όμως το άρθρο 64 ορίζει ότι «η ελευθερία της θρησκείας είναι απόλυτη». Παρόλα αυτά, η στρατιωτική χούντα και το δικαστικό σώμα έχουν αναλάβει πρόσφατα και το ρόλο της θρησκευτικής εξουσίας, χρησιμοποιώντας τις κατηγορίες της «περιφρόνησης της θρησκείας», της «βεβήλωσης θρησκευτικών συμβόλων» και του «εμπαιγμού θρησκευτικών ιεροτελεστιών», που τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια, για να πολεμήσουν την αθεΐα και άλλες μορφές αντίδρασης και διαμαρτυρίας. Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιούνιο, ένας Χριστιανός Κόπτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι χρόνων για προσβολή του Ισλάμ. Στην κατεύθυνση αυτή, τον περασμένο Αύγουστο, τα υπουργεία Θρησκευτικού Κληροδοτήματος και Πολιτισμού υπέγραψαν ένα κοινό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των δύο «εξτρεμισμών», του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της αθεΐας, και για τη «διάδοση του αληθινού Ισλάμ».
Στο μεταξύ, τη στιγμή που ο 21χρονος Μπάνα καταδικάζεται ως άθεος σε τρίχρονη φυλάκιση και χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν σε φυλακές-κάτεργα, ο 86χρονος ανατραπείς δικτάτορας Χόσνι Μουμπάρακ πιθανότατα θα απαλλαγεί και από την τελευταία κατηγορία που τον βαρύνει, της κατάχρησης δημόσιου χρήματος, για την οποία είχε καταδικαστεί τον περασμένο Μάη σε τρίχρονη φυλάκιση και την οποία εκτίει σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κάιρο, μετά τη δικαστική απόφαση στις 13 Γενάρη για επανάληψη της δίκης του. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη είχε επίσης αθωωθεί από τις κατηγορίες της δολοφονίας εκατοντάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης της 25ης Γενάρη του 2011.
Eπίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στη διάρκεια του 2014 συνελήφθηκαν και κρατούνται 10.000 άνθρωποι με τις κατηγορίες της «συμμετοχής σε ταραχές» και «τρομοκρατικές οργανώσεις». Πιο συγκεκριμένα, 6.400 κατηγορούνται για «συμμετοχή σε ταραχές», 2.600 για «επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα», 460 για «τρομοκρατία» και 119 για διαχείριση σελίδων του facebook «που υποκινούν εναντίον του στρατού και της αστυνομίας».
Συν τοις άλλοις, ελάχιστες μέρες πριν από την 4η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης, ο δικτάτορας Σίσι με προεδρικό διάταγμα τροποποίησε για δεύτερη φορά το νόμο 45/1972 για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ο οποίος τώρα προβλέπει την απόλυση των πανεπιστημιακών καθηγητών που συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες κομμάτων μέσα στα πανεπιστήμια. Την ποινή της απόλυσης προβλέπει επίσης για όσους συμμετέχουν, υποκινούν ή βοηθούν πράξεις βίας ή ταραχές μέσα στα πανεπιστήμια ή σε άλλες εγκαταστάσεις τους, για όσους μεταφέρουν όπλα ή εκρηκτικά κάθε είδους στα πανεπιστήμια. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται πυροτεχνήματα, εμπρηστικά υλικά και κάθε είδους εργαλεία και υλικά που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους, εγκαταστάσεις και αγαθά. Τροποποίηση του ίδιου νόμου τον περασμένο Σεπτέμβρη προβλέπει την απόλυση καθηγητών που «συμμετέχουν σε διαμαρτυρία με στόχο τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας», ενώ τον περασμένο Ιούνιο με προεδρικό διάταγμα ο ίδιος ο Σίσι απέκτησε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τους πρυτάνεις και γενικά τις διοικήσεις των πανεπιστημίων.
Είναι φανερό ότι ο απόλυτος έλεγχος από τη στρατιωτική χούντα της διοίκησης των πανεπιστημίων και η ασάφεια του τροποποιημένου νόμου για τα πανεπιστήμια επιτρέπουν πολύ εύκολα την ενοχοποίηση ανθρώπων, όχι μόνο για συμμετοχή σε διαμαρτυρία (απεργία, στάση εργασίας κ.ά.), αλλά ακόμη και για υλικά ή εργαλεία που χρησιμοποιούν στο εκπαιδευτικό τους έργο, προκειμένου να επιβάλλουν τη σιωπή του τρόμου, εκτός από τους φοιτητές, και στο εκπαιδευτικό προσωπικό που θα τολμούσε ακόμη και να μιλήσει για κάποιες αστικοδημοκρατικές ελευθερίες.