Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
  • Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ
  • H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ
  • Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;
  • Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα
  • Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το καθεστώς αντέχει, ο εμφύλιος βαθαίνει
Διεθνή

Συρία

Το καθεστώς αντέχει, ο εμφύλιος βαθαίνει

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Σεπ 2012, 00:00

Σε πόλεμο φθοράς χωρίς ορατό τέλος εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Το καθεστώς Ασαντ φαίνεται να αντέχει, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις πριν από ενάμιση μήνα που το ήθελαν να «μετράει μέρες». Εκτιμήσεις που βασίζονταν στο μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των αντικαθεστωτικών στις 15 Ιουλίου στη Δαμασκό, με αποκορύφωμα τη βομβιστική επίθεση στο γενικό αρχηγείο των υπηρεσιών Ασφάλειας, με θύματα τέσσερα κορυφαία στελέχη του καθεστώτος, και στις 20 Ιουλίου στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που μέχρι τότε θεωρούνταν προπύργιο του καθεστώτος. Επιπλέον, στις 5 Αυγούστου πέρασε στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών ο πρωθυπουργός του Ασαντ, Ριάντ Χιτζάμπ, ενισχύοντας τις προβλέψεις περί επικείμενης κατάρρευσης.

Ενα μήνα αργότερα, η εικόνα φαίνεται να αλλάζει. Ο κρατικός μηχανισμός που στηρίζει το καθεστώς Ασαντ διατήρησε τη συνοχή του και ο κυβερνητικός στρατός πέρασε σε σφοδρή αντεπίθεση και ανάγκασε τους αντικαθεστωτικούς να υποχωρήσουν από τα περισσότερα αστικά κέντρα. Το κεντρικό Χαλέπι και η συνοικία Σαλαντίν, το βασικό προπύργιο των ανταρτών, πέρασαν ξανά στα χέρια του καθεστώτος. Το ίδιο έγινε στην Νταράγια και άλλα προάστια της Δαμασκού, οχυρά των ανταρτών, τα οποία ο κυβερνητικός στρατός κατάφερε να «εκκαθαρίσει» διά πυρός και σιδήρου.
 
Μετά την ανακατάληψη της περιοχής Μπάμπα Αμρ στη Χομς, τον περασμένο Φλεβάρη, το καθεστώς έδειξε ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει βαριά όπλα και να σκοτώσει όσους είναι αναγκαίο για να ξανακερδίσει τον έλεγχο. Στα τέλη Ιουλίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μάχη στο Χαλέπι, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μαχητικά στους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα νοτιοδυτικά της πόλης και γύρω από το αεροδρόμιο, όμως, όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του ο «Εκόνομιστ» (25/8/12), «το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν οι διοικητές των ανταρτών είναι να καταφέρουν να σύρουν το καθεστώς σε βάλτο». Και προσθέτει ότι αναλαμβάνοντας να «απελευθερώσουν» το Χαλέπι, οι αντάρτες υπερέβησαν τις δυνατότητές τους, γιατί δεν διαθέτουν ούτε την αριθμητική δύναμη ούτε τα όπλα για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους πόλεις με αντίπαλο ένα ισχυρό κυβερνητικό στρατό και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το ίδιο συμβαίνει και στη Δαμασκό, παρόλο που και κει συνεχίζονται τόσο οι συγκρούσεις στα περίχωρα όσο και κάποιες βομβιστικές επιθέσεις σε νευραλγικά και αυστηρά φρουρούμενα σημεία της πρωτεύουσας.
 
Στο ίδιο άρθρο ο «Εκόνομιστ», έντυπο διόλου φιλικό προς το καθεστώς Ασαντ, επισημαίνει επίσης ότι «μέρος του προβλήματος αποτελεί το ότι οι αντάρτες αποτυγχάνουν να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό της μεσαίας τάξης στο Χαλέπι. Το ίδιο συνέβη και κατά την αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβουν τη Δαμασκό τον Ιούλιο. Οι περισσότεροι κάτοικοι στο Χαλέπι δεν μπορούν να ανεχτούν το καθεστώς, η βαρβαρότητα του οποίου έχει αφήσει περίπου 20.000 νεκρούς. Το ίδιο όμως απεχθάνονται την τακτική των συνοπτικών εκτελέσεων και των βασανιστηρίων κρατουμένων από τους αντάρτες».
 
Παράλληλα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από ξηρά και αέρα εναντίον θέσεων των ανταρτών και οι επιθέσεις των ανταρτών σε μεγάλα τμήματα της Συρίας. Στα νότια, στρατός και αεροπορία συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές προπύργια των ανταρτών μέσα και έξω από την Νταράα, πρωτεύουσα της επαρχίας, απ’ όπου ξεκίνησε η εξέγερση.
Σύμφωνα με καταγγελίες στο «Ρόιτερς», το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από βομβαρδισμό, ο στρατός έκαψε και κατεδάφισε εκατοντάδες σπίτια ανθρώπων που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, ενώ η παλιά Ντεράα έχει μετατραπεί σε ερείπια. Στα βόρεια, οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή ανάμεσα στο Χαλέπι και τα τουρκικά σύνορα, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ασφαλή θύλακα τόσο για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Τουρκία όσο και για τον ανεφοδιασμό των ανταρτών.
 
Συν τοις άλλοις, η πολυδιάσπαση, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ένα συνονθύλευμα στην πλειοψηφία αυτοεξόριστων παραγόντων, χωρίς σοβαρή εξαρχής πολιτική επιρροή στη Συρία, μαστίζεται από εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς και δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Συνεπώς δεν μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική μεταβατική πολιτική λύση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δυτικών αντιπάλων του Ασαντ, παρόλο που οι τελευταίοι του πρόσφεραν εξαρχής αφειδώς διεθνή προβολή και πολιτική στήριξη, με στόχο να παίξει αντίστοιχο ρόλο με τη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, με θέμα, μεταξύ άλλων, τη συριακή κρίση, η Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε να συναντηθεί με την ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου. Ούτε φυσικά οι τοπικές συντονιστικές επιτροπές, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και στην εξέλιξη της εξέγερσης, μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική μεταβατική λύση, που να εξυπηρετεί τους στόχους και τα συμφέροντα των δυτικών αντιπάλων του Ασαντ και των στενών αράβων συμμάχων τους. Γι’ αυτό και η διαδικασία αναζήτησης μιας τέτοιας λύσης, διόλου εύκολη στις συνθήκες της διάλυσης και του χάους που έχει δημιουργήσει ο εμφύλιος, συνεχίζεται. Μέχρι τότε η παραμονή του Ασαντ στην εξουσία εξυπηρετεί εχθρούς και φίλους του.
 
Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική και με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Ο κατακερματισμός, η έλλειψη συνοχής, συντονισμού, στενής συνεργασίας και ενιαίας στρατιωτικής ηγεσίας χαρακτηρίζουν τις ένοπλες ομάδες που δρουν σ’ όλη τη χώρα και βγαίνουν με την ταμπέλα του Ελεύ-θερου Συριακού Στρατού. Οι ομάδες αυτές, που υπολογίζονται στις 2.000 περίπου, επιχειρούν κυρίως αυτόνομα σε τοπικό επίπεδο. Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τις επιδιώξεις των αρχηγών τους, συντονίζονται και συνεργάζονται στον ένα ή στον άλλο βαθμό ή και καθόλου μεταξύ τους και με την ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που έχει την έδρα της στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η δράση τους δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ηγεσίας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, γεγονός ιδιαί-τερα ανησυχητικό και επικίνδυνο και σ’ αυτή τη φάση αλλά και στη μετά Ασαντ εποχή. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί όχι μόνο στους αντιπάλους αλλά και στους φίλους του καθεστώτος Ασαντ η αυξανόμενη παρουσία και δράση ένοπλων ομάδων από μαχητές του ριζοσπαστικού Ισλάμ, είτε Σύριους είτε προερχόμενους από άλλες χώρες, και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το γεγονός αυτό στις εξελίξεις.
 
Ολοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις κινήσεις στο διπλωματικό επίπεδο. Η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να μπλοκάρουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ κάθε απόφαση για ξένη επέμβαση. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επέμβει στρατιωτικά μόνο αν ο Ασαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των αντιπάλων του. Ανάλογη στάση κρατούν επίσης η Βρετανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Μόνο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί για να σχηματίσει μια εξόριστη κυβέρνηση, που θα έχει το δικαίωμα να αναγνωριστεί. Ομως αμερικάνοι διπλωμάτες έσπευσαν να απαντήσουν ότι θα ήταν πρόωρη κίνηση.
 
Καθώς οι βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις κλιμακώνονται, αυξάνονται οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης στους δυτικούς αντίπαλους του Ασαντ και στους άραβες συμμάχους τους για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων. Ομως οι τελευταίοι παραμένουν απρόθυμοι. Γιατί στην περίπτωση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή κάποιας μορφής ουδέτερης ή ασφαλούς ζώνης απαιτείται ο εξαναγκασμός του καθεστώτος Ασαντ να συναινέσει ή η προθυμία από την πλευρά του ΝΑΤΟ να την υπερασπίσει σε περίπτωση επίθεσης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Γι’ αυτό και η πρόταση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 29 Αυγούστου, στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης για τους σύριους πρόσφυγες στο έδαφος της Συρίας δεν είχε καμιά τύχη, αφού στη συνεδρίαση για τη συζήτηση της πρότασης προσήλθαν μόλις 5 από τα 15 μέλη. Για το ίδιο ζήτημα, η Χίλαρι Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία υποσχέθηκε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τους σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, αλλά επανέλαβε ότι τα στρατιωτικά μέτρα είναι ανεφάρμοστα και κοντόφθαλμα.
 
Οσο για τα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα που ζητά η αντιπολίτευση υπάρχει επίσης απροθυμία γιατί είναι άγνωστο σε ποια χέρια θα πέσουν.
 
Το κλίμα που επικρατεί στο διπλωματικό επίπεδο απηχούν και οι δηλώσεις του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, στο Αλ – Τζαζίρα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να πού-με ποιος πρέπει να φύγει και ποιος να μείνει. Ο κύριος Ασαντ είναι εκεί και είναι ο πρόεδρος της κυβέρνησης». Σε αντίθεση με τον αποχωρήσαντα Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε συνταχθεί με τη θέση της Δύσης ότι η αποχώρηση του Ασαντ αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνευση στη χώρα.
 
Φαίνεται ότι μάλλον ο Μπραχίμι έχει δίκιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος φθοράς χωρίς ορατό τέλος και όποιος αντέξει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συρία

Εληξε η απεργία των ισπανών ανθρακωρύχων
Επόμενο άρθρο

Συρία

Στόχος να φτηνύνει ο εργάτης

Σχετικά Αρθρα

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

Διεθνή 13 Ιούλ 2026, 19:11

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

Διεθνή 13 Ιούλ 2026, 18:45

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

Διεθνή 13 Ιούλ 2026, 13:40

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέχει ιατρική περίθαλψη στους δωσίλογους

Διεθνή 13 Ιούλ 2026, 05:40

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

Διεθνή 12 Ιούλ 2026, 20:56

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

Διεθνή 12 Ιούλ 2026, 12:04
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
Καταστολή

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

13 Ιούλ 2026, 12:27
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέχει ιατρική περίθαλψη στους δωσίλογους

13 Ιούλ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

12 Ιούλ 2026, 20:56
Διεθνή

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

12 Ιούλ 2026, 12:04
Αθλητισμός

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

12 Ιούλ 2026, 09:57
Παιδεία

Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν

12 Ιούλ 2026, 09:27
Καταστολή

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

12 Ιούλ 2026, 09:19
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

12 Ιούλ 2026, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

Γαλλία : Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή).

Ιράκ: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Κιριμπάτι: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1921: Καταδικάζονται σε θάνατο οι Σάκο και Βανζέτι.

1969: Εκρηξη βόμβας στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα τραυματίζει τον ίδιο και οδηγεί στην εξάρθρωση της ΔΑ.

1971: Βόμβα (ΛΕΑ) στην αίθουσα διαλέξεων της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

1972: Μάχες IRA – στρατού στο Μπέλφαστ, εννιά νεκροί.

1977: Βόμβα στην «American Express» στην οδό Ευριπίδου και αποτυχημένη απόπειρα στην ίδια τράπεζα στον Πειραιά, εμπρησμός αυτοκινήτου Βορειοαμερικάνου), βόμβα σε «Πι Εξ» που δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1992: Ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, νεκρός ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Συρία

    17Ν
    • Συρία

      Εφετείο 17Ν
  • Συρία

    ΕΛΑ
    • Συρία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συρία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συρία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συρία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συρία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συρία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συρία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συρία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συρία

      Συρία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συρία

    Συρία

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία

    Συρία

    Επικοινωνία
  • Συρία

    Συρία

    Όροι χρήσης
  • Συρία

    Συρία

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία

    Συρία

    Επικοινωνία
  • Συρία

    Συρία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo