Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω
  • Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα
  • Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής
  • Σαν σήμερα 18 Μάη
  • Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Συμβιβάζοντας τα ασυμβίβαστα
Διεθνή

«Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

Συμβιβάζοντας τα ασυμβίβαστα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Μάι 2011, 00:00

Τέσσερα χρόνια μετά την πλήρη ρήξη της Χαμάς με τη Φατάχ, που οδήγησε σε ντε φάκτο διχοτόμηση της παλαιστινιακής πολιτικής οντότητας (σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη) και δυο μήνες μετά τη δέσμευση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τη Χαμάς, μετά από διαδηλώσεις υπέρ της «εθνικής ενότητας» και στις δυο περιοχές, η υπογραφή της συμφωνίας «εθνικής συμφιλίωσης», την περασμένη Τρίτη στο Κάιρο, από τον Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μισάλ μοιάζει να βάζει τέλος σ’ αυτό τον διχασμό. Αυτό άλλωστε ανακοίνωσε κι ο ίδιος ο Αμπάς στην τελετή που ακολούθησε: «Ανακοινώνουμε στους Παλαιστίνιους ότι γυρίζουμε για πάντα την μαύρη σελίδα του διχασμού», συμπληρώνοντας ότι η Χαμάς «είναι μέρος του παλαιστινιακού λαού».

Η συμφωνία

Πριν σχολιάσουμε αυτή τη δήλωση, ας δούμε τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

1. Σχηματισμός μεταβατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης από ανεξάρτητους. Τα κύρια καθήκοντα της κυβέρνησης θα είναι η προετοιμασία για τις επερχόμενες εκλογές, η συμφιλίωση, η ανοικοδόμηση της Γάζας και η άρση του αποκλεισμού, η ενοποίηση των παλαιστινιακών θεσμών σε Δυτική Οχθη και Γάζα. Οι αποφάσεις που θα πάρει αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορούν να παρακωλυθούν από κανέναν, αλλά θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με το προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ. 2. Προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών καθώς και εκλογών για το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο, σώμα που αντιπροσωπεύει Παλαιστίνιους τόσο στις παλαιστινιακές περιοχές όσο και στη διασπορά. Οι εκλογές θα γίνουν εντός ενός χρόνου από την υπογραφή της συμφωνίας. 3. Σύσταση επιτροπής που θα επιβλέψει τις εκλογές. 4. Σχηματισμός «Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας», που θα αποτελείται από «επαγγελματίες αξιωματικούς», ως βήμα για τη μεταρρύθμιση των ξεχωριστών υπηρεσιών ασφαλείας που λειτουργούν σε Δυτική Οχθη και Γάζα. 5. Επαναλειτουργία της βουλής. 6. Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων κατόπιν σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα ελέγξει τις λίστες των ονομάτων και θα εξακριβώσει τους λόγους κράτησής τους.

Κυκεώνας ερμηνειών

Και μόνο από την απλή ανάγνωση των παραπάνω σημείων γίνεται φανερό πόσες πηγές τριβών μπορούν να προκύψουν στο άμεσο μέλλον και πόσες ερμηνείες μπορούν να δοθούν. Για παράδειγμα, ο συνεργάτης του Αμπάς, Ναμπίλ Σάαθ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ότι οι απαιτήσεις για αναγνώριση του Ισραήλ και καταδίκη της βίας από τη Χαμάς είναι «άδικες, μη λειτουργικές και δεν έχουν νόημα». Ο Σάαθ είπε ότι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να ξέρει το Κουαρτέτο είναι ότι «η Χαμάς θα απέχει από οποιαδήποτε βία» και ότι «θα ενδιαφερθεί για την ειρηνευτική διαδικασία». Για ποια «ειρηνευτική διαδικασία», όμως, μπορεί να γίνεται λόγος όταν οι Σιωνιστές εμφανίζονται πιο προκλητικοί παρά ποτέ; Ο Νετανιάχου το δήλωσε ξεκάθαρα, ότι ο Αμπάς θα πρέπει να διαλέξει: ή με τη Χαμάς ή με την «ειρήνη», και περιοδεύει στις δυτικές πρωτεύουσες για να τις πείσει ότι η συμφωνία αυτή «καταστρέφει την ειρήνη». Το Ισραήλ διαμήνυσε ότι θα παρακρατήσει τα 89 εκατομμύρια από τους φόρους και τους δασμούς που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής (τα οποία θα έπρεπε να δώσει την επόμενη βδομάδα), κάνοντας δηλαδή αυτό που έκανε όταν σχηματίστηκε η νόμιμη κυβέρνηση της Χαμάς.

Και τι θα κάνει το «Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας»; Θ’ αφήσει τις ρουκέτες να εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όταν το τελευταίο θα σπάει την εκεχειρία; Τι θ’ απογίνουν οι παλαιστινιακές ένοπλες αντιστασιακές ομάδες; Δεν μιλάμε μόνο για τις ομάδες της Χαμάς, αλλά και της Τζιχάντ, της οποίας ο ηγέτης Ραμαντάν Σάλαχ, σε συνέντευξή του σε ιορδανική εφημερίδα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία συμφιλίωσης θα οδηγήσει σε ειλικρινή ενότητα που θα προστατεύει τις εθνικές σταθερές ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Είναι δυνατόν να δεχτεί η κλίκα του Αμπάς και το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) να συνεχίσει να υπάρχει και να δρα η Παλαιστινιακή Αντίσταση και για πόσο καιρό ακόμα;

Ακόμα και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων είναι στον αέρα, γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η εξεταστική επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση όλων. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη Δυτική Οχθη οι συλλήψεις συνεχίζονται, γι’ αυτό και ο βουλευτής της Χαμάς Νάζαρ Ραμαντάν προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες συλλήψεις κατά της Χαμάς στη Δυτική Οχθη μπορεί να δυναμιτίσουν τις συνομιλίες για «εθνική ενότητα».
Επομένως, το γεγονός ότι σήμερα επικρατούν πανηγυρισμοί και ότι όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις φαίνονται να συμφωνούν δεν σημαίνει ότι το ίδιο κλίμα θα συνεχίσει να υπάρχει και όταν οι πραγματικές διαφορές βγουν ξανά στον αέρα. Αυτό άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν και καλό είναι να το υπενθυμίσουμε, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα σημερινά γεγονότα.

Η ιστορία των «εθνικών συμφιλιώσεων»

Τρεις μήνες μετά τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές του Γενάρη του 2006, η τελευταία σχηματίζει κυβέρνηση μόνη της το Μάρτη, αφού η Φατάχ αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», στην οποία την προσκαλεί η Χαμάς. Ο Αμπάς, που παραμένει στην προεδρία, αποδέχεται αρχικά το σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, διαμηνύει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει μέλλον και θα ενεργήσει ενάντια στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, αν δεν προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ, δηλαδή αν η Χαμάς δεν αποδεχτεί τους όρους των Σιωνιστών για αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, αποδοχή των προηγούμενων συμφωνιών μαζί του και αποκήρυξη της αντίστασης.

Ο Αμπάς ζητάει αυτά τα πράγματα την ίδια στιγμή που οι Σιωνιστές επιβάλλουν ένα πρωτοφανές οικονομικό εμπάργκο στην Παλαιστίνη, παρακρατώντας τα χρήματα που συλλέγουν από φόρους και δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής (σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο της δεκαετίας του ‘90) και η «διεθνής κοινότητα» αρνείται ν’ αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση, ασχέτως του ότι προέκυψε μέσα από καθόλα δημοκρατικές εκλογές. Το επόμενο διάστημα, οι σχέσεις μεταξύ Χαμάς και Αμπάς οξύνονται, καθώς ο τελευταίος εμφανίζεται ως απόλυτος μονάρχης, απειλώντας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαλύσει την κυβέρνηση, ενώ δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ, παρά την άρνηση της κυβέρνησης της Χαμάς.

Εκείνη την περίοδο, η σιωνιστική επιθετικότητα βρίσκεται στα φόρτε της, με φυλακίσεις υπουργών και βουλευτών της Χαμάς και συνεχείς επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες μειώθηκαν μόνο τον Αύγουστο, αφού οι Σιωνιστές είχαν να ασχοληθούν με άλλους εχθρούς (εξαπέλυσαν τον πόλεμο στο Λίβανο). Το Σεπτέμβρη του 2006, ο πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Χανίγια συμφωνούν να σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», για πρώτη φορά μετά την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία. Ο Χανίγια δηλώνει ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να ανακατευτεί στις διαπραγματεύσεις του Αμπάς με το Ισραήλ, αλλά οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το παλαιστινιακό κοινοβούλιο (στο οποίο την πλειοψηφία έχει η Χαμάς). Ομως, αυτή η συμφωνία δεν κρατά πάνω από μια εβδομάδα. Μετά από ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικάνων, ο Αμπάς αναστέλλει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού η Χαμάς δεν συμφώνησε στους όρους του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) για αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, αποδοχή των προηγούμενων συμφωνιών μαζί του και αποκήρυξη της αντίστασης.

Μια νέα περίοδος έντασης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ αρχίζει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκινούν απεργίες (με υποκίνηση της Φατάχ), επειδή μένουν απλήρωτοι, χωρίς να λογαριάζουν ότι αυτό οφείλεται στο οικονομικό εμπάργκο και όχι σε κάποια πολιτική «λιτότητας» της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ξεκινούν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών της Χαμάς και της Φατάχ, που οδηγούν στο θάνατο πάνω από 100 Παλαιστίνιων και από τις δύο πλευρές. Ο Αμπάς απειλεί ότι θα διαλύσει την κυβέρνηση και θα προκηρύξει νέες εκλογές, αλλά δεν το κάνει, καθώς ακόμα και μέσα στη Φατάχ δεν είναι δυνατό να συμφωνηθεί το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τελικά ο Αμπάς τα γυρίζει και προτείνει κυβέρνηση «τεχνοκρατών».

Στα μέσα του Νοέμβρη του 2006 (δύο μήνες μετά την πρώτη αποτυχημένη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας») επιτυγχάνεται νέα συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ. Είχαν προηγηθεί οι σφαγές στη Μπέτ Χανούν (με 56 Παλαιστίνιους νεκρούς από τη σιωνιστική εισβολή) και σε πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης της Γάζας, που κόστισε τη ζωή σε 18 Παλαιστίνιους (μεταξύ των οποίων 10 παιδιά), οπότε ο Αμπάς δεν μπορούσε να διαλύσει την κυβέρνηση με την απαίτηση για αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ χωρίς να κατηγορηθεί για προδοσία. Η νέα συμφωνία προβλέπει κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με πρωθυπουργό έναν 60χρονο συνταξιούχο καθηγητή (πρώην πρόεδρο του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας επί 15 συναπτά έτη). Η Χαμάς και η Φατάχ μοιράζουν ακόμα και τα υπουργεία (12 στη Χαμάς, 2 στη Φατάχ και 5 σε ανεξάρτητους). Δεν περνάει πάνω από ένας μήνας για να καταρρεύσει πανηγυρικά και η δεύτερη αυτή συμφωνία! Η αφορμή ήταν η προβοκατόρικη δολοφονία τριών παιδιών στελέχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Φατάχ (που ήταν προ δεκαετίας επικεφαλής των διώξεων κατά της Χαμάς) στα μέσα του Δεκέμβρη.

Αμέσως μετά τη δολοφονία, ο Μοχάμεντ Νταχλάν (τσιράκι των Αμερικάνων μέσα στη Φατάχ) κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Εσωτερικών της Χαμάς ότι γνωρίζει τους δράστες αλλά δεν κάνει τίποτα για να τους πιάσει! Ο Αμπάς απειλεί ξανά με διάλυση της κυβέρνησης και κάλπες. Φυσικά, οι απειλές του δε γίνονται πραγματικότητα, καθώς φοβάται να προκηρύξει εκλογές διακινδυνεύοντας να πάθει πανωλεθρία.

Ετσι, δυο μήνες μετά την κατάρρευση και της δεύτερης συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», πραγματοποιείται η συμφωνία της Μέκκα (στη Σαουδική Αραβία), όπου οι δύο πλευρές προχωρούν σε τρίτη προσπάθεια για «εθνική συμφιλίωση». Αυτή η προσπάθεια στέφεται από επιτυχία, καθώς το Μάρτη του 2007 (ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Χαμάς), για πρώτη φορά στην ιστορία της Παλαιστίνης σχηματίζεται μία κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» από τις δύο μεγάλες αντίπαλες παρατάξεις (Χαμάς και Φατάχ). Κι αυτή, όμως, η κυβέρνηση καταρρέει το καλοκαίρι του 2007, όταν οι δυνάμεις του Νταχλάν προσπαθούν να επιβάλουν την εξουσία τους στη Λωρίδα της Γάζας, παθαίνοντας όμως ένα πανηγυρικό πατατράκ.

Γιατί αυτή η συμφωνία;

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο Αμπάς, που μέχρι πρότινος εξαπέλυε μύδρους κατά της Χαμάς και της Αντίστασης, ανακάλυψε ότι η Χαμάς είναι τμήμα του Παλαιστινιακού λαού. Η εξήγηση δεν είναι και τόσο δύσκολη. Με τους Σιωνιστές να έχουν σκληρύνει την στάση τους, εφαρμόζοντας όλο και πιο αντιδραστικούς νόμους στο εσωτερικό και αρνούμενοι να παγώσουν τους εποικισμούς, οποιαδήποτε ελπίδα για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μαζί τους εξανεμίζεται. Λίγους μήνες πριν, η αποκάλυψη των παλαιστινιακών ντοκουμέντων από το Αλ Τζαζίρα έκανε ρόμπα τον Αμπάς και τον επικεφαλής της παλαιστινιακής πλευράς στις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με τους Σιωνιστές, Σαέμπ Ερεκάτ, αναγκάζοντας τον τελευταίο να παραιτηθεί. Στους αραβι-  κούς λαούς έχει ξεσπάσει ένα ντόμινο εξεγέρσεων, που δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάζει το λαό της Δυτικής Οχθης, που βιώνει διπλή καταπίεση, από την Παλαιστινιακή Αρχή και τους Σιωνιστές.

Οι διαδηλώσεις που έγιναν για την εθνική συμφιλίωση τον περασμένο Μάρτη έδειξαν ότι υπάρχει ένα κλίμα υπέρ της συμφιλίωσης μέσα στον Παλαιστινιακό λαό. Ο Αμπάς επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της «εθνικής ενότητας», όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Δεν ξέρουμε πόσο αυτό μπορεί να πείσει τον κόσμο στη Δυτική Οχθη, αλλά η αναφορά της Αχράμ στις μικρές εκδηλώσεις πανηγυρισμού μερικών δεκάδων στην Ραμάλα ίσως είναι ενδεικτική της καχυποψίας που υπάρχει στη Δυτική Οχθη. Σε αντίθεση με τη Λωρίδα της Γάζας που ο κόσμος ήταν περισσότερος, αλλά πάλι όχι τόσο πολύς (γύρω στα 700 άτομα). Το ζήτημα που μένει να φανεί στη ζωή είναι ποια στάση θα κρατήσει η Χαμάς. Θα συρθεί στο δρόμο της «ειρηνευτικής διαδικασίας», όπως ζητά το Κουαρτέτο και επεσήμανε ο Σάαθ, ή θα υπάρξει νέα εμπλοκή στην εφαρμογή της «συμφιλίωσης»; Οι Σιωνιστές, πάντως, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ακόμα και γι’ αυτήν την ξεφτισμένη «ειρήνη» που ζητά ο Αμπάς.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

«Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

Σινεμά
Επόμενο άρθρο

«Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

Δολοφονία για εσωτερική κατανάλωση

Σχετικά Αρθρα

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

Διεθνή 18 Μάι 2026, 11:22

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

Διεθνή 17 Μάι 2026, 10:40

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

Διεθνή 16 Μάι 2026, 08:38

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

Διεθνή 15 Μάι 2026, 18:54

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

Διεθνή 15 Μάι 2026, 12:40

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

Διεθνή 14 Μάι 2026, 22:24
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
Κόντρες

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

14 Μάι 2026, 20:25
Εργατικά

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

14 Μάι 2026, 18:49
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

Ημέρα ενημέρωσης για το εμβόλιο κατά του AIDS.

Ημέρα μουσείων.

Αϊτή: Ημέρα σημαίας.

1781: Εκτελούνται στην πλατεία του Κούσκο ο Τουπάκ Αμάρου, η Μικαέλα Μπαστίδας και άλλοι ηγέτες της περουβιανής εξέγερσης.

1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

1961: Πραξικόπημα από αντικομμουνιστές ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Τσανγκ στη Νότια Κορέα.

1962: Βουλευτές αλληλοβρίζονται και αλληλολακτίζονται στη Βουλή κατά τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

1969: Βόμβα στο «ΡΧ» της Συγγρού (ΚΕΑ).

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της IBM στην οδό Φιλελλήνων (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    17Ν
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Εφετείο 17Ν
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    ΕΛΑ
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Ποιοι είμαστε
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Επικοινωνία
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Όροι χρήσης
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Ποιοι είμαστε
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Επικοινωνία
  • «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    «Εθνική συμφιλίωση» Χαμάς-Φατάχ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo