Τουλάχιστον 2.95 δισ. δολάρια έχουν κερδίσει οι βρετανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως αποκάλυψε η πρώτη εκτενής έρευνα για τις βρετανικές επενδύσεις στο Ιράκ, που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα «Independent» και το «Corporate Watch».
Ο κατάλογος περιλαμβάνει μερικές από τις πιο γνωστές εταιρίες στη Βρετανία και πολλές που θα προτιμούσαν να παραμείνουν στην αφάνεια. Αυτές προέρχονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας, τις τράπεζες, τις εταιρίες συμβούλων, τις κοινοπραξίες αστικού σχεδιασμού, τα αρχιτεκτονικά γραφεία και τις πετρελαϊκές εταιρίες.
Στην κορυφή της κερδοφορίας είναι η κατασκευαστική εταιρία Amec, η οποία υπολογίζεται ότι έχει αποκομίσει τα δύο τελευταία χρόνια κέρδη ύψους 1.34 δισ. δολαρίων από μια σειρά συμφωνίες για την αποκατάσταση και τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος στο Ιράκ. Ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες είναι η Aegis, εταιρία ιδιωτικής ασφάλειας, η οποία έχει κερδίσει περισσότερα από 660 εκατομμύρια δολάρια από μια τρίχρονη συμφωνία με το Πεντάγωνο για το συντονισμό των εταιριών ασφάλειας στο Ιράκ. Η Erinys, η οποία ειδικεύεται στον ίδιο τομέα, έχει κερδίσει περισσότερα από 230 εκατομμύρια δολάρια, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από τη φρούρηση των πετρελαιοπηγών.
Συνολικά 61 βρετανικές εταιρίες έχει εξακριβωθεί ότι επωφελούνται από συμφωνίες και επενδύσεις στο Ιράκ. Ομως ο αριθμός αυτός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το «Corporate Watch» πιστεύει ότι τα κέρδη των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ πρέπει να είναι τουλάχιστον πενταπλάσια από τα 2.95 δισ. δολάρια που κατάφερε να υπολογίσει, γιατί πολλές εταιρίες προτιμούν να μην δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους. Τα νερά, σύμφωνα με την έρευνα, θολώνει ακόμη περισσότερο η άρνηση της κυβέρνησης Μπλερ να δώσει τα ονόματα των εταιριών που έχει βοηθήσει να κερδίσουν συμφωνίες στο Ιράκ, πολλές από τις οποίες έχουν μακρόχρονες σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα.
Λόγω της ιρακινής αντίστασης, οι βρετανικές ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας έχουν μεγάλη ζήτηση στο Ιράκ. Η «Corporate Watch» υπολογίζει ότι οι εταιρίες αυτές έχουν 20.000 – 30.000 προσωπικό στο Ιράκ, το μισό από το οποίο είναι μισθωμένο από εταιρίες που διοικούνται από απόστρατους αξιωματικούς και τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς Αμυνας.
Σημαντικό ρόλο επίσης στη συγκρότηση και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της ιρακινής κυβέρνησης παίζουν οι βρετανικές εταιρίες συμβούλων. Η Adam Smith International, η οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες της και στις κυβερνήσεις της Μ. Θάτσερ, εμπλέκεται δραστήρια στο σχηματισμό και τη λειτουργία των ιρακινών κυβερνήσεων.
Τέλος, η έρευνα των «Inde-pendent» και «Corporate Watch» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κέρδη των 2.95 δισ. δολαρίων των βρετανικών εταιριών θα είναι ασήμαντο ποσό μπροστά στα κέρδη που οι βρετανικές και οι αμερικάνικες εταιρίες προσδοκούν να αποκομίσουν από τις επενδύσεις τους στο Ιράκ τα επόμενα πέντε χρόνια, με το δεδομένο μάλιστα ότι οι συμφωνίες με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς εκκρεμούν ακόμη.