Ποιος θα το περίμενε. Ο Ερντογάν και η κλίκα του ΑΚΡ, που κατάφεραν να κλείσουν τον πανίσχυρο τουρκικό στρατό στους στρατώνες, να χώσουν στρατηγούς στη φυλακή και να έχουν άλλους σε διαρκή ομηρία, αναζητούν τώρα συμμάχους σ’ αυτό το κομμάτι του τουρκικού «βαθέος κράτους», για ν’ αντιμετωπίσουν άλλα κομμάτια του και συγκεκριμένα την αστυνομία και το εισαγγελικό σώμα!
Ο Γιαλτσίν Ακντογάν, πολιτικός σύμβουλος του Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί ότι οι αξιωματικοί του στρατού που δικάστηκαν για τις υποθέσεις «βαριοπούλα» και «Εργκένεγκον» είναι πιθανόν να ενοχοποιήθηκαν από ομάδες επιρροής του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν μέσα στο δικαστικό σώμα. Μια μέρα μετά τις δηλώσεις Ακντογάν, ο Μουσταφά Ελιτάς, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΡ, έγραψε άρθρο στη «Χουριέτ» (φύλλο της 29ης Δεκέμβρη), ότι η κυβέρνηση σκοπεύει ν’ αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της δίκης των αξιωματικών που καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως οι κατηγορίες σε βάρος των αξιωματικών ήταν πλαστές, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Αν ομάδες του Γκιουλέν στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη χάλκευσαν τις κατηγορίες σε βάρος των αξιωματικών του στρατού, τότε το ίδιο συμβαίνει και με τις κατηγορίες σε βάρος του «περιβάλλοντος» υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν! Τόσο απλό είναι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν συγκεκριμενοποίησε ακόμη περισσότερο τις κατηγορίες ενάντια σε ομάδες μέσα στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, οι οποίες υπηρετούν ξένα και ντόπια συμφέροντα και επιχειρούν «απόπειρα μίνι πραξικοπήματος» κατά του AKP και της κυβέρνησής του, με στόχο να ταπεινώσουν τη χώρα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν περιοδεύει την Τουρκία και εκφωνεί πύρινες ομιλίες, στις οποίες υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «βρόμικο σχέδιο ξένων στοιχείων, που έχουν στόχο το ψωμί στο τραπέζι μας, τα χρήματα στις τσέπες μας και τον ιδρώτα του προσώπου μας». Στο ίδιο θέμα αφιέρωσε και το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, στο οποίο έκανε συνεχείς έμμεσες αναφορές στον Γκιουλέν, ενώ κάλεσε «τον καθένα από εσάς, τα 76 εκατομμύρια Τούρκων, να υψώσετε το ανάστημά σας, να προστατέψετε τη δημοκρατία και να ενωθούμε όλοι σαν ένας εναντίον αυτών των άσχημων επιθέσεων στη χώρα μας».
Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με τη γνωστή βία του τουρκικού καθεστώτος, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να διεγείρει τη μεγάλη θρησκόληπτη μάζα της Ανατολής, με στόχο να μην έχει μεγάλες απώλειες στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Αν περάσει αυτόν τον κάβο, τότε θα αντιμετωπίσει με αισιοδοξία τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θέλει να είναι υποψήφιος. Κλείνοντας το μάτι στους στρατηγούς θέλει να κλείσει μια συμμαχία μαζί τους, για να τον βοηθήσουν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που κάνει στην αστυνομία, η οποία έχει σαφώς μικρότερη πολιτική ισχύ από το στρατό. Από την άλλη, ο πρόεδρος Γκιουλ, άλλοτε Διόσκουρος του Ερντογάν, ακολουθεί τακτική σφίγγας, περιμένοντας να δει πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συμμαχίες και οι νέες ισορροπίες, ώστε να καθορίσει τη στάση του. Ν’ αποφασίσει, δηλαδή, αν θα διεκδικήσει την προεδρία κόντρα στον Ερντογάν ή αν θ’ αναζητήσει μια νέα συμφωνία μ’ αυτόν, αναγνωρίζοντάς του πως είναι ο νικητής σ’ αυτή τη δυναστική μονομαχία.