Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των ισλαμιστών της Λιβυκής Ασπίδας, που κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που πρόσκειται στην εξόριστη κυβέρνηση της Τρίπολης υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Αλ Θάνι.
Τις τελευταίες μέρες, ο Χαφτάρ έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην ανακατάληψη της Βεγγάζης από τους ισλαμιστές, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η εξόριστη κυβέρνηση από το Τομπρούκ όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Επόμενος στόχος του Χαφτάρ είναι η Σίρτη, η οποία μαζί με τη Βεγγάζη σχηματίζουν τη λεγόμενη «Ημισέληνο του Πετρελαίου», το υπέδαφος της οποίας περιέχει τεράστιες ποσότητες αργού πετρελαίου κορυφαίας ποιότητας.
Μέρος των μαχών έχει πλέον μεταφερθεί κοντά στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της Ρας Λανούφ και της Σίντρα.
Στον πόλεμο που διεξάγει ο Χαφτάρ εναντίον των ισλαμιστών έχει βρει στενό σύμμαχο την αιγυπτιακή στρατιωτική χούντα, η οποία του παρέχει εξοπλισμό, εκπαίδευση και πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιπάλων.
Στις 18 Γενάρη η εξόριστη κυβέρνηση της Τρίπολης έκανε από το Τομπρούκ δεκτή την πρόταση των ισλαμιστών για προσωρινή εκεχειρία και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Στο μέτωπο της Βεγγάζης οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστών και του στρατού του Χαφτάρ έχουν φτάσει στους 600.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Al-Akhbar, βρετανοί και αμερικανοί διπλωμάτες έχουν στείλει μηνύματα και στις δυο πλευρές λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όποιος ελέγξει τα αποθέματα πετρελαίου και τους σταθμούς μεταφόρτωσης ελέγχει τη χώρα και θα λάβει διεθνή νομιμοποίηση για να κυβερνήσει, κλείνοντας το μάτι στους ισλαμιστές ότι θα συνεργαστούν και μαζί τους αν χρειαστεί.
Η Γαλλία, που πρωτοστάτησε στην εισβολή των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη και στην ανατροπή του Καντάφι, έχει στείλει στρατό στο Νίγηρα και στο Τσαντ, που συνορεύουν με το νότο της Λιβύης, με στόχο να τον θέσει υπό τον έλεγχό της εκμεταλλευόμενη την ένοπλη διαμάχη μεταξύ των Ταμπού και των Τουαρέγκ. Χρησιμοποιώντας τις ένοπλες ομάδες των Ταμπού και το στρατό του Τσαντ σκοπεύει να βάλει στο χέρι την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Ουμπάρι, πατρογονική γη των Τουαρέγκ, καθώς και την οροσειρά Τιμπεστί με τα πλούσια αποθέματα σε χρυσό και ουράνιο. Απώτερος στόχος των γάλλων ιμπεριαλιστών είναι η ενίσχυση της γαλλικής επιρροής στην υποσαχάρια Αφρική, ύστερα από χρόνια ουσιαστικής απουσίας, την οποία εκμεταλλεύτηκαν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.