Η λέξη «HAMBRE» (πείνα) που βλέπετε στη φωτογραφία εμφανίστηκε σε ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο. Κτίριο που ανήκει στην τηλεφωνική εταιρία. Οι καλλιτέχνες που κατόρθωσαν να εμφανίσουν το μήνυμα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της προβολής εικόνων σε κτίρια, θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα με το νέο κοροναϊό. Η εικόνα δεν έμεινε για πολύ. Η αστυνομία την «έσβησε» ρίχνοντας φως με προβολείς. Δεν έσβησε όμως την πείνα, ούτε την οργή χιλιάδων Χιλιανών για την κυβερνητική αδιαφορία για τους «κολασμένους» των φτωχών προαστίων της πρωτεύουσας.
Με 70.000 κρούσματα και πάνω από 700 νεκρούς, η Χιλή είναι η τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, μετά από τη Βραζιλία και το Περού. Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ρίξει πολύ χρήμα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κοροναϊού στην οικονομία (7% του ΑΕΠ), χιλιάδες κάτοικοι των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του Σαντιάγο αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Ηταν αυτό που τους ώθησε να βγουν στους δρόμους την προηγούμενη βδομάδα και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής.
Οι διαδηλωτές δε διαμαρτύρονταν για την καραντίνα. Για την έλλειψη τροφίμων διαμαρτύρονταν και το έκαναν με τον πιο μαχητικό τρόπο. Βροχή έπεφταν οι πέτρες από τους διαδηλωτές που αψήφησαν τους πάνοπλους μπάτσους, τα δακρυγόνα και τις υδραντλίες και απαίτησαν άμεση αποστολή τροφίμων. Η κυβέρνηση Πινιέρα, που έχει κηρύξει τρίμηνη κατάσταση «συναγερμού λόγω καταστροφής», ορίζοντας το στρατό ως υπεύθυνο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, μέχρι τώρα ενδιαφερόταν για το πώς θα αποτρέψει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που της έχουν γίνει μόνιμος πονοκέφαλος από τον περσινό Σεπτέμβρη. Τώρα, ο Πινιέρα ζητά χρόνο και υπομονή από τους πολίτες, για να δώσει τροφή στους πεινασμένους κατοίκους του Σαντιάγο, ενώ ο στρατός άρχισε να μοιράζει τρόφιμα. Ταυτόχρονα, πολλές φτωχογειτονιές καταφεύγουν σε συλλογικές κουζίνες θυμίζοντας τις μαύρες μέρες της δικτατορίας, καθώς η καραντίνα έχει αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στην πιο ακραία φτώχεια.
Σε ένα σύστημα που θα ενδιαφερόταν για τον άνθρωπο, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης σε περίπτωση καραντίνας θα ήταν η εξασφάλιση της διατροφής και των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης του πληθυσμού. Αυτό όμως δεν ήταν αυτονόητο για τη Χιλή, που χρειάστηκε να βιώσει σκληρές συγκρούσεις την περασμένη βδομάδα για να αρχίσει να το εφαρμόζει!