Ο 37χρονος Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ πέθανε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτέμβρη του 2024. Το γεγονός έγινε γνωστό στις 26 Σεπτέμβρη. Οχι από την αστυνομία, αλλά από τους συγγενείς του, που παρέλαβαν μια σορό γεμάτη από σημάδια βασανιστηρίων. Οταν δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες της φρίκης, «θυμήθηκε» και η αστυνομία να αντιδράσει, εκδίδοντας μια μακροσκελή ανακοίνωση με εμφανή την πρόθεση να κουκουλώσει το έγκλημα που διέπραξαν οι άνθρωποί της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Μπάτσοι – SS – βασανιστές
Ξέσπασε σάλος και μια μέρα μετά ο Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να καλυφτεί πίσω από το Συνήγορο του Πολίτη, εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση:
Χτες, αποκαλύφτηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, με ανακοίνωση του ΣτΠ, ότι ο Χρυσοχοΐδης έλεγε ανερυθρίαστα ψέματα. Δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στον ΣτΠ. Αναφέρει ο ΣτΠ σε ανακοίνωσή του:
«Για το περιστατικό υποβλήθηκε στις 24/09/2024 αναφορά από την Πρεσβεία του Πακιστάν, με την οποία ζητήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή η διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του εν θέματι αλλοδαπού, ενώ σε γνώση της Αρχής περιήλθαν και σχετικά δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε με φωτογραφικό υλικό καθώς και άλλες πληροφορίες. Ακολούθως, την 27/09/2024 η ΕΛ.ΑΣ ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη, ως οφείλει σύμφωνα με την παρ. 3 του άρ. 1 του ν.3938/2011, όπως ισχύει, ότι έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε. για την εν θέματι υπόθεση. Για το λόγο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε την 01/10/2024 έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ ότι σύμφωνα με την ως άνω διάταξη νόμου θα παρακολουθήσει τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και επιφυλάχθηκε σχετικά με την εκ του νόμου δυνατότητα ιδίας έρευνας».
Η πρεσβεία του Πακιστάν, προφανώς μετά από αίτημα των συγγενών του νεκρού, απευθύνθηκε στον ΣτΠ στις 24 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες μετά το θάνατο του Καμράν και προτού γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες (αυτό έγινε, όπως είδαμε, στις 26 Σεπτέμβρη). Ο ΣτΠ είδε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τον Τύπο στις 26 Σεπτέμβρη. Στις 27 Σεπτέμβρη, δεν «διαβιβάστηκε» στον ΣτΠ η έρευνα για να υπάρξει «πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης», όπως ισχυριζόταν ο Χρυσοχοΐδης, αλλά έγινε ενημέρωση του ΣτΠ από την ΕΛΑΣ ότι έχει διαταχτεί ΕΔΕ. Αυτή είναι υποχρέωση από το νόμο.
Την 1η Οκτώβρη, ο ΣτΠ ενημέρωσε την ΕΛΑΣ ότι θα παρακολουθήσει την ΕΔΕ και επιφυλάχτηκε να κάνει και δική του έρευνα, αν χρειαστεί. Επομένως, ο Χρυσοχοΐδης είπε ψέματα ότι δήθεν ανέθεσε την έρευνα στον ΣτΠ. Το λόγο του ψέματος εύκολα μπορούμε να τον αντιληφτούμε.
Ο ΣτΠ, δηλώνοντας ότι καταρχάς θα παρακολοτυθήσει την έρευνα των μπάτσων, έδειξε πλήρη θεσμική νομιμοφροσύνη. Δεν είπε -όπως θα λέγαμε εμείς- ότι οι μπάτσοι είναι παντελώς αναξιόπιστοι και δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να βγει η αλήθεια στο φως και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι συνάδελφοί τους. Τους έδειξε εμπιστοσύνη και ζήτησε ενημέρωση. Την οποία, όμως, δεν πήρε.
Επειδή ο ΣτΠ έλαβε μόνο την τυπική ενημέρωση ότι ξεκινά ΕΔΕ που θα την κάνουν οι ίδιοι οι μπάτσοι, επισήμανε μια σειρά βασικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των ΕΔΕ, που προκύπτουν και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με πρώτη την εξής:
«Να υπάρχει η αναγκαία υπηρεσιακή απόσταση του διενεργούντος Ε.Δ.Ε από τα εμπλεκόμενα στην έρευνα όργανα, στοιχείο που αποτελεί βασικό τυπικό εχέγγυο αμεροληψίας».
Μ’ άλλα λόγια, όταν οι ίδιοι οι μπάτσοι κάνουν ΕΔΕ για έγκλημα που διαπράχτηκε από μπάτσους, δεν υπάρχει κανένα τυπικό εχέγγυο αμεροληψίας (για τα ουσιαστικά εχέγγυα αμεροληψίας ας μην το συζητήσουμε). Σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, η λαϊκή παροιμία «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».
Ο ΣτΠ ζήτησε και μια σειρά σημαντικά υλικά που αφορούν την υπόθεση. Αυτά που θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του κάθε ανακριτικός υπάλληλος που θέλει να κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του. Αρα, την 1η Οκτώβρη ο ΣτΠ δεν είχε πάρει τίποτα από τους μπάτσους, μολονότι τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωνε ότι «η έρευνα για το περιστατικό διαβιβάζεται στον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης».
Διαβάστε προσεκτικά το έγγραφο που έστειλε στους μπάτσους την 1η Οκτώβρη ο ΣτΠ:
191224-ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ-359172_48379_01_10_2024Πέρασε ένας ολόκληρος μήνας απ’ αυτό το έγγραφο και 40 μέρες από το θάνατο του Καμράν και οι μπάτσοι δεν έστειλαν τίποτα στον ΣτΠ! Τον ενημέρωσαν μόνο ότι το πρώτο έγγραφό του το διαβίβασαν στη ΓΑΔΑ. Ο Συνήγορος έστειλε στη μπατσαρία δεύτερο έγγραφο, στις 30 Οκτώβρη. Παρά το τυπικό υπηρεσιακό ύφος, ο ΣτΠ εκφράζει την ενόχλησή του αναφέροντας:
«Ακολούθως, λάβαμε το ανωτέρω (ΣΧΕΤ.3) έγγραφό σας με το οποίο διαβιβάζετε στην Γ.Α.Δ.Α το ανωτέρω (ΣΧΕΤ.2) έγγραφό μας και ζητάτε να επιδειχθεί προσοχή σχετικά με την υποχρέωση αναστολής της πειθαρχικής διαδικασίας, πριν τη λήψη οριστικής απόφασης, μέχρι την αποστολή του πορίσματος που θα εκδώσει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά τη διαβίβαση των εγγράφων της διοικητικής έρευνας σε αυτόν.
Ωστόσο, εκτιμούμε ότι ελλείπει από το έγγραφό σας η υπόδειξη για την υποχρέωση επίδειξης μέριμνας για την άμεση και κατά προτεραιότητα αποστολή στη Ανεξάρτητη Αρχή των αιτηθέντων εγγράφων.
Δεδομένου ότι ουδέν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα ούτε έχουμε ενημερωθεί για τον λόγο της καθυστέρησης, παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε τα αρμόδια όργανα να επιδείξουν ειδική μέριμνα για την άμεση και κατά προτεραιότητα αποστολή των αιτηθέντων εγγράφων με κάθε πρόσφορο τρόπο ακόμη και τμηματικά, ανάλογα με το χρονικό σημείο συλλογής των εκάστοτε στοιχείων».
Δηλαδή, οι μπάτσοι ανέστειλαν την ΕΔΕ, μέχρι να εκδώσει πόρεισμα ο ΣτΠ, αλλά δεν έστειλαν στον ΣτΠ τα στοιχεία που τους ζήτησε προκειμένου να εκδώσει πόρισμα! Διαβάστε ολόκληρο το δεύτερο έγγραφο του ΣτΠ, που στάλθηκε στους μπάτσους στις 30 Οκτώβρη:
191224-ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ-359172_54672_30_10_2024Πέρασαν άλλες 50 μέρες και οι μπάτσοι δεν έστειλαν τίποτα στον ΣτΠ. Τον «έγραψαν» κανονικότατα! Την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, τρεις μήνες μετά το θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, χωρίς να έχει λάβει ούτε ένα στοιχείο από τους μπάτσους που υποτίθεται ότι ερευνούν την υπόθεση και κάνουν ΕΔΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ξεκινά δική του ανεξάρτητη έρευνα. Επισημαίνει, δε, ότι δεν έλαβε κανένα στοιχείο από τους μπάτσους, μολονότι τους έστειλε δύο έγγραφα.
191224-ΔΤ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΕπί τρεις μήνες οι μπάτσοι χειρίζονται αποκλειστικά οι ίδιοι την υπόθεση. Και είχαν τη δυνατότητα να εξαφανίσουν ίχνη και να «μαγειρέψουν» τα πράγματα. Το έργο του ΣτΠ είναι εξ αντικειμένου δυσχερές. Εκείνο που προκύπτει από την ανακοίνωσή του, όμως, είναι πως ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης προΐσταται της επιχείρησης συγκάλυψης ενός ρατσιστικού εγκλήματος που διέπραξαν οι μπάτσοι. Και δεν πρέπει να του περάσει.
ΥΓ. Οταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να ξεφορτωθεί τον Ποττάκη από ΣτΠ και έσπασε τα μούτρα της για δεύτερη φορά στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γράψαμε, μεταξύ των άλλων:
Γιατί, λοιπόν, ο Μητσοτάκης θέλει σώνει και καλά να διώξει τον Ποττάκη και τρώει τη μια «πόρτα» μετά την άλλη; Είναι η δεύτερη φορά που ο Σωτηρόπουλος παίρνει μόνο τις 15 ψήφους που έχει η ΝΔ στην 30μελή Διάσκεψη των Προέδρων. Εφτά μέλη (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και νεοναζιστικό μόρφωμα) δήλωσαν «παρών» και εφτά μέλη (Βελόπουλος, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων έδωσαν αρνητική ψήφο (απουσίαζε ένα μέλος). Μιλάμε για πανωλεθρία, καθώς για να την εκλογή απαιτούνται τα 3/5 του οργάνου, δηλαδή 18 θετικές ψήφοι.
Τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να διώξει τον Ποττάκη επειδή χειρίζεται το φάκελο για το ναυάγιο της Πύλου και μερικούς ακόμα φακέλους. Με την επιμονή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες. Αλλιώς θα συμφωνούσε στην παράταση της θητείας του Ποττάκη, που ζητούσε η αντιπολίτευση, ή στη μη εκλογή νέου ΣτΠ για ένα διάστημα, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να ολοκληρώσει ο Ποττάκης τους σοβαρούς φακέλους της αντιπολίτευσης και μετά να ψηφίσουν όλοι μαζί τον Σωτηρόπουλο, για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον δε φαίνεται να έχει αντίρρηση.
Ενας από τους σοβαρούς ανοιχτούς φακέλους είναι και αυτός της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ από τους μπάτσους, όπως αποδεικνύεται καθαρά πλέον. Η αστική εξουσία έχει δημιουργήσει τις περιβόητες Ανεξάρτητες Αρχές, για να ελέγχουν -όπως διατείνεται- πλευρές της εκτελεστικής εξουσίας. Οταν, όμως, η κρατική εξουσία ξεπερνά κάθε όριο, οι Αρχές που θέλουν να κρατήσουν μια κάπως ουδέτερη στάση στοχοποιούνται. Αυτό δεν έγινε με την ΑΔΑΕ και τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο, επειδή δε δέχτηκε να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών; Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τον ΣτΠ, Ανδρέα Ποττάκη, που θέλει να ερευνήσει εγκλήματα όπως το φονικό ναυάγιο ανοιχτό της Πύλου, με εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες, και τη δολοφονία του μετανάστη Καμράν Ασίκ μέσα στο διαβόητο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.