Αφού χρησιμοποίησε το «μαστίγιο» στις 6 Ιουνίου, σκοτώνοντας ακαριαία δεκάδες αυτόχθονες, για να δώσει το μήνυμα της τρομοκρατίας σε όλες τις φυλές και τις κοινότητες των ιθαγενών του βόρειου Περού, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και δυο μήνες, η κυβέρνηση Γκαρσία άδραξε προσωρινά το «καρότο», για να κερδίσει χρόνο και να αντεπιτεθεί δριμύτερη στο εγγύς μέλλον.
Σε υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου αποφασίστηκε η κλιμάκωση της επίθεσης των επίλεκτων δυνάμεων ενάντια στους ιθαγενείς που μπλόκαραν κεντρική οδική αρτηρία στο Βορρά. Επίλεκτες δυνάμεις στρατού και αστυνομίας στάλθηκαν στις 4 Ιουνίου στο μπλόκο των αυτόχθονων για να το διαλύσουν. Ενώ είχε δοθεί διορία μισής μέρας στους διαδηλωτές να απομακρυνθούν, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά πριν την εκπνοή της διορίας, πυροβολώντας στο ψαχνό τους διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι για να μειώσουν τον επίσημο αριθμό των νεκρών πετούσαν με ελικόπτερα πτώματα σε ποτάμια και έριχναν οξέα στα πτώματα για να τα εξαφανίσουν. Δεκάδες συλληφθέντες τραυματίες ιθαγενείς, που θα μπορούσαν να σωθούν, στερήθηκαν σκόπιμα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για να πεθάνουν. Η τύχη τους αγνοείται. Οι νεκροί αυτόχθονες που αναγνωρίστηκαν από τους δικούς τους ανέρχονται σε 70, οι αγνοούμενοι όμως είναι πολύ περισσότεροι.
Σε παρακείμενο μπλόκο σε αντλία πετρελαϊκής εταιρίας, οι ιθαγενείς εκτέλεσαν σε αντίποινα 24 μπάτσους, που ανήκαν σε τοπικά παραρτήματα της αστυνομίας και είχαν δεσμευτεί στους διαδηλωτές ότι θα τους άφηναν αρκετό χρόνο για να απομακρυνθούν, εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να στείλει δυνάμεις για να εκκενώσει την περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο στην περιοχή για να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση και να προβάλλει προς τα έξω, στα ΜΜΕ της χώρας αλλά και στα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, την εικόνα «βαρβάρων» που δεν σέβονται την αξία της ανθρώπινης ζωής και σκοτώνουν σαν τις μύγες τους «πολιτισμένους» αστυνομικούς. Οι πρώτες ανταποκρίσεις –που κράτησαν για μέρες– αναφέρονταν σε 30 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί!
Μετά από μια γερή δόση τρομοκρατίας, αυταρχισμού και γκεμπελικής προπαγάνδας από τα ΜΜΕ και τους α- στούς δημοσιολόγους της χώρας, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία δύο από τα επίδικα διατάγματα που χαρίζουν τη γη των αυτοχθόνων στις πολυεθνικές και το ντόπιο κεφάλαιο. Ο ηγέτης των ιθαγενών Αλμπέρτο Πισάγκο, που διώκεται ως «συνωμότης» και «υπαίτιος» των ταραχών, ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία της Νικαράγουα στη Λίμα. Η κυβέρνηση του Περού, σε ένδειξη «καλής θέλησης», του έδειξε το δρόμο της εξορίας αντί της σύλληψης. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εκατοντάδες ηγέτες των ιθαγενών και αλληλέγγυων διώκονται απηνώς. Το Κογκρέσο της χώρας αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων στα γεγονότα και ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Σιμόν –εκ των συντονιστών της φρικιαστικής επιχείρησης– υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί αφού καταλαγιάσουν οι εχθρότητες.
Το ξαφνικό «μαλάκωμα» είναι απόπειρα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του να ρίξει «σκόνη στα μάτια» του ιθαγενικού κινήματος που μάχεται και της πλειοψηφίας των εργαζομένων του Περού, που μετά το μακελειό της 5ης Ιουνίου δείχνει έστω και ευμενή ουδετερότητα στο πρόσωπο των μαχόμενων φτωχών αγροτών και αυτοχθόνων του Βορρά.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, του Αλεχάνδρο Τολέδο και τώρα του Αλαν Γκαρσία έχουν εκπεφρασμένο στόχο την παράδοση των φιλέτων του Αμαζονίου στις πολυεθνικές και το ντόπιο κεφάλαιο, για την ικανοποίηση των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων πατρόνων τους. Περισσότερα από 33 εκατομμύρια εκτάρια γης δόθηκαν την περίοδο αυτών των κυβερνήσεων σε πετρελαϊκές εταιρίες. Πάνω από 3.000 κοινότητες των Ανδεων ζουν υπό το ζυγό της εξουσίας εταιριών εξόρυξης μεταλλευμάτων. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι μηδαμινή, ενώ η αύξηση της ανέχειας και της ανεργίας και το ξεκλήρισμα των αυτοχθόνων είναι μια καθημερινή ζώσα πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις που λυμαίνονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των αυτοχθόνων πληρώνουν ελάχιστους φόρους στο περουβιανό κράτος. Η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ δείχνει το δρόμο της συνέχισης της αποικιοκρατικής σχέσης με το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Αλλωστε, ο Γκαρσία εξέφρασε τις προθέσεις του με τον πιο εναργή τρόπο σε πρόσφατο άρθρο του, με το οποίο κατηγορούσε τους υποστηρικτές των ιθαγενών για «δημαγωγία» στο έδαφος της διατήρησης της πολιτιστικής τους ταυτότητας, ενώ την ίδια στιγμή κατέχουν πλούσιες εκτάσεις που δεν μπορούν να τις εκμεταλλευτούν λόγω της χαμηλής τους παραγωγικότητας! Χαρακτήρισε μάλιστα «ιστορικό λάθος» την παραχώρηση εδαφών στους αυτόχθονες, κάτω από την πίεση του αγροτικού και ιθαγενικού κινήματος του παρελθόντος!
Οι πορείες αλληλεγγύης στη Λίμα και άλλες πόλεις του Περού ήταν μαζικότερες και μαχητικότερες από αυτές του Μαΐου. Ο επόμενος στόχος του κινήματος αλληλεγγύης είναι να νεκρώσουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στο Περού σε πανεθνική απεργία από τις 7 μέχρι τις 9 Ιουλίου. Στόχος δύσκολος αλλά αναγκαίος, για να λάβουν μια πρώτη μαζική απάντηση οι λακέδες του ιμπεριαλισμού, που προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν τους αυτόχθονες και να κατασπαράξουν τον Αμαζόνιο.