Ο Ζήσης δεν εμφανίστηκε (αυτό πια δεν αποτελεί είδηση) και το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του για αύριο το πρωί.
Η (δικαιολογημένη) επιμονή του Α. Κανά να διαβάσει μια δήλωση, στην οποία αναφερόταν στο στήσιμο της σε βάρος του κατηγορίας για την απόπειρα κατά του σαουδάραβα πρέσβη προκάλεσε την πρώτη ένταση της ημέρας. Η πρόεδρος ζητούσε από τον Κανά να μη διαβάσει τη δήλωσή του, γιατί πλέον δεν είναι κατηγορούμενος γι’ αυτή την υπόθεση, λες και το στήσιμο του κατηγορητήριου γι’ αυτή την υπόθεση δεν δείχνει πως στήθηκε γενικά το κατηγορητήριο. Στη συζήτηση παρενέβη και ο Χρ. Τσιγαρίδας, που δήλωσε ότι έχει δίκιο ο Κανάς να θέτει αυτό το πρόβλημα, διότι το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο ίδιος νοίκιασε με πλαστό δίπλωμα το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην ενέργεια. Ομως, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και όλες οι λεπτομέρειες είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο από τότε, πως το αυτοκίνητο νοικιάστηκε από δυο Παλαιστίνιους, με πλαστά διαβατήρια. Είχαν δημοσιευτεί μάλιστα και οι φωτογραφίες τους. Πώς, λοιπόν, έρχεται η εισαγγελία, μετά από τόσα χρόνια, και βάζει στη θέση τους τον Κανά, που ούτε μοιάζει στις φωτογραφίες ούτε είνι ή μοιάζει με Αραβα. Είναι φανερό –κατέληξε– ότι χρησιμοποίησαν αυταπόδεικτα ψέματα για να κατασκευάσουν την κατηγορία.
Στη συνέχεια, άρχισαν να διαβάζονται διάφορα έγγραφα, χωρίς καμιά αποδεικτική σημασία. Μετά το διάλειμμα, άρχισε μια ατέρμονη ανάγνωση πραγματογνωμοσυνών των εργαστηρίων της Ασφάλειας, που αφορούσαν δισκέτες υπολογιστών, υπολογιστές, βιβλία, σημειωματάρια και ό,τι άλλο κατασχέθηκε από τα σπίτια των κατηγορούμενων και φιλικών και συγγενικών τους προσώπων. Η πλάκα είναι πως το δικαστήριο δεν είχε ιδέα τι διάβαζε. Διάβαζε για τυπικούς λόγους, χωρίς να έχει κάνει καμιά αξιολόγηση και ταξινόμηση του υλικού. Εφτασε στο σημείο να διαβάζει διάφορα έγγραφα, που ανήκαν υποτίθεται στον Χρ. Τσιγαρίδα και βρέθηκαν στον υπολογιστή του, όταν όμως η Μ. Δαλιάνη διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε εξηγήσεις, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για διάφορα δημοσιεύματα του Ιντιμίντια και άλλων ιστοσελίδων, που υποτίθεται ότι βρέθηκαν στον υπολογιστή του Τσιγαρίδα. Ομως, τα δημοσιεύματα αναφέρονταν και σε γεγονότα μεταγενέστερα της σύλληψης του Τσιγαρίδα και της κατάσχεσης του υπολογιστή του! Η μόνη εξήγηση είναι πως η Αντιτρομοκρατική χρησιμοποίησε τον υπολογιστή και τύπωνε κείμενα, γιατί βέβαια ούτε ο Τσιγαρίδας (από τη φυλακή) ούτε οποιοσδήποτε άλλος, πέραν της Αντιτρομοκρατικής, είχε πρόσβαση στον κατασχεμένο υπολογιστή του.
Αφού έγινε νέο διάλειμμα, προκειμένου οι συνήγοροι να δουν όλο αυτό το χαρτομάνι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δημιουργήθηκε μετά την πρώτη δίκη, από την έδρα έγινε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, τύποις, η ανάγνωση όλων αυτών των εγγράφων, που στάλθηκαν στο δεύτερο δικαστήριο από την Εισαγγελία τον Απρίλη του 2005. Πάντως, στο δεύτερο δικαστήριο όλ’ αυτά δεν διαβάστηκαν, όπως παραδέχτηκε και η πρόεδρος.
Ας ξεκινήσουμε από την υπόθεση εργασίας ότι τα έγγραφα αυτά ήρθαν, σχολίασε ο Χρ. Τσιγαρίδας. Κοίταξα τα έγγραφα, συνέχισε, και είδα ότι το τελευταίο σχόλιο στο Ιντιμίντια γράφει ότι συνελήφθη ο Χρ. Τσιγαρίδας. Αρα, δεν μπορεί να είχα εγώ δει τον υπολογιστή μου να γράφει ότι συνελήφθην. Κάποιοι άλλοι κοίταζαν το Ιντιμίντια από τον υπολογιστή μου και αυτό αποδεικνύει ότι είναι στημένη η ιστορία. Θύμισε δε πάλι την ιστορία με το υποτιθέμενο πλαστό διαβατήριο του Κανά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτοί που έφτιαξαν τη δικογραφία είχαν τη σιγουριά περί καταδίκης και δεν έδιναν και τόση προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες.
Ο εισαγγελέας έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να σώσει την κατάσταση, ρωτώντας αν ο Τσιγαρίδας ήταν συνεχώς κρατούμενος μετά τη σύλληψή του. Εξακολούθησε να λέει «θα το δούμε», ακόμα και όταν ο Τσιγαρίδας και η συνήγορός του διευκρίνισαν το παγκοίνως γνωστό, ότι ο Τσιγαρίδας συνελήφθη και έμεινε κρατούμενος αρχικά στη ΓΑΔΑ και μετά στον Κορυδαλλό.
Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 9, προκειμένου οι συνήγοροι να μελετήσουν τα έγγραφα και να τα σχολιάσουν.