Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν
  • Η Ρόζα του Κόκκινου Στρατού
  • Καμιά εμπιστοσύνη στην «ασφάλεια των επικοινωνιών»
  • Dixi et salvavi animam meam
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»GAME OVER για τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους λακέδες τους
Διεθνή Πολιτική

Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

GAME OVER για τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους λακέδες τους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Αυγ 2021, 11:58
Αμερικανικό αεροπλάνο επιχειρεί να απογειωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ περιστοιχισμένο από δοσίλογους αφγανούς που διαγκωνίζονται να βρουν μια θέση στο επόμενο

Ξαφνικά τα βλέμματα της υφηλίου στρέφονται πάνω στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν μπήκαν ξημερώματα δεκαπενταύγουστου στην Καμπούλ. Στις 12 Αυγούστου είχαν καταλάβει την Κανταχάρ στο Νότο, τη δεύτερη πόλη σε πληθυσμό, και την Χεράτ βορειοδυτικά, την τρίτη πόλη σε πληθυσμό, καθώς και άλλες πόλεις του Αφγανιστάν. Η αντίσταση του κυβερνητικού στρατού ήταν ασήμαντη. Οι πολέμαρχοι που τον διοικούσαν είτε συνθηκολόγησαν με τους Ταλιμπάν, παραδίδοντας τα όπλα τους, είτε προσχώρησαν στο στρατό τους. Η προέλαση προς την Καμπούλ ήταν ζήτημα ημερών, τελικά αποδείχτηκε ωρών. Στην πρωτεύουσα δεν έπεσε ούτε τουφεκιά. Είναι ηλίου φαεινότερον, κόντρα στα γκεμπελικά ψεύδη των διεθνών και ντόπιων ΜΜΕ, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού του Αφγανιστάν στήριξε τον εθνικοαπελευθερωτικό στρατό των Ταλιμπάν, προσφέροντάς τους με χαρά το δάφνινο στεφάνι της νίκης, αλλιώς οι τελευταίοι δεν θα προήλαυναν με αυτήν την αστραπιαία ταχύτητα από την ύπαιθρο και τα κακοτράχαλα βουνά του Αφγανιστάν προς την Καμπούλ μέσα σε τρεις μόνο μήνες.

Ο δοτός πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γκάνι, στέλεχος άλλοτε της Παγκόσμιας Τράπεζας, έκανε έκτακτο διάγγελμα στις 14 Αυγούστου, τονίζοντας ότι παλεύει για την αναδιοργάνωση του στρατού. Ηταν ο πρώτος που έφυγε από τη χώρα ξημερώματα 15 Αυγούστου με κατεύθυνση το Τατζικιστάν, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για όσους υψηλόβαθμους συνεργάστηκαν με τους εισβολείς. Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, οι συνεργάτες του γέμισαν τέσσερα αυτοκίνητα με σκληρό συνάλλαγμα σε μετρητά και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο [1]. Το ελικόπτερο, όμως, που θα τον μετέφερε δεν χωρούσε όλα αυτά τα μετρητά και αρκετά τα παράτησαν επιτόπου. Το φευγιό αυτού του δοσίλογου που έγινε λαγός με τα λεφτά του αφγανικού λαού, είναι ενδεικτικό της ποιότητας των ανθρώπων που διοικούσαν το Αφγανιστάν καθώς και του καθεστώτος του Αφγανιστάν που είχαν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές. Στην ουσία ήταν μάνατζερς σε μια χρεοκοπημένη εταιρία-βιτρίνα, διορισμένοι από τους αμερικανούς, προκειμένου να λεηλατούν τον πλούτο της χώρας.

Οι ξενόδουλοι των ΜΚΟ άρχισαν τα κροκοδείλια δάκρυα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μήπως «συγκινήσουν» τη δυτική κοινή γνώμη. Για 50.000 αφγανούς αμάχους που πέθαναν από τις βόμβες των εισβολέων (το νούμερο αυτό είναι σύμφωνα με τις δυτικές εκτιμήσεις, οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι) τα τελευταία είκοσι χρόνια κι έχασαν ό,τι πολυτιμότερο έχει καταγραφεί στην κάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή, τσιμουδιά.

Από το βράδυ του δεκαπενταύγουστου πανικόβλητοι συνεργάτες των κατακτητών και ξενόδουλοι «ακτιβιστές» των ΜΚΟ επιχειρούν να λάβουν μια θέση σε κάποιο δυτικό αεροπλάνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ (ονομάστηκε σε «Χαμίντ Καρζάϊ» το 2014, από το όνομα του πρώτου δοτού προέδρου του Αφγανιστάν που ακόμη …ζει) που οι Ταλιμπάν έχουν παραχωρήσει προσωρινά στους νατοϊκούς για να ξεκουμπιστούν από τη χώρα. Αμερικανοί πεζοναύτες πυροβολούν για εκφοβισμό. Δεν υπάρχουν θέσεις για μη δυτικούς στις πτήσεις εξόδου από το Αφγανιστάν. Oι εμπορικές πτήσεις σταμάτησαν. Το συνωστισμένο πλήθος πανικοβάλλεται και ο ένας ποδοπατάει τον άλλο με αποτέλεσμα οι νεκροί και οι τραυματίες να σωρεύονται. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Καμία αλληλεγγύη, κανένας «ανθρωπισμός» από τους «υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το πλοίο βουλιάζει, ο καπετάνιος ήδη την έκανε με το συνάλλαγμα της χώρας, και τα ποντίκια τρέχουν πανικόβλητα να σωθούν.

Κάποιοι επιχειρούν να μπουν σε κοιλότητες του αεροπλάνου, το αεροπλάνα απογειώνονται και πέφτουν αναπόφευκτα στο κενό. Ετσι συμβαίνει με τους υπηρέτες των ιμπεριαλιστών. Οταν δεν τους χρειάζονται πια, τους εγκαταλείπουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Οσο για τις νυφίτσες των διεθνών και ντόπιων ΜΜΕ που παίζουν προπαγανδιστικά με τις εικόνες από το αεροδρόμιο, σβήνοντας τις εκατόμβες νεκρών από τις βόμβες των εισβολέων και κατακτητών, καιρός να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατώνται στις αυλές των συμμάχων των γιάνκηδων: στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Πακιστάν. Εχει και εκεί σαρία και βασανιστήρια, αλλά δεν ακούμε τίποτα είκοσι χρόνια τώρα.

Η δυτική κοινή γνώμη θα παραμείνει απαθής, δεν πείθεται πια ούτε κι αυτή από την γιάνκικη προπαγάνδα, που πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Ο ίδιος άλλωστε ο «πλανητάρχης» Μπάϊντεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ο στόχος της εισβολής των αμερικανών το 2001 στο Αφγανιστάν ήταν ο Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα καθώς και να σταματήσει να συνιστά το Αφγανιστάν εφαλτήριο τρομοκρατίας στη Δύση και όχι η «εγκαθίδρυση της δημοκρατίας». Αλλα, βέβαια έλεγε τότε ο Μπους και η αμερικανική διοίκηση, αλλά κανείς δεν θέλει να θυμάται τις εξαγγελίες τους το 2001.

Η νίκη των Ταλιμπάν ήταν αναπόφευκτη. Γράφαμε στις 28 Ioύνη του 2021 ([2]):

«Από τον Μάη του 2021 ξεκίνησε μαζική αποχώρηση των Αμερικανών, η οποία εκτός απροόπτου προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο Σεπτέμβρη. Οι Ταλιμπάν πλέον ελέγχουν πάνω από το 50% του Αφγανιστάν και προωθούν ταχύτερα τις δυνάμεις τους σε νέα εδάφη, περικυκλώνοντας τις πόλεις όπου βρίσκονται στρατοπεδευμένες οι κυβερνητικές δυνάμεις. Αρκετές από τις δυνάμεις της δοτής κυβέρνησης παραδίδονται και εντάσσονται στις γραμμές των Ταλιμπάν χωρίς να δώσουν μάχη, άλλες οπισθοχωρούν στις πόλεις υπό το βάρος της προέλασης […]

Στο Αφγανιστάν οι γιάνκηδες υπέστησαν μια συντριπτική, ταπεινωτική ήττα που τα δυτικά παπαγαλάκια θέλουν να την αποκρύψουν, κρύβοντας την προέλαση των Ταλιμπάν κατά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Οταν η σημαία των Ταλιμπάν θα κυματίζει στην Καμπούλ, ξαφνικά όλοι θα πέσουν από τα σύννεφα. Μπορεί η μέρα αυτή να αργήσει ακόμη, γιατί οι κυβερνητικές δυνάμεις ίσως αντισταθούν απεγνωσμένα στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις με ισχυρή οχύρωση, πλην όμως, όπως και στην περίπτωση του φιλορώσου πρόεδρου Μοχαμάντ Νατζιμπουλάχ το 1992, τελικά θα καταλήξουν χωρίς στήριξη από τους Αμερικανούς. Αργά ή γρήγορα, το ίδιο θα συμβεί και στο Ιράκ».

Οι αμερικανοί επέσπευσαν την αποχώρηση τον Ιούνη, ανακοινώνοντας στις 5 Ιούλη ότι η αποχώρηση έχει προχωρήσει ως διαδικασία πάνω από το 90%.

Τότε γράφαμε [3]:

«Στο Νότο του Αφγανιστάν η μια επαρχία μετά την άλλη παραδίδονται στους Ταλιμπάν. Χωρίς την αεροπορική κάλυψη των Αμερικανών, ο κυβερνητικός στρατός δεν μπορεί να σταματήσει την προέλαση των Ταλιμπάν στην ύπαιθρο, ούτε να κρατήσει τις κεντρικές αρτηρίες που ενώνουν τις περιφερειακές πόλεις. Οπότε οπισθοχωρεί αναγκαστικά στις πόλεις και προετοιμάζει την άμυνά του. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη τη νίκη. Οταν αρχίσει η ασφυκτική περικύκλωση των πόλεων, θα φανούν οι πραγματικές αντοχές του κυβερνητικού στρατού. Η συνοχή των Ταλιμπάν είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αδιαμφισβήτητο είναι και το έρεισμα που διαθέτουν στα φτωχά στρώματα της υπαίθρου. Αντιθέτως, ο κυβερνητικός στρατός μπορεί να αποδειχτεί μια συνένωση πολεμάρχων που χωρίς την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των αμερικανών κατακτητών θα καταρρεύσει θεαματικά».

Τελικά ο κυβερνητικός στρατός αποδείχτηκε μια συνένωση πολεμάρχων που σιτίζονταν από το πρυτανείο της κεντρικής κυβέρνησης χωρίς ενιαία διοίκηση και δομή που κατέρρευσε θεαματικά εν μια νυκτί, όταν οι βασικές πόλεις στο Νότο και στο Βορρά παραδόθηκαν αμαχητί μετά την περικύκλωσή τους. Τα ιδεώδη τους, βέβαια δεν ήταν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τα δικαιώματα των γυναικών, που οι ίδιοι παραβίαζαν συστηματικά, ακολουθώντας τους «πατροπαράδοτους» νόμους στην καθυστερημένη αφγανική ύπαιθρο, ήταν τα δολάρια του θείου Σαμ. Οι Ταλιμπάν τόσο καιρό καταλάμβαναν εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις με αμερικανικά όπλα που ήταν άθικτα. Ο αφγανικός στρατός δεν μπορούσε καν να αξιοποιήσει βαρέα όπλα, τανκς και ελικόπτερα που διέθεταν στο οπλοστάσιό τους. Ολα αυτά τα διαχειρίζονταν ο αμερικανικός στρατός και εργολαβικές στρατιωτικές αμερικανικές εταιρίες, που από τις 5 Ιούλη εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν οριστικά.

Σινούκ στην Καμπούλ μεταφέρουν το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας ξυπνώντας μνήμες της Σαϊγκόν

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη στιγμή οι αμερικανοί ακόμη μεταφέρουν το προσωπικό των πρεσβειών τους από τη χώρα. Δεν περίμεναν ούτε και οι ίδιοι την ταχύτητα κατάρρευσης του στρατού των δοσιλόγων που είχαν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει. Ανέμεναν ότι ο αφγανικός στρατός θα αντέξει τουλάχιστον έναν μήνα. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να ξυπνήσουν μνήμες Σαϊγκόν. Ηθελαν το χρόνο τους για να απομακρυνθούν αθόρυβα από το Αφγανιστάν. Κι, όμως, κι εκεί την πάτησαν. Τα Σινούκ που μετέφεραν το προσωπικό πάνω από την αμερικανική πρεσβεία, οι εκρήξεις που ακούγονταν από τις φωτιές που έβαζαν στα έγγραφα και σε ευαίσθητο εξοπλισμό για να μην παραδοθούν στα χέρια των Ταλιμπάν, ακόμη και οι φωτογραφίες με τους απελπισμένους δοσίλογους που ποδοπατιούνται για να κερδίσουν μια θέση στα αεροπλάνα της αποχώρησης, ξύπνησαν τις μνήμες της Σαϊγκόν, τον εξευτελισμό του αμερικανικού στρατού και των συνεργατών του από μια δύναμη ανταρτών. Η δήλωση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ότι η Καμπούλ δεν είναι Σαϊγκόν δέχτηκε αμέσως τη χλεύη των ίδιων των αμερικανών, που περιπαίζουν τις κυβερνητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών στα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν ξεχνιόνται, άλλωστε, οι πρόσφατες δηλώσεις του «πλανητάρχη» Μπάϊντεν, ο οποίος δήλωνε στις 8 Ιούλη:

«Οι Ταλιμπάν είναι εξαιρετικά απίθανο να καταλάβουν όλη τη χώρα».

Αιτιολογούσε τη θέση του με το επιχείρημα ότι ο αφγανικός στρατός των 300.000 που εξόπλισαν και εκπαίδευσαν οι αμερικανοί είναι αξιόμαχος, καλά εξοπλισμένος, όπως όλοι οι τακτικοί στρατού του κόσμου, και διαθέτει και αεροπορία και έτσι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ηττηθεί κατά κράτος από 75.000 μαχητές των Ταλιμπάν.

Ο Τραμπ έσπευσε κι αυτός να κάνει δήλωση κατηγορώντας τον Μπάϊντεν για την στρατιωτική ήττα που υπέστησαν οι δοσιλογικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά βέβαια ο Τραμπ είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί. Η δική του διοίκηση διαπραγματεύτηκε τους όρους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων το 2020 με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα. Εκεί οι αμερικανοί έλαβαν τη δέσμευση των Ταλιμπάν ότι δεν θα δεχτούν επιθέσεις από τους τελευταίους κατά την αποχώρησή τους. Με αυτήν την διαπραγματευτική στάση, οι Ταλιμπάν, είχαν το ελεύθερο να κινηθούν, επιτιθέμενοι στις αφγανικές δοσιλογικές δυνάμεις χωρίς να φοβούνται αντεπιθέσεις των αμερικανών. Υπό αυτούς τους ευνοϊκούς όρους για την προέλασή τους, απελευθέρωσαν το Αφγανιστάν σε τρεις μήνες απ’ όταν ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η επιστροφή των Ταλιμπάν

Η οριστική ήττα τον Ταλιμπάν είχε προεξοφληθεί από τους περισσότερους δυτικούς δημοσιολόγους και όλες τις δυτικές κυβερνήσεις αμέσως μετά την οπισθοχώρησή τους λόγω της εισβολής των αμερικανικών και συμμαχικών νατοϊκών δυνάμεων το 2001 και την κατάκτηση της Καμπούλ τον Νοέμβρη μήνα από τον στρατό της Βόρειας Συμμαχίας, τους συνεργάτες των ναοτοϊκών εισβολέων.

Στα καθ’ ημάς, οι κατεξοχήν προβοκατορολόγοι, τα στελέχη του Περισσού, έπιαναν στασίδι στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να μας πείσουν ότι οι Ταλιμπάν ήταν πιόνια των ΗΠΑ και ενεργούσαν με σχέδιο, προκειμένου να επιβάλουν την ατζέντα της διεθνούς της αντιτρομοκρατίας, ότι δήθεν τους αξιοποίησαν για να χτυπήσουν τους δίδυμους πύργους και αργότερα τους μάζεψαν! Ατολμοι και απρόθυμοι να δικαιολογήσουν ηθικά και να στηρίξουν πολιτικά μια πράξη εκδίκησης για τα λιβανέζικα χωριά που σφυροκοπούνταν ανελέητα από τα ισραηλινά ελικόπτερα, για τους παλαιστίνιους που έχυναν το αίμα τους, πολεμώντας με πέτρες και σφεντόνες τον ισραηλινό κατοχικό ζυγό στη Δεύτερη Ιντιφάντα, μια πράξη που προετοίμαζε τους λαούς της Ανατολής για μια νέα αναμέτρηση με τους ιμπεριαλιστές, προτίμησαν να συνασπιστούν με τους συνωμοσιολόγους, ουφολόγους και να βαπτίσουν την επίθεση στους δίδυμους πύργους έργο σχεδιασμένο από τους αμερικανούς.

Παραθέτουμε από τον «Ριζοσπάστη» του 2004 [4] (σ.σ.: οι επισημάνσεις δικές μας)

«Τι αποκαλύπτεται

Εντούτοις, τα τέσσερα αυτά χρόνια ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων αναφορικά με τα πραγματικά ή μη περιστατικά της 11ης Σεπτέμβρη έχει καταστήσει ως κοινή συνείδηση της οικουμένης ότι μάλλον το παιχνίδι ήταν στημένο εξ αρχής – εξάλλου, όλοι γνωρίζουν πια ότι το Πεντάγωνο ποτέ δεν το χτύπησε κάποιο κατειλημμένο από αεροπειρατές αεροσκάφος ή ότι το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους ήταν άσκηση επί χάρτου της Ομοσπονδιακής Εταιρίας για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) με ημερομηνία Ιούνης του 2000!»

Περιττό να πούμε ότι η συντάκτης του άρθρου αναπαρήγαγε χοντρά ψεκασμένα ψεύδη για το Πεντάγωνο. Τα ντοκουμέντα και οι φωτογραφίες της επίθεσης στο Πεντάγωνο έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αρκετά χρόνια μετά την επίθεση, και ο καθένας μπορεί να τα τσεκάρει. Για την ιστορία, από την επίθεση στο Πεντάγωνο, αναφέρουμε ότι σκοτώθηκαν 189 άτομα, ανάμεσά τους και οι επιβάτες και το προσωπικό του αεροπλάνου που έκανε την επίθεση. Δεν τα παρέδιδαν νωρίτερα στη δημοσιότητα, για τον απλούστατο λόγο, ότι το Πεντάγωνο είναι το βασικό σημείο διοίκησης ενός τεράστιου στρατού, που οι δυνάμεις του εκτείνονται σε όλο τον πλανήτη. Δεν ήθελαν να αποκαλύψουν σε κανέναν τις αδυναμίες που είχε το κέντρο διοίκησης απέναντι σε επιθέσεις, όπως αυτή της Αλ-Κάιντα.

Στιγμιότυπα από την επίθεση στο Πεντάγωνο στις 11 Σεπτέμβρη του 2001

Και παρακάτω η χαριστική βολή στη λογική:

«Το σενάριο είχε στηθεί από πριν

Βάσει του σεναρίου της 11ης Σεπτέμβρη και μόνο… ακολούθησε ο πόλεμος εναντίον του Αφγανιστάν. Η έγκριση της επίθεσης είχε υπογραφτεί πριν από το ‘’μοιραίο’’ πρωινό της 11ης Σεπτέμβρη και παρέμενε στα συρτάρια του Αμερικανού Προέδρου μέχρι να ανευρεθεί η ‘’χρυσή ευκαιρία’’. Οπως και όλα τα άλλα γεγονότα, που παρουσιάζονται σήμερα ως γεωστρατηγικά επακόλουθα της 11ης Σεπτέμβρη, είχαν αποφασιστεί και δρομολογηθεί πολύ πριν από αυτήν».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις αναλύσεις των εξωνημένων αστών αναλυτών πάνω στην πολεμική αναμέτρηση. Πόσες σελίδες δεν γράφτηκαν τότε από ακαδημαϊκούς ότι το σύγχρονο αντάρτικο δεν μπορεί να νικήσει έναν σύγχρονο τακτικό στρατό. Οτι τα υπερόπλα των δυτικών ιμπεριαλιστών είναι παντοδύναμα; Ολα αυτά έγιναν σκόνη από τον αναδιοργανωμένο αντάρτικο στρατό των Ταλιμπάν, που σήμερα πανηγυρίζει τη νίκη του μετά από είκοσι χρόνια ανυποχώρητης πάλης. Η χαρά αυτή μοιράζεται απ’ όλους τους λαούς της οικουμένης που καταδυναστεύονται από τους ιμπεριαλιστές. Στην Ελλάδα, απ’ ό,τι φαίνεται η προβοκατορολογία της καθεστωτικής αριστεράς και το πατρονάρισμα των ΜΜΕ, προκαλούν αμηχανία στους οργανωμένους της «Εκτός των Τειχών» Αριστεράς. Με ιδεοληψίες, όμως, εκεί καταλήγεις, να γίνεσαι ουρά των διαφθορείων των ΜΚΟ, που παρουσιάζουν ως «πολύπαθο λαό» όσους στοιβάζονται σαν τα ποντίκια στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ενα από τα ανώτατα στελέχη της παλαιστινιακής Χαμάς, ο Αμπού Μαρζούκ, έσπευσε να μοιραστεί τη χαρά του παλαιστινιακού λαού για την ήττα των αμερικανών και των λακέδων τους στο Αφγανιστάν:

«Οι Ταλιμπάν αναδεικνύονται σήμερα νικητές αφότου κατηγορήθηκαν για καθυστέρηση και τρομοκρατία. Αναδύονται σήμερα ως ένα πιο έξυπνο και πιο ρεαλιστικό κίνημα. Αντιμετώπισαν την Αμερική και τους πράκτορές της και αρνήθηκαν να συμβιβαστούν μαζί τους. Δεν εξαπατήθηκαν από φωτεινά πρωτοσέλιδα για τη «δημοκρατία» και τις «εκλογές» [..] Αυτό είναι ένα μάθημα για όλους τους καταπιεσμένους λαούς. Θα μάθουν τα διδάγματα αυτής της ιστορίας;»

Οι Ταλιμπάν δεν μπορούσαν να νικήσουν τους υπέρτερους τεχνολογικά στρατούς της νατοϊκής συμμαχίας σε τακτική αναμέτρηση τον Νοέμβρη του 2001. Υποχώρησαν στα βουνά και στην ύπαιθρο για να ανασυγκροτηθούν αργότερα και να αντεπιτεθούν με αντάρτικο. Οι αμερικανοί εισβολείς επέβαλαν ένα κατοχικό καθεστώς υποτιθέμενης αστικής δημοκρατίας, με μαριονέτες-δοσίλογους να ελέγχουν την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας, αντλώντας όλους τους πόρους για τους πλούσιους εμπόρους και βιοτέχνες που έλεγχαν την οικονομία, καταδικάζοντας τη φτωχολογιά των πόλεων και της υπαίθρου σε μόνιμο μαρασμό. Ο κατοχικός ζυγός, τον οποίον οι δυτικοί ιμπεριαλιστές παρουσίαζαν ως δημοκρατία, δεν είχε σημαντική στήριξη από τον αφγανικό λαό, παρά μόνο από συγκεκριμένα καλοστεκούμενα στρώματα στις πόλεις. Ενάντια στη σημαία των «ανθρώπινων δικαιωμάτων», που σήκωναν οι δοσίλογοι και οι εισβολείς, μεγάλο κομμάτι της φτωχολογιάς αντιστεκόταν, υψώνοντας τη σημαία του «ισλαμικού νόμου» και την καταδίκη της δυτικής επιρροής, στην οποία απέδιδαν τη διαφθορά και τη ρεμούλα της νέας διακυβέρνησης. Κόντρα στην υποκρισία της Δύσης, ο ίδιος ο δοτός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επέβαλε το 2009 μια σειρά νόμων που περιόριζαν τα δικαιώματα των γυναικών, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα αντικατοχικά αισθήματα.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν να αναπτύσσουν τη δράση τους, αρχικά με συνεχείς καταδρομικές επιθέσεις, αναδεικνυόμενοι σε μοναδική αντικατοχική δύναμη, και αργότερα, το 2006, με συνδυασμό αντάρτικου πολέμου φθοράς και εξάντλησης, κατέλαβαν βαθμιαία εδάφη της χώρας, επιβάλλοντας την εξουσία τους σε μεγάλο κομμάτι του Αφγανιστάν το 2014. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό χωρίς τη στήριξη του αφγανικού λαού και ειδικά των πιο φτωχών στρωμάτων του, που ζουν στην ύπαιθρο του Αφγανιστάν και τροφοδοτούσαν συνεχώς με φρέσκες δυνάμεις τους Ταλιμπάν.

Το 2020 η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί δημόσια με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ. Εκεί έγινε σαφές, πρώτον ότι οι Ταλιμπάν αναγνωρίζονταν από τους Αμερικανούς ως βασική πολιτική δύναμη του Αφγανιστάν. Ο νέος δοτός πρόεδρος της χώρας δεν συμμετείχε καν στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις οι Ταλιμπάν απέσπασαν την δέσμευση ότι σε 14 μήνες προβλεπόταν η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δεσμεύονταν να εντατικοποιήσουν την ειρηνευτική διαδικασία και να μην επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις που… θα αποχωρούσαν.

Στην προσπάθειά τους να σπάσουν τη παλιά αποκρουστική εικόνα για το σκοταδιστικό τους καθεστώς, οι Ταλιμπάν εμφάνιζαν στις περιοχές που έλεγχαν, σχολεία όπου νέα κορίτσια παρακολουθούν μαθήματα. Δεν συμβαίνει αυτό, όμως, σε όλες τις περιοχές που ελέγχουν. Η εφαρμογή της ακραίας εκδοχής της σαρία δεν έχει πάψει να υπάρχει και κανείς δεν γνωρίζει αν η εικόνα της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των γυναικών είναι απλώς μια προσωρινή υποχώρηση των Ταλιμπάν, προκειμένου να αποκτήσουν περαιτέρω ερείσματα στον πληθυσμό του Αφγανιστάν, ειδικά στις πόλεις όπου δεν επικρατεί η καθυστέρηση της υπαίθρου.

Οι Ταλιμπάν στο πεδίο της πολιτικής τους δράσης και σκέψης είναι σκοταδιστές, ακραίοι ισλαμιστές. Ομως, στο γενικό ισοζύγιο της πάλης τους εναντίον του ιμπεριαλισμού, αναμφίβολα έχουν θετικό πρόσημο και από αυτήν την οπτική είναι πολύ πιο προοδευτικοί από κάθε σοσιαλδημοκράτη διαχειριστή του καπιταλισμού στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, που δήθεν κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών, ειδικά τους βρετανούς «εργατικούς» του Μπλερ που συμμετείχαν στην εισβολή του Ιράκ και του Αφγανιστάν καθώς και από τα διαφθορεία των ΜΚΟ που προσφέρουν εκδούλευση στους κατακτητές και τους λακέδες τους.

Ως κομμουνιστές οφείλουμε να διακρίνουμε τον εθνικισμό μιας ιμπεριαλιστικής χώρας που καταδυναστεύει άλλους λαούς από τον εθνικισμό των πολιτικών φορέων ενός έθνους που καταδυναστεύεται. Οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές υποδούλωσαν τον αφγανικό λαό, παραβίασαν την εθνική του αυτοδιάθεση και κυριαρχία. Οι Ταλιμπάν διεξήγαγαν έναν δίκαιο εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Σύμφωνα με δυτικές εκτιμήσεις, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός κατανάλωσε περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να πετύχει κανέναν απολύτως σκοπό, πέραν της εξουδετέρωσης του Μπιν Λάντεν. Στη πραγματικότητα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχασε πολύ περισσότερα.

Η ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή θα ενθαρρύνει την αφύπνιση κι άλλων λαών που καταδυναστεύονται από δοσιλογικά καθεστώτα. Αυτό που κατάφεραν οι Ταλιμπάν, θα το επιχειρήσουν κι άλλοι, ανοίγοντας το δρόμο στο λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον νεοαποικισμό σε χώρες της Ανατολής και της Ασίας. Στο Ιράκ οι αμερικανοί κατάφεραν -με τη βοήθεια του Ιράν που πίεσε τους σιίτες να σταματήσουν το αντάρτικο εναντίον της κατοχής και να υιοθετήσουν το «ρεαλισμό» της συμμετοχής στο δοσιλογικό κοινοβούλιο- να αξιοποιήσουν τις αντιθέσεις ανάμεσα στους σουνίτες και σιίτες, προκειμένου να πυροδοτήσουν έναν αιματηρό σεκταριστικό εμφύλιο, καθυστερώντας την αναπόφευκτη ήττα τους. Οι μερικές χιλιάδες εναπομείναντες αμερικανοί στρατιώτες βάλλονται συνεχώς από επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών και μαζικές πορείες ιρακινών πληβείων που ζητούν την ανεξαρτησία του Ιράκ. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και από εκεί. Η εικόνα της Μέσης Ανατολής στο μέλλον θα αλλάξει, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν που οραματιζόταν το επιτελείο του Μπους.

Ο σκοταδισμός είναι προϊόν της ρωσικής εισβολής και του εκφυλισμού των κομμουνιστικών κομμάτων σε Ιράκ, Συρία, Αίγυπτο 

Οι σκοταδιστικές αντιλήψεις των Ταλιμπάν είναι προϊόν μιας ολόκληρης περιόδου οπισθοχώρησης των επαναστατικών κινημάτων στην Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο, με τα εγκλήματα της ρωσικής εισβολής και κατοχής να βάζουν ταφόπλακα στα αριστερά ιδεώδη. Ο ρωσικός στρατός εισέβαλε το 1979 στο Αφγανιστάν για να κόψει κάθε ιδέα στους φιλελεύθερους στρατιωτικούς που είχαν ανατρέψει την μοναρχία, να φλερτάρουν ή να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ. To 1972 είχαν χάσει την Αίγυπτο με τη στροφή του Σαντάτ προς τις ΗΠΑ και η σκέψη για την απώλεια του Αφγανιστάν από τη σφαίρα επιρροής τους δεν τους άφηνε κανένα περιθώριο πέρα από την τυχοδιωκτική εισβολή, προκειμένου να αντιρροπήσουν την κυριαρχία των αμερικανών ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Η ρεβιζιονιστική ηγεσία του Κρεμλίνου τσάκισε την ιδέα της επανάστασης σε αυτές τις χώρες. Η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική επανάσταση στην Ανατολή δεν προχώρησε ποτέ πέρα από τη συγκρότηση βοναπαρτιστικών-στρατιωτικών καθεστώτων (Νάσερ στην Αίγυπτο, Κάσεμ στο Ιράκ) που παρέμειναν προοδευτικά μόνο στο βαθμό που αναμετρήθηκαν σύντομα με τον ιμπεριαλισμό. Δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα, λόγω της ίδιας της ταξικής τους φύσης και συγκρότησης, εκφράζοντας κινήματα που κατευθύνονταν-καθοδηγούνταν από ένα αμάλγαμα μικροαστικών, διανοουμενίστικων και αστικών στρωμάτων, παρουσιάζοντας αρκετή ασυνέπεια και διάθεση συμβιβαστική απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Οι πληβειακές-προλεταριακές συνιστώσες τους δεν μπόρεσαν ποτέ να αποκτήσουν ηγεμονική δύναμη σε αυτά. Οι ρεβιζιονιστές ανάγκασαν τα κομμουνιστικά κόμματα να υποταχθούν στον ασυνεπή αντιιμπεριαλισμό των στρατιωτικών καθεστώτων και να παραδοθούν αμαχητί στις αντεπαναστατικές τους ορέξεις, όταν αργότερα θα συμβιβάζονταν εν μέρει ή πλήρως με τον ιμπεριαλισμό, μετατρεπόμενα τελικά σε αυταρχικά φασιστικά καθεστώτα και υποχείρια του ιμπεριαλισμού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αιγυπτιακού κομμουνιστικού κόμματος, που δήλωνε ότι το νασερικό καθεστώς οικοδομεί σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και ότι δεν είχε λόγο ύπαρξης ως ξεχωριστή πολιτική οντότητα στην Αίγυπτο, επιλέγοντας να αυτοδιαλυθεί. Αργότερα οι νασερικοί τους απομόνωσαν και τους εξόντωσαν.

Στο τέλος, οι ρεβιζιονιστές εισέβαλαν και σε μια ξένη χώρα της Ανατολής, προκαλώντας την οργή των πληβειακών μαζών. Οσα λεφτά και να έσπρωχναν οι ΗΠΑ στους μουτζαχεντίν για αντικομμουνιστική προπαγάνδα, αυτή καθ’ αυτή η εισβολή του ρωσικού στρατού είναι η σημαντικότερη αντικομμουνιστική πράξη στη συνείδηση των λαϊκών μαζών της ευρύτερης περιοχής. Οι απολογητές της ρωσικής εισβολής αποκρύπτουν μέχρι σήμερα τα κίνητρα της εισβολής, που ήταν καθαρά ο έλεγχος του Αφγανιστάν μετά τη στροφή της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, και βέβαια αποκρύπτουν το λουτρό αίματος που κατέβαλαν οι αφγανοί άμαχοι από τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή (σύμφωνα με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις οι νεκροί είναι πάνω από 500.000). Αυτό μπορεί να το ξεχνούν οι ρεβιζιονιστές και οι οπαδοί της καθεστωτικής αριστεράς στην Ευρώπη, δεν το ξεχνούν, όμως, οι πληβειακές μάζες της ανατολής.

Ο στρατός των Ταλιμπάν ήταν ένας στρατός φανατικών ισλαμιστών, κατά πλειοψηφία ορφανών νέων αφγανών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου το 1979-1989 κατόπιν της ρωσικής εισβολής και στρατολογήθηκαν από μια φράξια των μουτζαχεντίν γύρω από τον μουλά Ομάρ. Επικράτησαν στη χώρα τους στον εμφύλιο που επακολούθησε της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων, προκειμένου να επιβάλουν τη δική τους εκδοχή του χαλιφάτου.

Η βάση συγκρότησής τους ήταν το Πακιστάν, τα ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία μαντράσα. Οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ευνοούσαν τη συγκεκριμένη ομάδα γύρω από τον πρώην μουτζαχεντίν Μουλά Ομάρ, προκειμένου να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο μέλλον στη γειτονική τους χώρα. Δεν ήταν βέβαια μόνο ο Μουλά Ομάρ που είχε την εύνοια ενός καθεστώτος. Κάθε φράξια των πρώην μουτζαχεντίν είχε και τη στήριξη ή εύνοια μιας όμορης χώρας του Αφγανιστάν (Ιράν, Σαουδικής Αραβίας). Οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύτηκαν το οικονομικό χάος, τις έριδες και τη διαφθορά των πολεμάρχων που λυμαίνονταν το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των Ρώσων και με καταιγιστικές επιθέσεις από το 1994 έως το 1996 κατέλαβαν το μεγαλύτερο κομμάτι του Αφγανιστάν, επιβάλλοντας το δικό τους χαλιφάτο και μια ακραία εκδοχή της σαρία, στερώντας από τις γυναίκες τα στοιχειώδη τους δικαιώματα (μόρφωση, εργασία, ελευθερίες), καταργώντας κάθε μορφή τέχνης (θέατρο, μουσική) που συνδεόταν στο μυαλό τους με τη δυτική παράδοση και επιβάλλοντας ένα σκληρό μεσαιωνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, που περιελάμβανε από δημόσιο ξυλοδαρμό για μοιχεία, μέχρι εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς για κλοπή.

Μετά την πτώση των δίδυμων πύργων οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν στο Αφγανιστάν και αργότερα στο Ιράκ. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επιχείρησε κάτι που δεν είχε επιχειρήσει ποτέ ως τότε: να εισβάλει στρατιωτικά σε χώρες της Ανατολής προκειμένου να ανατρέψει καθεστώτα καθώς και να εκφοβίσει τους άραβες και ασιάτες ηγέτες ότι έρχεται η σειρά τους αν δεν υπακούσουν απαρέγκλιτα στις ντιρεκτίβες τους. Στο τυχοδιωτικό τους σχέδιο να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε Παλαιστίνη, Λίβανο, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν ηττήθηκαν κατά κράτος. Τώρα οι Ουκρανοί υποτακτικοί τους τρέμουν, μήπως έρθει και η σειρά τους να υποστούν τις συνέπειες του τυχοδιωκτικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία.

Ο λαός του Αφγανιστάν μόνος του πρέπει να αποφασίσει το μέλλον και τις τύχες του. Αυτή είναι η μόνη διεθνιστική συνεπής γραμμή και πρέπει να τη διατηρούμε στο μυαλό μας ως κόρη οφθαλμού. Αν μας ενδιαφέρει όντως η ανάδειξη επαναστατικών κινημάτων στο μέλλον σε αυτές τις χώρες, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σεβόμαστε το δικαίωμα των λαών αυτών στην αυτοδιάθεσή τους, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές και την ανάμειξη άλλων χωρών στις εσωτερικές τους υποθέσεις με το μόνιμο πρόσχημα της στήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι ιμπεριαλιστές και τα αγαπητά τους διαφθορεία των ΜΚΟ και των υπηρεσιών του ΟΗΕ δεν δικαιούνται να μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα, όταν η εισβολή τους στο Αφγανιστάν κόστισε το θάνατο περίπου 50.000 αμάχων, στερώντας από τους Αφγανούς το βασικότερο δικαίωμα, αυτό της ανθρώπινης ζωής.

Ο σκοταδισμός θα πέσει από νέες γενιές Αφγανών, που θα αντικρίσουν στη μελλοντικά οργανωμένη πολιτικά και επαναστατική εργατική τάξη της Δύσης το βασικό τους σύμμαχο για την απολύτρωση από τα δεσμά της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης. Δικό μας καθήκον είναι να προετοιμάζουμε το δύσκολο καθήκον της πολιτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης και να είμαστε γνήσιοι διεθνιστές. Ετσι έγινε στην Κίνα, στο Βιετνάμ, σε κάθε χώρα που βρισκόταν συνεχώς υπό αποικιακό έλεγχο και κατοχή και τα πρωταρχικά λαϊκά ξεσπάσματα είχαν στην προμετωπίδα τους αντιδραστικά συνθήματα, ως αντίδραση στις «ανθρώπινες ελευθερίες» και τον «πολιτισμό», που προσχηματικά διατυμπάνιζε ο ιμπεριαλισμός, για να δένει τους «απολίτιστους λαούς» στον αποικιακό ζυγό.

Οι Μαρξ-Εγκελς υποστήριξαν ανεπιφύλακτα την κινέζικη αντίσταση, που διεξαγόταν κάτω από τη μεσαιωνική σημαία της καταδίκης της δυτικής επιρροής, ως γνήσιο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα υπέρ «βωμών και εστιών», πολεμώντας την προπαγάνδα της αποικιοκρατίας που τους αποκήρυσσε ως «απολίτιστους» επειδή έκαναν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, σφάζοντας δυτικούς αμάχους. Ο Μαρξ εξύμνησε στα γραπτά του τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των ισπανών δουλοπάροικων εναντίον του γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα, παρότι ο πρώτος διεξήχθη με συνθήματα «Ζήτω η Ιερά Εξέταση», «κάτω ο ζυγός των άθεων γάλλων». Ο Χο Τσι Μινχ ήταν ένας βιετναμέζος εθνικιστής στα νιάτα του. Εγινε κομμουνιστής όταν άκουσε τις θέσεις του Λένιν για τους υπόδουλους λαούς σε ένα από τα προλεταριακά καταγώγια της Γαλλίας. Αυτή είναι η μαρξιστική παρακαταθήκη για τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και αυτή θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε με συνέπεια σήμερα ως μαρξιστές-λενινιστές.

[1] https://www.rt.com/russia/532163-afghanistan-ghani-fled-dough-rob/

[2] https://eksegersi.gr/diethni/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9/

[3] https://eksegersi.gr/diethni/%CE%B1%CF%86%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B1/

[4] https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3010284

Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Πανδημία: Πραγματικά δεδομένα και κάλπικη προπαγάνδα
Επόμενο άρθρο

Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Σαν σήμερα 18 Αυγούστου

Σχετικά Αρθρα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν

Διεθνή 28 Ιαν 2023, 19:21

Εννιά Παλαιστίνιοι νεκροί

Τζενίν: Nεο μακελειό από το σιωνιστικό στρατό

Διεθνή 27 Ιαν 2023, 11:12

Ναζιστές και δημοκράτες τουρλού

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια στο Ε.Κ. Πύργου

Εργατικά 26 Ιαν 2023, 21:51

Ο ακροδεξιός χουλιγκάνος και ο άθλιος δικολάβος σ’ ένα εκρηκτικό μείγμα γελοιότητας

Πολιτική 26 Ιαν 2023, 19:01

Μίζες και μπίζνες του πολέμου

Διεθνή 25 Ιαν 2023, 21:13

Περιμένοντας το φινάλε ενός τριήμερου πλήξης

Πρόταση δυσπιστίας υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική 25 Ιαν 2023, 19:48
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Γενάρη

29 Ιαν 2023, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν

28 Ιαν 2023, 19:21
Ιστορία

Η Ρόζα του Κόκκινου Στρατού

Στις 28 Γενάρη 1945, έφυγε από τη ζωή, μετά από τραυματισμό στο πεδίο της μάχης, η 20χρονη Ρόζα του Κόκκινου Στρατού, η Ρόζα Σανίνα, που έγινε θρύλος για τις ικανότητες και τον ηρωισμό της

28 Ιαν 2023, 10:54
Στο Ψαχνό

Καμιά εμπιστοσύνη στην «ασφάλεια των επικοινωνιών»

28 Ιαν 2023, 00:03
Dixi et salvavi animam meam

Dixi et salvavi animam meam

28 Ιαν 2023, 00:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

28 Ιαν 2023, 00:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Γενάρη

28 Ιαν 2023, 00:01
Καταστολή

Πολιτική αλητεία στις πλάτες απελπισμένων… με φόντο τις εκλογές

27 Ιαν 2023, 21:32
Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Δεν λυγίζουμε

48ωρη προειδοποιητική ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2/2023

27 Ιαν 2023, 18:39
Κόντρες

Σιωναζισμός

27 Ιαν 2023, 13:53
Διεθνή

Εννιά Παλαιστίνιοι νεκροί

Τζενίν: Nεο μακελειό από το σιωνιστικό στρατό

27 Ιαν 2023, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Γενάρη

27 Ιαν 2023, 00:01
Εργατικά

Ναζιστές και δημοκράτες τουρλού

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια στο Ε.Κ. Πύργου

26 Ιαν 2023, 21:51
Υγεία

Πανδημία: Καμία ύφεση

26 Ιαν 2023, 20:36
Η παπάρα

Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

26 Ιαν 2023, 19:47
Κόντρες

Κι ίσως μου χάρισες αυτή την ταμπακέρα, για να μου γίνει και το κάπνισμα βραχνάς

26 Ιαν 2023, 19:14
Πολιτική

Ο ακροδεξιός χουλιγκάνος και ο άθλιος δικολάβος σ’ ένα εκρηκτικό μείγμα γελοιότητας

26 Ιαν 2023, 19:01
Αθλητισμός

«Εναν αναγνωρίζουμε εμείς για βασιλιά, κλότσαγε φασίστες, τον λέγαν Καντονά»

26 Ιαν 2023, 11:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

26 Ιαν 2023, 00:01
Διεθνή

Μίζες και μπίζνες του πολέμου

25 Ιαν 2023, 21:13
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη

    Γιβραλτάρ: Ημέρα συντάγματος.1956: Παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη σε γονείς, συζύγους, παιδιά και αδελφούς των δημοσίων υπαλλήλων.1970: Εντυπωσιακή δίκη της αριστερής οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη” στη Θεσσαλονίκη, τόσο για τις απολογίες όσο και για τις βαριές καταδίκες των μελών της.1972: Βόμβες στο Κολωνάκι και στην οδό Ακαδημίας.1973: Οκτώ καταδίκες μελών της ηγεσίας του ΚΚΕ εσ.1976:Βόμβες σε έκθεση-κατάστημα της βιομηχανίας «Πίτσος» (ΕΛΑ).1979: Διώκεται ο διοικητής της Σχολής Χωροφυλακής (αντισυνταγματάρχης Βουδικλάρης) για πώληση όπλων σε ακροδεξιούς-μέλη της Οργανώσεως Εθνικής Αποκαταστάσεως.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της αγγλικής εταιρείας πετρελαιοειδών ΒΡ στο Χαλάνδρι (17Ν).
  • Σαν σήμερα 28 Γενάρη

    Ημέρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.Ημέρα εργένη.Ρουάντα: Ημέρα δημοκρατίας (1961).1918: Ο Λέον Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.1972: Βόμβες της ΑΑΑ σε υπουργείο Εξωτερικών και πλατεία Κολωνακίου.1973: Φοιτητές πραγματοποιούν διαδήλωση σε δρόμους της Αθήνας, με τους πολίτες να τους χειροκροτούν.1982: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απελευθερώνουν τον απαχθέντα αμερικανό στρατηγό-ακόλουθο του ΝΑΤΟ Τζέιμς Λι Ντόζιερ.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της «American Express» (17Ν).1994: Ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα επειδή αρνήθηκε να σταματήσει για εξακρίβωση στοιχείων (Μοσχάτο).
  • Σαν σήμερα 27 Γενάρη

    Ημέρα μνήμης εβραϊκού ολοκαυτώματος.Ημέρα κατά της λέπρας.Βιετνάμ: Ημέρα ειρήνης (1973).Δανία: Ημέρα του Αουσβιτς.1945: Ο Κόκκινος Στρατός απαελευθερώνει τους περίπου 7.600 αιχμαλώτους που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι στο Αουσβιτς.1967: Περισσότερα από εξήντα κράτη προσυπογράφουν τη συνθήκη για απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.1968: Αποφυλάκιση Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα μετά από διεθνείς πιέσεις, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι.1991: Ρουκέτα κατά της εταιρείας BP στην Κηφισιά (17Ν).2008: Πεθαίνει ο Πάνος Τζαβέλας.
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη

    Ημέρα τελωνείων.Αυστραλία: Εθνική γιορτή.Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας.Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).1825: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και τον Ομιλο Αγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου".1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.1973: Κλείσιμο του Πολυτεχνείου με απόφαση της συγκλήτου λόγω συνεχιζόμενης αποχής των φοιτητών. Διαδήλωση διαμαρτυρίας 1.500 φοιτητών από το ΕΜΠ στη Νομική.1975: Νεοναζί της οργάνωσης "Νέα Τάξη" επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου («Οκτώβρης ’80»).1990: Αθωώνεται ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά (εφετείο).
  • Σαν σήμερα 25 Γενάρη

    1916: Επιτάσσονται άλευρα και ζάχαρη στην Αθήνα, διανομή με δελτίο, απαγορεύεται η εξαγωγή τροφίμων.1945: Συλλαλητήριο 100.000 Θεσσαλονικέων κατά της αγγλικής επέμβασης, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών στην Αθήνα. Ζητούν δημοκρατική, αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.1971: Πραξικόπημα του Αμίν Νταντά στην Ουγκάντα.1981: Η Τσιάνγκ Τσιν, χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, καταδικάζεται σε θάνατο (μετατροπή σε ισόβια) για "αντεπαναστατικά εγκλήματα".1985: Η «Action Directe» εκτελεί τον επικεφαλής πωλήσεων οπλικών συστημάτων στρατηγό Rene Ontran (Γαλλία).1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

    26 Ιαν 2023, 19:47
    Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων. (…) Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. (…) Κάποιοι «πράκτορες 000» ή κάποιοι «Κλουζώ» αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος μου και στη συνέχεια άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν. (…)  Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του.

    Κωστής Χατζηδάκης

    (Δεν αμφιβάλλει ότι τον παρακολουθούσαν και ότι η παρακολούθησή του, εκτός από ανήθικη, ήταν και παράνομη. Αρα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Γεραπετρίτη, είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα. Οτι ο Ράμμος όντως επιβεβαίωσε την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Είναι επίσης πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτή τη δύσοσμη υπόθεση. Εδώ διαφοροποιείται από τον συνάδελφό του Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- ότι δεν υπήρξε κάτι δύσοσμο και πως το μόνο δύσοσμο είναι ότι διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις. Αλήθεια, ζήτησε ο Χατζηδάκης από τον παλιό φίλο του, τον πρωθυπουργό, να βρει τους ενόχους που διέταξαν την παρακολούθησή του; Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ είναι ο πρωθυπουργός, μπορούσε κάλλιστα να σηκώσει το τηλέφωνο και να προστάξει τον νυν διοικητή, πρέσβη ΔεμίρηQ «φέρε μου αμέσως το φάκελο των νόμιμων επισυνδέσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη». Γιατί δεν το ζήτησε από τον φίλο του, τον πρωθυπουργό; Γιατί δεν το έκανε μόνος του ο πρωθυπουργός, αγανακτισμένος που κάποιοι δύσοσμοι βάφτισαν «εθνικώς ύποπτο» τον παλιό φίλο και συνεργάτη του; Για τον υπαινιγμό ότι οι κυπατζήδες τον παρακολουθούσαν για να πλήξουν την κυβέρνηση δεν λέμε τίποτα, μας ξεπερνά. Η σκέψη που αβίαστα κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι: δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πολιτική αθλιότητα του… σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστή Χατζηδάκη. Μήπως, όμως, τον κρατάει και από κάπου ο Κούλης;)

  • Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, τι δεν καταλαβαίνετε;

    23 Ιαν 2023, 13:36
    Εχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό. (...) Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Οχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. (...) Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Αρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο. (...) Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Ομως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα - στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από την ψεματάρα ότι επιδοτούνται με 10% οι αγορές, όταν το αισχρό "market pass" είναι ένα φιλοδώρημα ελεημοσύνης, που δε συνδέεται με τις αγορές, αλλά ισούταν με 22 ευρώ το μήνα συν 10 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο; Από την ψεματάρα ότι «καλάθι» και "market pass" ξεπερνούν τον πληθωρισμό, άρα ο εργαζόμενος θα βάζει και λεφτά στην τσέπη; Προτιμούμε να σταθούμε στο προκλητικό ψέμα ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια! Το κόλπο με τη μείωση των συσκευασιών και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, φτάνει η αύξηση να ανταποκρίνεται στα «στοιχεία κόστους», είναι ένα δώρο που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους καπιταλιστές της βιομηχανίας, του εισαγωγικού εμπόριου και του λιανεμπόριου, προκειμένου με τα γνωστά κόλπο των υπερτιμολογήσεων να γδέρνουν τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του πληθωρισμού)

  • Περιγράφοντας τον εαυτό σου με την αλαζονική βεβαιότητα ότι περιγράφεις άλλους

    19 Ιαν 2023, 10:16
    Υπάρχουν πολλών ειδών δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως πολιτικός. Αλλά αυτού του είδους τα ζητήματα τα αντιμετωπίζω με μια ψυχραιμία και ηρεμία, γιατί γνωρίζω τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Πιο πολύ με δυσκολεύουν άλλου τύπου καταστάσεις στην πολιτική. Οπως τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι διπρόσωποι άνθρωποι και όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντί μου κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση, αλλά αποσκοπεί σε πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Επίσης οι άνθρωποι που δεν έχουν αρχές. (…) Το έχω πει αρκετές φορές και θα το πω όσες φορές χρειαστεί. Είχα πει ότι αν έμπαινα στην πολιτική θα πολιτευόμουν με τον δικό μου τρόπο. Μέρος του τρόπου αυτού ήταν να είμαι ανοιχτός και ξεκάθαρος για το ποιος είμαι. Μέρος του ποιος είμαι είναι και η σεξουαλική μου ταυτότητα. Επομένως το να το απέκρυπτα θα υπονοούσε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. (…) Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως το έχω εκμεταλλευτεί προς όφελός μου, ότι το εργαλειοποίησα. Ολα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα μόδας.

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης

    (Επιχείρηση αναστήλωσης μετά την κατεδάφιση του κατασκευασμένου προοδευτικού προφίλ από τους φοιτητές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο πορφυρογέννητος Γιατρομανωλάκης σε… ψυχαναλυτικού τύπου συνέντευξη στα «Νέα» για να πει ότι… δεν εργαλειοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Και τα τρία τέταρτα της συνέντευξης αναφέρονται στον σεξουαλικό του προσανατολισμό! Που κάποιοι σαν αυτόν τον έκαναν μόδα για να χτίσουν καριέρες. Με την αλαζονεία του μανατζαρίσκου καταφέρεται ενάντια στους διπρόσωπους και χωρίς αρχές ανθρώπους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι περιγράφει τον εαυτό του. Οι φοιτητές της Σχολής του Εθνικού, πάντως, δεν τον κατήγγειλαν για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά επειδή θεώρησε ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει και επειδή με αγοραία –και βλακώδη- χυδαιότητα προσπάθησε να τους κάνει… μάθημα εθελοτυφλίας. Κι αυτός, ξανάβγαλε στο αστικό μεϊντάνι τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, νομίζοντας ότι πίσω απ’ αυτόν θα κρύψει τα πολιτικά εγκλήματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Φιλελέρες παντός καιρού…)

  • Πνεύμα και ηθική και προπαντός… ψιλό γαζί!

    18 Ιαν 2023, 08:57
    Ενα μήνα μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες για διαφθορά συγκεκριμένων ευρωβουλευτών, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των εξελίξεων και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα. Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Ylva Johansson εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τους «λίγους που θέτουν σε κίνδυνο την καλή δουλειά τόσων πολλών». Η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία δεν αρκούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πλήρη ισχύ του νόμου, δήλωσε. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή θα υποβάλει νέο νόμο για την ποινικοποίηση όλων των μορφών διαφθοράς, με εναρμονισμένους ορισμούς και κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αστυνομία και τα δικαστήρια. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, η «δέσμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο, πρόσθεσε. Οι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο εξ ονόματος των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη οργή τους, τη ντροπή τους και το σοκ τους για τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, με ομιλητές από μια ευρεία πλειοψηφία να καταφέρονται κατά των ενεργειών λίγων ατόμων, που ωστόσο αμαυρώνουν το θεσμό που εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους. Επαναλαμβάνοντας ότι η δημοκρατία δεν πωλείται και ότι απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για την προστασία της από τη διαφθορά και τις ξένες παρεμβάσεις, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως: ·  η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής αφιερωμένης στο εν λόγω θέμα ·  να καταστεί πλήρως υποχρεωτικό το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ ·  η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ·  η βελτίωση των κανόνων σχετικά με την καταγγελία δυσλειτουργιών ·  η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων ·  η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων των δύο ειδικών επιτροπών για τις ξένες παρεμβάσεις.

    Ανακοίνωση Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 17.01.2023

    (Ανευ δικού μας σχολίου, πέραν της επισήμανσης ότι το ευρωσύστημα ούτε που συζητά την απαγόρευση του λόμπινγκ που θεωρείται θεμέλιο της... Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας)

  • Δοξάστε με και θα σας σώσω

    13 Ιαν 2023, 13:09
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει αυτό το οποίο βγάζει τη χώρα από το διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της χώρας δεν είναι πολιτικό πρωτίστως, είναι πρωτίστως διανοητικό και συναισθηματικό και βεβαίως αυτό αφορά τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης.

    Ευάγγελος Βενιζέλος

    (Το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Βενιζέλο είναι έλλειψη ρητορικής δεινότητας. Και ικανότητας παπαρολογίας μέσω ομορφοδιατυπωμένων χρησμών. Τώρα εφηύρε το… διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο της χώρας. Τι είναι αυτό; Ο,τι θέλει κάθε φορά ο Βενιζέλος. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους έξυπνους και με ενσυναίσθηση. Τον Βενιζέλο δηλαδή. Αυτό πρέπει να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ. Πώς; Η… μαγική λέξη είναι η τελευταία: «συναίνεση». Με ποιον; Με όποιον βγει πρώτος στις επόμενες εκλογές. Φτάνει αυτός να δεχτεί τον όρο να είναι ο Βενιζέλος ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μα δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός μιας συμμαχικής κυβέρνησης; Φυσικά και το θέλει και δε θα πει όχι άμα προκύψει. Το βλέπει πολύ δύσκολο, όμως, και δε θέλει να χτίζει πάνω στα πολύ δύσκολα έως απίθανα. Και η υποχρέωση που έχει ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου; Γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί –ο Βενιζέλος- για να μην κερδίσει ο Μητσοτάκης)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    17Ν
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Εφετείο 17Ν
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    ΕΛΑ
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Ποιοι είμαστε
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Επικοινωνία
  • Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo