45 δολάρια το μήνα εδέησε να θεσπίσει βασικό μηνιαί-ο μισθό η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, σε μία «πρωτοφανή» επίδειξη… γενναιοδωρίας. Αύξησε κατά 80% το βασικό μισθό των εργατριών στην υφαντουργία, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια (2006)! Οι εργάτριες στα 4.500 υφαντουργεία-κάτεργα, που ράβουν τα ρούχα που προορίζονται για τις φίρμες της Δύσης (Marks & Spencer, Zara, H&M, Carrefour, Wal-Mart, κ.λπ.), αποτελούν το 85% του εργατικού δυναμικού στην χώρα (3 εκατομμύρια), που το 80% των εξαγωγών της προέρχεται από την υφαντουργία.
Ομως οι καπιταλιστές δεν συμφώνησαν με μια τόσο… γενναιόδωρη αύξηση και δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε αυξήσεις, από το Νοέμβρη που αποφασίστηκε η αύξηση στο βασικό μισθό από την κυβέρνηση. Ετσι, χιλιάδες εργάτριες βγήκαν στους δρόμους, όχι μόνο της πρωτεύουσας Ντάκα αλλά και πολλών άλλων πόλεων, για να διαδηλώσουν. Στην πρωτεύουσα 4.000 εργάτριες έστησαν μπλόκα και αναποδογύρισαν δύο οχήματα, ενώ η αστυνομία απάντησε με πλαστικές(;) σφαίρες και δακρυγόνα. Στην πόλη Chittagong (νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας), πάνω από 20.000 εργάτριες και εργάτες επιτέθηκαν σε εργοστάσια και ένα αστυνομικό τμήμα. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων στην πόλη, ήταν ο θάνατος τριών και ο τραυματισμός πάνω από 50. Στην περιοχή λειτουργούν 70 ξένες εταιρίες που παράγουν ρούχα, παπούτσια και ποδήλατα και μισθώνουν 150.000 εργάτριες και εργάτες. Στην πόλη Rupganj (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) 5.000 εργάτριες επιτέθηκαν σε μία γερμανική υφαντουργική κοινοπραξία και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να διαλυθούν. Μια νοτιοκορεάτικη εταιρία, η Youngone, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του Μπαγκλαντές, με 36.000 άτομα προσωπικό, ανέστειλε τη λειτουργία σε 13 υφαντουργικά εργοστάσια την Κυριακή, μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν τα εργοστάσια από τις εργάτριες, από τις οποίες τραυματίστηκε ο αναπληρωτής διευθυντής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν άγριες συγκρούσεις στο Μπαγκλαντές. Το 2008, οι εργάτες είχαν κερδίσει μια πρώτη νίκη, τη δέσμευση για εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από τους καπιταλιστές. Κι αυτή την κέρδισαν με σκληρούς αγώνες και φόρο αίματος. Τώρα εξεγείρονται πάλι για τα μεροκάματα που θυμίζουν περισσότερο «φιλανθρωπικά» βοηθήματα…