Το περασμένο Σάββατο επικυρώθηκε η θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού 21 οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Αλ Μάσρι του Πορτ Σάιντ. Οι οπαδοί αυτοί κρίθηκαν από το δικαστήριο υπαίτιοι για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το Φλεβάρη του 2012 στο γήπεδο της πόλης και για τους 74 νεκρούς οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας Αλ Αχλι από το Κάιρο. Η επικύρωση της απόφασης πυροδότησε σοβαρά επεισόδια στο Πορτ Σάιντ, παρά το γεγονός ότι ο στρατός και ενισχυμένες μονάδες της αστυνομίας είχαν αναλάβει τον έλεγχο της πόλης, εν αναμονή της απόφασης. Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ οχηματαγωγών πλοίων ανάβοντας φωτιές και καίγοντας λάστιχα στις αποβάθρες, ενώ σε άλλο σημείο της διώρυγας άλλοι διαδηλωτές έλυσαν τα δεμένα σε μια αποβάθρα ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιούνται για την διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας στη διώρυγα και τα άφησαν να παρασυρθούν από τα ρεύματα, με σκοπό να διαταράξουν τον πλουν των διερχόμενων σκαφών. Η αναστάτωση κράτησε αρκετές ώρες, μέχρι το λιμενικό και η στρατιωτική αστυνομία να καταφέρουν να τραβήξουν τα σκάφη στη στεριά και να διαλύσουν το πλήθος που απαιτούσε να μην επικυρωθεί η θανατική ποινή.
Σοβαρά επεισόδια είχαμε όμως και στο Κάιρο από τους οπαδούς της Αλ Αχλι, οι οποίοι θεώρησαν πρόκληση την απαλλαγή 28 κατηγορούμενων που ήταν οι πρωταίτιοι των επεισοδίων (ανάμεσά τους και εφτά αστυνομικοί). Εξαγριωμένοι οπαδοί της Αλ Αχλι εισέβαλαν σε λέσχη της αστυνομίας και την πυρπόλησαν, ενώ έβαλαν φωτιά και στο κτίριο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με τη λέσχη της αστυνομίας, αλλά και πολύ κοντά στο γήπεδο της ομάδας τους. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν γρήγορα στην πλατεία Ταχρίρ, όπου οι οργανωμένοι οπαδοί της Αλ Αχλι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφάλειας, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς (ανάμεσά τους και ένα οχτάχρονο παιδί), από σκάγια που σύμφωνα με καταγγελίες προέρχονταν από όπλα των πολιτοφυλάκων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και περισσότερους από 80 τραυματίες.
Εκτός από όσους καταδικάστηκαν σε θάνατο, το δικαστήριο επικύρωσε ποινή φυλάκισης 15 ετών στον υ-πεύθυνο ασφαλείας του γηπέδου και άλλα εννέα άτομα. Εξι άτομα καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια, δύο σε πέντε χρόνια, ένας σε 12 μήνες. Από την 1η Φλεβάρη του 2012, που έγινε η τραγωδία στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές φορές ανάλογα επεισόδια, με αφορμή τα διάφορα στάδια της δικαστικής εξέλιξης. Είναι προφανές ότι, εκτός από όσα συνέβησαν εντός του γηπέδου, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι οπαδοί της Αλ Αχλι θεωρούνται από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης του αιγυπτιακού λαού ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ και με σημαντική παρουσία στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Η επίθεση που δέχτηκαν στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια του καθεστώτος Μουμπάρακ να «καθαρίσει» τα σκληροπυρηνικά στελέχη των οπαδών της Αλ Αχλι και αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία έδειξε απόλυτη ανοχή και διευκόλυνε τους οπαδούς της Αλ Μάσρι να κάνουν επίδειξη δύναμης.
Η στήλη έχει τονίσει πολλές φορές, ότι στις εξέδρες των γηπέδων, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι νεολαίοι από την εργατική τάξη, εκτός από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα γίνονται και έντονες πολιτικές διεργασίες. Αυτό αποδεικνύεται τόσο στην Αίγυπτο όσο και στη χώρα μας. Σε μια περίοδο ήττας του εργατικού κινήματος, που συνοδεύεται και από την απαξίωση των κομμάτων και των οργανώσεων, οι νεολαίοι βρίσκουν στις εξέδρες των γηπέδων τη χαμένη συλλογικότητα και συσπειρώνονται κάτω από τη σημαία και τα «ιδανικά» της ομάδας. Οταν όμως η καταπίεση και η βαρβαρότητα στην καθημερινότητά τους ξεπεράσει τα όρια, τότε οι πιο συνειδητοποιημένοι από αυτούς προσπα- θούν να συνδέσουν τη δράση τους στην εξέδρα με την πολιτική δράση, άλλοτε χωρίς, άλλοτε με επιτυχία. Για το λόγο αυτό, όσοι δηλώνουμε εκτός των τειχών δεν πρέπει να απαξιώνουμε τους νεολαίους των γηπέδων συλλήβδην, με το πρόσχημα ότι είναι κολλημένοι με την μπάλα.
Στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ και στο ξεπούλημα μιας κερδοφόρας εταιρίας έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα και απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις στο θέμα θα ασχοληθούμε με αυτό και στο μέλλον. Το τελευταίο επεισόδιο ξεκίνησε με την απόφαση του ΔΣ της εταιρίας στις 2/3/2013 να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με την Intralot, για την παροχή και υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος της εταιρίας και την προμήθεια λογισμικού, εξοπλισμού και υπηρεσιών υλοποίησης και υποστήριξης για το κεντρικό σύστημα της εταιρίας, το οποίο θα διασφαλίζει την πλήρη διεξαγωγή και διάθεση των 11 παιχνιδιών της (Στοίχημα και Αριθμοπαιγνίδια), καθώς και την προμήθεια ορισμένων περιφερειακών συστημάτων. Στο δελτίο τύπου της ΟΠΑΠ ΑΕ αναφέρεται ότι το ζήτημα είναι «ουσιώδους σημασίας για την εταιρία και τους μετόχους της» και το ΔΣ συγκαλεί έκτατη γενική συνέλευση στις 26/3, προκειμένου να εγκριθεί η απόφασή του.
Από τη στιγμή αυτή και μετά αρχίζει η δράση, με τους καπιταλιστές που προσδοκούν στην «αγορά» της ΟΠΑΠ ΑΕ να χρησιμοποιούν κάθε μέσο και τρόπο για να αποτρέψουν την υπογραφή της νέας σύμβασης, μέσω της οποίας η Intralot θα έχει σημαντικό προβάδισμα, και ταυτόχρονα να προσπαθούν να εδραιώσουν και να ενισχύσουν τη δική τους υποψηφιότητα. Ενόψει αυτού του επιχειρηματικού πολέμου, που είναι σίγουρο ότι θα έχει και πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση, ο πρώην πλέον πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, για να μη βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Η παραίτηση του Αθανασόπουλου έγινε τρεις βδομάδες πριν τις 5 Απρίλη, μέρα που τελειώνει η χρονική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις επτά εταιρίες που έχουν επιλεγεί στην 1η φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δημοσιεύματα που θέτουν θέμα και για τη διαδικασία του διαγωνισμού και συνεπώς και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των συμβούλων του (Deutsche Bank, Εθνική Τράπεζα), για μη πιστή τήρηση των όρων και των κανόνων προεπιλογής των εταιριών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Θέμα δημιουργείται για τη συμμετοχή της εταιρίας συμφερόντων του Γιώργου Μελισσανίδη (γιος του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη), που πριν λίγο καιρό θεωρούνταν ένα από τα φαβορί για να πάρει την ΟΠΑΠ ΑΕ. Εχουμε τονίσει αρκετές φορές, ότι μπροστά στο κέρδος οι καπιταλιστές είναι αδίστακτοι και αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες, όσο θα πλησιάζουμε στην ημερομηνία υποβολής των τελικών προσφορών.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Ο τρόπος με τον οποίο τα ΜΜΕ και η «δικαιοσύνη» χειρίστηκαν την υπόθεση του Οσκαρ Πιστόριους είναι γνωστός. Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης σκότωσε τη φίλη του μετά από καυγά, κατανάλωση χαπιών και υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, αλλά το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Δε θα θέσουμε το ερώτημα αν θα είχε την ίδια τύχη αν ήταν μαύρος και όχι λευκός, γιατί η απάντηση είναι προφανής. Μετά την αποφυλάκισή του, στην πιάτσα έπεσαν διάφορα σενάρια, που προσπα- θούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την απαλλαγή του ή την τιμωρία του με τη μικρότερη δυνατή ποινή και να ωραιοποιήσουν την εικόνα του στην κοινή γνώμη. Το τελευταίο σενάριο, σύμφωνα με το όσα ισχυρίζονται οι φίλοι του, φέρνει τον Πιστόριους μετανιωμένο για την πράξη του, να τους ζητάει να προσευχηθούν για την Ρέεβα και την οικογένειά της, χωρίς αυτοπεποίθηση στη φωνή του, σημάδι ότι βρίσκεται κοντά στην αυτοκτονία και για το λόγο αυτό καλούν όλους όσους μπορούν να τον βοηθήσουν.