Οι εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση «η φτώχεια φέρνει γκρίνια». Η έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος της Α1 αναβλήθηκε με απόφαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ με ψήφους 7-4, κόντρα στο κοινό μέτωπο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αφενός γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόταση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος και αφετέρου γιατί δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ για τη χορηγία του πρωταθλήματος. Οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χωρίς τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση (όλα δείχνουν ότι τη «λύση» θα δώσει η ΕΡΤ), δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η ζοφερή κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ Βασίλη Οικονομίδη, με τους δυο άντρες να ανταλλάσσουν «επιχειρήματα» και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ο Βασιλακόπουλος, με αφορμή την αναβολή του πρωταθλήματος και την αδυναμία του ΕΣΑΚΕ να βρει λύση, κατηγόρησε τον ΕΣΑΚΕ για αδυναμία να διαχειριστεί το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1, δείχνοντας ως μοναδική λύση την επιστροφή στις παλιές καλές εποχές που την ευθύνη διεξαγωγής του πρωταθλήματος την είχε η ΕΟΚ. Από την πλευρά του ο Οικονομίδης προέτρεψε τον Βασιλακόπουλο να λύσει τα προβλήματα στην εθνική ομάδα, στο πρωτάθλημα της Α2 και στο κύπελλο Ελλάδας και μετά να δώσει συμβουλές στον ΕΣΑΚΕ.
Η κόντρα ανάμεσα στους δυο άντρες έχει ξεκινήσει περίπου ένα χρόνο πριν, με την προσπάθεια του Βασιλακόπουλου να δημιουργήσει τη Μεσογειακή Λίγκα, η οποία θα είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος και κορυφώθηκε με αφορμή το αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση, στο οποίο θα υπάρχει διάταξη, η οποία προβλέπει ότι μετά την ψήφιση του νόμου τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ της ανώτερης κατηγορίας αναλαμβάνουν οι Ομοσπονδίες των δύο αθλημάτων, αντί για τη Σούπερ Λίγκα και τον ΕΣΑΚΕ που έχουν σήμερα την ευθύνη. Αν και στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης της διοργάνωσης από την ΕΟΚ στον ΕΣΑΚΕ, ο Βασιλακόπουλος δεν δείχνει διατεθειμένος να προβεί σε μια τέτοια κίνηση και ο Οικονομίδης προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα, χρησιμοποιώντας τις καλές σχέσεις που έχει με την αθλητική ηγεσία, προκειμένου είτε να αλλάξει η διάταξη (δύσκολο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την πρόθεση της Σούπερ Λίγκας να επιστρέψει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος στην ΕΠΟ) είτε να πιεστεί ο Βασιλακόπουλος να συνεργαστεί με τον ΕΣΑΚΕ.
Ακόμη χειρότερα είναι τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διοίκηση της Ευρωλίγκα, εξετάζοντας τόσο τις αγωνιστικές δυνατότητες των ομάδων όσο κυρίως την οικονομική τους ευρωστία, αποφάσισε να δώσει δυο θέσεις στην Ελλάδα αντί για τρεις που είχε τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση είναι για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό μια μορφή εκδίκησης για την ήττα τους στα δρώμενα στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού το οικονομικό πακέτο για την Ελλάδα θα το μοιραστούν δυο και όχι τρεις ομάδες. Ταυτόχρονα, αποτελεί και την οριστική ταφόπλακα για το ελληνικό μπάσκετ, αφού ανοίγει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στους δυο αιώνιους αντίπαλους και τις υπόλοιπες ομάδες και με δεδομένο ότι τα παιχνίδια της Ευρωλίγκα θα γίνονται Παρασκευή, οπότε πράσινοι και ερυθρόλευκοι δεν θα αγωνίζονται τα Σαββατοκύριακα, θα ανατρέψει και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Το αυτοδιοίκητο αποτελεί από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου το μεγάλο όπλο που είχαν στη διάθεσή τους η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ για να επιβάλλουν την παντοδυναμία τους και να καθορίζουν σύμφωνα με τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα τις εξελίξεις στο άθλημα. Πλέον, η παντοδυναμία της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κρέμεται από μια κλωστή. Μετά την ήττα της ΟΥΕΦΑ στην υπόθεση Μπόσμαν, που ανέτρεψε την παντοδυναμία των ομάδων στη δυνατότητα των ποδοσφαιριστών να επιλέγουν την ομάδα της αρεσκείας τους και έβαλε κανόνες στη μεταγραφική διαδικασία, η ΟΥΕΦΑ κινδυνεύει να χάσει και τη δικαστική διαμάχη με την ελβετική Σιόν.
Η ελβετική ομάδα τέθηκε εκτός διοργάνωσης, γιατί χρησιμοποίησε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Σέλτικ ποδοσφαιριστές που σύμφωνα με τη FIFA και την UEFA δεν έπρεπε να αγωνιστούν, επειδή αποκτήθηκαν σε περίοδο που ήταν τιμωρημένη. Ωστόσο, κατέφυγε στο πολιτικό δικαστήριο του καντονιού Βο, το οποίο έκρινε ότι είχε δίκιο και διέταξε την επανένταξή της στο Γιουρόπα Λιγκ. Η ΟΥΕΦΑ δεν δέχτηκε να την επανεντάξει, γιατί δεν αποδέχεται τον ρόλο των πολιτικών δικαστηρίων στις αποφάσεις της, και η διοίκηση της Σιόν προσέφυγε εκ νέου στα ελβετικά δικαστήρια. Την περασμένη Δευτέρα 17/10, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί και Τζιάνι Ινφαντίνο απολογήθηκαν ενώπιον του ελβετού εισαγγελέα Ερίκ Κοτιέ, χωρίς όμως να καταφέρουν να τον πείσουν, και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα χάσει τη μάχη.
Η μεγαλύτερη απόδειξη για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι ότι η ΟΥΕΦΑ, αν και απέκλεισε την πιθανότητα να αποκλειστεί η Σέλτικ, κατέθεσε την Τρίτη 18/10 στο ελβετικό δικαστήριο τρεις εναλλακτικές προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο και ο Πλατινί συγκάλεσε την Παρασκευή 21/10 έκτακτο συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Σέλτικ, Ουντινέζε, Ρεν και Σιόν για να συζητήσουν τα δεδομένα και να βρουν μια λύση στην κρίση που έχει προκύψει στον 9ο όμιλο. Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η διαφαινόμενη νίκη της Σιόν επί της ουσίας θα βάλει τέλος στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και θα αποτελέσει την αρχή για σημαντικές εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Η «κάθαρση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το σκεπτικό της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της Ενωσης Β’-Γ’ Εθνικής, με το οποίο αθωώθηκε ο Λεβαδειακός από την κατηγορία εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, είναι σίγουρο ότι δεν θα το έγραφε ούτε ο πρόεδρος της ομάδας της Βοιωτίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την επιτροπή, ο αγώνας Ηλιούπολη-Λεβαδειακός, που αποτελεί τη βασική κατηγορία για τον Λεβαδειακό, δεν βρίσκεται στο φάκελο που έστειλε η ΟΥΕΦΑ για τους στημένους αγώνες, ενώ στην πραγματικότητα έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΕΦΑ ως «σοβαρά ύποπτος», ενώ η πλήρης «τεκμηρίωση» της απόφασης περιέχει και μετεωρολογικά στοιχεία, όπως η ένταση και η κατεύθυνση του αέρα κατά την διάρκεια του αγώνα. Τελικά, η γελοιότητα των ανιδιοτελών εργατών του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι λίγο μικρότερη από το σύμπαν, γιατί πρέπει να χωράει κάπου.