Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έστειλε το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι απ' άκρη σε άκρη των ΗΠΑ ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των μπάτσων δολοφόνων του Τζορτζ Φλόιντ, φωνάζοντας «Οι ζωές των Μαύρων μετράνε» και «Δε μπορώ να αναπνεύσω» (από τα τελευταία λόγια του Φλόιντ). Η αρχή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στους αγώνες της Bundesliga. «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» ήταν το σύνθημα στο περιβραχιόνιο που φορούσε στο αριστερό του μπράτσο ο ποδοσφαιριστής της Σάλκε, Γουένστον ΜακΚένι, αλλά και στις φανέλες των Σάντσο και Χακίμι κάτω από την εμφάνιση της Ντόρτμουντ, ενώ ο Τιράμ της Γκλάντμπαχ γονάτισε και αφιέρωσε στον δολοφονηθέντα Τζορτζ Φλόιντ το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ουνιόν Βερολίνου.
Οι ενέργειες των ποδοσφαιριστών είχαν την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των γερμανών οπαδών, όχι όμως και των ιθυνόντων της Λίγκας. Ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της Bundesliga, Αντον Ναχράινερ, δήλωσε: «Τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθούμε με αυτά τα γεγονότα και θα εξετάσουμε ανάλογα τα στοιχεία», τονίζοντας ότι οι παίχτες παραβίασαν τους κανονισμούς του γερμανικού πρωταθλήματος, που «είναι ξεκάθαροι και απαγορεύουν στον ποδοσφαιριστή να φέρει στον εξοπλισμό του μηνύματα πολιτικού, θρησκευτικού ή προσωπικού περιεχομένου, μηνύματα ή φωτογραφίες». Τις δηλώσεις Ναχράινερ αποδοκίμασαν ο προπονητής της Γκλάντμπαχ, Μάρκο Ρόζε, ο αθλητικός διευθυντής της Σάλκε, Γιόχαν Σνάιντερ, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μέλος του ΔΣΔ της Μπάγερν Μονάχου, Ολιβερ Καν, και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ουνιόν Βερολίνου, Ολιβερ Ρούνερτ, προκαλώντας εκνευρισμό στη διοίκηση της Bundesliga, που κατάλαβε ότι αν προχωρήσει στην τιμωρία των ποδοσφαιριστών θα έχει απέναντί της τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου.
Τη σκυτάλη στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης πήραν οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα από την προπόνηση στο «Ανφιλντ». Σύσσωμο το ρόστερ των 29 ποδοσφαιριστών, γονατισμένο κυκλικά στο κέντρο του γηπέδου, πόζαρε στην ομαδική φωτογραφία αλληλεγγύης, την οποία δημοσίευσε στο Τwitter ο Τζέιμς Μίλνερ, συνοδευόμενη από το σύνθημα «Unity is Strength» (η ενότητα είναι δύναμη) και το hashtag του Black Lives Matter. Σε αντίθεση με τη διοίκηση της Bundesliga, που δεν έπιασε τον «σφυγμό» των γεγονότων, η ηγετική ομάδα της ΦΙΦΑ δείχνει να καταλαβαίνει ότι η προσπάθεια επιβολής του «No Politica» με τιμωρίες των ποδοσφαιριστών που το παραβιάζουν θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων που επικροτεί τις ενέργειες αλληλεγγύης.
Το προηγούμενο διάστημα, μια σημαντική μερίδα των οργανωμένων οπαδών των ευρωπαϊκών ομάδων είχε έρθει σε αντιπαράθεση με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για το θέμα της επανέναρξης της αγωνιστικής δράσης, κατηγορώντας τις διεθνείς Ομοσπονδίες ότι ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα και τα κέρδη των καπιταλιστών που «επενδύουν» στο ποδόσφαιρο. Η ηγετική ομάδα της ΦΙΦΑ έκρινε ότι ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης, για το δόγμα «No Politica», με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, θα διεύρυνε το χάσμα με τους οπαδούς, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις, και επέλεξε, κάνοντας την ανάγκη αρετή, να «αδειάσει» τη διοίκηση της Bundesliga. Η ανακοίνωσή της για το θέμα της πιθανής τιμωρίας των παιχτών αναφέρει: «Η ΦΙΦΑ προωθεί ενέργειες κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, είναι υπέρμαχος της προσπάθειας εξάλειψης του φαινομένου και αντιλαμβάνεται απόλυτα όσα έχουν συμβεί και την επίδραση αυτών στους ποδοσφαιριστές, μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η ισχύς των κανονισμών και η επιβολή των προβλεπομένων έγκειται στη δικαιοδοσία κάθε Ομοσπονδίας, ωστόσο θα ήταν σωστό να πρυτανεύσει η λογική και να ληφθούν υπόψη με το σωστό τρόπο τα τεκταινόμενα…».
Η στήλη θεωρεί ότι δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει για να πείσει ότι με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η ΦΙΦΑ προσπαθεί να μανιπουλάρει τις ενέργειες των παιχτών και τις αντιδράσεις των οπαδών, που αμφισβητούν το δόγμα του «No Politica».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Εκτός από τα δημοσιεύματα κατά του Μελισσανίδη, τα ερυθρόλευκα ΜΜΕ «σηκώνουν» το θέμα που αφορά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σχετικά με τη διαδικασία και το οικονομικό τίμημα για την απόκτηση και χρήση του VAR στο πρωτάθλημα της Super League. Μετά τον επεισοδιακό αγώνα Βόλος-Ολυμπιακός, τον Δεκέμβρη του 2019, και το σόου που έδωσε ο «μεταφραστής» Αχιλλέας Μπέος, ο Σάββας Θεοδωρίδης, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ολυμπιακού και την ισονομία στο πρωτάθλημα, είχε υποβάλει μήνυση κατά των διαιτητών και κατά όλων των εμπλεκομένων στην απόκτηση του VAR, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της ΕΠΟ, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της συγκρότησης και ένταξης στην εγκληματική οργάνωση και της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα που περιέχεται σε στοίχημα. Σύμφωνα με τη μήνυση Θεοδωρίδη, στην υπόθεση εμπλέκονται ο τότε υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Νίκος Παππάς, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, τα μέλη της ΚΕΔ, Κουκουλάκης, Χολέβας, Λίντμπεργκ και Μαρίν, ο επιτετραμμένος ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ Φούσεκ και οι διαιτητές και VARistes του αγώνα, Φωτιάς, Ευαγγέλου, Σάββας, Φίλου, Φωτόπουλος.
Αν και τα ερυθρόλευκα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν το θέμα «σκάνδαλο μεγατόνων» και θεωρούν σίγουρο ότι θα γίνει άρση της ασυλίας του Παππά και ότι η υπόθεση θα φτάσει στο ακροατήριο, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και μια σειρά ερωτήματα. Η μήνυση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε υπάρχει μια σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά του εισαγγελέα, αφού θα έπρεπε να τη στείλει αμέσως («αμελλητί») στη Βουλή, αφού υπήρχε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα (Παππάς, Βασιλειάδης). Είναι τυχαίο ότι πάει στη Βουλή σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση και ο Μαρινάκης είναι επικοινωνιακά «στριμωγμένοι», μετά την επιστολή ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ για τις εκλογές στην ΕΠΟ;
Εχει αποφασίσει ο Κούλης να στριμώξει τον Παππά, δίνοντας εντολή για άρση της ασυλίας του; Αν το ήθελε γιατί δεν το έκανε στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή; Είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από την πλευρά του Μαρινάκη για να τονώσει το ηθικό της γαβροσύνης; Είναι προσπάθεια να στριμώξουν την ηγεσία της ΕΠΟ για να «συνεργαστεί» με την κυβέρνηση και να βρεθεί μια κοινή θέση στο θέμα των εκλογών; Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΕΠΟ θα δεχτεί να μεταθέσει τις εκλογές και η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να μην αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία για την υπόθεση προέρχονται από το ερυθρόλευκο στρατόπεδο και δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, οπότε θα επανέλθουμε προσεχώς.
♦ Σε προηγούμενο φύλλo, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είχαμε επισημάνει ότι με τα σημερινά δεδομένα ο Μελισσανίδης έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη μέρα και σε συνεργασία με τον Σαββίδη θα έχει τον έλεγχο της νέας διοίκησης της ΕΠΟ, αναγκάζοντας τον Μαρινάκη να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Επίσης, είχαμε επισημάνει ότι τα ΜΜΕ του Μαρινάκη προσπαθούν να αποδομήσουν τον Μελισσανίδη, θυμίζοντας τα επιχειρηματικά του «κατορθώματα» (εξαγορά ΟΠΑΠ, αλλαγή ασυμβίβαστου ιδιοκτησίας ΠΑΕ και συμμετοχής σε στοιχηματική εταιρία, υπόθεση AEGEAN, εξαγορά ΟΔΙΕ από ΟΠΑΠ, γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια) και τις «στενές επαφές» που είχε με το ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ενεργοποιηθούν τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά της κυβέρνησης.
Η προσπάθεια αποδόμησης του Γατούλη συνεχίζεται και το νέο «επεισόδιο» αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Σε μπαράζ δημοσιευμάτων σε in.gr και tovima.gr και με δηλώσεις προσώπων του περιβάλλοντος Μαρινάκη, (π.χ. Σταυρούλα Αντωνάκου, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά) η εταιρία «Oil One» και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Δραπετσώνας (τις απέκτησε ο Μελισσανίδης το 2012) χαρακτηρίζονται «περιβαλλοντική βόμβα», ενώ στο δελτίο του Mega παρουσιάστηκαν καταγγελίες κατοίκων που αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ενοχλήσεις στα μάτια και το λαιμό από τους ρύπους, έλλειψη οξυγόνου και λιποθυμικά επεισόδια παιδιών. Εμμέσως πλην σαφώς, η «γραμμή» που λανσάρουν τα ΜΜΕ του Μαρινάκη είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες του Μελισσανίδη, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ο Μαρινάκης αποφάσισε να «αναβαθμίσει» την κόντρα του με τον Γατούλη και να τη μεταφέρει από το ποδόσφαιρο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιβεβαιώνοντας ότι οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν την ομάδα για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Φυσικά, η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα και έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας, όμως αυτά είναι τα τελευταία που ενδιαφέρουν τον Μαρινάκη.