Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση
  • Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές
  • Πετσόκομμα μετά ψαλμωδίας…
  • Σαν σήμερα 15 Απρίλη
  • Χααρέτζ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει επαναλαμβανόμενους γύρους πολέμου
  • Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Από τα «αχαμνά» έχει αρπάξει ο Πούτιν τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές
Διεθνή Οικονομία

Από τα «αχαμνά» έχει αρπάξει ο Πούτιν τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Σεπ 2022, 21:32

Υπάρχει έστω και ένας σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα δώσει λύση στο τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωλάνδη; Η κυρία αυτή έχει αποδειχτεί ένα απίστευτο πολιτικό σούργελο που συναγωνίζεται τους αμερικανούς προπαγανδιστές της τηλεόρασης στην αντιρωσική ρητορική. Μόνο πολεμοκάπηλη ρητορική και από πρακτικό έργο αέρας κοπανιστός.

Μετά το «χεστήριο» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα… πήρε πρωτοβουλία. Σε μια δήλωση 548 λέξεων πρόλαβε να γράψει δυο φορές ότι… «θα επικρατήσουμε» στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν! Και μόνο αυτές οι αναφορές προκάλεσαν σπαρταριστούς γέλωτες σε όλη την Ευρωλάνδη. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, ακόμα και οι ευρωλιγούρηδες της δημοσιογραφίας σπάνε πλάκα με την Ούρσουλα, η οποία αποθεώνει τον εαυτό της.

  • «Ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε την επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό μας εφοδιασμό». Τότε τι ανησυχούμε; Ολα καλά…
  • «Mέσω της μείωσης της ζήτησης, τα αποθέματά μας βρίσκονται στο 82%». Πώς ακριβώς μετράει τα αποθέματα η Ούρσουλα; Με μια υποθετική (και όχι πραγματική) μείωση της ζήτησης. Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτά τα αποθέματα φτάνουν δεν φτάνουν για δυο μήνες. Μετά τι θα γίνει; Οι πορδές δεν βάφουν αυγά, ούτε μετατρέπονται σε φυσικό αέριο, ακόμα κι αν περιλαμβάνουν μεθάνιο.

Η προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου δεν ανησυχεί την Oύρσουλα, γιατί… το έχει λύσει. Την απασχολεί ότι «η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και έτσι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια στην αγορά».

Ποιος χειραγωγεί την αγορά φυσικού αερίου; Ο Πούτιν; Μα αφού «αποδυναμώσαμε την επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό μας εφοδιασμό», πώς είναι δυνατόν να χειραγωγεί την αγορά ο Πούτιν; Μήπως -λέμε μήπως- τη χειραγωγούν τα ενεργειακά μονοπώλια της Δύσης, οι Αμερικανοί που πουλάνε LNG κτλ.; Α, πα, πα, πιπέρι στο στόμα οποιανού βάζει τέτοια ερωτήματα.

«Μέσω της διαφοροποίησης, αυξήσαμε τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και της παροχής φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει σήμερα περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ απ’ ό,τι η Ρωσία. Και πραγματοποιούμε μαζικές επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU», είπε η Ούρσουλα στη δήλωσή της. Επομένως, η «χειραγώγηση της αγοράς» δεν αφορά μόνο (ούτε κυρίως) τη Ρωσία, αλλά (και) όλες τις άλλες χώρες που πουλάνε φυσικό αέριο. Να δεχτούμε ότι «η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές», όπως λέει η Ούρσουλα, οι άλλοι όμως, οι… εναλλακτικοί, γιατί ακολουθούν τη Ρωσία στη χειραγώγηση των τιμών; Γιατί δεν ρίχνουν αυτοί τις τιμές, ώστε να μείνει ο Πούτιν με άδεια χέρια;

‘Η μήπως δεν αποδυναμώθηκε η επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και τα αντιθέτως λεγόμενα δεν είναι παρά μια ακόμη παπάρα της ανοικονόμητης Ούρσουλα(ς);

Και τα δύο ισχύουν. Και η επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ δεν αποδυναμώθηκε σε βαθμό που να μιλάμε για απεξάρτηση (αλλιώς δεν θα έσκουζαν οι Γερμανοί για τη μη λειτουργία του Nord Stream 1) και όλες οι χώρες που πουλάνε φυσικό αέριο και τα μονοπώλια που το εκμεταλλεύονται κερδοσκοπούν άγρια με τη μείωση της προσφοράς, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη.

Η Ούρσουλα, όμως, δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις, πρότεινε και… σχέδιο άμεσων μέτρων. Με πέντε άξονες, παρακαλώ! Ας τους δούμε έναν προς ένα:

  • «Πρώτον, έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος. Απαιτείται έξυπνη μείωση της ζήτησης». Μα αυτό δεν υποτίθεται πως γίνεται εδώ και μερικούς μήνες; Ναι, αλλά η μείωση ήταν εθελοντική, ενώ τώρα η Ούρσουλα θα προτείνει «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής». Σ’ αυτό συνίσταται η… εξυπνάδα, διότι προφανώς μέχρι τώρα όλα γίνονταν… χαζά.
  • «Δεύτερον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιριών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής. Είναι πλέον καιρός να επωφεληθούν οι καταναλωτές από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι’ αυτό, θα προτείνουμε την αναδιανομή αυτών των απροσδόκητων κερδών για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα άτομα και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν».

Καλά, χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να καταλάβει ότι και οι παραγωγοί ενέργειας με άλλους τρόπους, πέραν της χρήσης υδρογονανθράκων, εκμεταλλεύονται την έκρηξη των τιμών και πουλάνε τη δική τους ενέργεια σαν να παρήχθη με καύση φυσικού αέριου ή πετρέλαιου; Αλλά δεν μας είπε αν στις «πηγές ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών» περιλαμβάνονται και τα πυρηνικά εργοστάσια. Οχι τίποτ’ άλλο αλλά θα θέλαμε να δούμε τα μούτρα του Μακρόν.

  • «Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιριών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης αποκομίσει τεράστια κέρδη». Βουλωμένο γράμμα διαβάζει αυτή η γυναίκα. Και τι θα γίνει με τα ενεργειακά μονοπώλια της Δύσης; Η Ούρσουλα έχει τη λύση: «Θα προτείνουμε μια συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων»!!!

Οχι φορολόγηση των υπερκερδών, αλλά «συνεισφορά αλληλεγγύης». Κάτι σαν φιλανθρωπία δηλαδή.

Η αλήθεια είναι πως τα ενεργειακά μονοπώλια εκμεταλλεύονται την κρίση και σε βάρος και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων των άλλων κλάδων και σε βάρος των αστικών κρατών, που είναι αναγκασμένα να επιδοτούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς τις τιμές της ενέργειας. Τα αστικά κράτη, ως συλλογικοί καπιταλιστές, είναι υποχρεωμένα να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία των ενεργειακών μονοπωλίων και τις ανάγκες του συστήματος στο σύνολό του. Τα ανθρωπάρια σαν την Φον ντερ Λάιεν, όμως, δεν μπορούν να φτάσουν πέρα από γενικολογίες για «συνεισφορά αλληλεγγύης». Τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, αφού προηγουμένως διαβουλευτών με τα ισχυρότερα μονοπώλια όλων των κλάδων.

  • «Τέταρτον, οι πάροχοι ενέργειας πρέπει να στηριχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. […] Κατά συνέπεια, θα συμβάλουμε στη στήριξη της ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρίες ενέργειας. Θα επικαιροποιήσουμε το προσωρινό μας πλαίσιο ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση παροχή κρατικών εγγυήσεων». Οι κακόμοιρες οι εταιρίες διανομής, έχουν ανάγκη περαιτέρω κρατικής ενίσχυσης. Ο Μητσοτάκης το έχει λύσει. Κατήργησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την έβαλε στο τιμολόγιο. Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρίες (οι περισσότερες από τις οποίες είναι απλώς μαγαζιά λιανικής, χωρίς καμιά επένδυση) βγάζουν αυτά που έβγαζαν και πριν και το κράτος απλά επιδοτεί την τελική τιμή καταναλωτή.
  • «Και πέμπτον, θα προτείνουμε ένα ανώτατο όριο για το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περιορίσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει τον βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πλέον οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς! Στην αρχή του πολέμου, το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών αντιπροσώπευε το 40% του συνόλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Σήμερα έχει μειωθεί μόλις στο 9% των εισαγωγών φυσικού αερίου»!

Και σ’ έναν μαθητή της πρώτης γυμνασίου να το δώσεις να το διαβάσει, θα σου πει: «Μα είναι καλά αυτή η γυναίκα; Αφού λέει ότι μείωσε στο 9% από 40% τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αέριου, σημαίνει ότι ο καλπασμός των τιμών οφείλεται σε εκείνους που εμπορεύονται το 31% του αέριου, που υποκατέστησε το ρωσικό και το υπόλοιπο 60%. Τι θα κερδίσει αν βάλει πλαφόν στο 9% και μείνει ανεξέλεγκτο το 91%;». Αγαπητοί, εσείς είστε άσχετοι. Με τέτοιες προτάσεις η Ούρσουλα κατάφερε ήδη να εκτοπίσει τον Γκίκα Μαγιορκίνη από φαβορί για το επόμενο διεθνές βραβείο στα Μαθηματικά!

Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε πλέον. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, προεξαρχόντων των υπουργών του γερμανογαλλικού άξονα, πέταξαν στα σκουπίδια αυτή τη… μεγαλοφυή πρόταση της Ούρσουλα(ς). Προτού μιλήσουν οι Γαλλογερμανοί, βγήκαν στην πιάτσα οι λαγοί: Τσεχία, Ουγγαρία, αλλά και Ελλάδα. Η Ελλάδα γιατί; Γιατί αν η ΕΕ βάλει πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, ο Πούτιν θα κλείσει το διακόπτη και του Turk Stream, από τον οποίο παίρνει φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ, που θα πρέπει να αναζητήσει αέριο από αλλού, που ακόμα κι αν το βρει, θα είναι σε τιμή τουλάχιστον τριπλάσια απ’ αυτό που αγοράζει από τη Gazprom μέσω του Turk Stream. Πέραν όλων των άλλων, αν η ΕΕ επέβαλε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αέριου, η Gazprom θα μπορούσε να ξεκινήσει δικαστήρια, ζητώντας αποζημιώσεις για παραβίαση συμβολαίων.

Εκτός από εντελώς ατελέσφορη, η συγκεκριμένη πρόταση της Φον ντερ Λάιεν είναι και εντελώς υποκριτική. Πριν από μερικές μέρες, οι Financial Times έγραψαν ότι η ΕΕ αγοράζει ρωσικό LNG από την Κίνα! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κινέζικος όμιλος Jovo, από τους μεγαλύτερους στο εμπόριο LNG, ανακοίνωσε ότι έχει πουλήσει φορτίο σε ευρωπαίο αγοραστή! Δεν χρειάζεται να πούμε σε τι τιμή πουλήθηκε αυτό το αέριο. Απλά να σημειώσουμε ότι μπορεί να μην πήγε καν από τη Ρωσία στην Κίνα και από την Κίνα να ήρθε στην Ευρώπη. Μπορεί να φορτώθηκε στη Ρωσία και να κατευθύνθηκε κατευθείαν στην Ευρώπη, ως… κινέζικο (για να μειωθούν και τα μεταφορικά). Το λέμε αυτό γιατί τον Απρίλη άλλος κινέζικος κολοσσός, η Sinopec, παραδέχτηκε ότι διοχετεύει LNG που περισσεύει στη διεθνή αγορά, ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα ότι αμερικάνικο LNG αγοράστηκε από κινέζικες εταιρίες, φορτώθηκε σε εγκατάσταση στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ και ξεφορτώθηκε σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Πρόκειται, λοιπόν, για απύθμενη υποκρισία, όταν γίνεται λόγος για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών και την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές αγοράζουν ρωσικό LNG από την Κίνα.

Για να το πούμε σε λαϊκή γλώσσα, ο Πούτιν έχει αρπάξει τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές από τα «αχαμνά» και στρίβει συνεχώς το χέρι του. Αυτό που κάνουν μέχρι στιγμής οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές είναι να προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο. Η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, επιτρέπει στη Ρωσία και την Κίνα να δημιουργούν οικονομικό μέτωπο κατά των αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η συμφωνία για αγοραπωλησία των υδρογονανθράκων σε ρούβλια και γουάν βγάζει εκτός πετροδολάριου μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων, υπονομεύοντας ευθέως την οικονομική ισχύ των Αμερικανών.

Σίγουρα γίνονται παζάρια για την είσοδο και άλλων χωρών, με μεγάλη κατανάλωση υδρογονανθράκων, όπως π.χ. η Ινδία, σ’ αυτό το παράλληλο σύστημα διεθνών συναλλαγών, που υπονομεύει μια οικονομική σταθερά (τις συναλλαγές σε δολάρια) που ενίσχυε την οικονομική ηγεμονία των Αμερικανών. Και ο ΟΠΕΚ, σε μια κίνηση τεράστιας συμβολικής σημασίας, ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη του θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η ποσότητα δεν είναι τόση ώστε να διαταράξει τη σημερινή ισορροπία, το μήνυμα όμως είναι σαφές: μην διανοείστε καν να βάλετε πλαφόν στην τιμή του πετρέλαιου, γιατί θα μειώσουμε την παραγωγή και οι τιμές θα εκτιναχτούν πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Και κάτι τελευταίο. Για να επιβάλει πλαφόν ένας αγοραστής στον πωλητή, θα πρέπει να βρίσκεται σε θέση ισχύος απέναντί του. Είτε να μην έχει ανάγκη το εμπόρευμα (μείωση της ζήτησης έναντι της προσφοράς) είτε να έχει βρει πιο φτηνό εναλλακτικό προμηθευτή. Για την ΕΕ δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Γι’ αυτό σκούζουν όλο το καλοκαίρι ότι ο Πούτιν τους εκβιάζει κλείνοντας τις στρόφιγγες. Φυσικά και τους εκβιάζει. Ας αφήσουν, όμως, την υποκριτική έκπληξη. Πόλεμο με τη Ρωσία κάνουν και στον πόλεμο επιτρέπονται όλα τα μέσα.

Η μόνη λύση για τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές είναι ν’ αφήσουν τους ψευτοτσαμπουκάδες και να μπουν σε κρυφή διαπραγμάτευση με το ρωσικό ιμπεριαλισμό, προσφέροντας άρση κυρώσεων (έστω και σταδιακή) έναντι φυσικού αέριου. Οπως ακριβώς έκαναν με τα ουκρανικά σιτηρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε ξανά την Ουκρανία και υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ακόμη 1 δισ. σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι ο Πούτιν σέρνει τους Ευρωπαίους σε μια διαπραγμάτευση που στο τέλος της έχει την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το μοίρασμα της Ουκρανίας και θέλουν -όσο μπορούν και με οργανέτο τους την κλίκα του Ζελένσκι- να ακυρώσουν αυτή την παρασκηνιακή διαδικασία.

Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ ξενοδουλεία ξαναχτυπάει κόκκινο
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 10 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση

Γιγάντια πλοία περνούν από το Στενό του Ορμούζ πλέοντας προς ή αποπλέοντα από ιρανικά λιμάνια

Διεθνή 15 Απρ 2026, 19:56

Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές

Διεθνή 15 Απρ 2026, 06:08

Πετσόκομμα μετά ψαλμωδίας…

Διεθνή 15 Απρ 2026, 05:20

ΙΣΡΑ

Χααρέτζ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει επαναλαμβανόμενους γύρους πολέμου

Διεθνή 14 Απρ 2026, 19:18

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»

Διεθνή 14 Απρ 2026, 10:21

Ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ: Και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα τίναζε στον αέρα την ενεργειακή ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού

Διεθνή 13 Απρ 2026, 19:18
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση

Γιγάντια πλοία περνούν από το Στενό του Ορμούζ πλέοντας προς ή αποπλέοντα από ιρανικά λιμάνια

15 Απρ 2026, 19:56
Διεθνή

Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές

15 Απρ 2026, 06:08
Διεθνή

Πετσόκομμα μετά ψαλμωδίας…

15 Απρ 2026, 05:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Απρίλη

15 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

ΙΣΡΑ

Χααρέτζ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει επαναλαμβανόμενους γύρους πολέμου

14 Απρ 2026, 19:18
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»

14 Απρ 2026, 10:21
Πολιτική

Η Μοσάντ χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας: Εμπρησμός γκαλερί στου Ψυρρή…

…επειδή η ιδιοκτήτριά της δηλώνει αλληλέγγυη στους Παλαιστίνιους

14 Απρ 2026, 09:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Απρίλη

14 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ: Και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα τίναζε στον αέρα την ενεργειακή ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού

13 Απρ 2026, 19:18
Διεθνή

Η Χεζμπολά αντιστέκεται στις ισραηλινές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο

13 Απρ 2026, 07:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Απρίλη

13 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ

12 Απρ 2026, 09:32
Διεθνή

Η Συνωμοσία του Λιβάνου: Σφαγές, Διαπραγματεύσεις και μια Νέα Τάξη

12 Απρ 2026, 05:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Απρίλη

12 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

11 Απρ 2026, 19:00
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Απρίλη

Ημέρα δράσης κατά των στρατιωτικών δαπανών.

1902: Σοσιαλεπαναστάτες εκτελούν τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας Σιπιένγκιν (Ρωσία).

1955: Αρχίζει η παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ.

1956: Καθαιρείται ο Νίκος Ζαχαριάδης από την ΚΕ του ΚΚΕ.

1967: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1970: Δεκαπέντε δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν την Ελλάδα για βασανισμό κρατουμένων.

1973: Βόμβα έξω από το ΙΣΤ’ αστυνομικό τμήμα Αθήνας.

1986: Αγγλοαμερικανοί βομβαρδίζουν τη Λιβύη σκοτώνοντας άμαχους ως αντίποινα για βομβιστική επίθεση σε club της Γερμανίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo