Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες
  • Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς
  • Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση
  • Σαν σήμερα 23 Αυγούστου
  • Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ
  • Λεβεντιά η κομμώτρια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Το ρήμαγμα της αγροτικής παραγωγής σε αριθμούς
Αγροτικά

Το ρήμαγμα της αγροτικής παραγωγής σε αριθμούς

Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Φεβ 2024, 11:59
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα που η αγροτιά διεκδικεί για μια ακόμη χρονιά την επιβίωσή της, προσφέρει άχυρα νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Χαχόλους. 

  • Εκπρόσωποι της αγροτιάς τής απάντησαν εύστοχα ότι δεν τρώνε άχυρα αλλά παράγουν άχυρα.

  • Από το 2008 μέχρι το 2021, η καλλιεργούμενη έκταση στη χώρα μας μειώθηκε κατά 5.497.594 στρέμματα και η αρδευόμενη έκταση κατά 2.045.474 στρέμματα.

Εδώ και χρόνια, δείχνουμε με την αρθρογραφία μας ότι ο αγροτικός τομέας της χώρας μας επλήγη διπλά από το ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα από το γερμανικό και γαλλικό κεφάλαιο, που διαφεντεύουν την ΕΕ και διαγουμίζουν όχι μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά το ευρωπαϊκό προλεταριάτο και την ευρωπαϊκή αγροτιά. 

Η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας -και κατά συνέπεια η αγροτιά- επλήγη από τη μαζική εισροή των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) αγροτικών προϊόντων, σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από τις διεθνείς. Η λογιστική προσέγγιση των κοινοτικών επιδοτήσεων, χωρίς να συνυπολογίζεται το εμπορικό ισοζύγιο, είναι μια τακτική συγκάλυψης της πραγματικότητας.

Επλήγη, ακόμα, γιατί από τη δεκαετία του 1990 το ευρωπαϊκό κεφάλαιο άλλαξε τη στρατηγική του και επέτρεψε την ελεύθερη είσοδο των αγροτικών προϊόντων από τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, σε σημαντικά μικρότερες τιμές, ως πρώτη ύλη για τη μεγάλη καπιταλιστική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλαξε τη στρατηγική του το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, γιατί ήθελε να διεισδύσει και να κυριαρχήσει στην καπιταλιστική αγορά αυτών των χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

    • Η μεγάλη εικόνα: Το χτύπημα της αγροτικής παραγωγής είναι στρατηγική πολιτική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου 

    • Στρατηγική επιλογή του ευρωπαϊκού κεφάλαιου το χτύπημα της αγροτικής παραγωγής

    • Η αλήθεια για τις αγροτικές επιδοτήσεις

    • Νέα κοροϊδία με τη φέτα

    • Γιορτάζουν τα μνημόνια και την αποικιοκρατική υποδούλωση

    • Οι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωση

Το μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο αγροτικός τομέας, από τη μια από την είσοδο της χώρας μας το 1981 στην τότε ΕΟΚ (νυν ΕΕ) και από την άλλη από τη νέα στρατηγική  του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, αποτυπώνεται στα στοιχεία που καταγράφει και παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ. Σ’ αυτό το άρθρο ασχολούμαστε με το φυτικό τομέα της αγροτικής παραγωγής, έχοντας επεξεργαστεί στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που συγκεντρώσαμε στους έντεκα Πίνακες που παρουσιάζουμε.

Οπως διαπιστώνουμε από τον Πίνακα 1, από το 2008 μέχρι και το 2021 η καλλιεργούμενη έκταση στη χώρα μας μειώθηκε κατά 5.497.594 στρέμματα και η αρδευόμενη έκταση κατά 2.045.474 στρέμματα!

Το 2008, η γη που μπορούσε να καλλιεργηθεί ανερχόταν σε 36.465.700 στρέμματα, ενώ σε αγρανάπαυση μπήκαν 4.472.400 στρέμματα. Επομένως, το 2008 καλλιεργήθηκαν 32.465.700 στρέμματα.

Το 2021, η γη που μπορούσε να καλλιεργηθεί ανερχόταν σε 28.419.963 στρέμματα, ενώ σε αγρανάπαυση μπήκαν 1.451.857 στρέμματα. Επομένως,  το 2021 καλλιεργήθηκαν 26.968.106.

Συνολικά, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 5.497.594 στρέμματα.

Το 2008, από την συνολικά καλλιεργηθείσα έκταση των 32.465.700 στρεμμάτων μόνο τα 14.236.300 στρεμμάτων αρδεύονταν. Δηλαδή το 43,85%. 

Αυτές οι αρδευόμενες εκτάσεις κατανέμονταν ως εξής:

  • 8.900.400 στρέμματα αροτραίες (το 44.38%),
  • 1.000.500 στρέμματα κηπευτικές (σχεδόν το 100%),
  • 4.335.400 στρέμματα μόνιμες καλλιέργειες  (δενδρώδεις, αμπέλια, σταφιδάμπελα) (το 38,1%).

Και έχεις τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι το 2008 είχαν διαχειριστεί την καπιταλιστική εξουσία, να ισχυρίζονται με θράσος ότι με τις πολιτικές τους βοήθησαν δήθεν στην ανάπτυξη του φυτικού τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Από το 2008 μέχρι το τέλος του 2021 πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια. Τι εξέλιξη προέκυψε στην άρδευση των καλλιεργούμενων γεωργικών εκτάσεων και στις συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις;

  • Στις αροτραίες καλλιέργειες, με τις οποίες παράγονται σημαντικά αγροτικά προϊόντα, όπως μαλακό, αγροτικό σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, καπνός, πατάτες, καρπούζια, πεπόνια και άλλα, οι αρδευόμενες εκτάσεις μειώθηκαν από 8.900.400 σε 7.341.048 στρέμματα. 
  • Στα κηπευτικά, οι αρδευόμενες εκτάσεις μειώθηκαν από 1.000.500 σε 479.196 στρέμματα.
  • Στις  δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια και σταφιδάμπελα, οι αρδευόμενες εκτάσεις, από 4.335.400 στρέμματα το 2008, αυξήθηκαν σε 4.370.572 στρέμματα το 2021. Δηλαδή, αυξήθηκαν μόνο κατά 35.172 στρέμματα. 

Συνολικά, οι αρδευόμενες εκτάσεις το 2021 μειώθηκαν σε σχέση με το 2008 κατά 2.045.474 στρέμματα!

Την περίοδο 2008 – 2021 το σύνολο των αροτραίων καλλιεργειών μειώθηκε κατά 3.877.672 στρέμματα, γεγονός που, όπως θα δούμε στη συνέχεια, είχε σημαντικές επιπτώσεις σε πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως καπνό, βαμβάκι, σκληρό και μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτες, καρπούζια, πεπόνια και άλλα, 

Η κηπευτική γη μειώθηκε κατά 534.936 στρέμματα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη πτώση στην παραγωγή δεκάδων κηπευτικών προϊόντων.

Τέλος, η μείωση στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώδεις, αμπέλια και σταφιδάμπελα) ήταν 1.084936 στρέμματα.

Βαμβάκι, καπνός και ηλίανθος (βιομηχανικά φυτά)

Χαρακτηρίζονται βιομηχανικά φυτά, γιατί διαχρονικά παράγονται για να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία. Στους Πίνακες 2 και 3  παρουσιάζονται τα σχετικά στοιχεία. Στον Πίνακα 2 στοιχεία για τις λεγόμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και για τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις και στον Πίνακα 3 στοιχεία για τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις και την παραγωγή σύσπορου βαμβακιού σε τόνους.

Βαμβάκι

Διαπιστώνουμε ότι από το 2000 μέχρι και το 2021 υπάρχει συνεχής μείωση στις καλλιεργηθείσες εκτάσεις και στην παραγωγή σύσπορου βαμβακιού. Συγκεκριμένα, το 2000 καλλιεργήθηκαν 3.827.976 στρέμματα και το 2021 καλλιεργήθηκαν 2.628.209 στρέμματα και παρήχθησαν 847.389 τόνοι σύσπορου βαμβακιού. Δηλαδή, την περίοδο 2000-2021 οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 1.199.767 στρέμματα. 

Πρέπει να θυμίσουμε, για να είναι ολοκληρωμένη η σύγκριση, ότι παλιότερα είχαν καλλιεργηθεί 4.400.000 στρέμματα και είχαν παραχθεί 1.300.000 τόνοι σύσπορου βαμβακιού. 

Πρέπει, ακόμα, να θυμίσουμε ότι σύσπορο βαμβάκι παράγεται μόνο στην Ελλάδα και στην Ισπανία και καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρολαυτά, η Κομισιόν, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλαν την παραπέρα συρρίκνωση της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού. 

Καπνός

Το 2000 είχαν καλλιεργηθεί 562.341,9 στρέμματα ενώ το 2021 καλλιεργήθηκαν 101.824 στρέμματα και παρήχθησαν μόλις 20.965 τόνοι καπνού σε φύλλα! Στο παρελθόν, η καπνοπαραγωγή στη χώρα μας είχε ξεπεράσει τους 130.000 τόνους.

Για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι γι’ αυτή τη δραστική περικοπή στην παραγωγή αυτών των δύο βασικών προϊόντων για την αγροτιά και τη χώρα μας, παραθέτουμε απόσπασμα από άρθρο μας με τίτλο: Να καταργηθεί το πρόστιμο (8.1.2005):

Nα θυμίσουμε μερικές αλήθειες γύρω από την παραγωγή του σύσπορου βαμβακιού στην EE που τα κυβερνητικά κόμματα τις ξεχνούν όταν αναλαμβάνουν την διαχείριση της εξουσίας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Aνέκαθεν η παραγόμενη ποσότητα σύσπορου βαμβακιού στην EE δεν κάλυπτε ούτε το 20% των αναγκών της βιομηχανίας. Παρόλα αυτά, η Kομισιόν και το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας έβγαζαν κανονισμούς με τους οποίους έβαζαν πρόστιμο στους αγρότες, προφασιζόμενοι μεγάλες αποδόσεις και παραγωγές βαμβακιού στην Eλλάδα και την Iσπανία.

Eιδικά με τον τελευταίο κανονισμό (1051/2001) το πρόστιμο (συνυπευθυνότητα) αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Στην περίπτωση που στην Eλλάδα παραχθούν 1.500.000 τόνοι σύσπορου βαμβακιού το πρόστιμο «τρώει» όλη την κοινοτική ενίσχυση.

O κανονισμός αυτός ήταν κοινή πρόταση του πρώην υπουργού Γεωργίας Γ. Aνωμερίτη και του ισπανού ομολόγου του. Mετά την τρίχρονη εφαρμογή του κανονισμού αυτού μειώθηκαν σημαντικά τόσο η καλλιεργούμενη έκταση όσο και η παραγόμενη ποσότητα σύσπορου βαμβακιού. Mε το νέο κανονισμό, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την καλλιεργητική περίοδο του 2006, η κατάσταση θα γίνει πιο δραματική. Δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί θα εγκαταλείψουν την βαμβακοκαλλιέργεια.

H Kομισιόν, στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της νέας πολιτικής να εισάγει όλο και περισσότερο βαμβάκι, εφαρμόζει ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα μείωσης της παραγωγής βαμβακιού. Στην πραγματικότητα, αποδέκτες της κοινοτικής ενίσχυσης στο βαμβάκι είναι οι μεγαλοβιομήχανοι παραγωγής νήματος και υφασμάτων που έτσι εξασφαλίζουν φτηνή πρώτη ύλη. Oι χαμηλές διεθνείς εμπορικές τιμές ήταν και είναι απόρροια της ασκούμενης πολιτικής ντάμπινγκ από τις αμερικάνικες κυβερνήσεις προς όφελος των αμερικάνων φάρμερ και της αμερικάνικης βιομηχανίας και όχι απόρροια της παγκόσμιας υπερπαραγωγής.

Αυτά γράφαμε πριν από περίπου μια εικοσαετία. Πέντε χρόνια αργότερα, στις 16.1.2010, γράφαμε σε άρθρο με τίτλο: Τετραετία ραγδαίου ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς:

Αναβρασμός και πάλι στον αγροτικό κόσμο. Τα τρακτέρ ξαναβγαίνουν στους εθνικούς δρόμους. «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι και ένα εθιμοτυπικό σύνδρομο», δήλωσε αλαζονικά η υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή, που ξέχασε όσα έλεγε ως ευρωβουλευτής, περί καρτέλ που εκμεταλλεύονται τους αγρότες. Ούτε μπήκε στον κόπο να εξηγήσει, γιατί βγαίνουν τόσο νωρίς οι αγρότες στο δρόμο απέναντι στην τόσο φρέσκια κυβέρνηση. Ομως, ανεξάρτητα από τη μορφή και την ένταση που θα πάρουν οι φετινές κινητοποιήσεις, σημασία έχουν τα χοντρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχή αγροτιά.

Η τετραετία 2006-9 ήταν μια περίοδος στη διάρκεια της οποίας το βίαιο ξεκλήρισμά της επιταχύνθηκε. Είναι η πρώτη τετραετία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που στηρίζεται στην πλήρη αποδέσμευση της κοινοτικής ενίσχυσης από τα παραγόμενα προϊόντα (μόνο στο βαμβάκι και σε ελάχιστα άλλα προϊόντα διατηρήθηκε μια μικρή σύνδεση. Στόχος του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφάλαιου είναι η μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη, επειδή έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες σε εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αγροτικά προϊόντα εισάγονται χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις, ως αντάλλαγμα της διείσδυσης του ευρωπαϊκού κεφάλαιου στις αγορές αυτών των χωρών και του ελέγχου των κρατικών παραγγελιών τους από τα μονοπώλια των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών, πολιτική που καθορίστηκε από το γαλλογερμανικό άξονα. Αυτή η πολιτική οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Πλήττει ακόμη και τμήματα της πλούσιας αγροτιάς, όμως για τη φτωχή αγροτιά του ευρωπαϊκού νότου είναι σκέτη καταστροφή. Ξεκλήρισμα.

Στην Ελλάδα, από την πρώτη κιόλας χρονιά της νέας ΚΑΠ συρρικνώθηκε δραματικά η καπνοκαλλιέργεια, που έχει πέσει κατά 90%! Αρχισε να συρρικνώνεται και η καλλιέργεια σύσπορου βαμβακιού, άλλου βασικού προϊόντος της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Από 4.400.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν πριν τη νέα ΚΑΠ και παραγωγή 1.300.000 τόνων, φτάσαμε το 2009 στην καλλιέργεια περίπου 2.600.000 στρεμμάτων και παραγωγή μόλις 600.000 τόνων σύσπορου βαμβακιού!

Αροτραίες καλλιέργειες

Μαλακό σιτάρι

Σύμφωνα με τον Πίνακα 6, το 2000 καλλιεργήθηκαν 1.574.225 στρέμματα. Το 2021, σύμφωνα με τον Πίνακα 7, καλλιεργήθηκαν 934.700 στρέμματα. Δηλαδή οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 629.525 στρέμματα. 

Για την περίοδο 2000-2007 η ΕΛΣΤΑΤ δεν παρουσίασε στοιχεία για τις παραχθείσες ποσότητες των πέντε αυτών προϊόντων. Αρχισε να δημοσιεύει στοιχεία για την παραγωγή τους το 2011, που παρήχθησαν.

441.475 τόνοι. Το 2021 παρήχθησαν 287.416 τόνοι.

Σκληρό σιτάρι

Το 2000 (Πίνακας 6) καλλιεργήθηκαν 5.871.904 στρέμματα, ενώ το 2021 (Πίνακας 7) καλλιεργήθηκαν 3.127.819 στρέμματα. Δηλαδή, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 2.744.085 στρέμματα.

Το 2011 (Πίνακας 7) παρήχθησαν 1.415.954 τόνοι, ενώ το 2021 παρήχθησαν 934.551 τόνοι. Δηλαδή, η παραγωγή μειώθηκε κατά 481.403 τόνους. 

Καλαμπόκι

Το 2011 (Πίνακας 7) καλλιεργήθηκαν 2.125.441 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργήθηκαν 904.551 στρέμματα. Δηλαδή, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν  κατά 1.220.890 στρέμματα.

Το 2011 παρήχθησαν 2.286.898 τόνοι, ενώ το 2021 παρήχθησαν 1.088.430 τόνοι. Μείωση παραγωγής κατά 1.198.468 τόνους.

Από τους Πίνακες 6 και 7 διαπιστώνεται ότι στο κριθάρι και το ρύζι οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις και οι παραχθείσες ποσότητες κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα, με μικρές αποκλίσεις. Ομως οι παραχθείσες ποσότητες απέχουν πολύ από το να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας. Αυτό ισχύει περισσότερο για την παραγωγή στο μαλακό και σκληρό σιτάρι καθώς και στο καλαμπόκι, που υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών της χώρας μας.

Πατάτες και Πεπονοειδή

Πατάτες

Το 2011 καλλιεργήθηκαν 446.424 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργήθηκαν 123.176 στρέμματα. Δηλαδή, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν  κατά 323.248 στρέμματα (ποσοστό μείωσης της παραγωγής 72%)!.

Το 2011 παρήχθησαν 902.493 τόνοι, ενώ το 2021 παρήχθησαν 352.714 τόνοι, δηλαδή 549.779 τόνοι λιγότερο (ποσοστό μείωσης της παραγωγής πάνω από 72%)!

Καρπούζια

Το 2011 καλλιεργήθηκαν 167.063 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργήθηκαν 77.270 στρέμματα. 89.793 λιγότερα στρέμματα.

Το 2011 παρήχθησαν 639.216 τόνοι και το 2021 παρήχθησαν 346.814 τόνοι, δηλαδή παρήχθησαν 286.502 τόνοι λιγότερο (ποσοστό μείωσης της παραγωγής 45%).

Πεπόνια

Το 2011 καλλιεργήθηκαν 85.100, ενώ το 2021 καλλιεργήθηκαν 33.563 στρέμματα. Δηλαδή καλλιεργήθηκαν 51.537 λιγότερα στρέμματα.

Το 2011 παρήχθησαν 176.600 τόνοι, ενώ το 2021 παρήχθησαν 71.983 τόνοι, δηλαδή παρήχθησαν 104.617 τόνοι λιγότερο (ποσοστό μείωσης της παραγωγής σχεδόν 60%)!

Κηπευτικά αγροτικά προϊόντα

Στους Πίνακες 8-11 καταγράφονται 27 κηπευτικά προϊόντα και η κατηγορία «λοιπά λαχανικά». Σε αυτή την κατηγορία είχαν παραχθεί το 2011 440.448 τόνοι περισσότεροι σε σχέση με το 2021!

Από τα 27 κηπευτικά που κατονομάζονται τα τέσσερα (ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες και πιπεριές) παράγονται και στην ύπαιθρο και σε θερμοκήπια. 

Το 2021 σε σχέση με το 2011 παρήχθησαν στα θερμοκήπια 9.407 τόνοι ντομάτας περισσότεροι, αλλά συνολικά σε ύπαιθρο και θερμοκήπια το 2011 είχαν παραχθεί 331.478 τόνοι περισσότεροι σε σχέση με το 2021.

Το 2011 είχαν παραχθεί αγγούρια στα θερμοκήπια 18.003 τόνοι περισσότεροι από το 2021, ενώ συνολικά (σε ύπαιθρο και θερμοκήπια) το 2011 η παραγωγή αγγουριών ήταν 35.789 τόνοι περισσότεροι από την παραγωγή του 2021.

Το 2021 είχαν παραχθεί στα θερμοκήπια 6.526 περισσότεροι τόνοι μελιτζάνας σε σχέση με το 2011, όμως συνολικά (σε ύπαιθρο και θερμοκήπια) το 2011 είχαν παραχθεί 31.300 τόνοι περισσότεροι από το 2021.

Το 2021 σε σχέση με το 2016 παρήχθησαν στα θερμοκήπια 27.469 περισσότεροι τόνοι πιπεριών, αλλά η συνολική παραγωγή πιπεριών (σε ύπαιθρο και θερμοκήπια) το 2016 ήταν 6.912 τόνοι περισσότεροι  σε σχέση με το 2021.

Από τα 27 κηπευτικά μόνο η παραγωγή στο σπανάκι και στις φράουλες ήταν περισσότερη το 2021 σε σχέση με το 2011 (70.896 και 70.337 τόνοι, αντίστοιχα).

Από τα υπόλοιπα 17 κηπευτικά προϊόντα, στα 14 η σύγκριση γίνεται για την περίοδο 2011 με 2021 και στα 3 για την περίοδο 2016 με 2021. Οι μειώσεις της παραγωγής το 2021 (σε σύγκριση είτε με το 2011 είτε με το 2016) κυμαίνονται από μικρές μέχρι μεγάλες.

Για τα 14 κηπευτικά προϊόντα οι μειώσεις ήταν (σε τόνους): 

  • Βιομηχανική ντομάτα: 303.324
  • Φασολάκια: 17.502
  • Λάχανα: 117.444
  • Κουνουπίδια: 59.872
  • Κολοκυθάκια: 46.181
  • Κρεμμύδια ξερά: 104.998
  • Σκόρδα ξερά: 5.268
  • Αγκινάρες: 21.338
  • Ραδίκια-αντίδια: 18.413
  • Αρακάς: 5.243
  • Μπάμιες: 10.753
  • Πράσα: 29.442
  • Μαρούλια: 53.693
  • Σπραράγγια: 5.052.

Στα 3 κηπευτικά προϊόντα οι μειώσεις ήταν (σε τόνους):

  • Μπρόκολο: 11.846
  • Κρεμμύδια χλωρά: 8.406
  • Καρότα: 6.470

Συμπέρασμα: Με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάσαμε καταδείχτηκε με απόλυτο τρόπο η μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο φυτικός τομέας της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας (που ήταν καπιταλιστική και πριν την ένταξή της στην ΕΕ), ως συνέπεια της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη συνέχεια της αλλαγής στρατηγικής του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που επέτρεψε την ελεύθερη εισαγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά των αγροτικών προϊόντων από τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, προκειμένου να διεισδύσει και να κυριαρχήσει στις αγορές τους.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΕ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 21 Φλεβάρη

Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Επόμενο άρθρο Μισάκ Μανουσιάν: Εργάτης, ποιητής, μαχητής, κομμουνιστής

Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Σχετικά Αρθρα

Γιατί ο «Μάκης το τσεκούρι» υπέγραφε Ο ΙΔΙΟΣ αποφάσεις να πληρωθούν παράνομες επιδοτήσεις τα λαμόγια που είχαν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα;

Παρακάμπτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υπογράφοντας ο ίδιος να πληρωθούν τα λαμόγια, ο Βορίδης διέπραξε - απολύτως συνειδητά - ποινικά αδικήματα

Αγροτικά 17 Αυγ 2025, 13:05

Καλπάζει η ευλογιά των αιγοπροβάτων – Στην πείνα πάνω από τρεις χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Αγροτικά 15 Αυγ 2025, 18:40

H ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει και ο Τσιάρας αναγγέλλει για τρίτη φορά την ίδια επιτροπή

Αγροτικά 10 Αυγ 2025, 08:58

Ντοκουμέντα: Ετσι φούσκωσαν τον αριθμό των αιγοπροβάτων

Αποδείξεις για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 8 Αυγ 2025, 11:52

Νέα, εκρηκτική αύξηση των εστιών ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Κομμάτια και θρύψαλα το σόου προπαγάνδας των Τσιάρα-Κέλλα

Αγροτικά 3 Αυγ 2025, 07:19

Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας

Αγροτικά 24 Ιούλ 2025, 12:56
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες

Σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Ηπειρο 

23 Αυγ 2025, 13:50
Διεθνή

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

23 Αυγ 2025, 08:52
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2025, 00:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

22 Αυγ 2025, 19:09
Κόντρες

Λεβεντιά η κομμώτρια

22 Αυγ 2025, 13:11
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

22 Αυγ 2025, 09:40
Η παπάρα

Γιατί στέλνει non paper ο Κεφαλογιάννης;

22 Αυγ 2025, 09:32
Παιδεία

Λουκέτο σε 38 σχολεία της Ηπείρου – Μια σιωπηλή καταδίκη της Περιφέρειας

Σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2025-2026

22 Αυγ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

21 Αυγ 2025, 21:53
Εργατικά

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

21 Αυγ 2025, 20:32
Κόντρες

Οταν ο εγκληματίας φωνάζει «πιάστε τους, αυτοί το ‘καναν»

21 Αυγ 2025, 19:47
Αθλητισμός

Για τα μάτια του Ουίσαμ…

21 Αυγ 2025, 13:01
Καταστολή

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

21 Αυγ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

21 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Καταδρομική επίθεση μαχητών μέσα σε στρατόπεδο του σιωναζιστικού στρατού

Σήμερα το πρωί στη Χαν Γιούνις

20 Αυγ 2025, 17:58
Κόντρες

Τον ακούσατε τον Κούλη, ρε;

20 Αυγ 2025, 14:00
Διεθνή

Γάζα: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων

20 Αυγ 2025, 10:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

20 Αυγ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

Ημέρα υπενθύμισης δουλεμπορίου και κατάργησής του.

Ρουμανία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944-1990).

1927: Εκτελούνται στις ΗΠΑ οι ιταλοί αναρχικοί μετανάστες Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι.

1939: Υπογράφεται το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης (Μολότοφ – Ρίμπεντροπ).

1967: Αντιδικτατορικό πανό πίσω από τα γραφεία της Ολυμπιακής (Αθήνα).

1975: Απόφαση του δικαστηρίου για τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967. Σε θάνατο οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Πατακός και Νικόλας Μακαρέζος, σε ισόβια και σε μικρότερες ποινές πολλοί άλλοι κατηγορούμενοι. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση (Κωνσταντίνος Καραμανλής) μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια.

1982: Αναγνωρίζεται με νόμο η Εθνική Αντίσταση.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πηγές Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε εντολή για αυξημένη ετοιμότητα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις περιοχές κατηγορία κινδύνου 4 και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες: Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας) και Κρήτης (ΠΕ Χανίων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τον δείκτη επικινδυνότητας 4, με πρόσθετα μέτρα όπως η εναέρια έμφορτη επιτήρηση, η μεταστάθμευση ελικοπτέρου με ομάδα Δασοκομάντος στα Κύθηρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, καθώς και ο διπλασιασμός των περιπόλων και η διασπορά μηχανημάτων έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Xτες αργά το απόγευμα, έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας το παραπάνω non paper. Αν ψάξετε τα σάιτ από χτες το βράδυ και τις εφημερίδες σήμερα, θα το βρείτε δημοσιευμένο σαν… ρεπορτάζ. Ετσι γίνεται το «ρεπορτάζ» στις μέρες μας. Η «γραμμή» έρχεται έτοιμη από τα Γραφεία Τύπου των υπουργών και απλά αναδημοσιεύεται. Για ποιο λόγο εκδόθηκε αυτό το non paper; Ο υπουργός που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή των συνεντεύξεων το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, ο υπουργός που δήλωνε με αλαζονεία, στις 20 Ιούλη, ότι «όσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση», ένα μήνα μετά από τις αλαζονικές δηλώσεις του αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Και θέλει να μας μετατρέψει όλους σε παπαγαλάκια του. Να μας βάλει να γράψουμε ότι ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έδωσε εντολή να ληφθούν για σήμερα και πρόσθετα μέτρα πέραν των προβλεπόμενων. Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει ότι οι υφιστάμενοί του, οι επιχειρησιακοί, αποδεικνύονται ανίκανοι, γι’ αυτό και ανέλαβε Ο ΙΔΙΟΣ να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει «πρόσθετα μέτρα» πέραν των προβλεπόμενων, που αποδείχτηκαν «ανεπαρκή» το προηγούμενο διβδόμαδο. Θυμηθείτε πόσοι πέρασαν απ’ αυτό το πόστο και εκδιώχτηκαν μετ’ επαίνων: ο Τσακ Νόρις της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, που κολακευόταν να τον αποκαλούν Νικ Χαρντ. Η μεταγραφή αεροδρομίου Στυλιανίδης, που αποδείχτηκε παλτό και σήμερα δεν είναι καν στην κυβέρνηση. Ο τιτανοτεράστιος Κικίλιας. Μετά ο νυν Κεφαλογιάννης. Τους έβαζαν δίπλα και κάποιον απόστρατο στραταίο, επειδή -όπως έβαζαν τα παπαγαλάκια να γράφουν- είναι δυνατοί στο επιχειρησιακό σκέλος. Ολοι παραμερίστηκαν ως αποτυχημένοι. Ποτέ δεν τους χαρακτήρισε αποτυχημένους ο Μητσοτάκης -αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς, κάθε κυβέρνησης, που παραμερίζονται- όμως αυτό ήταν το μήνυμα στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Ο Κεφαλογιάννης, γόνος παλιάς και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, έχει καταλάβει πλέον πως δε θ’ αργήσει και η δική του σειρά. Ως υφυπουργός, ήταν υπό τον Καραμανλή στο υπουργείο που είναι καθ’ ύλην υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Για πρώτη φορά υπουργός, παρατηρεί να καίγονται τα δάση απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, παρά τις προγενέστερες αλαζονικές δηλώσεις του. Προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του, μπας και συνεχίσει από κάποιο άλλο υπουργικό πόστο και να μην αναγκάζεται να τρέχει στο Μυλοπόταμο και να εκλιπαρεί τον Γρύλλο για ψήφους. Υπουργοί έρχονται και διώκονται, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Χειρότερη γίνεται, γιατί με την πάροδο του χρόνο συσσωρεύονται οι αιτίες. Σε αντίθεση με τα μπουρδέλα, που μπορεί να σωθούν αλλάζοντας «κορίτσια», τομείς όπως η δασοπροστασία εξαρτώνται πρωτίστως από την ασκούμενη πολιτική και τριτευόντως από τα πρόσωπα των υπουργών και των παρατρεχάμενων. Και όπως έχουμε απο-δείξει, ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Εφετείο 17Ν

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • ΕΛΑ

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • Επικοινωνία

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • Όροι χρήσης

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • Ποιοι είμαστε

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • Επικοινωνία

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

  • Όροι χρήσης

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

    Ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ και της αλλαγής στρατηγικής από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo