Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη
  • Γάζα: Ο γίγαντας λαός σηκώνεται μέσα από τα ερείπια, πανηγυρίζει για τη νίκη, δοξάζει την Αντίσταση
  • Νέα αναβολή: Συνεχίζεται η δικαστική ομηρία των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17.11.2020
  • Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες
  • Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτώβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας
  • Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»ProMED: Πάρτε το μάθημα της Δανίας για τα μινκ
Αγροτικά Υγεία

ProMED: Πάρτε το μάθημα της Δανίας για τα μινκ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Δεκ 2020, 11:11

Μια μέρα μετά από τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) της επείγουσας ενημέρωσης για την ανεύρεση και στην Ελλάδα μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού SARS-CoV-2, που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο, δημοσίευση που επιβεβαίωσε πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr, το ProMED* (PROgram for Monitoring Emerging Diseases), το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), δημοσίευσε και σχολίασε την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών.

Μεταφράζουμε το σχολιασμό (στο τέλος δημοσιεύουμε ολόκληρη την ανάρτηση του ProMED):

«Στο επίκεντρο της παραπάνω ενημέρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) -η οποία, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές αναφέρεται σε “αναδυόμενη ασθένεια” (βλ. σχολιασμό στο 20201208.8002636)- βρίσκονται τα αποτελέσματα γονοτυπικών αναλύσεων που ελήφθησαν από το εθνικό εργαστήριο, CERTH (Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Hellas, Saloniki). ). Στις 8 Δεκεμβρίου 2020, ανιχνεύτηκε στο CERTH η μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, η οποία αναφέρεται ως “παραλλαγή σχετιζόμενη με τα μινκ“, σε πέντε (5) γονιδιώματα SARS-CoV-2 από περιστατικά σε ανθρώπους τα οποία έχουν αλληλουχηθεί και που σχετίζονται άμεσα με τα μινκ (εργάτες / ιδιοκτήτες εκτροφής). Η παρουσία της μετάλλαξης Y453F διαπιστώθηκε σε μινκ σε μία από τις εκτροφές που ελέγχθηκαν. Η έρευνα συνεχίζεται.

Τα ακόλουθα αποσπάσματα από το ECDC “Ταχεία εκτίμηση κινδύνου: Ανίχνευση νέων παραλλαγών SARS-CoV-2 που σχετίζονται με τα μινκ”, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2020 (βλέπε 20201112.7939110) ισχύουν ως εξής:

– “Η γενετική προσαρμογή σε πληθυσμούς μινκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιλεκτικό πλεονέκτημα σε περιοχές με δραστηριότητα εκτροφής μινκ. Η μετάλλαξη Y453F, που ορίζει παραλλαγές που σχετίζονται με τα μινκ, έχει επίσης ανιχνευτεί εκτός Ευρώπης, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα κυκλοφορίας τέτοιων στελεχών. Τους τελευταίους μήνες, κοινοτική μετάδοση σημειώθηκε στη Δανία και, σε κάποιο βαθμό, στις Κάτω Χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασυνοριακή εξάπλωση.

– “Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα, την ανοσία και τη διασυνοριακή εξάπλωση, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία που προκαλείται από παραλλαγές του SARS-CoV-2 που σχετίζονται με τα μινκ μπορεί να προσδιοριστεί ως:

  1. χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό και μέτριο για ιατρικά ευάλωτα άτομα, το οποίο δεν διαφέρει από εκείνο άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 (δεν σχετίζονται με τα μινκ),
  2. χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση εκτροφών μινκ και μέτριο έως υψηλό για ιατρικά ευάλωτα άτομα που ζουν στις ίδιες περιοχές, και
  3. μέτριο για μη ιατρικά ευάλωτα άτομα με επαγγελματική έκθεση και πολύ υψηλό για ιατρικά ευάλωτα άτομα με επαγγελματική έκθεση.

– “Εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με την ανοσία, την επαναμόλυνση, τον εμβολιασμό και τη θεραπεία, η εκτίμηση κινδύνου θα επανεξεταστεί αμέσως για να επανεκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και οι πιθανές επιπτώσεις στη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19. Αυτό ισχύει επίσης για τυχόν παραλλαγές με μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S, που σχετίζονται με τα μινκ, που μπορεί να προκύψουν και να εξαπλωθούν.”

Η Ελλάδα εφάρμοσε πολιτική σφαγής μόνο στην 1η μολυσμένη εκτροφή της. Η Δανία, η οποία ενήργησε παρόμοια κατά την αρχική φάση της εκδήλωσης στα μινκ (Ιούνιος 2020), όταν διέκοψε τη σφαγή από την 4η εκτροφή και μετά, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πολιτική της στο ακραίο σημείο όταν η ασθένεια εξαπλώθηκε ευρέως και επιβεβαιώθηκαν μολύνσεις από τα μινκ στον άνθρωπο. Το μάθημα της Δανίας είναι διαθέσιμο σε όλους.

Οι διεθνώς συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τον έλεγχο της COVID-19 σε μινκ με ταυτόχρονη προστασία της δημόσιας υγείας, ένα κλασικό θέμα “Μίας Υγείας“, αξίζουν να συζητούνται συνεχώς και να επικαιροποιούνται από τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, συλλογικά.

Το προσχέδιο του OIE “Οδηγία σχετικά με την εργασία με εκτρεφόμενα ζώα ειδών που είναι ευπαθή σε λοίμωξη με SARS-CoV-2”, που δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020, περιλαμβάνει σύντομες ενότητες για τα μινκ, τα κουνάβια και τα ρακούν. (https://www.oie.int/fileadmin/Home/MM/Draft_OIE_Guidance_farmed_animals_cleanMS05.11.pdf). Αναφέρει ότι “παρατηρήθηκε φυσική μόλυνση των εκτρεφόμενων μινκ στη Δανία, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ”. Εκτοτε, η ασθένεια έχει αναφερθεί επίσης σε εκτροφές μινκ σε Ελλάδα, Γαλλία, Καναδά και Λιθουανία. Μπορεί κανείς να μαντέψει ότι οπουδήποτε η COVID-19 κυκλοφορεί σε ανθρώπους, έχει εισέλθει και σε εκτροφές μινκ, περιμένοντας να ανακαλυφθεί και να αντιμετωπιστεί».

Το εισαγωγικό «καρφί» για τις ελληνικές αρχές, που στο πρώτο έγγραφο των Δηλέ-Αλεξανδρόπουλου δεν μιλούσαν για «αναδυόμενη ασθένεια», είναι εμφανέστατο. Ενώ έπρεπε εξαρχής να μιλήσουν για «αναδυόμενη ασθένεια», αφού ο ιός SARS-CoV-2 δεν είχε ξαναεμφανιστεί στα μινκ, δεν το έκαναν, προκειμένου να μην αναγκαστούν να πάρουν αυστηρά μέτρα (θανάτωση και αποτέφρωση ζώων). Αφού πρώτα θανατώθηκαν και γθάρθηκαν (για εμπορική εκμετάλλευση) όλα τα νεαρά ζώα και αφού καθυστέρησαν μια ολόκληρη εβδομάδα να ενημερώσουν τον ΟΙΕ για την ανίχνευση μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, τότε μόνο μίλησαν για «αναδυόμενη ασθένεια». Τότε που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, διότι εμείς είχαμε αποκαλύψει την εύρεση μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού και στην Ελλάδα.

Ομως, το πιο ουσιαστικό σημείο της κριτικής του ProMED είναι η προβολή του δανικού υποδείγματος ως μάθημα για όλους. Η Ελλάδα, αναφέρει το σχόλιο, σταμάτησε τη θανάτωση των μινκ στην πρώτη μονάδα (όπως θυμόμαστε, ήταν μια σχετικά μικρή μονάδα με 2.500 ζώα). Η Δανία, τον περασμένο Ιούνη, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 στα μινκ, σταμάτησε τη θανάτωση στην τέταρτη μονάδα. Στη συνέχεια, όμως, μετά την εμφάνιση μεταλλάξεων του κοροναϊού, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πολιτική της και να τη φτάσει στα άκρα (όπως γνωρίζουμε, η Δανία εξάλειψε την εκτροφή μινκ, αποφασίζοντας τη θανάτωση όλων των ζώων, ενός συνόλου 17 εκατομμυρίων μινκ, του μεγαλύτερου πληθυσμού των συγκεκριμένων γουνοφόρων ζώων στην Ευρώπη).

Αυτό είναι το μάθημα της Δανίας, που οι επιστήμονες του ProMED εισηγούνται σε όλους. Αυτή η σοβαρή επισήμανση δικαιώνει τις δικές μας θέσεις:

  1. Να θανατωθούν όλα τα ζώα αναπαραγωγής που έχουν παραμείνει στα εκτροφεία, κατά το παράδειγμα της Δανίας. Και να σταματήσει η εκτροφή μινκ στη χώρα μας.
  2. Να εκταφούν άμεσα τα πτώματα από όλα τα μινκ και να αποτεφρωθούν, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό ΕΚ 1069/2009 και την ελληνική νομοθεσία. Αμεσα, προτού αρχίσει να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως συνέβη στη Δανία που τώρα τρέχουν και δε φτάνουν.
  3. Να αποτεφρωθούν όλα τα δέρματαπου πάρθηκαν από τα μινκ που θανατώθηκαν αυτή την περίοδο.

Πέρα από τις σοβαρές επισημάνσεις του ProMED, που αποτελούν ράπισμα στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική (οι Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ δεν ενεργούν μόνοι τους, αλλά σε συνεννόηση και κατ’ εντολήν του Βορίδη), έλληνες επιστήμονες εφιστούν την προσοχή μας σε δυο ακόμη σημείο του εγγράφου που έστειλε η Δηλέ στον ΟΙΕ:

1) Και για τα τρία νέα κρούσματα σε εκτροφές μινκ αναφέρει ότι «η υποψία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της παθητικής παρακολούθησης μετά από ειδοποίηση (Suspicion was raised in the framework of passive surveillance following notification)». Αυτό αποτελεί ομολογία του ότι δεν κάνουν ελέγχους στις εκτροφές μινκ, παρά μόνο αν τους ενημερώσουν οι ιδιοκτήτες ότι υπάρχει πρόβλημα!
2) Αποκαλεί το ΕΚΕΤΑ (Centre for Research and Technology Hellas) εθνικό εργαστήριο (national laboratory). Το ΕΚΕΤΑ όμως είναι ερευνητικό κέντρο και Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου!

Promed Post - ProMED-mail (1)

 

* Το ProMED είναι ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), το οποίο εμφανίστηκε το 1994 ως υπηρεσία (πλατφόρμα) Διαδικτύου για τον εντοπισμό ασυνήθιστων συμβάντων υγείας, που σχετίζονται με αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες και τοξίνες που προσβάλλουν ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η Διεθνής Εταιρία Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID) ιδρύθηκε το 1986 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τον έλεγχο των εστιών μολυσματικών ασθενειών και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες. Αποστολή της είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, των ΜΚΟ και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Εχει πάνω από 80.000 μέλη σε περισσότερες από 201 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εκτύπωση 🖨
ProMED SARS-CoV-2 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΜΙΝΚ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜετακινήσεις γιατρών: Κάνουν το ΕΣΥ μπάχαλο
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 21 Δεκέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες

Αγροτικά 9 Οκτ 2025, 19:21

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

Αγροτικά 8 Οκτ 2025, 21:57

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

Αγροτικά 8 Οκτ 2025, 11:14

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Κρύβουν σημαντικό αριθμό νέων εστιών ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Αγροτικά 6 Οκτ 2025, 12:17

Mε τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η ΝΔ στην «Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αγροτικά 6 Οκτ 2025, 09:59

Nέο θλιβερό ρεκόρ: 137 νέες εστίες ευλογιάς – Θανατώθηκαν άλλα 24.787 αιγοπρόβατα!

Την ίδια ώρα, ο Τσιάρας παραμύθιαζε ξεδιάντροπα τη Βουλή, μιλώντας για μείωση!

Αγροτικά 1 Οκτ 2025, 09:32
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

10 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Ο γίγαντας λαός σηκώνεται μέσα από τα ερείπια, πανηγυρίζει για τη νίκη, δοξάζει την Αντίσταση

9 Οκτ 2025, 22:23
Καταστολή

Νέα αναβολή: Συνεχίζεται η δικαστική ομηρία των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17.11.2020

9 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες

9 Οκτ 2025, 19:21
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτώβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Πολιτική

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

8 Οκτ 2025, 21:39
Διεθνή

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

8 Οκτ 2025, 13:30
Πολιτική

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

8 Οκτ 2025, 12:32
Αγροτικά

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

8 Οκτ 2025, 11:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Δύο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Οι σιωνιστές θυμούνται την «προφητεία του Σινουάρ»

7 Οκτ 2025, 14:55
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, δυο χρόνια τερατώδους ψευδολογίας

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 13:24
Παιδεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών

7 Οκτ 2025, 12:16
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

Ημέρα αυγού.

Ημέρα για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ημέρα όρασης.

Ημέρα ψυχικής υγείας.

Ταϊβάν: Εθνική γιορτή (1911).

Κούβα: Αρχή πολέμου ανεξαρτησίας (1868).

Ιαπωνία: Ημέρα υγείας – αθλητισμού (1964).

1837: Πεθαίνει ο Σαρλ Φουριέ.

1939: Φυλακίζονται 33 κομμουνιστές κοινοβουλευτικοί στη Γαλλία.

1941: Πρώτο ανοιχτό διάγγελμα του ΕΑΜ στον ελληνικό λαό.

1978: Βόμβα σε βορειοαμερικανικό αυτοκίνητο στου Γκύζη (ΕΛΑ).

1979: Τρεις βόμβες σε αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo