Xθες ο Μητσοτάκης πήγε στο Δαμάσι Τυρνάβου για να κάνει διαφήμιση υπέρ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μόλις 13 χιλιόμετρα πιο πέρα, μια ανάσα δρόμο, στον δημοτικό κινηματογράφου του Τυρνάβου, γινόταν η πρώτη γενική συνέλευση της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Θα περίμενε κανείς να πεταχτεί μια βόλτα και μέχρι εκεί, να απευθύνει ένα χαιρετισμό σε εκείνους που εκπροσωπούν (λέμε τώρα) τη ναυαρχίδα των ελληνικών τυριών. Ευκαιρία ήταν.
Ο Μητσοτάκης προτίμησε να πάει στα Φάρσαλα και να εκφωνήσει εκεί τον δεκάρικό του για το «αναπτυξιακό άλμα» στο οποίο «ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής». Προτίμησε να συναντηθεί… τυχαία με τον «Ντάλτον» παρά με όσους έπαιρναν μέρος στη γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Οι άνθρωποί του τον ενημέρωσαν ότι εκεί κινδυνεύει να τον αρπάξουν οι… μαϊμούδες.
Και όπως αποδείχτηκε, φρονίμως επέλεξε να δραπετεύσει στην ασφάλεια των Φαρσάλων. Γιατί η γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη, καθώς μεγάλο τμήμα των συμμετεχόντων, εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και τυροκομείων, απαίτησαν από τον ΣΕΒΓΑΠ (συνδικάτο γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών επιχειρήσεων) να αποβάλει εντός διμήνου τους εκπροσώπους των γαλακτοβιομηχανιών που πιάστηκαν να παράγουν «μαϊμού» φέτα. Για τα όσα έγιναν στη γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα έχουμε ρεπορτάζ σε εξέλιξη και θα γράψουμε σύντομα. Εδώ σημειώνουμε απλά το φόβο του Μητσοτάκη να μπει στο κάδρο με τις «μαϊμούδες» και τους οργισμένους κτηνοτρόφους και τυροκόμους που διαμαρτύρονται ενάντια στις «μαϊμούδες». Φόβο που τον οδήγησε μακριά από τον… φουρτουνιασμένο Τύρναβο (κι ας είχε φτάσει σε ένα από τα προάστιά του). Οπως έχουμε γράψει, είναι και ο ίδιος ο Μητσοτάκης στο κόλπο και δεν πρόκειται να ξεφύγει, όσα ψέματα κι αν πει, όσα σόου τύπου Ντάλτον κι αν στήσει.
Μετά από τον πρόλογο, τον οποίο μας επέβαλε η επικαιρότητα, περνάμε στο θέμα που αποτελεί το αντικείμενο αυτού του άρθρου.
Εχουμε γράψει πολλές φορές, ότι η νοθεία στη φέτα ΠΟΠ δε γίνεται μόνο με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος, αλλά και με την εφαρμογή απαγορευμένων μεθόδων στην παραγωγή. Μία απ’ αυτές τις μεθόδους είναι η υπερδιήθηση.
Η υπερδιήθηση γίνεται με ακριβά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν μόνο οι γαλακτοβιομηχανίες που επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος και όχι τα μικρά τυροκομεία. Αυτά τα υψηλού κόστους μηχανήματα επιτρέπουν την παρασκευή ενός κιλού λευκού τυριού με τρία κιλά γάλα. Αυτό το τυρί, φυσικά, δεν είναι φέτα ΠΟΠ. Για την παρασκευή ενός κιλού φέτας ΠΟΠ απαιτούνται τέσσερα κιλά γάλακτος και συγκεκριμένη διαδικασία. Η υπερδιήθηση απαγορεύεται στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, λοιπών τυριών ΠΟΠ, λευκών τυριών και τυριών τυρογάλακτος.
Ομως, πολλές γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν αγοράσει και εγκαταστήσει μηχανήματα υπερδιήθησης. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, εννοείται, οι οποίες διαχρονικά κωφεύουν στις διαμαρτυρίες και καταγγελίες κτηνοτρόφων και τυροκόμων. Οι δε ελεγκτικοί μηχανισμοί, ότων ερωτώνται σχετικά, κάνουν το κορόιδο, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν αν τα μηχανήματα υπερδιήθησης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας και άλλων τυριών, διότι οι μηχανές της υπερδιήθησης βρίσκονται στο τέλος των εγκαταστάσεων, δίπλα στο τυρόγαλα. Σε συναδέλφους τους που εγείρουν ζήτημα απομάκρυνσης των μηχανών υπερδιήθησης από τις εγκαταστάσεις των γαλακτοβιομηχανιών και των αμιγώς τυροκομικών επιχειρήσεων απαντούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί υπάρχει νομικό κενό.
Κανένα νομικό κενό δεν υπάρχει και πρόσφατα, αναφερόμενοι στο σκάνδαλο της γαλακτονιομηχανίας «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ», το αποδείξαμε πλήρως.
Επαναλαμβάνουμε τα βασικά σημεία:
Η συμπύκνωση του γάλακτος, που γίνεται με την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, δεν απαγορεύεται μόνο στην παραγωγή Φέτας και λοιπών τυριών ΠΟΠ, αλλά και στην παραγωγή λευκών τυριών και τυριών από τυρογάλατα. Μάρτυράς μας οι υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ Β στις 11-1-1994 για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ και όλων των άλλων τυριών ΠΟΠ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στον ΚΤΠ.
Απόφαση 313025
Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π0Π) τυριού ΦΕΤΑ
Αρθρο 2 παράγραφος 2 εδάφιο β. Στο προς τυροκόμιση για παρασκευή «ΦΕΤΑΣ» (FETA) γάλα απαγορεύεται η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων.
Απόφαση 313026
Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) τυριού «ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ» (KEFΑLOTYRI)
Αρθρο 2 παράγραφος 2. Απαγορεύεται η παραγωγή τυριού «ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ»… Επίσης η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων.
Αυτές οι απαγορεύσεις επαναλαμβάνονται στις υπουργικές αποφάσεις για όλα τα τυριά ΠΟΠ και παραπέμπουν ευθέως στα αποτελέσματα που επέρχονται από τη χρήση της υπερδιήθησης. Δεν αφορούν, όμως, μόνο τα τυριά ΠΟΠ.
Λευκά τυριά: Στον ΚΤΠ εμμέσως πλην σαφώς απαγορεύεται η χρήση της υπερδιήθησης, καθώς στη διαδικασία πήξης του λευκού τυριού δεν προβλέπονται αυτά που ρητά απαγορεύονται για τη Φέτα και όλα τα άλλα τυριά ΠΟΠ:
- Τα Λευκά τυριά άλμης πρέπει να ανταποκρίνονται στις παρακάτω προδιαγραφές:
α) Ορισμός: Είναι τα μαλακά τυριά που ωριμάζουν και διατηρούνται σε άλμη.
β) Πρώτες ύλες: Οι αναφερόμενες στην παράγραφο 1.1. Ορισμός του Μέρους Α.1 του άρθρου αυτού…
- Τυριά από γάλα, με ωρίμανση
1.1. Ορισμός: Τα τυριά αυτά, είναι τα προϊόντα ωρίμανσης του πήγματος (στάλπης) που είναι απαλλαγμένο από το τυρόγαλα στον επιθυμητό κάθε φορά βαθμό και τα οποία παρασκευάστηκαν, με την επενέργεια πυτιάς ή άλλων ενζύμων που δρουν ανάλογα σε γάλα (νωπό ή παστεριωμένο, αγελάδος, προβάτου, κατσίκας, βουβάλου και μίγματα αυτών) ή σε μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα ή σε μίγμα αυτών ή/και σε μίγματα αυτών με κρέμα γάλακτος (αφρόγαλα).
Τυριά από τυρόγαλα: Και εδώ -για να μην πλατιάζουμε- εμμέσως πλην σαφώς απαγορεύεται η υπερδιήθηση:
- Τυριά, από τυρόγαλα, με ή χωρίς ωρίμανση
3.1. Ορισμός: Τυριά τυρογάλακτος χαρακτηρίζονται τα τυριά, τα οποία λαμβάνονται με ισχυρή θέρμανση τυρογάλακτος (με ή χωρίς οξίνιοη) και με ή χωρίς προσθήκη.
α) γάλακτος (πρόσγαλα),
β) γάλακτος και κρέμας γάλακτος (αφρόγαλα),
γ) βρώσιμου χλωριούχου νατρίου (κ. αλάτι).
Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι η χρήση της υπερδιήθησης απαγορεύεται σε όλα τα τυροκομικά προϊόντα και όχι μόνο στη Φέτα ΠΟΠ και στα υπόλοιπα τυριά ΠΟΠ. Είναι εκ του πονηρού οι απόψεις ότι δήθεν υπάρχει νομικό κενό ή ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί η παρανομία γιατί οι μηχανές της υπερδιήθησης είναι στο τέλος των εγκαταστάσεων δίπλα στο τυρόγαλα. Καλό θα είναι, και για τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, να διεκδικηθεί το αίτημα να ξηλωθούν εδώ και τώρα οι μηχανές της υπερδιήθησης.
Και για να μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι καπιταλιστές γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι αγόρασαν και εγκατέστησαν μηχανές υπερδιήθησης για να τις χρησιμοποιούν για την παραγωγή «μαϊμού» Φέτας και λοιπών τυριών ΠΟΠ και όχι για να παράγουν λευκά τυριά και τυριά από τυρόγαλα. Μόνο στην παραγωγή «μαϊμού» Φέτας και λοιπών τυριών ΠΟΠ είναι προσοδοφόρα η χρήση της υπερδιήθησης. Σημειωτέον, ακόμη, ότι οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν το τυρόγαλα βασικά για τη συμπύκνωση του γάλατος στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και όχι για να παράγουν τυριά τυρογάλακτος.
Οι υπουργοί που πέρασαν από το ΥΠΑΑΤ γνώριζαν ότι χρησιμοποιείται η παράνομη μέθοδος της υπερδιήθησης, όμως κώφευαν συστηματικά στα αιτήματα που έμπαιναν πιεστικά για να ξηλωθούν οι μηχανές της υπερδιήθησης. Στο άρθρο μας που προαναφέραμε αναφέρουμε αναλυτικά τη στάση που κράτησαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και σας παραπέμπουμε σ’ αυτό.
Τα μηχανήματα υπερδιήθησης κοστίζουν και για να είναι συμφέρουσα για τους καπιταλιστές γαλακτοβιομήχανους και τυροκόμους η παράνομη μέθοδος της υπερδιήθησης, πρέπει να τυροκομούν τουλάχιστον 100 τόνους γάλα την ημέρα. Αυτό τα λέει όλα.
Μολονότι δεν χρειαζόμαστε μάρτυρες, μετά από την ανάλυση που παραθέσαμε, θα επικαλεστούμε έναν… «υπεράνω υποψίας». Ονομάζεται Αλέκος Καχριμάνης, είναι το γκεσέμι της ΝΔ στην Ηπειρο (δυο θητείες νομάρχης Ιωαννίνων, διανύει την τρίτη θητεία ως περιφερειάρχης Ηπείρου), είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ (άρα ξέρει από μηχανές και γραμμές παραγωγής), έχει και σχέση με την κτηνοτροφία (ο γιος του έχει κτηνοτροφική μονάδα). Από την ομιλία του Α. Καχριμάνη σε ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα «Φέτα το εθνικό μας προϊόν: Προβλήματα και Προοπτικές» (2.2.2019), αποκόπτουμε την τοποθέτησή του για την υπερδιήθηση:
https://www.youtube.com/watch?v=27Wwe_b4ES0
Aπατεώνες, λοιπόν, όσοι χρησιμοποιούν την υπερδιήθηση, σύμφωνα με τον νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Ηπείρου. Σε ποια γαλακτοβιομηχανία ή τυροκομική επιχείρηση αναφερόταν, όταν έλεγε ότι το διαφημίζει κιόλας στην ιστοσελίδα της, δείχνοντας το μηχάνημα της υπερδιήθησης δίπλα στην παστερίωση; Δεν ξέρουμε αν είχε υπόψη του και κάποια άλλη, όμως αυτό φαίνεται καθαρά σε διαφημιστικό βίντεο που είχε ανηρτημένο στην ιστοσελίδα της η LA FARM AE των αδελφών Πλεξίδα.
Λέμε «είχε», γιατί από χθες, μετά τις αποκαλύψεις για τη «μαϊμού» φέτα που η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα (μετά τη Σουηδία και τη Γερμανία), «έριξε» την ιστοσελίδα της. Οποιος μπαίνει σ’ αυτήν, λαμβάνει το μήνυμα ότι… «Η σελίδα είναι υπό κατασκευή»! To βίντεο, όμως, έχει μείνει στο youtube (προς La Farm: δεν έχει πλέον νόημα να κρύψετε το βίντεο, το έχουμε κατεβάσει). Οι ειδικοί θα δουν αμέσως (στο 0:37) τους σωλήνες που μεταφέρουν το υγρό από την υπερδιήθηση στην παστερίωση. Ετσι, με τρία κιλά γάλα παράγεται ένα κιλό «μαϊμού» φέτα, που πουλιέται ως φέτα ΠΟΠ!
Αυτά τα… ολίγα, για να μην μας λένε παραμύθια οι άνθρωποι των ελεγκτικών μηχανισμών, ότι τάχα έχουν δεμένα τα χέρια.
Ποια είναι η λύση; Απλή σαν το αυγό του Κολόμβου: να ξηλωθούν τα εγκατεστημένα μηχανήματα υπερδιήθησης (ή Creamo Prot, που κάνει παρόμοια δουλειά νοθείας) από κάθε γαλακτοβιομηχανία ή τυροκομική επιχείρηση που παράγει ΠΟΠ τυριά, λευκά τυριά, τυριά τυρογάλακτος.
Οι κυβερνήσεις, όμως, διαχρονικά, σφυρίζουν κλέφτικα και καλύπτουν τους γαλακτοβιομήχανους που νοθεύουν τα ΠΟΠ τυριά και τα ξεφτιλίζουν στις διεθνείς αγορές. Κι όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε τον εκλεκτό της στον ΕΦΕΤ Α. Ζαμπέλα να προσφέρει πλήρη κάλυψη, νομιμοποιώντας τους γαλακτοβιομήχανους της νοθείας.
Στις 3 Αυγούστου αναφερθήκαμε σ’ αυτή την πρωτοφανή ενέργεια του προέδρου του ΕΦΕΤ (Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ νομιμοποιεί τη χρήση της παράνομης υπερδιήθησης από γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις).
Το ιστορικό έχει ως εξής: είχαμε την πληροφορία ότι σε έγγραφό του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ζαμπέλας, απαντώντας σε ερώτηση των υπηρεσιών του, σχετικά με το αν επιτρέπεται η χρήση υπερδιήθησης στην παραγωγή τυριών και τυριών ΠΟΠ, έγραφε ότι «για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερδιηθημένο γάλα», αλλά προσέθετε ότι «σε μια εγκατάσταση παραγωγής αποκλειστικά και μόνο τυριών ΠΟΠ δεν δικαιολογείται η χρησιμοποίηση εξοπλισμού υπερδιήθησης».
Πού βρίσκεται η έμμεση νομιμοποίηση; Στη χρήση της φράσης «αποκλειστικά και μόνο τυριών ΠΟΠ». Προς τι ο διαχωρισμός, όταν -βάσει νομοθεσίας- απαγορεύεται η χρήση της υπερδιήθησης για την παραγωγή κάθε είδους τυριών (και όχι μόνο ΠΟΠ);
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις που παράγουν μόνο φέτα ΠΟΠ ή μόνο κάποι/α τυρί/ιά ΠΟΠ. Τι έκανε λοιπόν; Σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ (δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό) έκλεισε το μάτι στους «μαϊμουδιάρηδες», αντιστρέφοντας με χυδαίο τρόπο την αλήθεια. Αντί να πει «όποιος παράγει τυριά απαγορεύεται να έχει εγκατεστημένο μηχάνημα υπερδιήθησης», αυτός λέει: «όποιος παράγει και άλλα τυριά, εκτός από ΠΟΠ, μπορεί να έχει εγκατεστημένο μηχάνημα υπερδιήθησης»! Δηλαδή, όσες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα υπερδιήθησης, μπορούν να τα λειτουργούν κανονικότατα. Κι ας πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία!
Δεν είναι τυχαίο ότι στον έλεγχο της «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ» βρήκαν μηχανή υπερδιήθησης και όχι μόνο δεν απαίτησαν το ξήλωμά της, αλλά δεν έκαναν καν αναφορά στην ύπαρξή της! Αντί ο Λιβανός να αποφασίσει τη μόνιμη αφαίρεση από την «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ» της πιστοποίησης για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ και το ξήλωμα του μηχανισμού υπερδιήθησης, γιατί η χρήση αυτής της μεθόδου απαγορεύεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πάντα αφέθηκαν ως έχουν!
Ζητήσαμε με αίτησή μας αντίγραφο αυτού του εγγράφου. Παραθέσαμε μάλιστα και τη Γνωμοδότηση 205/2007 του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, η οποία είχε εκδοθεί για παρόμοια περίπτωση μετά από δικό μας αίτημα και η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον τότε υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο. Τι λέει αυτή η Γνωμοδότηση; Οτι ο πολίτης γενικά και ο δημοσιογράφος ειδικότερα δε χρειάζεται να έχει προσωπικό έννομο συμφέρον για να ζητήσει και να λάβει αντίογραφο δημοσίου εγγράφου.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ζαμπέλας, με έπαρση επάρχου απόλυτης μοναρχίας, μας απάντησε ότι δεν έχουμε προσωπική έννομη σχέση με το περιεχόμενο των εγγράφων που ζητήσαμε! Δηλαδή, ο διορισμένος από μια κυβέρνηση γραφειοκράτης γράφει στα παλιά του τα παπούτσια μια ομόφωνη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό!
Το πιο προκλητικό είναι ότι αυτό το έγγραφο βρίσκεται σε πολλά χέρια. Το βρήκαμε κι εμείς, λοιπόν, και τη δημοσιεύουμε παρακάτω. Τι κατάλαβε ο Ζαμπέλας; Απλώς αποκάλυψε τον πανικό του και τον πανικό της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΑΑΤ (στην οποία δίνει αναφορά, γιατί αυτή τον διόρισε). Πανικό μπροστά στη θύελλα των υποθέσεων νοθείας στη φέτα ΠΟΠ, που αποκαλύπτονται από ιδιώτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν μας έδωσε αντίγραφο του εγγράφου, γιατί αυτό έκανε «τζιζ» (για τον ίδιο και για τους πολιτικούς προϊσταμένους του).
Ιδού, λοιπόν, το έγγραφο με το οποίο ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ζαμπέλας νομιμοποιεί τη χρήση της παράνομης υπερδιήθησης και το οποίο προσπάθησε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά απέτυχε (όπως απέτυχαν και πολλά άλλα πολιτικά στελέχη στο παρελθόν, γιατί οι Λιβανοί και οι Ζαμπέληδες έρχονται και παρέρχονται, αλλά το ρεπορτάζ παραμένει και επιμένει):
EFET_YPERDIITHISI