Η σοκαριστική φωτογραφία με το φαγωμένο σκυλί μέσα στο περίκλειστο παράνομο καταφύγιο στην Πάτρα, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση του ότι όλοι σχεδόν οι εμφανιζόμενοι ως ζωόφιλοι, που κατασκευάζουν και λειτουργούν παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, που συστηματικά μετακινούν ζώα στο εξωτερικό, παράνομα, με το πρόσχημα της υιοθεσίας από κατοίκους της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, είναι κατ’ επάγγελμα ζωόφιλοι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προσοδοφόρο επάγγελμα που αποφέρει μεγάλα κέρδη και μάλιστα αφορολόγητα.
Με το νόμο-έκτρωμα 4830 για τα ζώα συντροφιάς η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί σε βάρος της δημόσιας υγείας και νομιμοποιεί το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς. Ούτε κιτρινίζουμε ούτε κινδυνολογούμε. Θέλουμε απλά να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη επικινδυνότητα για την υγεία του ελληνικού λαού, από την εφαρμογή αυτού του εκτρώματος. Γιατί η κατάσταση με τα εκατομμύρια των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στις πόλεις και στα εκατοντάδες παράνομα καταφύγια που λειτουργούν οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι είναι εκρηκτική.
Εχουμε, για παράδειγμα, πλήθος συμβάντων με ζώα συντροφιάς να έχουν μετατραπεί σε αγέλες που επιτίθενται σε ανθρώπους τραυματίζοντάς τους, όπως έχουμε και τον κίνδυνο να φουντώσουν οι ασθένειες αυτών των ζώων, όπως η λύσσα (και όχι μόνο).
Γεγονός είναι και η συνεχής ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκύλων και γάτων, που διατηρούν στη χώρα μας οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι, καθώς και οι εκατοντάδες χιλιάδες μετακινήσεις ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σκύλων. Οι μετακινήσεις αυτές είναι παράνομες και υποκρύπτουν καλυμμένο εμπόριο, που είναι μάλιστα ιδιαίτερα επικερδές. Ο κίνδυνος να υπερκεράσει ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη χώρα μας τον αριθμό των παραγωγικών ζώων (γιδοπρόβατα, βοοειδή) είναι υπαρκτός.
Αυτήν την εκρηκτική κατάσταση έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τη νομιμοποιήσει με αυτό το έκτρωμα. Τον νόμο αυτό, με τον οποίο καταργείται ο βασικός νόμος 4039/2012, παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Πέτσας, χωρίς να έχει αρμοδιότητα στην υγεία και ευζωία των ζώων, κατά παράβαση του ΠΔ των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΠΔ 97/2017). Σημειωτέον ότι ο βασικός νόμος 4039/2012, παρά τις αρχικές ελλειπτικές διατάξεις του και τις τροποποιήσεις που έγιναν στη συνέχεια, μετά την ψήφισή του, αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο στην παράνομη δράση των κατ’ επίφαση ζωόφιλων.
Δεν υπερβάλλουμε καθόλου μιλώντας για εκρηκτική κατάσταση. Την έχουμε επισημάνει ήδη από τον Ιούνη του 2019, που διεξάγουμε συστηματικά έρευνα. Προτού ξεκινήσουμε να αποδομήσουμε αυτό το έκτρωμα, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε απόσπασμα από το άρθρο μας με τίτλο Λερναία Υδρα η μπίζνα με τις υιοθεσίες και τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, που δημοσιεύτηκε στις 29 Νοέμβρη του 2019:
Σκανδαλώδης κατάσταση
Οι υποθέσεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω δεν είναι μεμονωμένες. Επειδή έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις μας για το σκάνδαλο της ίδρυσης παράνομων καταφυγίων ζώων συντροφιάς, για το σκάνδαλο των μαζικών παράνομων υιοθεσιών, που σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία υποκρύπτουν εμπορική πράξη, για την αδιαφορία και ουσιαστικά το πατρονάρισμα όλων των δήμων από τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους, που με την άδεια των δημοτικών αρχών χειρίζονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς, δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα από κατοίκους που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες από την ίδρυση καταφυγίων ζώων συντροφιάς και ζητούν να βοηθήσουμε.
Η κατάσταση είναι δραματική και γενικευμένη σε όλη την Ελλάδα. Οι διωκτικοί μηχανισμοί, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών επιτρέπουν στους δήμους να μην ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να δημιουργούν καταφύγια ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για την ευζωία τους, και να αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το φαινόμενο με τα αδέσποτα ζώα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα ζώα συντροφιάς θα είναι στην Ελλάδα περισσότερα από τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή που είναι παραγωγικά ζώα.
Οι παράνομες υιοθεσίες, που υποκρύπτουν εμπορική πράξη, έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς είναι τρίτο στην ΕΕ, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο! Ιδού τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, έγγραφο εργασίας κοινοτικών υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με το παράνομο εμπόριο σκύλων και γάτων στην ΕΕ:
‘’Το 2012 στην ΕΕ εκτιμήθηκε πως υπήρχαν 60.8 εκατομμύρια σκύλοι. Πιστεύεται πως κάθε μήνα 46.000 σκύλοι ανταλλάσονται μεταξύ μελών της ΕΕ. Η συντήρηση, εκτροφή και η εμπορική συναλλαγή αυτών των ζώων αντιστοιχεί σε τεράστια οικονομική δραστηριότητα με ετήσια αξία πώλησης γάτων και σκύλων στην ΕΕ στα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ και με άμεση απασχόληση 300.000 χιλιάδων ατόμων… Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σχετικά με την ευζωία των σκύλων και γάτων στην ΕΕ, το 2013, παρατήρησε ότι η αύξηση του εμπορίου σκύλων και γάτων δημιούργησε δικά του προβλήματα, όπως γενετική επιλεκτικότητα, βιομηχανία κουταβιών, ακρωτηριασμό, απάνθρωπους θανάτους, έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαρμονία σχετικά με τους κανονισμούς της ΕΕ και προκαλεί ανησυχία για την ευζωία’’.
Μολονότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στρογγυλεύουν τις γωνίες, όσα αναφέρουν για τα ζώα συντροφιάς καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι εμφανιζόμενοι ως φιλόζωοι εκμεταλλεύτηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος και πρακτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις και τους δήμους και ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα με την κατασκευή παράνομων καταφυγίων και τις μαζικές υιοθεσίες στο εξωτερικό, που φυσικά συνεχίζονται. Προσπάθησαν, επίσης, να σπρώξουν τον ελληνικό λαό στη μαζική υιοθεσία ζώων συντροφιάς, προκειμένου να ενισχύσουν την ατομικότητα σε βάρος της συλλογικής σκέψης και δράσης.
Η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει στους κατ’ επίφαση φιλόζωους να κατασκευάζουν καταφύγια ζώων συντροφιάς, γι’ αυτό και αυτοί εξακολουθούν να πιέζουν για να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να μπορούν ελεύθερα να κατασκευάζουν καταφύγια, να συλλέγουν μόνοι τους ζώα συντροφιάς, να τα εμβολιάζουν, να τους βάζουν τσιπ και να κάνουν ανεξέλεγκτα υιοθεσίες σε χώρες της ΕΕ».
Στείρωση των ζώων συντροφιάς: Τι ίσχυε μέχρι την ψήφιση του νόμου και τι γινόταν τελικά
Η στείρωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 4039/2012), αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθεσία τους, είτε στη χώρα μας είτε από κατοίκους του εξωτερικού. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να μη γίνεται στείρωση αλλά εκτροφή ζώων συντροφιάς από εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα, μετά όμως από άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίου. Οι δε προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές.
Παραθέτουμε τη σχετική παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ισχύοντος νόμου 4039/2012:
«Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς
- Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, στην οποία έχει την κατοικία ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους, που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996. Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας, οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής αντίληψης των ζώων και οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρίζονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4. Στις εγκαταστάσεις εκτροφής, αναπαραγωγής ή εμπορίας τους πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης. [Αρχή Τροποποίησης] «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής για εμπορικούς σκοπούς απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Αδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφής σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.»– ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4(Α) ΤΟΥ ΑΡΘ. 46 ΤΟΥ Ν. 4235/14, ΦΕΚ-32 Α/11-2-14 [Τέλος Τροποποίησης]. Για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Επίσης απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το 9ο έτος της ηλικίας του ζώου» (οι εμφάσεις δικιές μας).
Οι αυστηρές προδιαγραφές που τέθηκαν με τα σχετικά εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του νόμου 4039 για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων (από εταιρίες ή άτομα ή από τους λεγόμενους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γάτων) εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ήταν μεν σοβαρό εμπόδιο στο να ξεφυτρώνουν και να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας μαζικά τέτοιες επιχειρήσεις, πλην όμως, δυστυχώς, δεν απέτρεψαν την παράνομη μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς, που γινόταν από τους κατ΄ επίφαση ζωόφιλους στα εκατοντάδες καταφύγια ζώων συντροφιάς που αυτοί λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα.
Γιατί δεν αποτράπηκε η μαζική και ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς
Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας (δημοσιεύτηκε 1 Δεκέμβρη του 2003 στο ΦΕΚ 1777 Β), αποφασίστηκε η δημιουργία Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων (ΗΒΔ), την οποία θα τηρούσε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ).
Η ΚΥΑ συνοδευόταν από 10 παραρτήματα, στα οποία περιγράφονταν αναλυτικά πώς θα γίνεται η πιστοποίηση των ζώων συντροφιάς και πώς αυτά θα καταγράφονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων. Δυστυχώς, όμως, η Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, που υποτίθεται ότι θα τηρούσε ο ΠΚΣ, αποδείχτηκε μια καρικατούρα. Αυτό το λέμε εν πλήρη συνειδήσει. Επίσης, οι ιδιώτες κτηνίατροι, που ήταν πιστοποιημένοι για να κάνουν πραγματική καταγραφή των ζώων συντροφιάς, δεν εφάρμοζαν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΚΥΑ και τα 10 παραρτήματά της.
Αναφέρουμε ακόμη ότι δεν προβλεπόταν ρητά από το νόμο 3170/2003 η εκτροφή των ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα σκύλων.
Αυτή η ολιγωρία από τον ΠΚΣ και τους πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνίατρους, σε συνδυασμό με το κενό του νόμου 3170 για τις εκτροφές ζώων συντροφιάς και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των δήμων όλων των «χρωμάτων» για τα τεκταινόμενα σε αυτούς, που ήταν εξόφθαλμα παράνομα, είχαν ως αποτέλεσμα να οργιάζει η παράνομη εκτροφή και κατά συνέπεια η μαζική αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς.
Εννοείται ότι η παρανομία των κατ’ επίφαση ζωόφιλων είναι γεγονός κατά συρροή και δεν περιορίζεται μόνο στην παράνομη εκτροφή ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα σκύλων. Θα αναφερθούμε στη συνέχεια και στις άλλες πλευρές της δράσης τους, από την οποία τα «ελέη» που αποκομίζονταν είναι πλούσια.
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε την περίοδο 2003-2011 από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη χώρα μας, με τη συνεχή αναπαραγωγή τους, είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Ετσι, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου (το Υπουργικό της Συμβούλιο απαρτιζόταν από 35 στελέχη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, 6 στελέχη της ΝΔ και 4 στελέχη του ΛΑΟΣ) αναγκάστηκε να καταθέσει στη Βουλή στις 20 Δεκέμβρη του 2011 νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε, ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 2 Φλεβάρη του 2012.
Η αποδόμηση του νόμου-εκτρώματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάς υποχρεώνει σε μια μακροσκελή ανάλυση. Πλην όμως, θα επιδιώξουμε να μην την «ανοίξουμε» περισσότερο με μια συγκριτική μελέτη των νόμων 3170/2003 και 4039/2012. Παρολαυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε δύο διαφορές αυτών των νόμων. Η μία αφορά το ζήτημα της στείρωσης των ζώων συντροφιάς και η άλλη το ζήτημα της διαχείρισης της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων.
Στείρωση των ζώων συντροφιάς
Στην Αιτιολογική Εκθεση του νόμου 3170/2003, στο σημείο που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων, διαβάζουμε:
«Στο άρθρο 2 περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων… Επίσης στις ίδιες υποχρεώσεις περιλαμβάνεται η μέριμνα που οφείλει να λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου για να ελέγχει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων του, για την αποφυγή της εγκατάλειψής τους και για την αποφυγή της ρύπανσης των δημοσίων χώρων».
Το ίδιο το άρθρο 2, παράγραφος 6, του νόμου 3170, αναφέρει:
«Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή ζώων και να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες» (οι εμφάσεις δικές μας).
Τη διάταξη αυτή, που δεν απαγόρευε ρητά την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων, εκμεταλλεύτηκαν οι κατ’ επάγγελμα ζωόφιλοι, προχωρώντας σε μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς, γιατί τα κουταβάκια είχαν και έχουν μεγάλη ζήτηση στο παράνομο εμπόριο.
Αυτή η εξέλιξη θορύβησε την κυβέρνηση Παπαδήμου και στο νόμο 4039 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 2 Φλεβάρη του 2012) εισήγαγε την υποχρέωση να στειρώνονται τα ζώα συντροφιάς πριν από την υιοθεσία τους.
Στην Αιτιολογική Εκθεση του νόμου 4039, στο σημείο που αφορά το άρθρο 9 και αναφέρεται στις στειρώσεις, διαβάζουμε: «προβλέπεται, ότι τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, υποβάλλονται αμέσως σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται…».
Ενώ το ίδιο το άρθρο 9, παράγραφος 8, αναφέρει τα εξής για τις στειρώσεις: «Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται… υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί…».
Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων
Προηγουμένως σημειώσαμε ότι η λειτουργία και διαχείριση αυτής της Βάσης είχε παραχωρηθεί στον ΠΚΣ. Η πλημμελής ωστόσο λειτουργία από τον ΠΚΣ είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια καρικατούρα και έτσι οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και η μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς να οργιάζει.
Με την παράγραφο 10 του άρθρου 4 του νόμου, υποχρεωνόταν ο ΠΚΣ να παραδώσει τη Βάση Δεδομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι τις 2 Μάρτη του 2012. Η σχετική διάταξη αναφέρει τα εξής:
«10. Το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος υποχρεούται να παραδώσει σε ηλεκτρονική μορφή, συμβατή με τη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των κωδικών σήμανσης των ζώων συντροφιάς, που έχει καταγράψει από την ημερομηνία ανάθεσης σε αυτόν της τήρησης Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, διατηρώντας πρόσβαση στην προαναφερθείσα βάση με κωδικό πρόσβασης. Επίσης, κωδικός πρόσβασης παρέχεται και στους Ο.Τ.Α., προκειμένου να έχουν τον έλεγχο δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, στα διοικητικά τους όρια».
Κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε εδώ μια διευκρίνιση σχετικά με την πρόβλεψη να έχει κωδικό πρόσβασης ο ΠΚΣ. Οι ιδιώτες κτηνίατροι, που ήταν πιστοποιημένοι και που υποτίθεται φροντίζουν για την πιστοποίηση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, ήταν υποχρεωμένοι να εισάγουν τα στοιχεία των ζώων που υιοθετούνταν στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλιζόταν ότι τόσο τα μέλη του ΠΚΣ όσο και το ΔΣ του Συλλόγου έχουν κωδικό πρόσβασης στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων (ΗΒΔ).
Αντί, όμως, η ΗΒΔ να παραδοθεί από το ΔΣ του ΠΚΣ και την πρόεδρό του Τραχήλη στο ΥΠΑΑΤ μέχρι τις 2 Μάρτη του 2012, όπως προέβλεπε ο νόμος, παραδόθηκε στις 17 Δεκέμβρη του 2015, μετά από παραγγελία που εξέδωσε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Μακρή, που είχε την αρμοδιότητα των ζώων συντροφιάς.
Εύλογο, λοιπόν, είναι το ερώτημα: Πού στηρίζονταν ο ΠΚΣ και η πρόεδρός του Τραχήλη και δεν παρέδιδαν την ΗΒΔ, παραβιάζοντας το νόμο 4039/2012; Στηρίζονταν στη βοήθεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (Ιούνης 2012-Γενάρης 2015) και στη βοήθεια της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου (26 Γενάρη 2015-17 Δεκέμβρη 2015).
Εδώ ανοίγουμε μια παρένθεση. Από τις αρχές Γενάρη του 2013, ανέλαβε ως προϊστάμενος α/α της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ο περιβόητος Θωμάς Αλεξανδρόπουλος. Την 1η Γενάρη του 2015, με βάση το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, ανέλαβε ως προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής. Και την 1η Γενάρη του 2017, με νέα τροποποίηση του οργανογράμματος του ΥΠΑΑΤ, συνέχισε να είναι προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Παραμένει δε ως σήμερα, παρά το γεγονός ότι την άνοιξη του 2019, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης είχε πρωτοκολλήσει (με καθυστέρηση μάλιστα) την απόφαση με την οποία είχε επιλεγεί άλλος υπηρεσιακός παράγοντας ως προϊστάμενος, με τις νόμιμες διαδικασίες!
Επιστρέφουμε τώρα στα της ΗΒΔ. Ο Αλεξανδρόπουλος συνιστούσε στους υφισταμένους του να παραμείνει η ΗΒΔ στον ΠΚΣ ακόμη και μετά την εισαγγελική παραγγελία της κ. Μακρή. Φυσικά, οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν υπάκουσαν στις προφορικές συστάσεις του, για λόγους ευνόητους, και προχώρησαν σε Αξιολόγηση της ΗΒΔ που παρέδωσε ο ΠΚΣ. Λόγω χώρου δε θα την παρουσιάσουμε. Μπορεί, όμως, ο κάθε ενδιαφερόμενος να την βρει εύκολα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.
Αυτή η Αξιολόγηση έγινε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο τίτλος της είναι: «Ποιοτική Αξιολόγηση των δεδομένων που παραδόθηκαν από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο με αριθμό πρωτοκόλλου 448/32300/15-3-2016».
Πλην όμως, ο ΠΚΣ και η πρόεδρός του δεν το έβαλαν κάτω, γιατί ήθελαν πάση θυσία να συνεχίζουν να λειτουργούν την ΗΒΔ-καρικατούρα. Ετσι, ένα μήνα πριν από την παράδοσή της, στις 16 Νοέμβρη, προσέφυγαν στο ΣτΕ προσβάλλοντας την απόφαση 1697/74031/2-7-2015 του υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η προσφυγή αυτή του ΠΚΣ συζητήθηκε στο Δ’ Τμήμα του ΣΤΕ, το οποίο με την απόφαση 2073, που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου του 2017, την απέρριψε. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
«Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της.
Διά ταύτα
Απορρίπτει την αίτηση».
Ολο, λοιπόν, το διάστημα από τον Μάρτη του 2012 μέχρι τις 17 Δεκέμβρη του 2015, που ο ΠΚΣ διαχειριζόταν παράνομα την ΗΒΔ, προτού εκδοθεί η εισαγγελική παραγγελία, συνεχίστηκε η παράνομη μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς από τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους.
Με την παράδοση της ΗΒΔ στο ΥΠΑΑΤ στις 17 Δεκέμβρη του 2015 (την διαχειρίζονταν δύο Διευθύνσεις του), δεν σταμάτησε και η μαζική παράνομη εκτροφή ζώων συντροφιάς. Συνεχίζεται δε μέχρι και σήμερα, γιατί οι ιδιώτες κτηνίατροι ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, παρά το γεγονός ότι έχουν πιστοποιηθεί και είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το νόμο, χωρίς όμως να προβλέπονται ουσιαστικές κυρώσεις. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πολύ σοβαρό, αλλά θα ξεφεύγαμε από το στόχο αυτού του άρθρου, που δεν είναι άλλος από την αποδόμηση του νόμου- εκτρώματος 4830/2021. Για τις πολύ σοβαρές ευθύνες των πιστοποιημένων ιδιωτών κτηνίατρων θα επανέλθουμε με άλλο άρθρο, αφού και με το νόμο-έκτρωμα του Μητσοτάκη διατηρούνται όλες οι αρμοδιότητές τους, παρά το γεγονός ότι τις ασκούσαν πλημμελώς.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατήρησε όλες τις αρμοδιότητες των πιστοποιημένων κτηνίατρων, ώστε αυτοί να βοηθήσουν τους κατ’ επίφαση ζωόφιλους να εξακολουθήσουν να οργιάζουν με τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό, που εμφανίζονται ως υιοθεσίες ενώ είναι σκαστές εμπορικές πράξεις σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
H κυβέρνηση νομιμοποιεί τη μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς από τους κατ’ επίφαση ζωόφιλους
Δείξαμε ότι οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι εκτρέφουν μαζικά ζώα συντροφιάς ακόμη και μετά τη δημοσίευση του νόμου 4039/2012, παρά το γεγονός ότι μπήκαν σε αυτόν αυστηροί όροι για την εκτροφή τους. Εξηγήσαμε ότι οι όροι αυτοί μπήκαν γιατί την περίοδο 2003-2011 είχαν γεμίσει με εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς οι πόλεις και τα χωριά της χώρας μας, γιατί εμφανίστηκαν πολλές αγέλες που επιτίθονταν στους ανθρώπους και γιατί, από τη στιγμή που μπήκε η αυστηρή προϋπόθεση να στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν συνέτρεχε λόγος να προβλέπεται η δυνατότητα εκτροφής ζώων συντροφιάς από τους λεγόμενους «ερασιτέχνες εκτροφής».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομιμοποιεί τα εκατοντάδες καταφύγια ζώων συντροφιάς, που λειτουργούν παράνομα οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι, καθώς και τα εκατοντάδες νέα καταφύγια που θα ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια, εξαιτίας του ότι οι προϋποθέσεις που μπαίνουν στο νόμο-έκτρωμα είναι της πλάκας. Ετσι όλοι αυτοί θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη μαζική εκτροφή κουταβιών, που είναι προσοδοφόρα μπίζνα. Για τη νομιμοποίηση αυτών των καταφυγίων-κολαστηρίων θα μιλήσουμε στη συνέχεια.
Προκειμένου, δε, να καλύψει τη μαζική εκτροφή, που έκαναν και θα εξακολουθήσουν να κάνουν οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι στα καταφύγια ζώων συντροφιάς, εισάγει τον θεσμό του λεγόμενου αναδόχου ζώων συντροφιάς και ξεχαρβαλώνει τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονταν από τους νόμους 604/1977, 4039/2012 και το ΠΔ 463/1978 για τους λεγόμενους ερασιτέχνες εκτροφείς.
«Ερασιτέχνης εκτροφέας», σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του νόμου 4830, είναι «το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ’ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλο ή γάτα με σκοπό τη διατήρηση των φυλών του ζώου».
Προσέξτε πώς λανσάρουν οι συντάκτες αυτού του κατάπτυστου νόμου την εκτροφή ζώων συντροφιάς από τους λεγόμενους ερασιτέχνες. Ισχυρίζονται (άκουσον, άκουσον!) ότι προκύπτει η ανάγκη διατήρησης ελληνικών και ξένων φυλών! Ο ισχυρισμός αυτός είναι κακόγουστο αστείο, αν αναλογιστούμε αυτό που έχουμε αναφέρει πολλές φορές και σε αυτό το άρθρο, ότι δηλαδή η ελληνική κοινωνία «μπούκωσε» από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Για τους ερασιτέχνες εκτροφείς δεν προβλέπεται η υποχρέωση να στέλνουν DNAστο ΕΦΑΓΥΖΣ, προφανώς για να μπορούν αυτοί ανεμπόδιστα να εκτρέφουν κουταβάκια που είναι περιζήτητα στο εξωτερικό.
Σε ποιους αναθέτει η κυβέρνηση να δίνουν άδεια στους λεγόμενους ερασιτέχνες εκτροφής
Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι ποιοι εκδίδουν στους λεγόμενους «ερασιτέχνες εκτροφής» την άδεια για να εκτρέφουν ζώα συντροφιάς, αλλά αυτό καθαυτό το γεγονός ότι επιτρέπεται σε αυτούς να τα εκτρέφουν.
Δεύτερον, την άδεια λειτουργίας και την έγκριση για την εκτροφή αυτοί την παίρνουν από ιδιωτικούς συλλόγους. Παραθέτουμε τις σχετικές παραγράφους του νόμου 4830:
«Μετά από βεβαίωση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος για σκύλους ή του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας για σκύλους και του Ελληνικού Ομίλου Γάτας ή του Συλλόγου Εκτροφέων Γάτας Ελλάδος για γάτες»… (σ.σ. εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 2 για τους ορισμούς)
«3. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς μπορούν να αναπαράγουν έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή θηλυκές γάτες μία (1) φορά ανά έτος. Για κάθε γέννα λαμβάνουν προηγούμενη άδεια από τον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδας ή τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας (αν πρόκειται για σκύλο) ή από τον Ελληνικό Ομιλο Γάτας ή τον Σύλλογο Εκτροφέων Γάτας Ελλάδος (αν πρόκειται για γάτα)».
Προηγουμένως αναφέραμε ότι το κύριο ζήτημα είναι ότι επιτρέπεται στους ερασιτέχνες εκτροφείς να εκτρέφουν ζώα συντροφιάς. Επιπλέον σημειώνουμε ότι οι ερασιτέχνες εκτροφείς-κατ’επάγγελμα ζωόφιλοι δεν θα προσφεύγουν στους ιδιωτικούς συλλόγους για να παίρνουν άδεια, γιατί απλά οι ίδιοι θα κάνουν συστηματική μόνιμη εκτροφή κουταβιών, γιατί ελεύθερα και μακριά από κάθε έλεγχο θα συνεχίζουν να εκτρέφουν ζώα συντροφιάς, αφού με το νόμο Μητσοτάκη καθιερώνεται, για πρώτη φορά, ο θεσμός του αναδόχου ζώων συντροφιάς.
Ανάδοχοι ζώων συντροφιάς
Σύμφωνα με την παράγραφο 7, του άρθρου 2, του νόμου 4830, «ανάδοχος» είναι «το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα ή περισσότερα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έως ότου αυτά υιοθετηθούν. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και τις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στο σχετικό υποΜητρώο της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή καταφύγιο που πληροί τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29.
Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια»…
«Για την υιοθεσία ζώου στο εξωτερικό, το οποίο φιλοξενείται σε ανάδοχο, στο πιστοποιητικό που εκδίδεται μέσω του συστήματος TRACES αναγράφεται ως τόπος προέλευσης του ζώου η διεύθυνση κατοικίας του» (οι εμφάσεις δικές μας).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οποιοδήποτε μέλος ενός κατ’ επάγγελμα ζωοφιλικού συλλόγου ή άτομο φίλα προσκείμενο σ’ αυτόν μπορεί να υπογράφει σύμβαση με τον σύλλογο και να αναγορεύεται σε ανάδοχο ζώων συντροφιάς. Αντιλαμβάνεστε πόσες εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες φυσικά πρόσωπα θα εμφανιστούν ως ανάδοχοι που θα μαζεύουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς και θα ισχυρίζονται ότι τα φιλοξενούν, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένα να παρουσιάζουν τους χώρους που θα γίνεται η «φιλοξενία» και να αποδεικνύουν ότι τηρείται η ευζωία των ζώων συντροφιάς. Επιπλέον, οι ανάδοχοι θα μπορούν να κάνουν και την υιοθεσία των ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό και να δηλώνουν ως τόπο φιλοξενίας τη διεύθυνση της κατοικίας τους.
Επίσηςμ δεν είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν DNA για τα ζώα που είτε θα εκτρέφουν οι ίδιοι είτε θα τα περισυλλέγουν από δημόσιους χώρους (π.χ. έξω από πανεπιστήμια, νοσοκομεία και βιομηχανικές περιοχές).
Νομιμοποίηση στο διηνεκές των καταφυγίων ζώων συντροφιάς
Με το νόμο 4039/2012 απαγορευόταν στους κατ’ επίφαση ζωόφιλους να ιδρύουν και λειτουργούν καταφύγια. Ο νόμος, όμως, είχε ένα τεράστιο κενό. Η παράβαση, σύμφωνα με τον ΠΚ, ήταν πταισματική. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι δήμαρχοι, οι εισαγγελείς και ο αστυνομικός μηχανισμός έκλειναν τα μάτια και αδιαφορούσαν για την παράνομη δράσης των «ζωόφιλων», είχε σαν αποτέλεσμα το ξεσάλωμά τους και την λειτουργία εκατοντάδων παράνομων καταφυγίων ζώων συντροφιάς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του παράνομου καταφυγίου ζώων συντροφιάς στο Γιαννισκάρι Δυτικής Αχαΐας. Ενώ η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αχαΐας, με διαταγή που είχε εκδώσει στις 31 Ιούλη του 2019, υποχρέωνε τον Δήμαρχο να την εφαρμόσει σφραγίζοντάς το, αυτός εκώφευε και στις 15 Οκτώβρη του 2019 δήλωσε ότι αδυνατεί να εφαρμόσει την εισαγγελική διαταγή! Το αποτέλεσμα ήταν να συνεχίζει το καταφύγιο αυτό να λειτουργεί παράνομα.
Για ξεκάρφωμα, οι ηγεσίες των κατ’ επίφαση ζωοφιλικών συλλόγων, εμφανίζονταν και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε φραστικό επίπεδο ότι είναι ενάντια στα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, τα οποία μάλιστα χαρακτήριζαν κολαστήρια. Αυτή την τακτική την εφάρμοζαν για να έχουν άλλοθι τα μέλη τους στις περιπτώσεις που γίνονταν καταγγελίες όχι μόνο για την παράνομη λειτουργία τους, αλλά και για το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τσαλαπατιόταν η ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Με το νόμο 4830/2021, όμως, νομιμοποιούνται όλα τα λειτουργούντα καταφύγια:
«Καταφύγια ζώων συντροφιάς ιδρύουν και λειτουργούν οι δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών ή σύνδεσμοι δήμων, οι διαδημοτικές συνεργασίες ή αναπτυξιακοί οργανισμοί δήμων του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53), τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν εγγραφεί στο σχετικό ΥποΜητρώο του ΕΜΖΣ και φυσικά πρόσωπα» (άρθρο 28 εδάφιο α΄ της παραγράφου1)» (η έμφαση δική μας).
Οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων, δε, είναι αυτές που προβλέπονται στα άρθρα 28 και 29 του νόμου αυτού και είναι κυριολεκτικά για γέλια. Ετσι τα υπάρχοντα καταφύγια θα νομιμοποιηθούν όλα. [Στο τέλος παραθέτουμε όλα τα σχετικά άρθρα του νόμου 604/1977, το ΠΔ 463/1978, την ΚΥΑ του 2003 και ολόκληρο το νόμο-έκτρωμα του Μητσοτάκη].
Αρκεί η απλή αντιπαραβολή των άρθρων 28 και 29 του νόμου 4830 με το νόμο 604/1977, το ΠΔ 463/1977 και την ΚΥΑ του 2003 για να καταλάβει κανείς ότι τα άρθρα 28 και 29 είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, γιατί δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε σαλτιμπάγκο, κατ’ επίφαση ζωόφιλο, να λειτουργεί ένα καταφύγιο ζώων συντροφιάς επικίνδυνο τόσο για την ευζωία των ζώων όσο και για τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον με την κατάργηση της ΚΥΑ του 2003 καταργείται και η παράγραφος 10 του 2ου άρθρου της, η οποία ανέφερε τα εξής:
«Η διατήρηση και εν γένει μεταχείριση των ζώων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Ν 2017» (η έμφαση δική μας).
Με την κατάργηση της εν λόγω ΚΥΑ εν τοις πράγμασι -μιλώντας με νομικούς όρους- γίνονται άχρηστες οι διατάξεις του νόμου 2017/1992, με τον οποίο κυρώθηκε η «Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς».
Ο Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του- πολλοί εκ των οποίων θήτευσαν στην «αυλή» του Σημίτη και έλαβαν και υπουργικούς θώκους- έφτασαν μέχρι του σημείου να ακυρώσουν ακόμη και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, προκειμένου να ψηφιστεί αυτό το τερατούργημα. Κι αυτό ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορούσε να συνυπάρχει ο νόμος 4830/2021 με τις διατάξεις της ΚΥΑ του 2003 και του νόμου 2017/1992 που κυρώνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Παρολαυτά, με την κατάργηση στην ουσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς και την ψήφιση του νόμου 4830, δε θα μπορέσουν τελικά να εφαρμόσουν τις διατάξεις αυτού του τερατουργήματος, γιατί απλά η Ευρωπαϊκή Σύμβαση θα τους προκαλέσει αξεπέραστα προβλήματα. Δεν αμπελοφιλοσοφούμε και δεν φαντασιωνόμαστε. Στηρίζουμε αυτήν την εκτίμηση στα εξής:
Πρώτον, γιατί διαβάζουμε στο Αρθρο Πρώτο του νόμου 2017/1992, ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «κυρώνεται και έχει ισχύ, που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος».
Δεύτερον, γιατί στην παράγραφο 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος διαβάζουμε: «Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας» (η έμφαση δική μας).
Εκτός των άρθρων 28 και 29, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισήγαγε και άλλες διατάξεις, σε άλλα άρθρα, με τις οποίες ακυρώνονται στην ουσία ακόμη και οι διατάξεις των άρθρων 28 και 29.
Αναφερόμαστε στην παράγραφο 6 του άρθρου 46, σύμφωνα με την οποία:
«Λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση του παρόντος καταφύγια υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 έως τις 31.3.2022. Αποφάσεις σφράγισης καταφυγίων αναστέλλονται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εκτός αν διαπιστωθεί από έκθεση των αρμοδίων οργάνων ότι απειλείται η ζωή των φιλοξενούμενων ζώων. Καταφύγια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποχρεούνται να συμμορφωθούν προς τις υποχρεώσεις των άρθρων28 και 29 έως τις 30.9.2023» (η έμφαση δική μας).
Καταρχάς, ας σχολιάσουμε το α’ εδάφιο της παραγράφου 6. Τι μας λέει ο… ποιητής; Οτι τα εκατοντάδες παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 έως τις 31.3.2022. Η ημερομηνία αυτή είναι κινητή σε βάθος χρόνου -δηλαδή θα παρατείνεται η προθεσμία για την νομιμοποίηση των καταφυγίων-, γιατί προϋποθέτει τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του ΕΜΖΣ (Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς), που θα γίνει μετά την έκδοση ΚΥΑ.
Εκτός του εδαφίου α’ υπάρχει και το εδάφιο β’. Αυτή η παράγραφος είναι «όλα τα λεφτά». Εξηγούμαστε: δε θα σφραγίζουν τα παράνομα καταφύγια, με το επιχείρημα ότι απειλείται η ζωή των «φιλοξενούμενων ζώων». Δεν είμαστε μάντεις. Απλά, επειδή κάνουμε εδώ και χρόνια συστηματικό ρεπορτάζ για το όργιο που γίνεται με τα ζώα συντροφιάς, ξέρουμε ότι οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, που είναι αρμόδιοι για την εκτέλεση των αποφάσεων κλεισίματος των παράνομων καταφυγίων (οι οποίες βγαίνουν είτε από τις ΔΑΟΚ είτε από τους Αντιπεριφερειάρχες, στην περιφέρεια των οποίων λειτουργούν τα παράνομα καταφύγια), συνδέουν το οριστικό κλείσιμο και σφράγισμά τους με τον κίνδυνο που θα προκληθεί δήθεν στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Προβάλλουν δε αυτόν τον ισχυρισμό, γιατί γνωρίζουν ότι οι αρμόδιοι δήμαρχοι αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις κλεισίματος. Ετσι η υπόθεση του σφραγίσματος θα πάει στις ελληνικές καλένδες.
Δεύτερον, γιατί γνωρίζουμε την πρακτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων από το 2012 μέχρι σήμερα, όσον αφορά την παράνομη λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με παραγωγικά ζώα (όχι ζώα συντροφιάς). Παρακολουθείστε όσα αναφέρονται στο άρθρο 14, παράγραφος 1, εδάφια α’, β’ και γ’ του νόμου 4056/2012 (ΦΕΚ 52 Α/12.3.2012):
«Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των κατηγοριών της παραγράφου 1 του άρθρου 2, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης, υποχρεούνται εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου να λάβουν άδεια εγκατάστασης με την υποβολή σχετικής αίτησης συνοδευόμενης από όλα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος δικαιολογητικά. Η διάταξη καταλαμβάνει και όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς άδεια εγκατάστασης και ήδη έχει διακοπεί η λειτουργία τους για το λόγο αυτόν. Κατά τη διάρκεια των παραπάνω προθεσμιών αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης» (οι εμφάσεις δικιές μας).
Τρία χρόνια παράταση πήραν από την κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, το 2012, οι παράνομες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, ο συριζαίος ΥΠΑΑΤ Αποστόλου παρέτεινε δύο φορές την προθεσμία για την έκδοση άδειας μέχρι τις 31-12 -2018, για να ακολουθήσει η παράταση που έδωσε ο επίσης συριζαίος ΥΠΑΑΤ Αραχωβίτης μέχρι τις 30-6-2019. Τη σκυτάλη πήρε ο νεοδημοκράτης ΥΠΑΑΤ Βορίδης, που παρέτεινε την προθεσμία μέχρι τις 31-12-2022. Τελικά, τα τρία πρώτα εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 14 του νόμου 4056 διαμορφώθηκαν ως εξής:
«Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποχρεούνται μέχρι τις 31.12.2022 να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ. Μέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και αυτές ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η έγκριση λειτουργίας ή ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας, μετά από τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών σύμφωνα με τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ» (οι εμφάσεις δικές μας).
Μέχρι τέλος Δεκέμβρη του 2022, λοιπόν, θα λειτουργούν παράνομα οι κτηνοτροφικιές εγκαταστάσεις για δέκα ολόκληρα χρόνια. Οταν δε θα πλησιάζει ο Δεκέμβρης του 2022, θα δοθεί και νέα παράταση.
Μετά απ’ όλα όσα εκθέσαμε, γίνεται φανερό ότι η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και για τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς.
Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Σύμφωνα με τον καταργημένο νόμο 4039/2012, η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων ήταν αρμοδιότητα των δήμων:
«1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων» (η έμφαση δική μας).
Στην πράξη, βέβαια, οι δήμοι άφηναν τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους να κάνουν ανεξέλεγκτα την περισυλλογή και διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Μερικοί δήμαρχοι, μάλιστα, παραχωρούσαν αυτήν την κατά το νόμο υποχρέωσή τους στους «ζωόφιλους», χωρίς καν αυτοί να έχουν τις προϋποθέσεις που προβλέπονταν στο γ’ εδάφιο της 1ης παραγράφου.
Οι «ζωόφιλοι» από την πλευρά τους εκμεταλλεύονταν τη σιωπηρή παραχώρηση αυτής της αρμοδιότητας των δήμων από τη μια και από την άλλη την αβλεψία του δικαστικού και αστυνομικού μηχανισμού και οργίαζαν, όχι μόνο με την παράνομη περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τη δραστηριότητά τους νομιμοποιεί τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την παράγραφο 6 του άρθρου 10 του νόμου 4830/2021. Την παραθέτουμε:
«Επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου και από εγγεγραμμένα στο οικείο υποΜητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και από ιδιώτες φιλόζωους που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια ή καταφύγια που πληρούν τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29».
Καταρχάς, σημειώνουμε ότι νομιμοποιείται η περισυλλογή και η φιλοξενία ζώων συντροφιάς απ’ όλους τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους που δεν λειτουργούσαν ως τώρα παράνομα καταφύγια.
Επειτα, επειδή τα εκατοντάδες παράνομα καταφύγια δεν τα λειτουργούσαν οι σύλλογοι των κατ’ επίφαση ζωόφιλων, αλλά μέλη τους, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς να κάνουν περισυλλογή και φιλοξενία, μιας και όπως προηγούμενα δείξαμε, οι διατάξεις των άρθρων 28 και 29 είναι κυριολεκτικά της πλάκας.
Επίσης, «βγάζει μάτι» η φωτογραφική διάταξη, σύμφωνα με την οποία μπορούν να κάνουν περισυλλογή και φιλοξενία αδέσποτων ζώων συντροφιάς ιδιώτες φιλόζωοι που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια. Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη, που αφορά μόνο δύο καταφύγια:
Το ένα είναι στον Ωρωπό, της εταιρίας που διαθέτει η Εριέτα Κούρκουλου-Λάτση «SAVE A GREEK STRAY MHΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ». Η άδεια ίδρυσής του είναι στις 15 Απρίλη του 2014 και η άδεια λειτουργίας του στις 6 Απρίλη του 2015, η οποία τροποποιήθηκε στις 26 Μάη του 2015.
Το δεύτερο είναι στο Μαράθι της Πάρου και ανήκει στο Σύλλογο Προστασίας Ζώων Πάρου PAWS. Η άδεια ίδρυσής του βγήκε στις 23 Ιούλη του 2019 και η άδεια λειτουργίας στις 19 Φλεβάρη του 2020. Στον κατάλογο των ονομάτων των «χορηγών-δωρητών» φιγουράρουν το Κοινωφελές Ιδρυμα Ι. Σ. Λάτση και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος!
Δύο παρατηρήσεις:
Πρώτον, οι δύο αυτές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας είναι παράνομες, γιατί με βάση τον νόμο 4039/2012 απαγορυόνταν η ίδρυση καταφυγίων από ιδιώτες «φιλόζωους».
Δεύτερον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε, μέσα στον πρώτο μήνα από την ανάληψη της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας, να δώσει παράνομα την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στο παράνομο καταφύγιο της Πάρου.
Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσαν το ΟΚ για να εκδοθούν οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας του παράνομου καταφύγιου της Ε. Κούρκουλου-Λάτση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το ΟΚ για να εκδοθούν οι παράνομες άδειες για το καταφύγιο στην Πάρο, τσαλαπατώντας ακόμη και αυτή την αστική νομιμότητα, γιατί αυτό απαίτησαν τα καπιταλιστικά συγκροτήματα. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να καλύψει τις παράνομες άδειες και για τα δύο καταφύγια, εισήγαγε τη φράση «αδειδοτημένα καταφύγια από ιδιώτες φιλόζωους».
Με το άρθρο 39 του νόμου 4830, παράγραφος 1, προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα για τα ζώα συντροφιάς: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συγκροτείται επταμελής Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης με πενταετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, που είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και έξι (6) ακόμη τακτικά μέλη ως εξής:…».
Υπογραμμίζουμε αρνητικά την πονηρή φράση ότι η Επιτροπή θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο που θα είναι «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους».
Γιατί πρώτον, στις περιπτώσεις συγκρότησης επιτροπών για υποθέσεις του λεγόμενου δημοσίου συμφέροντος ορίζονται σαφώς τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας πρόεδρος, χωρίς τη γενικόλογη και αόριστη αναφορά σε « εγνωσμένο κύρος». Προφανώς, εδώ φωτογραφίζουν κάποιο πρόσωπο που ανήκει σε μεγάλη καπιταλιστική οικογένεια.
Γιατί δεύτερον, το «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους», που θα οριστεί πρόεδρος σε αυτήν την επιτροπή, θα πρέπει να έχει το μπαγκράουντ για να διαχειριστεί πολύ σοβαρές αρμοδιότητες. Αρμοδιότητες που θα περνούν τα πάντα από την Επιτροπή και θα χαράσσουν την πολιτική στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι αρμοδιότητες αυτές, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 39, είναι οι παρακάτω:
«Η Επιτροπή της παρ. 1 έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) Την παρακολούθηση της εφαρμογής του παρόντος. (β) Την επιστημονική υποστήριξη των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή και τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων συντροφιάς, με την εκπόνηση μελετών και τη σύνταξη προτάσεων σε περιοδική βάση ή κατόπιν συγκεκριμένου αιτήματος. (γ) Την εκπόνηση μελετών, αναφορών και εκθέσεων, καθώς και τη σύνταξη προτάσεων προς τις αρμόδιες αρχές για την υιοθέτηση του κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού, την εφαρμογή των απαραίτητων διαδικασιών, πρωτοκόλλων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, και την εν γένει εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων επίλυσης προβλημάτων στον τομέα της προστασίας των ζώων συντροφιάς. (δ) Την παροχή γνώμης προς τις αρμόδιες αρχές για μεμονωμένα ζητήματα που άπτονται της προστασίας ζώων συντροφιάς. (ε) Την υποβολή προτάσεων προς το Υπουργείο Εσωτερικών και κάθε άλλο αρμόδιο υπουργείο για την αξιολόγηση και βελτίωση του παρόντος»(οι εμφάσεις δικές μας).
Κοντολογίς, η Επιτροπή με αυτές τις αρμοδιότητες αναγορεύεται σε υπερυπουργείο.
Στην «πιάτσα», βέβαια, κυκλοφορεί ευρέως, ότι το «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους» θα είναι μάλλον η Εριέτα Κούρκουλου-Λάτση. Το αναφέρουμε με επιφύλαξη και αναμένουμε αντιδράσεις διάψευσης από την κ. Κούρκουλου-Λάτση.
Εάν το πρόσωπο αυτό προερχόταν από τις δύο μεγάλες Ομοσπονδίες, δηλαδή την ΠΦΠΟ και ΠΦΟ, τότε τα ΔΣ τους θα αποδέχονταν τον νόμο-έκτρωμα του Μητσοτάκη, γιατί έτσι ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις τους για τη νομιμοποίηση της ως τώρα παράνομης δράσης τους. Γκρινιάζουν, γιατί προφανώς θα ήθελαν να δοθεί το πόστο αυτό σε κάποιον δικό τους.
Εμπόριο αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, που έπρεπε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, η αλλαγή ιδιοκτησίας θεωρείται εμπορική πράξη. Συγκεκριμένα, αυτό προβλέπεται ρητά από το άρθρο 3 του Κανονισμού 576/2013 και από το άρθρο 4 του Κανονισμού 429/2016. Ο πρώτος κανονισμός εξακολουθεί να ισχύει και ο δεύτερος άρχισε να ισχύει από τις 21 Απρίλη του 2021. Παραθέτουμε τις σχετικές παραγράφους των άρθρων 3 και 4 αυτών των Κανονισμών:
Αρθρο 3α του Κανονισμού 576/2013
Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι εξής ορισμοί:
α) ως «μετακινήσεις μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται οποιεσδήποτε μετακινήσεις οι οποίες δεν αποσκοπούν στην πώληση ή στη μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου συντροφιάς (σ.σ. το άρθρο 3 του κανονισμού 576 αντιστοιχίζεται εν μέρει με το άρθρο 4 του κανονισμού 429/2016).
Αρθρο 4 εδάφιο 14 του Κανονισμού 429 2016
«μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του, η οποία: α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς (οι εμφάσεις δικές μας).
Αναφέρουμε επίσης ότι το δικαστήριο της ΕΕ έκρινε με απόφασή του (δημοσιεύτηκε την 1η Δεκέμβρη του 2015), ότι ακόμη και η φύλαξη αδέσποτων ζώων συντροφιάς από μια φιλοζωϊκή οργάνωση σε μια χώρα, τα οποία μετακινήθηκαν από άλλη χώρα, θεωρείται εμπορική πράξη!
Σχετικά με αυτό, στις 27 Ιούνη του 2020 δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: Απόφαση καταπέλτης του δικαστηρίου της ΕΕ ενάντια στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους, στο οποίο, στο οποίο είχαμε δημοσιεύσει και όλη την απόφαση του δικαστηρίου. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Το Δικαστήριο της ΕΕ εξετάζει μόνο την περίπτωση που φιλοζωικό σωματείο εμπιστεύεται τη φύλαξη των ζώων και όχι την περίπτωση που το ζώο υιοθετείται από ευρωπαίο πολίτη. Και αποφαίνεται ότι, ακόμη και στην περίπτωση που το φιλοζωικό σωματείο εμπιστεύεται τη φύλαξη ενός ζώου συντροφιάς, διενεργεί οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή κάνει εμπορική πράξη».
Από τη στιγμή λοιπόν, που ακόμη και η φύλαξη αδέσποτων ζώων συντροφιάς θεωρείται εμπορική πράξη, γίνεται φανερό, με βάση την κοινοτική νομοθεσία και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς τόσο από κατοίκους των κρατών της ΕΕ όσο και κατοίκους της Ελλάδας είναι εμπορική πράξη. Επομένως και οι λεγόμενοι «φιλόζωοι», που προχωρούν σε αυτές τις πράξεις, είναι έμποροι.
Επίσης, από την στιγμή που τα λεγόμενα θεσμικά όργανα της ΕΕ επισημαίνουν ότι έχει φουντώσει το καλυμμένο εμπόριο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όφειλαν και οφείλουν εδώ και τώρα να υποχρεώσουν όλες τις κυβερνήσεις να θέσουν τέρμα στις λεγόμενες «υιοθεσίες».
Υιοθεσίες αδέσποτων ζώων συντροφιάς από κατοίκους εξωτερικού
Αναφερθήκαμε παραπάνω στο τι είναι οι υιοθεσίες ζώων συντροφιάς και σε ποιους δίνει το δικαίωμα ο νόμος 4830/2021 να τις κάνουν. Θα κάνουμε στη συνέχεια τρεις πολύ σημαντικές παρατηρήσεις:
Πρώτον, τα διαβατήρια που συνοδεύουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που «υιοθετούνται» από κατοίκους του εξωτερικού, υπογράφονται από αυτούς αποκλειστικά, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 22 του Κανονισμού 576/2013 και τα άρθρα 247, 252 και 254 του Κανονισμού 429/2016. Φυσικά πρόσωπα-κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να «υιοθετούν» αδέσποτα ζώα συντροφιάς και όχι νομικά πρόσωπα.
Δεύτερον, η διαδικασία εξουσιοδότησης είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία και η αρμοδιότητα της σύνταξης των προϋποθέσεων για να είναι νόμιμη ανήκει στην επιτροπή του άρθρου 264 του κανονισμού 429/2016. Δηλαδή, δεν αρκεί μια απλή εξουσιοδότηση που υπογράφεται από ένα κάτοικο εξωτερικού.
Τρίτον, το Κτηνιατρικό Πιστοποιητικό INTRA εκδίδεται, όπως επανειλημμένα έχουμε αποδείξει, μόνο στις περιπτώσεις εμπορίας ζώων συντροφιάς. Οι έμποροι και εκτροφείς των ζώων συντροφιάς, για να λειτουργήσουν, παίρνουν άδειες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 604 του 1977 και του ΠΔ 463 του 1978. Οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι δεν είναι έμποροι. Κατά συνέπεια εξακολουθεί να είναι παράνομη η έκδοση ΙΝΤRΑ από τις ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) των ΠΕ (Περιφερειακή Ενότητα) της χώρας σε αυτούς που εμφανίζονται ως φιλόζωοι.
Ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και DNA
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πολλοί άλλοι από τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα ισχυρίζονται ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, με τα εκατομμύρια ζώων συντροφιάς και τις αγέλες που επιτίθενται στον κόσμο στις πόλεις οφείλεται στην ανευθυνότητα των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι μετά από ένα διάστημα τα εγκαταλείπουν. Και με αυτό το άρθρο αποδείξαμε, για μια ακόμη φορά, ότι η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας οφείλεται στην ανεξέλεγκτη και συνάμα παράνομη δράση των κατ’ επίφαση ζωόφιλων.
Η κυβέρνηση, για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ισχυρισμό αυτό, στοχοποίησε όλους τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και τους υποχρεώνει με το νόμο 4830/2021 είτε να τα στειρώσουν είτε να στέλνουν DNA στο ΕΦΑΓΥΖΣ (Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς), που θα συσταθεί στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών). Για την αποστολή του δείγματος DNA οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εφάπαξ ηλεκτρονικό παράβολο 150 ευρώ και 10 ευρώ στον κτηνίατρο που έκανε τη λήψη του γενετικού υλικού. Το δε ΙΙΒΕΑΑ για την ίδρυση και λειτουργία του ΕΦΑΓΥΣΕ θα λάβει εφάπαξ ενίσχυση μέχρι 2 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καταρχάς, δεν είναι σίγουρο εάν θα ιδρυθεί και πότε θα λειτουργήσει το ΕΦΑΓΥΣΕ. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι βασικά θα λειτουργεί σαν μπαμπούλας για να πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες να στειρώνουν τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
Επειτα, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λυθούν τα τεχνικά ζητήματα που είναι απαραίτητα για να μπορεί να λειτουργήσει.
Το κύριο όμως ζήτημα που αναφύεται είναι ότι αυτή η κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα τη λήψη DNA από τα ζώα συντροφιάς και όχι από τα παραγωγικά ζώα. Οφειλε και οφείλει να ξεκινήσει από την ίδρυση Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Παραγωγικών Ζώων (ΕΦΑΓΥΠΖ) για να μπει τέλος στο όργιο ελληνοποίησης του γάλακτος, της Φέτας ΠΟΠ και όλων των τυροκομικών προϊόντων.
Επίλογος
Ο Μητσοτάκης για να περάσει το νόμο-έκτρωμα 4830 χρειάστηκε ένα τετράμηνο επεξεργασίας και πιέσεων των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ υποχρέωσε σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο να τον υπογράψει προτού κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Ενοχλήθηκε πολύ από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, το οποίο είχαν επεξεργαστεί οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν πλούσια, πολύχρονη εμπειρία και, το βασικότερο απ’ όλα, την αρμοδιότητα για τη διαχείριση και την προστασία της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και της δημόσιας υγείας. Ενοχλήθηκε γιατί το νομοσχέδιο των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ ήταν σε πλήρη αντίθεση με το δικό του κατασκεύασμα.
Για το λόγο αυτό παρόπλισε τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, αγνοώντας προκλητικά τις εισηγήσεις του ΓΕΩΤΕΕ και τις εισηγήσεις των Κτηνιατρικών Τμημάτων του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πριν από την κατάθεση αυτού του τερατουργήματος.
Οι πρόεδροι της ΠΕΚΔΥ και της ΠΟΓΕΔΥ, με τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις τους στη δεύτερη συνεδρίαση των τριών Επιτροπών της Βουλής, έκαναν φύλλο και φτερό το τερατούργημα και ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του. Ταυτόχρονα κατέθεσαν κοινό αναλυτικό υπόμνημα, την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ -στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως- καθώς και το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ.
Τα έγγραφα αυτά μοιράστηκαν στους βουλευτές των τριών επιτροπών και όχι μόνο στους εισηγητές των κομμάτων. Ομως, οι εισηγητές όλων των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης τα αγνόησαν προκλητικά. Αγνόησαν και το βασικό πυρήνα των τοποθετήσεων των προέδρων,τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις συνεδριάσεις της Επιτροπής όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής.
Περιορίστηκαν μόνο να ψελλίσουν μερικά πράγματα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στον παροπλισμό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Καταψήφισαν μεν το τερατούργημα του Μητσοτάκη, απέφυγαν όμως να ονοματίσουν τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος που διαχρονικά συντελείται σε βάρος της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, τους κατ’ επίφαση ζωόφιλους.
Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τις αποκαλύψεις ενάντια σε αυτό το τερατούργημα και δε θ’ αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έβαλε στόχο να παραδώσει τα πάντα στο κεφάλαιο.
Γεράσιμος Λιόντος
Διαβάστε ακόμη: Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος Αλεξανδρόπουλου για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς
Υπόμνημα ΠΟΓΕΔΥ-ΠΕΚΔΥ
YPOMNHMA_PEKDY_POGEDYΤοποθετήσεις προέδρων ΠΕΚΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ στη Βουλή
PROEDROI_PEKDY_POGEDYΕισηγήσεις Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ και ΓΕΩΤΕΕ
ΑΠΘ_Εισ.-14-1-2021_1747_-ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗΣ-ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ-ΜΕ-ΝΕΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΕΥΖΩΙΑ-ΖΩΩΝ-ΣΥΝΤΡΟΦΓΕΩΤΕΕ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΣΤΟΝ-ΠΡΩΘ_ARMODIOTHTES_ZWWN_SYNTROFIAS
Το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
31.3.21-ΤΕΛΙΚΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ-ΥΠΑΑΤ-ΓΙΑ-ΤΑ-ΑΡΘΡΑ-1-2-3-4-5-_ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ_ΕΥΖΩΙΑ_ΖΩΩΝ_ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ31.3.21-ΤΕΛΙΚΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ-ΥΠΑΑΤ-ΣΝ-ΑΡΘΡΑ-6-ΕΩΣ-ΤΕΛΟΣ-ΓΙΑ-ΤΑ-ΖΩΑ-ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Ο νόμος-έκτρωμα του Μητσοτάκη
ΝΟΜΟΣ 4830 ΤΟΥ 2021 ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣΝόμος 606/1977
N_606_1977ΠΔ 463/1978
PD_463_1978Υπουργική Απόφαση 2003
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΣ ΛΕΙΥΟΥΡΓΙΑΣ...ΥΠΑΑΤ: Διαβατήρια ζώων συντροφιάς
ΥΠΑΑΤ_-ΝΕΟ-ΑΡΘΡΟ-ΓΙΑ-ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ