Εχετε ξανακούσει, μία κρατική υπηρεσία να αρνείται να χορηγήσει στοιχεία που ζητά μια άλλη κρατική υπηρεσία, επικαλούμενη… προστασία προσωπικών δεδομένων; Εμελλε να το δούμε και αυτό. Παρακάτω θα εξηγήσουμε ποιο είναι το θέμα και ποιες οι κρατικές υπηρεσίες και θα καταλάβετε ότι προκειμένου να υπερασπιστούν την ασύδοτη παράνομη δράση των γαλακτοβιομηχανιών, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ορρωδούν προ ουδενός.
Γράψαμε στις 26 Μάρτη για το λευκό τυρί που εξήγαγε στη Γερμανία σαν φέτα ΠΟΠ η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ. Η νοθεία, σύμφωνα με εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στη Γερμανία, κυμαινόταν μεταξύ 60% και 90% περιεκτικότητας σε αγελαδινό γάλα. Η φέτα ΠΟΠ, ως γνωστόν, πρέπει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή σε ανάμιξη με γίδινο σε αναλογία το πολύ 70% πρόβειο – 30% γίδινο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το γάλα πρέπει να έχει συλλεγεί στην Ελλάδα και από ζώα εγχώριων φυλών.
Η συγκεκριμένα φέτα-μαϊμού πουλιόταν σε γερμανικά σούπερ μάρκετ 1,39 ευρώ η συσκευασία των 200 γραμμαρίων. Δηλαδή, 6,95 ευρώ το κιλό, τιμή που δεν τη βρίσκεις ούτε στην Ελλάδα (για φέτα από βαρέλι ή τενεκέ, πόσω μάλλον για συσκευασία vacuum). Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία, με τίτλο «Η αγορά τυροκομικών προϊόντων στη Γερμανία», η φέτα ΠΟΠ στη γερμανική αγορά πουλιέται (τιμές 2020) μεταξύ 9,3 και 26,6 ευρώ το κιλό! Είναι το ακριβότερο από τα τυριά που πωλούνται με το κομμάτι (οι άλλες κατηγορίες είναι τα τυριά κρέμα και τα τυριά σε φέτες). Χάρη στη φέτα ΠΟΠ, η Ελλάδα έχει θετικό ισοζύγιο με τη Γερμανία στα τυριά (το 2020 οι εισαγωγές της Γερμανίας από την Ελλάδα ήταν 155,68 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές προς την Ελλάδα 129,01 εκατ. ευρώ.
Παραθέτουμε τα στοιχεία αυτά για να δείξουμε τη σημασία του συγκεκριμένου ΠΟΠ τυριού για την εγχώρια κτηνοτροφία και τις εξαγωγές. Ετσι και κλονιστεί η εμπιστοσύνη στη γνησιότητα της φέτας ΠΟΠ που εξάγεται (οι γερμανοί ιμπεριαλιστές δεν παίζουν με κάτι τέτοια, τη νοθεία τη θεωρούν προνόμιο δικό τους και των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών), το προϊόν θα χάσει τη φήμη του. Και τότε, θα μπορεί η κάθε γαλακτοβιομηχανία, οπουδήποτε στον κόσμο (και στις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν γαλακτοπαραγωγή πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική) να φτιάχνει λευκό τυρί και να το πουλάει σαν «φέτα» ή «τύπου φέτα» ή «με συνταγή φέτας».
Ηδη, με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με χώρες της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, έχει γίνει δεκτό να παρασκευάζεται σ’ αυτές «φέτα» (έχουμε γράψει πολλές φορές γι’ αυτό το τεράστιο ξεπούλημα). Γιατί να μη γίνει και στην ίδια την ΕΕ, όταν οι «λαδιάρηδες» έλληνες γαλακτοβιομήχανοι εξάγουν λευκό τυρί και το βαφτίζουν «φέτα ΠΟΠ»;
Γράψαμε, λοιπόν, στηριζόμενοι στο ρεπορτάζ που κάνουμε εδώ και χρόνια και στα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, αλλά και στο ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη σκανδαλώδη υπόθεση, ότι μεθοδεύεται από τη ΔΟΦ (Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας), τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΥΠΑΑΤ σχέδιο για να πέσει στα μαλακά η εταιρία. Ιδού, λοιπόν, νεότερα δεδομένα που δείχνουν ότι η μεθόδευση έχει προχωρήσει.
Η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, η οποία προφανώς ανησυχεί για την τύχη της φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά, αλλά δέχεται και πιέσεις από τυροκομικές και εμπορικές επιχειρήσεις που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό στη γερμανική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή αγορά, ζητά ενημέρωση από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου απαντά στην πρεσβεία ότι έχει ανακληθεί προσωρινά η πιστοποίηση της συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Η πρεσβεία επανέρχεται και ζητά να της δοθεί αντίγραφο της απόφασης με την οποία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανακάλεσε την πιστοποίηση της εταιρίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απαντά στην πρεσβεία ότι… δεν μπορεί να της δώσει αντίγραφο της απόφασης για την ανάκληση της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ από την εταιρία, διότι… εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα! Ας σημειωθεί ότι η πρεσβεία, ξέροντας ότι η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως εμπιστευτική και αντιμετωπίζεται ως προσωπικό δεδομένο, ζήτησε να της κοινοποιηθεί η απόφαση. Δηλαδή, η πρεσβεία δεσμεύτηκε ως προς την εμπιστευτικότητα. Ομως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έκρινε ότι η πρεσβεία είναι… αναξιόπιστη και δε θα τηρήσει την εμπιστευτικότητα! Και δεν της κοινοποίησε την απόφαση.
Περιττεύει να σημειώσουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δε θα είχε το θράσος να συμπεριφερθεί με τόσο ιταμό τρόπο σε μια Ελληνική Πρεσβεία (στο υπουργείο Εξωτερικών δηλαδή), αν δεν είχε πάρει την έγκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τι σημαίνει η κίνησή του να μη στείλει ούτε ως εμπιστευτική την απόφαση για την προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης της ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ; Για εμάς σημαίνει ότι τέτοια απόφαση δεν εκδόθηκε. Ανακοινώθηκε, ότι εκδόθηκε για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να κατασιγαστούν οι αντιδράσεις. Η ροή των γεγονότων επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση.
Θυμίζουμε ότι μόλις «έσκασε» η είδηση, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοίνωσε ότι… αξιολογεί τα στοιχεία και τα ευρήματα (21 Μάρτη). Τρεις μέρες αργότερα (24 Μάρτη), επειδή ο θόρυβος συνεχιζόταν, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναγκάστηκε να ανακοινώσει την «προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης» μέχρι «την εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης». Στο καπάκι βγήκε ο υπουργός ΑΑΤ Λιβανός και χειροκρότησε την απόφαση του ΕΛΓΟ!
Στις 22 Μάρτη, δηλαδή στο ενδιάμεσο των δύο Δελτίων Τύπου του ΕΛΓΟ, καλούνται τα μέλη του ΕΛΓΟ σε συνεδρίαση. Στην ημερήσια διάταξη που τους αποστέλλεται (την παραθέτουμε στο τέλος), το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει. Στη συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ ενημερώνονται προφορικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο ότι έχει βγάλει προσωπική απόφαση προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης της ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ για παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Η ενημέρωση συνοδεύεται από διάφορα… ηρωικά του τύπου «εμείς δεν είμαστε σαν τους προηγούμενους», «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» κτλ. Δεν κατατίθεται, όμως, για έγκριση από το ΔΣ η προσωπική απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου (ο διευθύνων σύμβουλος μπορεί να παίρνει αποφάσεις, όμως αυτές πρέπει να εγκρίνονται από το ΔΣ του Οργανισμού, και η συγκεκριμένη απόφαση έπρεπε να εγκριθεί από το ΔΣ, ως έκτακτο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης).
Μετά από λίγες μέρες, ενημερώνονται τα μέλη του ΔΣ ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 2 Απρίλη, με θέμα την επικύρωση της απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου. Την παραμονή της συνεδρίασης, όμως, ενημερώνονται ότι αυτή αναβάλλεται, διότι η εταιρία έχει υποβάλει ένσταση και αν το ΔΣ επικύρωνε την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου για προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης της εταιρίας, θα ήταν σαν να απέρριπτε την ένσταση της εταιρίας!
Επομένως, η… περιπέτεια της πρεσβείας στο Βερολίνο πρέπει να ιδωθεί υπό το φως όλων των προηγούμενων. Οταν η πρεσβεία ζήτησε αντίγραφο της απόφασης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ αρνήθηκε, επικαλούμενος… προσωπικά δεδομένα. Κι όταν η πρεσβεία ζήτησε κοινοποίηση της απόφασης ως εμπιστευτικής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την έγραψε (την πρεσβεία στο Βερολίνο) εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Πρόκειται για μια απόφαση-φάντασμα, την οποία δεν έχει δει κανένας! Πρόκειται για μια απόφαση προσωρινής ανάκλησης μιας πιστοποίησης για παραγωγή φέτας ΠΟΠ, η οποία υπάρχει μόνο ως αναφορά σε ένα Δελτίο Τύπου!
Είχαμε κλείσει το προηγούμενο ρεπορτάζ μας παραθέτοντας, υπό το γενικό τίτλο κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, παλαιότερα άρθρα μας για το ίδιο θέμα:
Η γκεμπελίστικη προπαγάνδα και το «χαντάκωμα» της φέτας
Εξακολουθούν να «χαϊδεύουν» τους παρανομούντες γαλακτοβιομήχανους
«Ελληνικό γιαούρτι» παραγωγής Ρουμανίας!
Σύντομα θα επανέλθουμε με νέες αποκαλύψεις σχετικά με τη μαφία των ελληνοποιήσεων γάλακτος (κάθε είδους και μορφής) και της παραγωγής κάθε είδους τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων (ακόμα και ΠΟΠ, όπως η φέτα, η ναυαρχίδα των ελληνικών τυριών).
Πρόσκληση & Ημερήσια Διάταξη 04η-26.03.20211