Μιλώντας σε δημοσιογράφο του Agronews, στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 28 Νοέμβρη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτης είχε αναγγείλει με στόμφο: «Σε συνεδρίαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χθες, έπειτα από σχετικούς ελέγχους και τη διαπίστωση παρατυπιών σε γαλακτοβιομηχανίες, υπάρχει εισήγηση για κυρώσεις και πρόστιμα σε βάρος παραβατών, για τα οποία θα ενημερωθείτε στις αμέσως επόμενες ημέρες».
Λίγο μετά από τη δήλωση Αραχωβίτη, εκδόθηκε δελτίο Τύπου από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο ενημέρωνε ότι ο Οργανισμός εισηγήθηκε στον υπουργό την επιβολή προστίμων σε κάποιες επιχειρήσεις. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν περάσει ήδη οχτώ μέρες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από πλευράς Αραχωβίτη. Δεν έχει ανακοινώσει αν αποδέχεται ή όχι την εισήγηση Μπακαλέξη για την επιβολή των προστίμων της πλάκας (γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας»).
Φαίνεται πως ο Αραχωβίτης και οι «πιτσιρικάδες» σύμβουλοί του συνειδητοποίησαν εκ των υστέρων ότι η αποδοχή και δημοσιοποίηση των αστείων προστίμων που εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξης, όχι μόνο δεν προσφέρει την παραμικρή πολιτική υπεραξία στην κυβέρνηση, αλλά εγκυμονεί τον κίνδυνο να πυροδοτήσει την εκδήλωση μαζικών διαμαρτυριών από τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Το «μελετάνε», λοιπόν, ακόμα το πράγμα.
Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Μπακαλέξης δε γνωστοποίησε ούτε τα μέτρα που εισηγείται να παρθούν ούτε τα ονόματα των εταιριών, προφανώς για να αποφύγει τη γελοιοποίηση και την κατηγορία ότι εμμέσως πλην σαφώς επιτρέπει στις γαλακτοβιομηχανίες, τις τυροκομικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις και στις εισαγωγικές-εμπορικές επιχειρήσεις να δρουν ασύστολα, παραβιάζοντας τα πάντα για την αποκόμιση ανώτατων καπιταλιστικών κερδών.
Ομως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ονόματα και ιδιοκτήτες με ονοματεπώνυμο. Στο προηγούμενο φύλλο δεν αναφέραμε ονόματα, θέλοντας να επικεντρωθούμε κυρίως στη γελοιότητα του ύψους των προστίμων που ο Μπακαλέξης εισηγείται να επιβληθούν σε μία τυροκομική επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλία και σε μία εισαγωγική-εμπορική εταιρία συμφερόντων του ίδιου καπιταλιστή.
Είχαμε ακόμα αποκαλύψει, ότι ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαπίστωσαν ότι δύο ακόμα εταιρίες πούλησαν στην εταιρία του θεσσαλού τυροκόμου εισαγόμενο αγελαδινό και πρόβειο γάλα, ο διευθύνων σύμβουλος δεν εισηγήθηκε την επιβολή του παραμικρού προστίμου, ούτε καν του πιο ανώδυνου σ’ αυτές τις εταιρίες. Θα μιλήσουμε πλέον με ονοματεπώνυμα, και με αναφορές στις παραβάσεις που έκαναν αυτές οι εταιρίες, τις οποίες εντόπισαν οι ελεγκτές του πρώην ΕΛΟΓΑΚ, καθώς και στις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του πρώην ΕΛΟΓΑΚ προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπακαλέξη.
Η τυροκομική επιχείρηση είναι η «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Οι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι βασικός προμηθευτής αυτής της εταιρίας με εισαγόμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση νωπό αγελαδινό και πρόβειο γάλα (το οποίο, προφανώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ) είναι η «ΕΛΑΤΗ ΕΠΕ». Αναφέρουν, ακόμα, ότι η εταιρία «ΕΛΑΤΗ» ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Με έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι η «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» κατέχει όλες τις μετοχές της εταιρίας «Αθλητικός Ομιλος Τρίκαλα ΠΑΕ».
Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι ο ιδιοκτήτης των τριών αυτών εταιριών είναι καπιταλιστής με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Γι’ αυτό και ο Μπακαλέξης, προφανώς μετά από επικοινωνία με τον Αραχωβίτη, επέλεξε την τακτική της επιβολής ευτελών προστίμων και όχι την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ (όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα Κανονισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT) και την επιβολή βαριών χρηματικών προστίμων. Είχε και έναν επιπλέον λόγο ο Μπακαλέξης να μην εισηγηθεί την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας: πώς να εισηγηθεί κάτι τέτοιο όταν είναι γνωστό ότι το σύνολο των γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών επιχειρήσεων παράγουν φέτα ΠΟΠ χρησιμοποιώντας και εισαγόμενο γάλα; Αν πρότεινε την αφαίρεση της άδειας από τη συγκεκριμένη εταιρία, θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα έπρεπε να κάνει το ίδιο σε όλες τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές εταιρίες.
Πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμα φορά, ότι η εταιρία ΕΛΑΤΗ δεν είναι η μοναδική που εισάγει νωπό γάλα από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ενώ δε διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων), προκειμένου να το πουλήσει (ή απλώς να το μεταφέρει ως ενδιάμεσος, όταν ιδιοκτήτης στην εταιρία εισαγωγής-πώλησης και στην εταιρία παραγωγής-αγοράς είναι ο ίδιος καπιταλιστής) σε γαλακτοβιομηχανία ή σε τυροκομική επιχείρηση για να παρασκευάσουν φέτα.
Σύμφωνα με τους θεσσαλονικείς υπηρεσιακούς παράγοντες, από την έρευνα που έγινε, η εταιρία «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» αγόραζε άμεσα η ίδια νωπό γάλα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από δύο ακόμα εισαγωγικές-εμπορικές επιχειρήσεις. Την εταιρία «ΒΙΟΤΥΡ», με έδρα το Κορωπί, και την εταιρία «ΚΑΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ», με έδρα τις Αχαρνές. Και οι δύο αυτές εταιρίες έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ιδιαίτερα η δεύτερη έχει και εγκαταστάσεις σε βαλκανικές χώρες.
Γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχει μία εταιρία στην Αθήνα (με έδρα κοντά στο Δημαρχείο Αθηνών) και μία στον Εβρο, εισαγωγικές- εμπορικές, που εισάγουν λευκό τυρί από τη Γαλλία, νωπό γάλα και άλλα προϊόντα (γαλακτοκομικά και μη). Ενώ εισάγουν γάλα, δε διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής. Το γάλα που εισάγουν το προωθούν κατευθείαν σε άλλες εταιρίες, προκειμένου να το ελληνοποιήσουν και να φτιάξουν φέτα.
Αποδεικνύεται λοιπόν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι είναι γενικευμένη η κομπίνα της ελληνοποίησης εισαγόμενου νωπού γάλακτος και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με άνωθεν εντολή, κάνουν τα στραβά μάτια. Και στις περιπτώσεις που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντοπίζουν χρήση εισαγόμενου νωπού πρόβειου γάλακτος και εισηγούνται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ, αυτός, όπως καλή ώρα ο Μπακαλέξης, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την έρευνά τους και την εισήγησή τους και με τα πρόστιμα που προτείνει ρίχνει τους καπιταλιστές στα μαλακά (γιατί αυτά είναι της πλάκας, ειδικά αν συγκριθούν με τα κέρδη από τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος).
Στην περίπτωση της εταιρίας «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», οι υπηρεσιακοί παράγοντες, για να υποστηρίξουν την άποψή τους ότι πρέπει να της αφαιρεθεί η άδεια παραγωγής φέτας, επικαλούνται διατάξεις της ισχύουσας ΚΥΑ για τους ελέγχους και διατάξεις του Κανονισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERΤ. Οπως υποστηρίζουν, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές αποτελεσματικότητας και αποτρεπτικότητας, θεωρούν ότι τεκμηριώνεται επαρκώς η άμεση άρση του δικαιώματος πώλησης φέτας και τα όποια αποθέματα πρέπει να πωληθούν ως λευκό τυρί. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, η κάθε επιχείρηση απλώς δεν θα μας αφήνει να ελέγξουμε και θα εξακολουθεί να παράγει και να πουλά φέτα με όποια πρώτη ύλη θέλει!!!! Κάθε μέρα που περνά και η επιχείρηση αυτή παράγει φέτα, είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την αίσθηση δικαίου, καταλήγουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες!
Ο διευθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης εισηγήθηκε στον Αραχωβίτη την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», η οποία -σύμφωνα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες- «παράγει και πουλά φέτα με όποια πρώτη ύλη θέλει»! Μπορείτε να δώσετε μόνοι σας τον αρμόζοντα χαρακτηρισμό σ' αυτή την ενέργεια του διευθύνοντα συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και «εκλεκτού» του ΣΥΡΙΖΑ (του οποίου άλλωστε είναι επί χρόνια στέλεχος).
Θα ήταν λάθος, όμως, να περιοριστούμε στην τυροκομική επιχείρηση «Μπαταγιάννης Food», επειδή ελέγχθηκε και βρέθηκαν όσα περιγράφουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του πρώην ΕΛΟΓΑΚ. Δεν πρόκειται για εξαίρεση, αλλά για τον κανόνα. Το σύνολο των γαλακτοβιομηχανιών χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη εισαγόμενο γάλα όλων των τύπων, νωπό και συμπυκνωμένο. Αυτό το γάλα το αποθηκεύουν σε κοινές δεξαμενές με το ντόπιο γάλα και με το μείγμα παράγουν φέτα, γιαούρτι και κάθε είδους γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γι' αυτό κι εμείς επιμένουμε σ' αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε διατυπώσει ως αίτημα: εδώ και τώρα να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου του 2016 και να απαγορευτεί η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Γεράσιμος Λιόντος