Από την άνοιξη του 2015 έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε την έρευνά μας για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για την άθλια και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο παραγωγικό τομέα. Αποκαλύψαμε, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι γίνεται μαζική εισαγωγή από την ΕΕ νωπού γάλακτος όλων των τύπων (αγελαδινού, πρόβειου, γίδινου) αλλά και συμπυκνωμένου. Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη στοιχεία από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Αρχικά για τις εισαγωγές όλων των τύπων γάλακτος μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2017 και στη συνέχεια, με αίτησή μας στις 9 Φλεβάρη, για τις εισαγωγές όλων των τύπων γάλακτος μέχρι τέλους του 2017, καθώς και για τις εισαγωγές λευκού τυριού, κατεψυγμένων τυριών, σκόνης γάλακτος και όλων των τύπων των τυριών για τα οποία έχει στατιστικά στοιχεία ο ΕΛΟΓΑΚ.
Στις 16 Φλεβάρη μας δόθηκαν στοιχεία: Για όλους τους τύπους γάλακτος μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2017, με την επισήμανση ότι τα στοιχεία για το 2017 δεν είναι επικαιροποιημένα. Επίσης, για το εισαγόμενο μπασκί-αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, για την κρέμα και τη σκόνη γάλακτος. Δεν μας δόθηκαν στοιχεία για τις εισαγωγές λευκού τυριού, με το επιχείρημα, ότι «η υπηρεσία μας δεν τηρεί στοιχεία εισαγόμενων τελικών γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά εισαγόμενων γαλακτοκομικών πρώτων υλών για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα» (απόσπασμα από τη γραπτή απάντηση που μας δόθηκε μαζί με τα στοιχεία).
Με τα στοιχεία που μας δόθηκαν φτιάξαμε τον Πίνακα 1. Επειδή όμως είχαμε στοιχεία ότι εισάγεται μαζικά λευκό τυρί από τη Γαλλία, όπου η παραγωγή λευκού τυριού είναι τόσο μεγάλη που αναγκάζονται να το καταψύξουν, επιμείναμε και υποβάλαμε ξανά αίτημα σε υπηρεσιακούς παράγοντες να μας δώσουν στοιχεία για το εισαγόμενο λευκό τυρί. Ηταν τόσο επιχειρηματολογημένο το αίτημά μας, που στην αρχή αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι πράγματι μια εταιρία εισάγει λευκό τυρί. Στη συνέχεια, όταν μας έδωσαν τα στοιχεία, αναφέρθηκαν σε δύο εταιρίες που εισάγουν λευκό τυρί όλων των τύπων. Με βάση αυτά τα στοιχεία φτιάξαμε τον Πίνακα 2.
Γνωρίζουμε τις δύο αυτές εταιρίες και τις ποσότητες που εισάγει η κάθε μία. Επιλέξαμε (έχουμε τους λόγους μας) να μη δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία τους. Αναφέρουμε μόνο, ότι η μία είναι καθαρά εμπορική επιχείρηση, ενώ η άλλη είναι μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, λευκό τυρί δεν εισάγουν μόνον αυτές οι δύο επιχειρήσεις. Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να ζητάμε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να μας δώσει και τις υπόλοιπες ποσότητες εισαγόμενου λευκού τυριού.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι στα τιμολόγια του εισαγόμενου λευκού τυριού δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσής του και πως το εισαγόμενο λευκό τυρί αλλάζει στο εσωτερικό της Ελλάδας πολλά χέρια. Είναι επόμενο, λοιπόν, ποσότητες απ’ αυτό το τυρί να πλασάρονται στην αγορά και ως φέτα ΠΟΠ. Γιατί, λοιπόν, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αρνήθηκε να μας δώσει στοιχεία για τις εισαγόμενες ποσότητες λευκού τυριού; Ρητορικό είναι το ερώτημα.
Από τον Πίνακα 1, παίρνοντας υπόψη την επιφύλαξη που διατυπώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι τα στοιχεία του 2017 δεν είναι επικαιροποιημένα, διαπιστώνουμε:
♦ Πρώτον, ότι έχουμε μια αύξηση 6.650 τόνων συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ το 2016, σε σχέση με το 2015, η εισαχθείσα ποσότητα συμπυκνωμένου γάλακτος είχε αυξηθεί κατά 12.850 τόνους. Παίρνοντας υπόψη ότι το συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα αραιώνεται σε αναλογία 1 γάλα προς 3 νερό, προτού χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, τότε η ποσότητα των 6.650 τόνων γίνεται 26.600 τόνοι γάλακτος, ενώ το 2016 οι 12.850 τόνοι γίνονται 51.400 τόνοι. Ετσι, είναι επόμενο οι ποσότητες του εισαγόμενου νωπού αγελαδινού γάλακτος να μειώνονται κατά 12.850 τόνους το 2016 και κατά 8.757 τόνους το 2017.
♦ Δεύτερον, η εισαγωγή σκόνης γάλακτος ήταν 5.717 τόνοι το 2015, 5.611 τόνοι το 2016 και 5.311 τόνοι το 2017. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η εκτίμησή μας ότι η εισαγωγή συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος υποκαθιστά τις εισαγωγές τόσο του νωπού αγελαδινού γάλακτος όσο και της σκόνης γάλακτος στην παραγωγή γάλακτος, γιαουρτιού, και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα χρησιμοποιείται, εκτός των άλλων, και στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, για να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά. Η χρήση συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή φέτας είναι αυτή που επιδρά καίρια στην τιμή του ελληνικού πρόβειου γάλακτος και προκαλεί την πτώση της και όχι η εισαγωγή νωπού πρόβειου γάλακτος. Πού το στηρίζουμε αυτό; Την τριετία 2015, 2016, 2017 η ετήσια παραγωγή νωπού πρόβειου γάλακτος κινήθηκε γύρω στους 600 χιλιάδες τόνους. Οι εισαγωγές την ίδια περίοδο ήταν 2.574 τόνοι το 2015, 9.330 τόνοι το 2016 και 10.832 τόνοι το 2017. Ποσοστιαία, οι εισαγόμενες ποσότητες είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις παραγόμενες στην Ελλάδα και έτσι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ήταν αυτές που επέδρασαν καταλυτικά στην πτώση των τιμών του ντόπιου νωπού πρόβειου γάλακτος.
Και ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου ενεργεί όπως ακριβώς οι προκάτοχοί του, αφήνοντας ασύδοτο το κύκλωμα ελληνοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, είχε το θράσος να δηλώσει ανερυθρίαστα στις 27 Φλεβάρη, ότι έχει δώσει εντολή στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στις υπηρεσίες του υπουργείου για περισσότερους και πολύ αυστηρούς ελέγχους, «ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια ελληνοποιήσεων, να μην αφήσουμε χώρο δράσης για τους κάθε λογής “αεριτζήδες“»!