Σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η ολλανδή δημοσιογράφος Ιγκεμποργκ Μπέγκελ,επειδή φιλοξένησε στο σπίτι της στην στην Υδρα αφγανό πρόσφυγα, αιτούντα άσυλο, το οποίο του παραχωρήθηκε αργότερα.
Η απόφαση είναι προκλητική απ’ όλες τις απόψεις.
Καταρχάς, κοινωνικά και πολιτικά, καθώς ποινικοποιεί την αλληλεγγύη. Πήρες στο σπίτι σου έναν πρόσφυγα που είχε ανάγκη από βοήθεια; Διέπραξες ποινικό αδίκημα!
Ομως η απόφαση είναι και νομικά προκλητική, καθώς στηρίχτηκε σε μια διάταξη του 1991, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά αυτοτελώς. Ηταν μια διάταξη του 1991, που καταργήθηκε αλλά επανήλθε το 2014 και εφαρμόστηκε μόνο σε συνδυασμό με άλλα αδικήματα, όπως η διευκόλυνση παράτυπης εισόδου, η διακίνηση και το τράφικινγκ.
Ο εισαγγελέας της έδρας, που πρότεινε την καταδίκη της Μπέγκελ, είπε μεταξύ των άλλων ότι «το αδίκημα αφορά και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας»! Τι εννοούσε ο… ποιητής; Οτι η Ιγκεμποργκ Μπέγκελ ξεφτίλισε διεθνώς τον Μητσοτάκη, όταν μέσα στο Μαξίμου, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, τον Νοέμβρη του 2021, έκανε στον Μητσοτάκη μια σκληρή ερώτηση που ξεκίνησε με μια επιθετική τοποθέτηση. Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα για τις επαναπροωθήσεις (τα περιβόητα pushbacks), αρνούμενος τα ατράνταχτα στοιχεία που υπάρχουν. Γι’ αυτό και την άλλη μέρα άρχισαν να χύνουν τη χολή τους εκείνοι που έγιναν ρόμπες (μετά τον Μητσοτάκη), οι δημοσιογράφοι των αστικών ΜΜΕ.
Αυτός ήταν ο λόγος που της έστησαν την υπόθεση με τον αφγανό πρόσφυγα που φιλοξένησε για λίγες μέρες. Κι αυτό εννοούσε ο εισαγγελέας, όταν αναφέρθηκε στις «εξωτερικές σχέσεις της χώρας». Υπάρχει τέτοιο αδίκημα, κύριοι και κυρίες της εισαγγελίας και ευρύτερα του δικαστικούμηχανισμού; Απ’ όσο ξέρουμε (και ξέρουμε καλά, όχι). Ο εισαγγελέας της έδρας ομολόγησε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η ολλανδή δημοσιογράφος διώκεται επειδή ξεφτίλισε τον Μητσοτάκη και αποκάλυψε τα εγκλήματα που το ελληνικό κράτος διαπράττει ενάντια στους πρόσφυγες και όχι επειδή διέπραξε κάποιο ποινικό αδίκημα.
Εμείς ασκήσαμε κριτική στην Μπέγκελ, όχι επειδή ξεφτίλισε τον Μητσοτάκη (γι’ αυτό την επαινέσαμε), αλλά γιατί φέρθηκε με το γάντι στον Ρούτε και απέκρυψε τη συνενοχή και της ολλανδικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Αλλο η δική μας κριτική, όμως, και άλλο η ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής δουλειάς, με τόσο προκλητικό τρόπο μάλιστα.