Με Δελτίο Τύπου η ΟΙΕΛΕ ενημερώνει ότι και πέμπτο μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, «τα εκπαιδευτήρια ο Πλάτων» εξαγοράστηκαν από ξένο fund, το βρετανικό International School Partnerships. Εχουν προηγηθεί τα CGS – Εκπ. Κωστέα-Γείτονα και η Σχολή Μωραΐτη από την Inspired Education Group, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα από την Cognita και το International School of Athens από την Dukes Education. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ δύο ακόμη μεγάλα σχολεία της Αθήνας είναι κοντά στην εξαγορά τους από funds, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για πολλά ακόμη.
Οταν μαθεύτηκαν τα πρώτα μαντάτα σημειώναμε ότι οι νομοθετικές «πρωτοβουλίες» της αδίστακτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων η επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που αφήνει εκτός ΑΕΙ κάθε χρόνο 25.000 υποψήφιους (στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής αποκεφάλισε 100.564 υποψήφιους), τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με καταστρατήγιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων ο αντεργατικός νόμος Κεραμέως για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που τους αφήνει έρμαιο στα δόντια των σχολαρχών και γενικά η συνειδητή στρατηγική της προώθησης της επέλασης των καπιταλιστών σε κάθε πτυχή του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, δημιούργησαν ευνοϊκό πλαίσιο για κάθε ιδιώτη, για κάθε καπιταλιστή που θέλει να κάνει επιχειρηματικές μπίζνες στην εκπαίδευση.
Αυτό το λαμπρό πεδίο αποκόμισης κερδών άνοιξε την όρεξη και σε ξένα εκπαιδευτικά funds, που άρχισαν να επελαύνουν στην εγχώρια αγορά, «καταπίνοντας» το ένα μετά το άλλο ιδιωτικά σχολεία.
Αναφερόμενη στη μαζική εισβολή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, η ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει τα εξής:
«Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα (παρά τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 του Συντάγματος) και η νομοθέτηση της δυνατότητας για τους μαθητές να μπορούν να φοιτούν σε ένα Πανεπιστήμιο αποφεύγοντας τον ‘’βραχνά’’ των Πανελλαδικών Εξετάσεων με κύριο εφόδιο τα χρήματα των γονέων τους, δίνουν τη δυνατότητα της θεμελίωσης ενός παράλληλου εκπαιδευτικού παρασυστήματος που σταδιακά θα αντικαταστήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι ξένοι κερδοσκόποι ‘’μυρίστηκαν’’ αίμα και εφορμούν, αποκτώντας το ένα πίσω από το άλλο, ιστορικά ιδιωτικά σχολεία. Το αποτέλεσμα; Από τη μια θα διαφημίζονται οι υπερ-ιδιωτικοί κολοσσοί που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά από την προσχολική αγωγή και θα τα παραδίδουν με …πτυχίο και από την άλλη το δημόσιο σχολείο θα υποχρηματοδοτείται. Μόνοι χαμένοι οι γόνοι των μη προνομιούχων που θα υποχρεώνονται να φοιτούν σε ένα απαξιωμένο σχολείο και να οδηγούνται αναγκαστικά στην τεχνική εκπαίδευση και σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Η παγίωση των ανισοτήτων είναι, άλλωστε, βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής».
Κατά την ΟΙΕΛΕ, στις εξαγορές των ιδιωτικών σχολείων από τα ξένα funds προκύπτουν κάποιες ομοιότητες:
«1. Τα funds χτυπούν κυρίως μεγάλα σχολεία που παρέχουν προγράμματα ΙΒ.
2. Οι εγχώριοι (πρώην;) ιδιοκτήτες παραμένουν στο μάνατζμεντ, κυρίως για να καθησυχάσουν τους γονείς. Ενδέχεται η παραμονή τους να είναι προσωρινή.
3. Ήδη όλες οι βασικές θέσεις διοίκησης (ΔΣ και οικονομικές υπηρεσίες) έχουν καλυφθεί από στελέχη των funds».
Η «επέλαση» εκπαιδευτικών funds στα ιδιωτικά σχολεία έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους εργαζόμενους, που φοβούνται -δικαιολογημένα- άλωση εργασιακών δικαιωμάτων και απολύσεις. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έδωσε ήδη η Inspired Education Group που φίμωσε τους εκπαιδευτικούς, απαγορεύοντας αναρτήσεις με πολιτικό/θρησκευτικό/οικονομικό περιεχόμενο στα προσωπικά τους social media (!), ενώ ο Managing Director επενδυτικού ομίλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος πανηγύρισαν για το «καλό» «δίκαιο και λογικό» θεσμικό πλαίσιο που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που βοηθά τις επενδύσεις.