Οταν ψηφιζόταν ο εκτρωματικός νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ν. 5094/2024), μέσω της κατεδάφισης του άρθρου 16 του Συντάγματος διά της πλαγίας οδού, σημειώναμε ότι αυτός φωτογραφίζει και την πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων που έχουν συνάψει συμφωνίες πιστοποίησης ή δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια. Η επιλογή γενικόλογων διατυπώσεων στον τελικό νόμο έγινε για να σκεπαστεί η ουσία που έμεινε αναλοίωτη, επειδή στις αρχικές ξεκάθαρες διατυπώσεις υπήρξε σφοδρή αντίδραση ειδικά από τους πανεπιστημιακούς.
Οι παραπλανητικές αλλαγές αφορούν κυρίως στα άρθρα 132 (αρχικά άρθρο 129 στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη διαβούλευση) και 137.
Οι διαδοχικές αλλαγές στη διατύπωση στο άρθρο 132, που αναφέρεται στους ορισμούς (πρώην 129), έχουν ως εξής:
- Αρθρο 129: «‘’Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)’’: νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, … το οποίο συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα, και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα, με βάση απόφαση του αρμοδίου οργάνου του μητρικού ιδρύματος που προσδιορίζει λεπτομερώς την εσωτερική μεταξύ τους σχέση και αντανακλάται επί του κεφαλαίου ή με βάση συμφωνίες πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising),…».
- Αρθρο 132, περ. ε), όπως κατατέθηκε στη Βουλή: «Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)» ορίζεται το νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που «συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα, με βάση απόφαση του μητρικού ιδρύματος ή συμφωνία του αρμόδιου οργάνου του μητρικού ιδρύματος με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων».
- Αρθρο 132 όπως ψηφίστηκε: «Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)»: νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα… το οποίο συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα, με βάση απόφαση του μητρικού ιδρύματος ή εκπαιδευτική συμφωνία του».
Παράλληλα ως «εκπαιδευτική συμφωνία» ορίζεται η «δεσμευτική ειδική συμφωνία μεταξύ μητρικού ιδρύματος και παραρτήματος μητρικού ιδρύματος υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), που εξασφαλίζει πλήρως την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων του παραρτήματος μέσω συνεχούς και ενδελεχούς ελέγχου επί της λειτουργίας του….».
Κοντολογίς, η συμφωνία πιστοποίησης ή δικαιόχρησης, που έχουν συνάψει τα κολλέγια με το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο, έγινε αρχικά συμφωνία του μητρικού ιδρύματος με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων για να καταλήξει σε «ειδική εκπαιδευτική συμφωνία» του μητρικού ιδρύματος με το παράρτημά του.
- Το δε άρθρο 137 περ. α) αναφέρει τα εξής: «Κάθε παράρτημα – Ν.Π.Π.Ε. αποτελεί παράρτημα του μητρικού ιδρύματος. Το μητρικό ίδρυμα ελέγχει την ακαδημαϊκή διοίκηση και εγγυάται την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων σύμφωνα με το παρόν. Το μητρικό ίδρυμα ελέγχει το παράρτημα – Ν.Π.Π.Ε. μέσω: αα) συμμετοχής με απόλυτη πλειοψηφία στο κεφάλαιο και στα όργανα διοίκησης του παραρτήματος – Ν.Π.Π.Ε. ή αβ) εκπαιδευτικής συμφωνίας».
Με αυτόν τον τρόπο ο νόμος Μητσοτάκη-Πιερρακάκη ανοίγει διάπλατα το δρόμο ώστε κολλέγια που εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν τις «προϋποθέσεις» που ορίζει ο νόμος, να πανεπιστημιοποιηθούν, μετατρεπόμενα σε … παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων («Παράρτημα-Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης»).
Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι το γαλλικό κολλέγιο Idef (Institution d’Etudes Francophones) ψάχνει «συνεργάτες καθηγητές στο πλαίσιο της υφιστάμενης λειτουργίας του, αλλά και της προετοιμασίας ίδρυσης Μη Κρατικού – Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου – Παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Sorbonne Paris Nord».
Ετοιμάζει δηλαδή το δρόμο για να μετατραπεί και επίσημα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο- («Παράρτημα-Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης»).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Η συνεργασία αφορά αρχικά στις Σχολές Νομικών Επιστημών, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοσιογραφίας καθώς και Οικονομίας – Διοίκησης Επιχειρήσεων των Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Sorbone Paris Nord, που ήδη προσφέρονται ή θα προσφέρονται σύντομα στην Ελλάδα μέσω του Γαλλικού Κολλεγίου».
Σημειώνουμε ότι ο Πιερρακάκης, που διατυμπάνιζε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από σπουδαία ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, τώρα κάνει την πάπια και δηλώνει απλά ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν στη χώρα μας από τον Σεπτέμβρη του 2025. Προς το παρόν έχουμε δει μόνο το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τα πανάκριβα δίδακτρα να προετοιμάζει το έδαφος για να ιδρύσει ιδιωτική Ιατρική στην Αθήνα σε συνεργασία με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital που έχει τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και τώρα το ενδιαφέρον του γαλλικού κολλεγίου Idef.
Τελικά ίσως το «ενδιαφέρον» να μονοπωλήσουν μόνο τα εγχώρια κολλέγια και ο «θησαυρός» να αποδειχτεί «άνθρακες», καθώς δεν βρίσκεται ο απαραίτητος αριθμός «πελατών» που να διαθέτει και τις ανάλογες οικονομικές δυνατότητες.
Γιούλα Γκεσούλη