Η κερδοφορία των σχολαρχών, των φροντιστηριαρχών και κάθε μικρού ή μεγάλου καπιταλιστή που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης ήταν ανέκαθεν ο πρώτιστος και σημαντικός στόχος τους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ήταν και είναι πάντα πάνω απ’ όλα επιχειρήσεις και μετά σχολεία και αυτό το γνωρίζουν κάλλιστα όσοι εργάζονται σε αυτά. Η εκμετάλλευση, που πατά πάνω στο φόβο της απόλυσης είναι ολοφάνερη, οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πολλές φορές είναι απάνθρωπες, και η προσέλκυση πελατών με δραστηριότητες για το φαίνεσθαι και με ιλουστρασιόν περιτύλιγμα αποτελεί κύρια έγνοια των εμπόρων της γνώσης, πάντα βεβαίως σε βάρος των εργαζόμενων εκπαιδευτικών, αλλά και των παιδιών όπως θα δούμε παρακάτω.
Ο νόμος Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση και γενικά το προμοτάρισμα κάθε ιδιωτικής εκπαίδευσης σε βάρος της δημόσιας που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τελευταίο κερασάκι στην τούρτα την προεκλογική εξαγγελία για «ελεύθερη γονεϊκή επιλογή σχολείου» με vouchers, ο απεργοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, ο αχαλίνωτος νεοφιλελευθερισμός σε ό,τι αυτή διαχειρίστηκε, έβαλε αέρα στα πανιά των σχολαρχών και των φροντιστηριαρχών, αυξάνοντας την ασυδοσία τους, σε βάρος πάντα της εργασίας.
Το αστικό σχολείο της αμορφωσιάς και της μερικής δεξιότητας, οι σκληροί ταξικοί φραγμοί που έχουν επιβληθεί ήδη από το Γυμνάσιο με κορωνίδα τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, σπρώχνουν μεγάλη πελατεία στα φροντιστήρια, ενώ τα εύρωστα οικονομικά στρώματα αναζητούν «καλά ιδιωτικά σχολεία» για τα παιδιά τους, τη μόρφωση των οποίων και την εκπαιδευτική τους διαδρομή ενισχύουν με μια στρατιά ιδιωτικών εκπαιδευτικών με επιπλέον μαθήματα κατ’ οίκον.
Φροντιστήρια, με τη μοντέρνα πλέον ονομασία «Κέντρα Μελέτης», ξεπηδούν ήδη σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή και για τους μαθητές του Δημοτικού, παρότι αυτό απαγορεύεται από τη νομοθεσία, με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τα στραβά μάτια, παρότι υπάρχει σχετική καταγγελία της ΟΙΕΛΕ.
Αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:
«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε συλλέξει καταγγελίες από γονείς για τα παράνομα φροντιστήρια για μαθητές δημοτικού, ώστε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Πρότυπων Γυμνασίων (που διαφημίζονται ως ‘’σχολεία αριστείας’’, αν και μετατρέπονται ραγδαία σε σχολεία οικονομικά ‘’αρίστων’’). Η έκρηξη φροντιστηρίων για τις εξετάσεις των Πρότυπων δεν είναι τυχαία. Οι μεγάλοι φροντιστηριακοί όμιλοι που προσφέρουν τέτοια προγράμματα προετοιμασίας (μια από τις καταγγελίες αφορά στη γνωστή αλυσίδα ‘’Διακρότημα’’) κάνουν πρόβα για τις, μαζικής πλέον κλίμακας, εξετάσεις εισαγωγής στο Γυμνάσιο στο νέο ‘’δημόσιο’’ σχολείο των vouchers και της δήθεν ελεύθερης γονεϊκής επιλογής που έχει ήδη προαναγγείλει η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της. Με δόλιες μεθοδεύσεις πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων, η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι πλέον μια πανάκριβη υπόθεση για τη συντριπτική πλειονότητα των γονέων. Οπως ακριβώς συνέβαινε πριν από 65 χρόνια…
Τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές. Τα φροντιστήρια για μαθητές δημοτικού πάσης φύσεως, απαγορεύονται ρητά. Το άρθρο 56 του Ν. 682/1977, όπως ισχύει, προβλέπει:
‘’Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος καταργούνται τα φροντιστήρια Δημοτικής Εκπαιδεύσεως, αιρομένων αυτοδικαίως των χορηγηθεισών αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας αυτών’’.
Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει την άμεση ρύθμιση των Κέντρων Μελέτης που, κατά ομολογία και του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, λειτουργούν παράνομα. Επιπλέον, οι μονάδες αυτές είναι απολύτως ανεξέλεγκτες κτηριακά, με αποτέλεσμα να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων.
Η Ομοσπονδία θα ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή του νόμου και την άρση της χορηγηθείσας άδειας των φροντιστηρίων που παραβιάζουν τη νομοθεσία και κάνουν μαθήματα προετοιμασίας παιδιών Δημοτικού. Φυσικά, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να συγκρουστεί με αυτούς που τη στήριξαν και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε με ποια αστεία δικαιολογία θα αθωώσουν τους μεγαλοφροντιστηριάρχες…».
Το κρίσιμο ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων σε μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδίως δε στα summer camps που αυτές διοργανώνουν, καταγγέλλει επίσης η ΟΙΕΛΕ, η οποία κατέθεσε για το ζήτημα αυτό επείγον αίτημα συνάντησης προς την Επιθεώρηση Εργασίας και το Συνήγορο του Παιδιού.
Στη σχετική επιστολή της αναφέρονται:
«Πρόκειται για ‘’δομές’’ φύλαξης και καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που εκκινούν μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και αφορούν κυρίως μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα summer camps διοργανώνουν (στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον οποίο δραστηριοποιούμαστε) ιδιωτικά Σχολεία, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης. Ειδικά για τις τελευταίες μονάδες, το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς λειτουργούν χωρίς καμιά νόμιμη άδεια και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι δε επίσης γνωστό, ότι σε πάρα πολλές από αυτές τις δομές εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων, εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι σε μη νόμιμες συμβάσεις εργασίας ή/και τους ανατίθενται καθήκοντα χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση για δράσεις που ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνες για παιδιά (κολύμβηση, αναρρίχηση κ.λπ.), με επαύξηση της επικινδυνότητας λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.
Παρά το γεγονός ότι η ΟΙΕΛΕ έχει έγκαιρα (επισυνάπτεται σχετική επιστολή που εστάλη πέρσι) επιστήσει την προσοχή στα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας, για τα σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των summer camps, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αδιαφορία της Πολιτείας για την προστασία της παιδικής ηλικίας, της υγείας και της ασφάλειας ανήλικων παιδιών και εργαζομένων…».