Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σκληρά χτυπήματα στους δωσίλογους από την Παλαιστινιακή Αντίσταση
  • Kυριακάτικη καλημέρα από τη Χώρα των Κέδρων
  • Μια φασιστικοποιημένη κοινωνία σε ένα ναζιστικό κράτος
  • Σαν σήμερα 10 Μάη
  • Η Αντίσταση ως Ιδεολογία: Η πολιτική κουλτούρα επιβίωσης του Ιράν
  • 81 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Εγκλημα είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων
Παιδεία

Εγκλημα είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Ιούλ 2020, 00:00

Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων αποτελεί αντίφαση εν τοις όροις. Από τη μια μεριά προσφέρουν εκπαίδευση και από την άλλη είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που αποσκοπούν στο κέρδος (και μάλιστα το μέγιστο κέρδος).

Ομως, υποτίθεται (μιλάμε για τον καπιταλισμό, όπου όλα τα κοινωνικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα) ότι η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί δικαίωμα του καθενός, επομένως θα έπρεπε να έχει καθολικό χαρακτήρα και να παρέχεται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό. Κατ’ επέκταση θα έπρεπε να απαγορεύεται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα με αντικείμενο την εκπαίδευση.

Αυτή η διπλή φύση των ιδιωτικών σχολείων (εκπαιδευτικά ιδρύματα και ταυτόχρονα επιχειρήσεις) ανέκαθεν δημιουργούσε δύο τάσεις που δεν μπορούν επουδενί να συγκλίνουν. Στη μια πλευρά στέκονται οι εργοδότες-σχολάρχες που προσπαθούν με όλους τους τρόπους να αποκομίσουν κέρδη, ξεζουμίζοντας το προσωπικό τους και από την άλλη στέκονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί που φωνάζουν ότι είναι «λειτουργοί», ότι θα έπρεπε δηλαδή να αποτελούν μια διαφορετική κατηγορία εργαζόμενων, που επειδή έχουν στα χέρια τους τη μόρφωση παιδιών (της αστικής τάξης και των εύπορων στρωμάτων βεβαίως) και τη διαμόρφωση χαρακτήρων και προσωπικοτήτων, θα έπρεπε να απολαμβάνουν δικαιωμάτων, όπως η παιδαγωγική ελευθερία, η δημοκρατία, η ασφάλεια στην εργασία, η ισονομία με τους συναδέλφους τους των δημόσιων σχολείων (στην πραγματικότητα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει ούτε στη δημόσια εκπαίδευση).

Ο πόλος των εκπαιδευτικών (ως μισθωτών εργαζόμενων και ως γνωστόν «τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά») είναι μονίμως πληττόμενος, ενώ η πίεση πάνω του αυξομειώνεται ανάλογα με τις εποχές, με την κατάσταση ταξικής συνειδητότητας της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης κοινωνίας, την άνοδο ή υποχώρηση του διεκδικητικού κινήματος.

Σήμερα, ως γνωστόν, όλα τα παραπάνω είναι ζητούμενα (ταξική οργάνωση, διεκδικητικό κίνημα), ενώ συνθήκες βαθιάς απογοήτευσης επικρατούν στην εργαζόμενη κοινωνία, ειδικά μετά από τη δεκαετή μνημονιακή λαίλαπα.

Με μια αγρίως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που βρήκε αφορμή και με την πανδημία, που δημιουργεί πρόσθετες δυσμενείς συνθήκες στη συλλογική έκφραση και δράση, να τα δώσει όλα στο κεφάλαιο, είναι κατανοητό να προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που προσφέρουν τον «ουρανό με τ’ άστρα» στους σχολάρχες και ρίχνουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα τάρταρα.

Κάθε άρθρο του σχετικού νομοσχέδιου έχει διπλή ανάγνωση. Ο,τι παρέχεται απλόχερα στους σχολάρχες, αυτόματα σηματοδοτεί άγρια εκμετάλλευση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

♦ Τα ιδιωτικά σχολεία πέραν του ωρολόγιου προγράμματος (υποχρεωτικού ή διευρυμένου) μπορούν να διοργανώνουν πλείστες όσες προαιρετικές δράσεις και δραστηριότητες ακόμα και εκτός διδακτικών ημερών (π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες), τηρουμένων και των διατάξεων περί χρονικών ορίων της εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Στις δραστηριότητες αυτές ο σχολάρχης μπορεί να προσλαμβάνει και εκπαιδευτικούς εκτός σχολικής μονάδας.

Η ρύθμιση μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε «υπεραγορές», που προσφέρουν «δραστηριότητες» για κάθε τσέπη, αυξάνοντας τα κέρδη των σχολαρχών. Στις δραστηριότητες αυτές είτε θα απασχολούνται νεοπροσλαμβανόμενοι είτε με εκβιασμούς και τρομοκρατία (οι απολύσεις είναι πλέον ελεύθερες) θα απασχολείται το υπάρχον προσωπικό με υποτυπώδεις αμοιβές και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι». Και αυτό θα συμβεί στην πλειονότητα των σχολείων που έχουν κανόνα την παραβίαση της νομιμότητας.

♦ Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το σύνολο των λοιπών υποδομών των ιδιωτικών σχολείων, με απόφαση αποκλειστικά των ιδιοκτητών, μπορούν να αξιοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών που δεν αντίκεινται στη φύση της εκπαίδευσης σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή και διδακτικών ημερών (τα καλοκαίρια).

Και εδώ ισχύουν για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς όσα αναφέρουμε παραπάνω.

♦ Επιτρέπεται η συστέγαση των ιδιωτικών σχολείων με κέντρα δια βίου μάθησης, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια, κ.ά.

Η ρύθμιση παρέχει νομιμοποίηση σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιούνται οι σχολάρχες, ενώ μάλιστα τούς ελαχιστοποιεί τα έξοδα λειτουργίας. Το κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια και χτυπιούνται οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες του είδους. Εννοείται ότι οι όροι και συνθήκες εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι συνθήκες γαλέρας.

♦ Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, «εφόσον επιθυμούν» μπορούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους. Ο διορισμός περισσότερων εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας με μειωμένο ωράριο επιτρέπεται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας θεωρεί ηλίθιους. Θέλει να μας πει ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί με αυτοκτονικές τάσεις που δεν θέλουν πλήρη μισθό, αλλά επιδιώκουν να μειώσουν το ωράριό τους με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους!

Εκείνο που θα συμβεί είναι οι σχολάρχες να τροποποιούν κατά το δοκούν και ανάλογα με τα συμφέροντά τους τους όρους εργασίας, καταργώντας ουσιαστικά τα διοριστήρια υπό τον φόβο της απόλυσης. Οι εκπαιδευτικοί με χρόνια υπηρεσίας θα μπορούν να αντικαθίστανται με νεότερους και φθηνότερους.

♦ Καταργείται πλήρως κάθε στοιχειώδης προστασία στις συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς αυτές εντάσσονται στο ισχύον εργατικό δίκαιο.

Απελευθερώνονται ολοκληρωτικά οι απολύσεις.

Ακόμη και αυτή η «ανεξάρτητη Επιτροπή» των τριών Πρωτοδικών καταργείται (αντικατέστησε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του νόμου Φίλη μετά τις πιέσεις των ιμπεριαλιστών δανειστών προκειμένου οι Τσιπροκαμμένοι να υπογράψουν το Μνημόνιο-4), που έκρινε τη νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας (αν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη). Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου η διαδικασία είναι «σικέ» και συνήθως προς όφελος των εργοδοτών και στη συνέχεια στα Δικαστήρια, όπου οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολυέξοδες.

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις έχουμε πλήρη εφαρμογή του κοινού εργατικού δικαίου: μισή αποζημίωση σε περίπτωση προειδοποίησης απόλυσης (τακτική καταγγελία), μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου 12μηνου της απασχόλησης, μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση μήνυσης του εργοδότη κατά του εργαζόμενου κ.λπ.

Η κυβέρνηση καταργεί και την πρώτη διετία για να ανοίξει δρόμο στις απολύσεις χωρίς «αιτιολογία», αλλά κυρίως για να απαλλάξει τους σχολάρχες από την υποχρέωση αποζημιώσεων. Είναι γνωστό ότι η σύμβαση ορισμένου χρόνου (εν προκειμένω η διετής) καταγγέλλεται πρόωρα μόνο εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις αποδοχές στον εργαζόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου της σύμβασης. Επίσης, η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου έτους απασχόλησης είναι μηδενική, ενώ στο δεύτερο έτος είναι μόλις 2 μισθοί.

Η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει την ένταξη των συμβάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο, κυρίως για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» του διοριστήριου, προτού αντιμετωπίσει η χώρα ένα νέο κύμα πανδημίας και ένα πιθανό λοκντάουν. Ολοι θυμόμαστε τι απαιτούσαν παράνομα οι σχολάρχες την περίοδο της καραντίνας. Ζητούσαν να αναστέλλουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών και να τους εντάσσουν στην ΕΡΓΑΝΗ, αποφεύγοντας την καταβολή των μισθών τους, ενώ το κράτος θα τους κατέβαλε μόνο το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ (534 ευρώ μηνιαίως).

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση τα χέρια των σχολαρχών είναι πλέον λυμένα.

Ο Μητσοτάκης, εραστής της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και «επιχειρηματικότητας» έχει έναν επιπλέον λόγο να διευκολύνει με αυτήν τη ρύθμιση τα ιδιωτικά σχολεία. Θέλει πάση θυσία να προστατεύσει και θωρακίσει τον «θεσμό» (τα μικρά ιδιωτικά σχολεία κινδυνεύουν περισσότερο να βάλουν λουκέτο σε περίπτωση νέου γύρου λοκντάουν). Το ίδιο έκανε και με τη γνωστή βρομερή ιστορία της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι (οι Ταξιάρχαι) που δεν την έκλεισε ούτε μια μέρα και ας έστειλε στο θάνατο 13 ανθρώπους.

♦ Οι δομές, το εκπαιδευτικό έργο και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων αξιολογούνται με ανάλογη εφαρμογή των κριτηρίων για τα δημόσια σχολεία. Τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να εφαρμόζουν και «πρόσθετα κριτήρια».

Η απόλυτη ασυδοσία! Οι σχολάρχες θα εφευρίσκουν άπειρους λόγους («κριτήρια») απόλυσης των μη αρεστών εκπαιδευτικών, αυτών που τους «μπαίνουν στη μύτη» και αρνούνται να υποκύψουν σε κάθε είδους αυθαιρεσία και εκβιασμό.

♦ Ο ιδιοκτήτης του σχολείου μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, εφόσον είναι εκπαιδευτικός.

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δεν τηρούν καν τα προσχήματα. Ο εργοδότης θα είναι μπάστακας στις συνεδριάσεις για να ξέρει από πρώτο χέρι ποιοι έχουν την τόλμη να διατυπώνουν αντίθετες απόψεις από αυτές της εργοδοσίας για όλα τα επιμέρους θέματα του σχολείου.

ΥΓ: Ούτε η ΔΑΚΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν άντεξε τέτοιο ξεσάλωμα. Επειδή δεν θέλει να γίνει τόσο καταγέλαστη και να χάσει ακόμη και μέλη της, ζητά την απόσυρση του νομοσχέδιου, με αναφορές που υπαινίσσονται καθαρά άλλες προθέσεις: «Γίνεται εύκολα αντιληπτό από ποιους συντάχθηκε και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί».

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔολοφόνοι καθ’ έξιν…
Επόμενο άρθρο Δημαγωγία που δε βρίσκει αποδοχή ούτε στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες

Σχετικά Αρθρα

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 6 Μάι 2026, 22:01

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Παιδεία 6 Μάι 2026, 20:13

Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων

Ενημέρωση από τον τακτικό εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ στο Δήμο Αθήνας

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:55

Εστιακοί Φοιτητές Θεσσαλονίκης: Κινδυνεύουμε με έξωση αν δεν υπογράψουμε το εκβιαστικό τελεσίγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό του νέου εσωτερικού κανονισμού

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:04

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα

Πανηγύρια για γνώση δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Παιδεία 2 Μάι 2026, 09:39

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

Εργατικά 1 Μάι 2026, 08:18
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σκληρά χτυπήματα στους δωσίλογους από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

10 Μάι 2026, 12:09
Διεθνή

Kυριακάτικη καλημέρα από τη Χώρα των Κέδρων

10 Μάι 2026, 10:04
Διεθνή

Μια φασιστικοποιημένη κοινωνία σε ένα ναζιστικό κράτος

10 Μάι 2026, 09:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάη

10 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η Αντίσταση ως Ιδεολογία: Η πολιτική κουλτούρα επιβίωσης του Ιράν

9 Μάι 2026, 10:02
Ιστορία

81 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σήμερα η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπά στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στο Ιράν

9 Μάι 2026, 00:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

9 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάη

9 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Aυτό σημαίνει αυτοκρατορίσκος

8 Μάι 2026, 19:13
Εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει

Συζήτηση στην Κόντρα (8 μμ)

8 Μάι 2026, 12:58
Πολιτική

Οταν η ομάδα παραπαίει, φεύγει ο προπονητής

8 Μάι 2026, 12:56
Διεθνή

Ουμ Οσάμα Αλ-Χάγια: H περηφάνια μιας παλαιστίνιας μάνας που έδωσε τέσσερα παιδιά στον αγώνα

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Αζάμ Αλ-Χάγια

8 Μάι 2026, 09:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάη

8 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Κόντρες αγίων (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου)

7 Μάι 2026, 21:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ως υποστηρικτής των αμερικανόδουλων και σιωνιστόδουλων αραβικών καθεστώτων

7 Μάι 2026, 19:22
Διεθνή

Βαριά τραυματίας ο γιος του Χαλίλ Αλ-Χάγια, μετά από στοχευμένο σιωναζιστικό πλήγμα στην Πόλη της Γάζας

7 Μάι 2026, 12:26
Εργατικά

Κοινωνικός τουρισμός: Ηταν κοροϊδία, εξελίχτηκε σε φιάσκο

7 Μάι 2026, 09:08
Καταστολή

1.203 ανακλήσεις σε Σύρους σε χρόνο ρεκόρ: όταν η «ενδελεχής εξέταση» γίνεται αριθμητική άσκηση

7 Μάι 2026, 08:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάη

7 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

6 Μάι 2026, 22:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάη

1859: Φοιτητική εξέγερση στην Αθήνα («Σκιαδικά» που ξεκίνησε από το Πεδίο του Αρεως και εξαπλώθηκε, οδηγώντας αργότερα στην απομάκρυνση του Οθωνα.

1941: Η Λέλα Καραγιάννη συγκροτεί την αντιστασιακή ομάδα “Μπουμπουλίνα“.

1943: Ο Στέφανος Σαράφης γίνεται αρχιστράτηγος του ΕΛΑΣ.

1944: Εκτελούνται 92 πατριώτες (ανάμεσά τους και δέκα γυναίκες) από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.

1955: Εισαγάγεται το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς νερού, φωταερίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ και της ΟΥΛΕΝ.

1956: Εκτελούνται με απαγχονισμό οι Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου στις φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές αποικιακές αρχές.

1968: “Νύχτα των οδοφραγμάτων” στη Γαλλία (12.000 διαδηλωτές σε οδοφράγματα) με απολογισμό 720 ελαφρά και 367 βαριά τραυματισμένους (οι 251 αστυνομικοί) και ογδόντα καμένα αυτοκίνητα.

1968: Δεκάδες συλλήψεις μελών του ΠΑΜ και του ΚΚΕ εσ. στον Πειραιά.

1968: Δολοφονείται ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς με ξυλοδαρμό στη διάρκεια ανάκρισης.

1972: Συλλήψεις επτά αριστερών για “εξτρεμιστικές ενέργειες“.

1973: Βόμβες της ΕΑΝ σε δύο αμερικανικά αυτοκίνητα.

1979: 24 νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά στο Σαν Σαλβαδόρ.

1990: Η Κίνα απελευθερώνει 211 άτομα που κρατούνταν στη φυλακή μετά τη διαμαρτυρία του 1989 στην πλατεία Τιέν-αν-Μεν.

1994: Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Γι’ αυτή την υπόθεση όπως και για όλες τις υπόλοιπες, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συγκεκριμένα, είναι ένα σκάνδαλο, διότι για πολλά χρόνια πολλοί έπαιρναν χρήματα που δεν δικαιούνταν. Πρέπει να τους βρει η δικαιοσύνη, να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στα δημόσια ταμεία και όσοι έχουν κάνει παραπτώματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Αυτό είναι όμως διαφορετικό απ’ αυτό που διερευνώνται οι βουλευτές μας. Δεν βλέπω – κατά την άποψή μου – ότι έχουν διαπράξει αδικήματα, ούτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι είναι όλοι τους αθώοι.

Τάκης Θεοδωρικάκος

(Επιτέλους, βρέθηκε ένας υπουργός – ο γυρολόγος-σαλταδόρος της αστικής πολιτικής – να τετραγωνίσει τον κύκλο. Με μια κίνηση που θυμίζει τον Κολόμβο και το αυγό. Παρά τις δυνατές σπουδές του, παιδευόταν ο μακάριος Μακάριος να αποδείξει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι υπήρξαν απλά κάποιες διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Κι έρχεται ο σερ Τάκης Θεοδωρικάκος να δώσει τη λύση: φυσικά και ήταν σκάνδαλο. Τι σκάνδαλο, όμως; Κάποιοι έπαιρναν χρήματα που δε δικαιούνταν. Να τους βρει η Δικαιοσύνη, να τους τιμωρήσει, να επιστρέψουν τα λεφτά. Τι ανακατεύουν τους βουλευτές της ΝΔ; Ο σερ Τάκης ήδη τους δίκασε και τους αθώωσε. Οχι λόγω αμφιβολιών αλλά με τη βεβαιότητα του δικαστή που εκφωνεί το «διότι δεν απεδείχθη». Και πώς τα κατάφεραν τα λαμόγια να πάρουν τόσα λεφτά; Ηταν ατσίδες και εξαπάτησαν και τις υπηρεσίες και τους υπουργούς. Και οι διάλογοι βουλευτών με τον γαλάζιο Μελά του ΟΠΕΚΕΠΕ, που του ζητούσαν να πληρώσει διάφορα λαμόγια; Απλούστατο: οι ατσίδες – τα λαμόγια – εξαπάτησαν τους βουλευτές. Πού να ξέρει ο βουλευτής ότι ο ψηφοφόρος του ήταν λαμόγιο; Και ο Βορίδης που υπέγραφε ατομικές αποφάσεις πληρωμής λαμόγιων που τα είχε ανακαλύψει η Τυχεροπούλου και ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα και έχουν ήδη καταδικαστεί; Εδώ ο σερ Τάκης τραβάει μια ηδονική ρουφηξιά φρέντο και λέει: η Βουλή αποφάνθηκε ότι ο Βορίδης δεν πρέπει καν να ελεγχθεί ποινικά. Ποια Βουλή; Η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι θέλετε τώρα, ν’ αλλάξουμε το Σύνταγμα και ν’ αποφασίζει η μειοψηφία; Κι ο Αυγενάκης που έδωσε εντολή να πληρωθούν χιλιάδες λαμόγια που είχαν μπλοκαριστεί οι ΑΦΜ τους; Ατάραχη απάντηση: η Βουλή έχει αποφανθεί και για τον συνάδελφο Αυγενάκη. Και την Τυχεροπούλου, την υπάλληλο που αποκάλυψε πολλά λαμόγια και την υπέβαλαν σε εργασιακά βασανιστήρια; Ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν νομίζει ότι αδικήθηκε. Μα προσέφυγε και δικαιώθηκε και ο Πιτσιλής συνεχίζει τον εργασιακό διωγμό της. Α, όλα κι όλα, η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της. Και πώς γίνεται, η Τυχεροπούλου να είναι συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ο Πιτσιλής να αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπηρετεί αντικυβερνητικές σκοπιμότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo