Ο σχεδιασμός απελπισίας του υπουργείου Παιδείας για να επιβάλει την αξιολόγηση, γιατί αυτή δεν υλοποιείται με το ρυθμό και στο βαθμό που επιθυμεί το ΥΠΑΙΘ, καθώς μέσα στους εκπαιδευτικούς υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις, περιλαμβάνει εκτός
α) από τις προσφυγές στα αστικά δικαστήρια ώστε να παρθούν προειλημμένες αποφάσεις ενάντια στην απεργία-αποχή,
β) από τις τρομοκρατικές ποινές στους 114 διευθυντές σχολείων, που δεν ανήρτησαν τίποτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ, πειθαρχώντας στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων τους (Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ) για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής, μετά και το ξεπούλημα των αστογραφειοκρατών των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και
γ) τις παρατάσεις επί παρατάσεων στις καταληκτικές ημερομηνίες ανάρτησης των Σχεδίων Δράσης και των «ανατροφοδοτικών σχολείων» επ’ αυτών από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Εργου (ΣΕΕ)
και τους ίδιους τους ΣΕΕ, οι οποίοι ως μέρος της διοικητικής πυραμίδας, καλούνται τώρα να φανούν πιστοί στο ρόλο τους. Να λειτουργήσουν δηλαδή ως μοχλός πίεσης πάνω στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, που οι σύλλογοι διδασκόντων τους αποφάσισαν να αναρτήσουν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ.
Η ενέργεια αυτή δείχνει επίσης ότι ο ισχυρισμός Κεραμέως ότι τα σχολεία, που ανήρτησαν τα λεγόμενα «φασόν» κείμενα, είναι μόνο 500, δεν ευσταθεί (τα σχολεία αυτά, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, είναι 3.762).
Διαφορετικά δεν εξηγείται η ανησυχία του ΥΠΑΙΘ και η νέα έμμεση τρομοκρατική απειλή του ΓΓ Κόπτση ενάντια στους ΣΕΕ, στους οποίους υπενθύμισε επανειλημμένα, σε έκτακτη διαδικτυακή συνάντηση που είχε μαζί τους το πρωί της Παρασκευής 25/2, ότι τα κείμενα αυτά θεωρούνται «ως μη γενόμενα».
Για το λόγο αυτό τους ανακοίνωσε ότι δόθηκε και η παράταση μιας εβδομάδας (η τέταρτη κατά σειρά), ώστε οι ΣΕΕ να μπουν στις πλατφόρμες και να γράψουν «ότι τα κείμενα θεωρούνται μη γενόμενα», επιμένοντας ότι τα κείμενα που έχουν καταθέσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων «πρέπει να αλλαχτούν, γιατί παραβιάζουν το κανονιστικό πλαίσιο».
Η ΔΟΕ με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την ενέργεια αυτή του ΥΠΑΙΘ, σημειώνοντας ότι «η πρακτική αυτή αποτελεί συνέχεια της αντιαπεργιακής προσφυγής στα δικαστήρια, της κατευθυνόμενης συκοφάντησης των εκπαιδευτικών από φίλια Μ.Μ.Ε., των διώξεων, του εκφοβισμού και της τρομοκράτησής τους». Καλεί δε, τους ΣΕΕ να μην υποκύψουν. Οσον αφορά την υποτιθέμενη παραβίαση του «κανονιστικού πλαισίου», η ΔΟΕ αναφέρει τα εξής: «Οι ανυπόγραφες ή/και ενυπόγραφες ‘’συστάσεις’’, ‘’προτροπές’’ – απειλές του Υ.ΠΑΙ.Θ. περί ‘’παρανομίας και παραβίασης του κανονιστικού πλαισίου’’, δεν έχουν καμία νομική ή διοικητική υπόσταση.
Η προσπάθεια του Υ.ΠΑΙ.Θ. να θέσει σε παρανομία γραπτό λόγο και συγκεκριμένα κείμενα, δημόσια και ανοιχτά, αντικείμενο απόφασης των Σ.Δ., συνιστά λογοκρισία, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και της σκέψης και, τελικά, τη δημοκρατία».
ΥΓ. Τις ποινές στους 114 διευθυντές σχολείων καταδίκασε και η ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «Η επιβολή κυρώσεων σε εκπαιδευτικούς, ενώ συμμετέχουν σε απεργία που δεν έχει κηρυχτεί παράνομη, αποτελεί αυταρχική εκτροπή που ποινικοποιεί το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία», ενώ «καταγγέλλει τις εκφοβιστικές τακτικές της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την καλεί να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απαράδεκτης και παράνομης ενέργειάς της. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει τους διωκόμενους συναδέλφους».