Οταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος άνθρωπος δε «στροφάρει» καθόλου, λέμε: «του λες: λαγός, κυνηγός, δάσος, κάνε μια πρόταση που να περιέχει και τις τρεις λέξεις και δεν τα καταφέρνει». Αυτό φυσικά δεν αφορά τον νέο υπουργό Υγείας Αθανάσιο (Θάνο) Πλεύρη. Το βλέπει κανείς στον τρόπο που μιλάει…
Στο επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου, πάντως, ή έχουν… υψηλή αίσθηση του χιούμορ ή τα ‘χουν εντελώς χαμένα. Συνόδευσαν την υπουργοποίηση του Πλεύρη με σχόλια ότι είναι… βαθύς γνώστης των ζητημάτων της Υγείας! Ο ίδιος, πάντως, στην πρώτη δήλωση που έκανε, δεν επικαλέστηκε κάποια ειδική γνώση των ζητημάτων της Υγείας, αλλά την εμπειρία του ανθρώπου που έχει περάσει «από τη θέση της Εντατικής» (ως ασθενής)!
Στις 14 Φλεβάρη του 2021, ο Πλεύρης είχε συγγράψει άρθρο για την «Καθημερινή», που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο: «Θ. Πλεύρης: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών;». Εγραφε ότι «και στα θέματα εμβολιασμού επικρατεί η αρχή της συναίνεσης του ασθενούς», όμως επειδή ο εμβολιασμός γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, «έχουν κριθεί ως συνταγματικά ανεκτές παρεμβάσεις υποχρεωτικών εμβολιασμών για άλλες μεταδοτικές ασθένειες σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, εάν υπάρχει κίνδυνος από τον μη εμβολιασμό τους να διακυβευτούν δικαιώματα τρίτων προσώπων». Και κατέληγε: «Συνοψίζοντας, πρέπει να καταλήξουμε ότι βασική αρχή και για τον εμβολιασμό, όπως για κάθε ιατρική πράξη, είναι ότι δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός και να γίνεται παρά την εκπεφρασμένη συναίνεση του ατόμου. Σε ειδικές ωστόσο κατηγορίες, όπως είναι και το υγειονομικό προσωπικό, εάν η άρνησή τους θέτει σε κίνδυνο την προστασία δικαιωμάτων λοιπών πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να γίνεται η απαιτούμενη στάθμιση με βάση την αρχή της αναλογικότητας».
Οπως σημείωνε ο Πλεύρης, αυτή η ανάλυση εδράζεται σε σύγγραμμά του το 2007 με τίτλο «Η ποινική εκτίμηση στην ιατρική πράξη».
Δεν είχαν περάσει ελάχιστες ώρες από την υπουργοποίησή του και τα σαΐνια του Διαδικτύου είχαν βρει τοποθέτησή του στη Βουλή το 2010, στην οποία έπνεε μένεα κατά των γιατρών που πρότειναν το αντιγριπικό εμβόλιο (μεταξύ αυτών ήταν και ο Τσιόδρας). Ξιφουλκούσε κατά του «απόλυτα πατερναλιστικού προτύπου της Ιατρικής», μιλούσε για καλλιέργεια «φοβικού συναισθήματος» στον κόσμο, έλεγε ότι «έχουμε ένα καινούργιο σκεύασμα μη δοκιμασμένο, στα όρια των πειραματικών ελέγχων, δεν είχαν γίνει όλες οι κλινικές φάσεις, αποφάσισε ο ΠΟΥ να τεθεί σε κυκλοφορία πιο γρήγορα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις» και κατέληγε: «Είμαστε στη φιλελεύθερη πολιτική ότι ο ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει και δεν θα πιέζεται».
Μ’ άλλα λόγια, ο Πλεύρης έλεγε τότε αυτά που λέει σήμερα ο Βελόπουλος. Απολύτως λογικό: στο ίδιο κόμμα ήταν τότε με τον Βελόπουλο (και τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη), στο φασιστικό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Ψηφαλάκια προσπαθούσε να μαζέψει στα θολά νερά των ακροδεξιών και θρησκόληπτων «ψεκασμένων».
Φυσικά, οι άνθρωποι σαν τον Πλεύρη (και όχι μόνο) δεν έχουν πρόβλημα με τις κωλοτούμπες. Τώρα, ως βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, ξέρει ότι πρέπει να δυσαρεστήσει τους «ψεκασμένους», αφήνοντας το χώρο στον παλαιό ομόσταβλό του Βελόπουλο. Γι’ αυτό και προχώρησε πέρα και από αυτά που έγραφε τον Φλεβάρη στην «Καθημερινή» για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, και προ ημερών ζητούσε υποχρεωτικό εμβολιασμό και των εκπαιδευτικών.
Γράψαμε χθες ότι ο Πλεύρης μπήκε στην κυβέρνηση (όπου ήδη βρίσκονταν οι ομόσταβλοί του στο ΛΑΟΣ Βορίδης και Γεωργιάδης), προκειμένου να αποδυναμωθεί η ομάδα Σαμαρά (στην κυβέρνηση είναι και άλλοι της ίδιας ομάδας, όπως ο Μηταράκης και η Βούλτεψη) και να μπορέσει κάποια στιγμή ο Μητσοτάκης να περάσει από τη Βουλή τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μπορεί να υπάρχει και σχέδιο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και να κρίθηκε ότι ένας αδίστακτος ακροδεξιός, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε υπουργός, είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να φασιστικοποιήσει τη διαδικασία του εμβολιασμού, την οποία κατέστρεψε η εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ηταν το 2011, όταν ο Πλεύρης έβγαζε αντιμεταναστευτικό οχετό μιλώντας σε φασιστοσύναξη: «Οταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ»! Και δε δίσταζε να εισηγηθεί πυροβολισμούς στο ψαχνό: «Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί»!
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν όντως θα επιχειρηθεί η παραπέρα φασιστικοποίηση του εμβολιασμού, για να καταστρέψει τα πάντα. Από μια κυβέρνηση σε πανικό πρέπει να περιμένουμε τα πάντα.
Καταλαμβάνοντας τον υπουργικό θώκο της πλατείας Αριστοτέλους ο Πλεύρης πρέπει να περίμενε την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Δεν ανησυχούσε, όμως. Διότι έχει διαμορφωθεί μια «μόντα» από τότε που έγινε υπουργός ο Βορίδης. Βγάζει μια ανακοίνωση το ΚΙΣ, κάνει μια δημόσια δήλωση μετάνοιας ο… μεταλλαγμένος φασίστας και… όλα καλά. Μπορεί το ΚΙΣ να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των ελλήνων εβραίων (ο εβραϊσμός, ως γνωστόν, είναι θρήσκευμα, όχι εθνικότητα), όμως στην πραγματικότητα λειτουργεί ως παρακολούθημα της σιωνιστικής οντότητας, η οποία δε θα έθετε σε κίνδυνο τη «στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ» επειδή γίνονται υπουργοί κάποιοι καραμπινάτοι αντισημίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμιά αντίρρηση να κάνουν όσες κωλοτούμπες τους ζητηθούν.
Το ΚΙΣ, λοιπόν, θύμισε ότι «ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: “…Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Αουσβιτς. Που λέει ότι «να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς». Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Οτι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: «Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Αουσβιτς». Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι «θέλω να εξοντώσω κάποιον;»“». Και κατέληξε όπως προβλέπει η «μόντα»: «Περιμένουμε από τον κ. Θάνο Πλεύρη την έκφραση συγνώμης προς τον Εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος, ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού. Ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος».
Πανέτοιμος ο Πλεύρης, ανήρτησε στο facebook τη δήλωση μετάνοιας που του ζητήθηκε (διατηρούμε ορθογραφία και στίξη): «Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει με πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσής μου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με τον οποίο διαφωνώ πλήρως είναι κατανοητές. Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζήτω συγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν όσι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα».