Στα χνάρια της ΟΥΕΦΑ, με μια βδομάδα χρονική διαφορά, βάδισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη (24/3) αποφάσισε να αναβάλει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Μόλις μια βδομάδα πριν, η ΔΟΕ είχε αποφασίσει να μην αναβάλει τους αγώνες και είχε θέσει ένα χρονικό ορίζοντα τριών με τέσσερις βδομάδων προκειμένου να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και να πάρει την οριστική της απόφαση.
Στο προηγούμενο φύλλο, σχολιάζοντας τη δυσκολία για την απόφαση αναβολής των αγώνων, είχαμε δείξει ότι το κριτήριο με το οποίο αποφάσισαν οι «αθάνατοι» της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν τα φράγκα, αφού οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές για την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και τη ΔΟΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο γιαπωνέζος πρωθυπουργός, Σίντζο Αμπε, μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη είχε πει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί την αναβολή των αγώνων, λόγω της ζημιάς που θα προκαλούσε η συγκεκριμένη απόφαση στην οικονομία της χώρας του. Υπό αυτό το πρίσμα, με μια πρώτη ματιά, προκαλεί εντύπωση το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να κάνει η ΔΟΕ μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, αφού, με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν είχαμε κάποια σοβαρή οικονομική εξέλιξη στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση των αγώνων.
Αν αξιολογήσουμε, όμως, όσα έγιναν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δυο τηλεδιασκέψεις της ΔΟΕ, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση της περασμένης Τρίτης πάρθηκε μετά από «οικονομική» ανάλυση των δεδομένων και η διαφορετική απόφαση ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής μιας σειράς δεδομένων στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δυο συνεδριάσεις.
Καταρχάς, είχαμε αυτές καθαυτές τις εξελίξεις στο θέμα της πορείας εξάπλωσης του κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι φανερό ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, αφού οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξάνονται με εκθετικό τρόπο, χωρίς να μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις αναγκάζονταν να πάρουν ολοένα και πιο σκληρά μέτρα, απαγορεύοντας ακόμη και τη μετακίνηση των πολιτών, δεν μπορούσαν να ανεχθούν τη στάση της ΔΟΕ. Για να πείσουν τους λαούς να πειθαρχήσουν στο σλόγκαν «μένουμε σπίτι», τονίζουν ότι παίρνουν αποφάσεις με πολύ μεγάλες συνέπειες για την οικονομία κάθε χώρας, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να νικηθεί ο κοροναϊός. Σε αντίθεση με την προσπάθειά τους, η ΔΟΕ προβάλλει το εντελώς αντίθετο επιχείρημα: ότι οι αγώνες πρέπει να γίνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν οικονομικές συνέπειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η δεύτερη παράμετρος που ανάγκασε τη ΔΟΕ να αλλάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την τακτική της και να οδηγηθεί στην απόφαση για αναβολή των αγώνων ήταν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών ήταν αντίθετη με τη διεξαγωγή των αγώνων και είχαμε αρκετούς πρωτοκλασάτους αθλητές/τριες που δήλωσαν δημόσια την αντίθεσή τους. Η πίεση από την πλευρά των αθλητών ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να δηλώσουν ότι δε θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα στην περίπτωση που αυτή γινόταν κανονικά το καλοκαίρι του 2020, προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία των αθλητριών/τών. Την αρχή έκαναν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Πολωνία και η Νορβηγία, ακολούθησαν οι Ενώσεις αθλητών στίβου και κολύμβησης των ΗΠΑ (για πολλούς αυτή ήταν η χαριστική βολή στα σχέδια της ΔΟΕ) και λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης τηλεδιάσκεψης διέρρευσε ότι Γερμανία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία προσανατολίζονται να μη συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είναι ξεκάθαρος, συνεπώς, ο λόγος που ανάγκασε τη ΔΟΕ να πάρει την απόφαση για νέα συνεδρίαση πολύ πιο σύντομα από τον αρχικό σχεδιασμό της και να αποφασίσει την αναβολή. Ο κίνδυνος να υπάρξουν ανακοινώσεις μη συμμετοχής στους αγώνες από τη συντριπτική πλειοψηφία των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών ήταν ορατός και αυτό, εκτός από τεράστιο επικοινωνιακό πλήγμα στη ΔΟΕ, θα είχε και επιπλέον οικονομικές επιπτώσεις από αυτές που έτσι κι αλλιώς θα φέρει η αναβολή. Εχοντας αυτά τα δεδομένα, οι «αθάνατοι» αναγκάστηκαν να αναβάλουν τους αγώνες για το καλοκαίρι του 2021 και να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο γιαπωνέζος πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναβολής, έκανε εκτενή αναφορά στη ζημιά που θα υποστεί η οικονομία της χώρας του και ζήτησε από τη ΔΟΕ και τη «διεθνή κοινότητα» να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της. Οπως συμβαίνει σε κάθε καπιταλιστική μπίζνα, πριν και πάνω απ' όλα είναι το κέρδος. Η μπίζνα των Ολυμπιακών Αγώνων δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και να έχει ως προτεραιότητα το «ευ αγωνίζεσθαι» και το «ολυμπιακό ιδεώδες».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ΟΥΕΦΑ και η ΔΟΕ αποφάσισαν καταρχάς να κρατήσουν για τις διοργανώσεις τους τις ονομασίες EURO 2020 και Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, παρά το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2021. Ο λόγος είναι οικονομικός, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο αθλητικό management, είναι αναγκαίο να παραμείνει το σλόγκαν των διοργανώσεων, αφενός γιατί δεν ενεργοποιούνται κάποιες ρήτρες και αφετέρου γιατί θα βοηθήσει τους χορηγούς να μειώσουν τις απώλειες από την αναβολή. Επειδή όμως μιλάμε για μια τεράστια οικονομική μπίζνα με πολλές παραμέτρους και επειδή είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν οι αγώνες, είναι πιθανό να έχουμε αλλαγές. Αλλωστε, το παζάρι μόλις άρχισε.
ΥΓ2. Σύμφωνα με τον ιταλό ανοσολόγο, Francesco Le Foche, η εκτίναξη της εξάπλωσης του κοροναϊού στο Μπέργκαμο, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους στην πόλη (μέχρι τις 17 Μάρτη η πόλη είχε 4.500 κρούσματα και 530 θανάτους), είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στον αγώνα του Champions League Αταλάντα-Βαλένθια. Ο αγώνας έγινε στο Μιλάνο, καθώς το γήπεδο της ιταλικής ομάδας δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΟΥΕΦΑ, και περισσότεροι από 2.500 οπαδοί ταξίδεψαν από το Μπέργκαμο για να ενισχύσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Σύμφωνα με τον ιταλό γιατρό, ο χρόνος ανάμεσα στη διεξαγωγή του αγώνα και την εκτίναξη της εξάπλωσης του ιού (περίπου ένας μήνας) συμπίπτει και μπορεί να εξηγήσει την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτούν όσα ισχυρίζεται ο γιατρός (άλλωστε, υπάρχει και η λειτουργία των εργοστασίων που δε σταμάτησε, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε εστίες εκθετικής διασποράς του ιού), όμως από τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε σχετικά με τον ιό, οι ενδείξεις είναι σαφώς υπέρ των επιχειρημάτων του. Σίγουρα και το ματς έπαιξε το ρόλο του. Οπως είναι «φυσικό», η άποψη του γιατρού πέρασε στα «ψιλά» της επικαιρότητας και «θάφτηκε» από την ΟΥΕΦΑ, που απαξίωσε ακόμη και να σχολιάσει το θέμα.
ΥΓ3. Δεν έχουμε αγωνιστική δράση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν αρχίσει όμως οι διεργασίες για τις εκλογές στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), που είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι. Οι τρεις βασικοί παίχτες, Σαββίδης, Μαρινάκης και Μελισσανίδης, μετρούν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν τις επαφές για σύναψη «συμμαχιών». Από τα πρώτα δημοσιεύματα στον αθλητικό Τύπο και τις ιστοσελίδες, φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά Σαββίδη, προκειμένου να στηριχτεί ο νυν πρόεδρος, Βαγγέλης Γραμμένος. Η στήλη θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι όσον αφορά τα πρόσωπα, αφού υπάρχουν δυο σημαντικές παράμετροι που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Η πρώτη αφορά τη στάση του Μελισσανίδη (για πολλούς θα κρίνει την αναμέτρηση, διαλέγοντας ανάμεσα σε Σαββίδη και Μαρινάκη) και η δεύτερη τον τρόπο εκλογής της νέας διοίκησης (θα ψηφίσουν μόνο οι Ενώσεις ή όλα τα σωματεία;). Προσεχώς περισσότερα.