Μετά την αποκάλυψή μας ότι η 15μελής ομάδα εργασίας, που είχε συγκροτήσει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Αύγουστο του 2017, κατέληξε τον Μάρτη του 2018 σε ένα πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα επιχειρήσει δήθεν να πιστοποιήσει το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης), χρησιμοποιώντας για την Παρασκευή του και εισαγόμενο γάλα, ο νέος υπουργός Στ. Αραχωβίτης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Εβαλε υπηρεσιακό παράγοντα, μέλος της ομάδας εργασίας, να συντάξει νέο πόρισμα που θα αναφέρει «ξερά» ότι όλοι οι τύποι ελληνικού γιαουρτιού θα παράγονται αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη.
Φτιάχτηκε, λοιπόν, αυτό το πόρισμα-καρικατούρα με τις δύο παραγράφους, στάλθηκε και στην επαρχία σε όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας, τους ζητήθηκε να στείλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 18 Οκτώβρη και ορίστηκε συνάντηση για τις 19 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου.
Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να διαβάσετε το πόρισμα-καρικατούρα των δύο παραγράφων, το οποίο μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε, παρά την προσπάθεια της προέδρου της επιτροπής να το καταστήσει… απόρρητο! Παλαιότερα έχουμε δημοσιεύσει και το πραγματικό πόρισμα της ομάδας εργασίας (https://www.eksegersi.gr/wp-content/uploads/2020/08/2452/protash_masoyra_kai_epitrophs_gia_to_fakelo_gia_to_giaoyrti_ws_proion_pge.pdf). Ετσι, μπορεί ο καθένας να κάνει τη σύγκριση και να αντιληφθεί την κοροϊδία.
Από τις τρεις και κάτι σελίδες του πορίσματος, τη μία σελίδα καταλαμβάνει ο κατάλογος με τα μέλη της ομάδας εργασίας, δύο τρίτα αναφέρονται στους σκοπούς της ομάδας εργασίας, μία σελίδα καταλαμβάνουν τα ονόματα και οι υπογραφές των μελών και μόλις σε ένα τρίτο σελίδας αναπτύσσονται οι δύο παράγραφοι που αναφέρονται στην πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού.
Μερικές επισημάνσεις πάνω σ’ αυτό το πόρισμα καρικατούρα.
1. Το πόρισμα φέρεται να υπογράφεται από εννιά μέλη της ομάδας εργασίας, χωρίς να διευκρινίζεται όμως αν ήταν παρόντα και τα εννιά. Αυτοί που συνέταξαν το πόρισμα-καρικατούρα δεν πρόσεξαν ότι ο Α. Στρατάκος υπηρετούσε ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του Ι. Τσιρώνη μέχρι τις 28 Αυγούστου που έγινε ο τελευταίος ανασχηματισμός, ενώ στη συνέχεια υπηρετούσε ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη. Ετσι, στο κείμενο του «πορίσματος», στην αρχή της 2ης σελίδας, εμφανίζουν τον Α. Στρατάκο ως υπηρετούντα στον αναπληρωτή υπουργό Ι. Τσιρώνη, που δεν είναι πια υπουργός!
2. Στην αρχή της δεύτερης σελίδας, επίσης, αναφέρεται ότι ο Α. Στρατάκος δεν προσήλθε σε καμία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας. Στην τρίτη σελίδα, όμως, εμφανίζεται να υπογράφει το πόρισμα! Πώς υπέγραψε, αφού δεν ήταν παρών στην τελευταία συνεδρίαση; Μέσω… e-mail; Και τι υπέγραψε, όταν δεν έχει την παραμικρή γνώση για το τι συζητήθηκε στην ομάδα εργασίας; Φαίνεται ότι τον έβαλαν να υπογράψει για να φαίνεται ότι υπέγραψαν εννιά μέλη από την ομάδα εργασίας. Πόσα ακόμα μέλη υπέγραψαν με e-mail;
3. Τον Αύγουστο του 2017, είχαν επιλεγεί αρχικά για την ομάδα εργασίας 15 και στη συνέχεια (στις 8 Μάρτη του 2018) προσλήφθηκε και 16ο μέλος, άτομο αποσπασμένο στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ. Τι γνώριζε ο συγκεκριμένος στις 28 Μάρτη του 2018, ώστε να τοποθετηθεί για το τελικό πόρισμα της ομάδας εργασίας, που είχε ολοκληρωθεί;
4. Αλλα δύο μέλη, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ο Γ. Λιόλης και ο Κ. Θεοδωρόπουλος, που είναι κτηνοτρόφοι, δεν πήραν μέρος σε καμία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας. Δεν πήραν μέρος επειδή κατάλαβαν ότι όλη αυτή η ιστορία με την ετοιμασία του φακέλου για να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ είναι μια προσπάθεια εξαπάτησης των κτηνοτρόφων;
5. Από τους εννιά υπογράφοντες το πόρισμα-καρικατούρα οι τέσσερις είναι υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), ένας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ένας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ). Αν στις 19 Οκτώβρη δεν προσέρχονταν οι τρεις του ΣΕΒΓΑΠ για να υπογράψουν το κατασκεύασμα του Αραχωβίτη, για να γίνει δήθεν το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ, αυτό το πόρισμα-καρικατούρα δε θα έβγαινε, γιατί οι υπογράφοντες θα ήταν μόνο έξι από τους δεκαέξι.
Προσήλθαν και υπέγραψαν, ενώ ως εκπρόσωποι των γαλακτοβιομήχανων είναι υπέρμαχοι της ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού. Χρήση που –όπως έχουμε αποκαλύψει- γινόταν από πολύ παλιά παράνομα, καθώς απαγορευόταν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ), ο οποίος επέτρεπε τη χρήση μόνο νωπού ελληνικού γάλακτος.
Γιατί υπέγραψαν τότε οι τρεις του ΣΕΒΓΑΠ; Απλούστατα, γιατί ξέρουν ότι με βάση την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ο φάκελος για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ δε θα έχει καμία τύχη. Ας υπογράψουμε, αβαντάροντας την κυβέρνηση στην επιχείρηση εξαπάτησης των φτωχών κτηνοτρόφων ήταν η σκέψη των εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχάνων. Οι γαλακτοβιομήχανοι, άλλωστε, δεν ξεχνούν τις μεγάλες αβάντες που τους έκανε η κυβέρνηση, όπως ο διάτρητος ελεγκτικός μηχανισμός που δεν κάνει ουσιαστικούς ελέγχους και έτσι μπορούν και κάνουν πάρτι με την ελληνοποίηση της πρώτης ύλης (γάλακτος), όπως η ύπαρξη κοινών δεξαμενών στις γαλακτοβιομηχανίες, στις οποίες αναμειγνύονται νωπό εισαγόμενο και ντόπιο γάλα με εβαπορέ (και νερό σε αναλογία 1 προς 4), όπως η δυνατότητα που δίνεται απ’ όλες τις κυβερνήσεις στις γαλακτοβιομηχανίες να βάζουν το ελληνικό σήμα σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα κι ας τα παράγουν με εισαγόμενο (νωπό και εβαπορέ) γάλα.
Ο φάκελος αυτός, αν και όποτε φτιαχτεί και σταλεί στην Κομισιόν για πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ, δε θα έχει καμία τύχη από τη στιγμή που εξακολουθεί να ισχύει η ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, που νομιμοποίησε τη χρήση εβαπορέ (συμπυκνωμένου) γάλακτος. Στην ομάδα εργασίας δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για την κατάργησή αυτής της ΚΥΑ. Τόσο ο πρώην υπουργός Αποστόλου όσο και ο νυν Αραχωβίτης εφαρμόζουν την τακτική της υποβολής φακέλου για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ, προκειμένου να εξαπατήσουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος όλων των τύπων (αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου).
Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι πρέπει να οργανωθούν σε ταξική βάση και να απαιτήσουν άμεσα την κατάργηση της ΚΥΑ και την αφαίρεση από τις γαλακτοβομηχανίες του δικαιώματος να χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, όσο εξακολουθούν να έχουν κοινές δεξαμενές και να παραβιάζουν τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.