Στη Διαύγεια αναρτήθηκε απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου, με την οποία ανατίθεται στο περιβόητο ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Florence School of Regulation – Communication and Media) η «εκπόνηση της οριστικής εμπειρογνωμοσύνης, σχετικά με τον αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενόψει του διαγωνισμού, που διενεργείται, σε εφαρμογή του ν. 4339/2015», με αμοιβή που «δε δύναται να υπερβεί το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ».
Εύλογο ήταν να φουντώσουν τα σενάρια για σχεδιαζόμενη αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, από εκείνους που δε συνηθίζουν να ψάχνουν το θέμα πριν αρπάξουν το πληκτρολόγιο. Ετσι, ο Κρέτσος με ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, οι τηλεοπτικές άδειες δεν μπορούν να αυξηθούν. Υπενθύμιζε ότι «ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε τέσσερις με τροπολογία του ν. 4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον, εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας».
Αφού ο αριθμός καθορίστηκε με νόμο (που δεν μπορεί ν' αλλάξει παρά μόνο με νόμο), προς τι η ανάθεση στα φιλαράκια της Φλωρεντίας να εκπονήσουν «οριστική εμπειρογνωμοσύνη», παντελονιάζοντας άλλα είκοσι χιλιάρικα; Δύο τινά μπορεί να ισχύουν. 'Η η νομοθετική θέσπιση του αριθμού των αδειών σε τέσσερις έγινε με ελλιπή (προκαταρκτική, με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας) εμπειρογνωμοσύνη ή η εμπειρογνωμοσύνη ήταν πλήρης, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη νέας. Εκτός αν η «οριστική εμπειρογνωμοσύνη» παραγγέλθηκε για ν' ανοίξει το δρόμο στην αύξηση του αριθμού των αδειών, που μπορεί να γίνει κατόπιν με μια τροπολογία. Σ' αυτή τη βρόμικη διαδικασία οργιάζει το παρασκήνιο και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.







