Ως υποχώρηση σε συστημικά, συντεχνιακά συμφέροντα και απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) εκλαμβάνουμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έκανε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια των συριζαίων να διατηρήσουν ισορροπίες με κέντρα και μηχανισμούς του συστήματος.
Οι σπουδαιότερες από αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις είναι οι εξής:
– Στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, προστίθεται μία ώρα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών αντικαθιστώντας μία ώρα από τη Λογοτεχνία. Το γεγονός αυτό εξόργισε τους φιλόλογους που είδαν να μετρά στον καθορισμό του περιεχομένου των σπουδών και των γνωστικών αντικειμένων η ικανοποίηση άλλης μερίδας απόφοιτων πανεπιστημιακών σχολών σε βάρος της δικής τους.
– Στον κατάλογο των προτύπων Γυμνασίων της χώρας προστίθεται το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Ο θεσμός της «αριστείας», ο διαχωρισμός δηλαδή των σχολείων σε ‘’καλά’’ και σχολεία για την πλέμπα, αντί να καταργηθεί ενισχύεται με την προσθήκη ενός ακόμη σχολείου για «ιστορικούς» τάχα λόγους για να μην αδικηθεί η περιφέρεια.
– Είναι γνωστό ότι στα πρότυπα σχολεία «αριστείας», γίνεται διάκριση ακόμη και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, που πρέπει, σε αντίθεση με τα σχολεία για το λαουτζίκο, να έχει αυξημένα προσόντα. Η αντίληψη αυτή ενισχύεται με τη νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει ως πρόσθετη προϋπόθεση υποβολής υποψηφιότητας σε θέση διευθυντή προτύπου ή πειραματικού σχολείου την κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.
– Οι επόμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις φωτογραφίζουν την υποχώρηση απέναντι στα συντεχνιακά συμφέροντα των κυρίαρχων παρατάξεων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και διευκολύνουν στελέχη κυρίως των παρατάξεων ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, που εξασφάλιζαν, χρόνια τώρα χωρίς πρόβλημα, εκπαιδευτικές άδειες για την απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων και πόστα υπεύθυνων σε «καινοτόμα» προγράμματα που προωθούσαν οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας με τις ευλογίες της ΕΕ, για να υποβάλουν αίτηση για διευθυντές.
Με την πρώτη νομοτεχνική βελτίωση προστίθενται στις κατηγορίες εκπαιδευτικών που προσφέρουν διδακτική υπηρεσία (απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβάλει κάποιος αίτηση για διευθυντής) και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών σχολικών δραστηριοτήτων και υπευθύνων σε διάφορους οργανισμούς.
Με τη δεύτερη νομοτεχνική βελτίωση καταργείται η μη μοριοδότηση των μονοετών μεταπτυχιακών. «Το διδακτορικό δίπλωμα μοριοδοτείται με τέσσερις μονάδες, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είτε μονοετούς είτε διετούς με δυόμισι μονάδες» .
Με την τρίτη νομοτεχνική βελτίωση αυξάνεται από δύο σε τρεις ο αριθμός των σχολικών μονάδων, στις οποίες μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα ένας εκπαιδευτικός, προκειμένου να επιλεγεί ως διευθυντής. Συγκεκριμένα, εκτός των δυο σχολικών μονάδων στις οποίες μπορούσε με την αρχική διατύπωση του νομοσχέδιου να υποβάλει υποψηφιότητα κάποιος για διευθυντής (μία σχολική μονάδα όπου κατέχει οργανική θέση και μία από τις σχολικές μονάδες που υπηρέτησε την τελευταία πενταετία εντός του ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, ως στέλεχος ή εκπαιδευτικός για τουλάχιστον οχτώ διδακτικές ώρες την εβδομάδα) δίνεται και η επιλογή τρίτης σχολικής μονάδας που δεν υπόκειται σε κανέναν επιπρόσθετο περιορισμό, δηλαδή αυτή μπορεί να είναι οποιουδήποτε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ.