Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη της Χρύσας Χοτζόγλου
  • Να νιώσουν πρέπει τη γροθιά μας και της ψυχής μας τη φωτιά – Σήμερα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • Κόλαση στη Μπέιτ Χανούν: 5 νεκροί και τουλάχιστον 16 τραυματίες σιωναζιστές
  • Σαν σήμερα 8 Ιούλη
  • Death, death to the IDF!
  • Kαι οι πύραυλοι έπιπταν ράιτ θρου…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»O ελιγμός της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό
Περιβάλλον

Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

O ελιγμός της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Μάι 2014, 00:00

«Της κείνου ρήμασι πειθόμενη», η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέθεσε στις 9 Μάη το νομοσχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τις διατάξεις του οποίου, εκτός των άλλων, αποχαρακτηρίζονται όλα τα Αλση και Πάρκα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (με τη μετατροπή τους σε «Μητροπολιτικά Πάρκα») και δίνεται η δυνατότητα στην οικογένεια Μελισσανίδη να αποχαρακτηρίσει το 5% του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας προκειμένου να φτιάξει το γήπεδό της, σε βάρος όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και του λαού της Ν. Φιλαδέλφειας και της οικονομικής της ζωής.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε για συμβολικούς λόγους, γιατί η Βουλή έκλεισε την ίδια μέρα και θα ξανανοίξει στις 28 Μάη. Μετά τις 28 Μάη θα εισαχθεί το νομοσχέδιο στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή για συζήτηση και ψήφιση και στη συνέχεια θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική συζήτηση και ψήφισή του. Η πρόωρη-συμβολική κατάθεση του νομοσχεδίου ξεσήκωσε έναν ορυμαγδό πανηγυρισμών από τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά Μέσα που ελέγχει ο Μελισσανίδης, αποκαλύπτοντας ότι έγινε όχι μόνο για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια Μελισσανίδη και το μάρκετινγκ που ακολουθεί στην επιχείρηση «ΑΕΚ», αλλά και για να εξυπηρετήσει την προεκλογική τακτική των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, που προσπαθούν να μαζέψουν ψήφους από τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Στα δύο προηγούμενα δημοσιεύ-ματά μας για το ζήτημα του γηπέδου Μελισσανίδη («Οργιο παρανομιών προς όφελος Μελισσανίδη») αποκαλύψαμε ότι αρχικά ο Δ. Μελισσανίδης, ο ειδικός γραμματέας Δασών Γ. Αμοργιανιώτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) είχαν επιλέξει να περάσουν σχεδόν αυτούσιο το σχέδιο Γρανίτσα για το γήπεδο της ΑΕΚ, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό στηριζόταν στο άρθρο 19 του νόμου 3044/2002, που δύο φορές κηρύχτηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ (μία φορά από το Ε’ Τμήμα, με την απόφαση 1567/2005, και μία φορά από την Ολομέλεια, με την απόφαση 1847/2008). Παραθέσαμε στοιχεία που αποκάλυπταν την κοινή γραμμή πλεύσης των Μελισσανίδη-Αμοργιανιώτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη: να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΑΕΚ, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το άρθρο 19 του νόμου 3044/2002 έχει κριθεί αντισυνταγματικό.

Θυμίζουμε αυτή την αρχική κοινή γραμμή πλεύσης κυβέρνησης-Μελισσανίδη, γιατί με το νομοσχέδιο (άρθρο 81) η δικομματική κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση τόσο του άρθρου 19 όσο και όλων των τροποποιήσεών του που έγιναν στη συνέχεια.

Η εταιρία «Δικέφαλος 1924 ΑΕ» έστειλε στον ειδικό γραμματέα Δασών Γ. Αμοργιανιώτη δύο έγγραφα-αιτήματα, στις 27 Δεκέμβρη του 2013 και στις 20 Γενάρη του 2014. Στο δεύτερο επεσήμανε ότι: «Η έκταση υποδοχής  των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων της ΑΕΚ, ως "Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού" βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας  (Αθηνών), ως "Χώρος Σταδίου ΑΕΚ", όπως αυτό τροποποιήθηκε, επεκτάθηκε και πλέον ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3044/2002». Και κατέληγε: «Κατά συνέπεια των ανωτέρω και προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, παρακαλούμε όπως μας βεβαιώσετε ότι δεν απαιτείται οποιαδήποτε γνωμοδότηση της δασικής υπηρεσίας για έργα και δραστηριότητες που θα εκτελεστούν επί της έκτασης αυτής, εντός του ως άνω εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου».

Στο αίτημα (για να μην πούμε διαταγή) της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», (ελέγχεται κατά 98,5% από την οικογένεια του «Τίγρη») ο ειδικός γραμματέας Γ. Αμοργιανιώτης απάντησε θετικά, αγνοώντας προκλητικά την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΦΠ), που ήταν τελείως διαφορετική. Υποθέτουμε ότι η εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης σημείωνε τα αυτονόητα. Δηλαδή, ότι το άρθρο 19 του νόμου 3044/2002 έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικό, ότι όλη η έκταση που καλύπτει το Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με δύο αποφάσεις, ότι το Αλσος χαίρει ιδιαίτερης προστασίας σύμφωνα με την ισχύουσα δασική νομοθεσία και ότι στα Αλση απαγορεύεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Το υποστηρίζουμε με βεβαιότητα, γιατί διαφορετικά στην εταιρία του Μελισσανίδη δε θα απαντούσε ο Γ. Αμοργιανιώτης, αλλά η Διεύθυνση Δασών Αθηνών, η οποία ήτανυποχρεωμένη να απορρίψει το αίτημα της εταιρίας, να μην επιτρέψει στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας να παραχωρήσει στην εταιρία 6 στρέμματα του Αλσους και να αποβάλει το Δήμο από το Αλσος.

Στις 20 Μάρτη του 2013, ο Γ. Αμοργιανιώτης, προφανώς έχοντας πάρει την έγκριση από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη, απάντησε στην εταιρία: «Σε απάντηση των ανωτέρω (α) σχετικών αιτημάτων της "Δικέφαλος 1924 ΑΕ", που αφορούν την κατασκευή του γηπέδου του αθλητικού σωματείου της ΑΕΚ σε έκταση στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, σας γνωρίζουμε ότι, η έκταση αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 ν. 3044/2002 (ΦΕΚ Α 197/2002) που τροποποίησε το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο Ν. Φιλαδέλφειας (Αθηνών) στο χώρο του Σταδίου της ΑΕΚ (…) δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητας της δασικής υπηρεσίας είτε ως προς τον έλεγχο νομιμότητας είτε ως προς την λήψη μέτρων προστασίας».

Αυτή η απάντηση είναι επιστημονικά και πολιτικά κατάπτυστη, ενώ αγγίζει τα όρια του Ποινικού Κώδικα. Ο εν λόγω κύριος γνωρίζει πολύ καλά τη δασική νομοθεσία, αλλά έδωσε μια καθ’ υπαγόρευση απάντηση, προς όφελος της εταιρίας της οικογένειας Μελισσανίδη. Ο Γ. Αμοργιανιώτης, όταν έδωσε αυτή την απάντηση στη «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», γνώριζε επίσης ότι πριν από ένα μήνα, στις 20 Φλεβάρη του 2013, είχε τεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης» για το «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού του Αθλητικού Σωματείου της  ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής» (η περιβόητη διαβούλευση κράτησε οχτώ μέρες).

Στο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης μεταξύ των άλλων αναφερόταν: «Οι πράξεις όμως αυτές εν τέλει ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (αριθμ. ΣτΕ Ολ. 1847/2008), καθώς, με βάση την απόφαση αυτή, επιχειρήθηκε ο σχεδιασμός ενός έργου, το οποίο, λόγω της φύσης και του μεγέθους του, αλλά  και των προβλεπόμενων χρήσεων, θα είχε σοβαρές  επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η προτεινόμενη διάταξη (παράγραφος 7) καταργεί όχι μόνο την περιβαλλοντική αδειοδότηση του παλαιού έργου, και τις αδειοδοτήσεις δόμησης και εκτέλεσής του, αλλά κάθε ρύθμιση του άρθρου 19 του ν.3044/2002, όπως αυτό συμπληρώθηκε από τον ν. 3207/2003». Και κατέληγε: «Οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 3044/2002, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του ν. 3207/2003, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 4042/2012 (ΦΕΚ 24 Α)καταργούνται από τότε που ισχύουν».

Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι ο Γ. Αμοργιανιώτης γνώριζε πως, σύμφωνα με το ΣτΕ, η κατασκευή του γηπέδου, λόγω της φύσης του και του όγκου του θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στο οικιστικό περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων και ότι η Δασική Υπηρεσία οφείλει να παρέμβει και να μην επιτρέψει την αποψίλωση του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, που είναι από τους λίγους πνεύμονες που απέμειναν στο πολύπαθο  Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οπως προαναφέραμε, τον περασμένο Μάρτη το ΥΠΕΚΑ έδωσε σε «δημόσια διαβούλευση» το νομοσχέδιο για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτό δεν συμπεριέλαβε το «σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης» για το γήπεδο της ΑΕΚ με την εισηγητική του έκθεση. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, στις 9 Μάη, συμπεριέλαβε τόσο το άρθρο 1 του «σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης» όσο και την εισηγητική της έκθεση! Με την ενσωμάτωση του «σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης», η κυβέρνηση υιοθετούσε καταρχάς τη θέση που διατύπωσε το ΣτΕ στις δύο προαναφερθείσες αποφάσεις του: ότι η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ θα προκαλέσει, λόγω της φύσης του και του όγκου του, μεγάλη ζημιά στο οικιστικό περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων. Αυτή η υιοθέτηση, όμως, είναι μόνο φραστική. Επιβλήθηκε από μια αδήριτη ανάγκη: η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στηριζόμενη στο άρθρο 19 του νόμου 3044/2002, όπως συμφώνησαν αρχικά ο ειδικός γραμματέας Δασών και η «Δικέφαλος 1924 ΑΕ».

Η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να αλλάξει την τακτική της. Καταργεί μεν τις ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, όμως με τις διατάξεις των άρθρων 81, 82 και του Παραρτήματος που συνοδεύει το νομοσχέδιο για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκηςεισάγεται ξανά σχεδόν αυτούσιο το σχέδιο Γρανίτσα για την κατασκευή ενός γηπέδου που δεν ανήκει στην ΑΕΚ, αλλά στην οικογένεια του «Τίγρη». Ο,τι φεύγει από την πόρτα ξαναμπαίνει από το παράθυρο!

Γιατί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέλεξε αυτή την τακτική; Δεν φοβάται πως θα ξαναϋπάρξει προσφυγή και θα κριθούν και οι νέες διατάξεις αντισυνταγματικές; Επέλεξαν αυτή την τακτική ποντάροντας στο ότι οι διαδικασίες στο ΣτΕ είναι χρονοβόρες και μέχρι να εκδικαστεί η ενδεχόμενη νέα προσφυγή κατά του αποχαρακτηρισμού τμήματος του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, η εταιρία θα προλάβει να κατασκευάσει το γήπεδο, δημιουργώντας τετελεσμένα! Αυτός είναι τώρα ο σχεδιασμός της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και του Μελισσανίδη. Ποντάρουν ακόμη στο ότι, με την τρομοκρατία που ασκείται στο λαό της Ν. Φιλαδέλφειας, δε θα είναι εύκολο να βρεθούν κάτοικοι ή περιβαλλοντική οργάνωση, που θα τολμήσουν να ασκήσουν προσφυγή κατά του δήθεν νέου σχεδίου κατασκευής του γηπέδου, όπως συνέβη παλιά με το σχέδιο Γρανίτσα.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα, όπως θέλουν να πιστεύουν.Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και εμείς τουλάχιστον (ελπίζουμε πως όχι μόνο εμείς) θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει αυτός αδιέξοδος για τους επίδοξους καταστροφείς του Αλσους.

Το σχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου, όπως αυτό καταγράφεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Νέο Ρυθμιστικό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, είναιπιο καταστροφικό για το Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Και μάλιστα, όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά για όλα τα Αλση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με το άρθρο 82, δίνεται η δυνατότητα να αποχαρακτηριστούν όχι μόνο επιπλέον 6 στρέμματα του Αλσους, αλλά επιπλέον 23,5 στρέμματα συνολικά (470 Χ 5%), συνυπολογίζοντας και τις παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι τώρα, με τις οποίες αποχαρακτηρίστηκε κάποιο κομμάτι του Αλσος. Επειδή οι επεμβάσεις που έγιναν στο Αλσος –και κρίθηκαν αντισυνταγματικές– ήταν περιορισμένες από άποψη έκτασης, νομίζουμε ότι σωστά επισημαίνουμε πως με το άρθρο 82 μπαίνουν στο στόχαστρο 23,5 στρέμματα.

Δεν είναι, όμως, μόνο το άρθρο 82. Με τις διατάξεις του Παραρτήματος VII,μπαίνει στο στόχαστρο ολόκληρο το Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, αφού μετατρέπεται σε «Μητροπολιτικό Πάρκο», όπως όλα τα Αλση και Πάρκα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, με το άρθρο 81 η κυβέρνηση φροντίζει να άρει τις αποφάσεις του 1915 και του 1934 για το κομμάτι των 6 στρεμμάτων του Αλσους που θέλει να αποχαρακτηρίσει. Με τις δύο αυτές αποφάσεις είχε κηρυχτεί αναδασωτέα ολόκληρη η έκταση των 470 στρεμμάτων του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις αποκαλύψεις μας, για να μην κατασκευαστεί  το γήπεδο αυτό, που θα είναι καταστροφικό τόσο για το περιβάλλον σε όλη την Αττική όσο και για την οικονομική ζωή της Ν. Φιλαδέλφειας. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και για το γήπεδο «του ΠΑΟ», που θέλει να κατασκευάσει στην Λ. Αλεξάνδρας ο Αλαφούζος.

Καλούμε ιδιαίτερα το λαό της Ν. Φιλαδέλφειας να ξεπεράσει το φόβο και την τρομοκρατία που ασκείται και να απόσχει μαζικά, ως πρώτη αντίδραση, από τις μεθαυριανές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (και τις ευρωεκλογές της άλλης Κυριακής).

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

4η δίκη ΣΠΦ – 39η συνεδρίαση, Τρίτη 13.5.14
Επόμενο άρθρο

Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

ΣΚΟΤ ΜΑΓΚΙ, ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΣΙΓΚΕΛ – Το μυστικό της Μέιζι

Σχετικά Αρθρα

Καμένα Πικερμίου: Το δούλεμα πάει σύνεφο (από την Περιφέρεια του Χαρδαλιά αυτή τη φορά)

Οι υπηρεσίες έκαναν έλεγχο σε άσχετη περιοχή και όχι σ' αυτή για την οποία έγινε η καταγγελία!

Περιβάλλον 7 Ιαν 2025, 20:48

Κικίλιας: Τα αντιπλημμυρικά έργα θα οδηγούσαν το κράτος σε χρεοκοπία!

Περιβάλλον 6 Δεκ 2024, 20:38

Eτσι (μας) δουλεύει ο Δήμος Ραφήνας

Περιβάλλον 30 Σεπ 2024, 07:50

Η τουριστική «βιομηχανία» σκοτώνει

Εργαζόμενοι Σαμαριάς: Η δίψα για κέρδος σκότωσε την τουρίστρια στο Φαράγγι

Οικονομία 24 Σεπ 2024, 09:23

Mη απαντήσεις, παραποιήσεις και υπεκφυγές από τη δημοτική αρχή Ραφήνας

Για το σκάνδαλο της συγκέντρωσης και επεξεργασίας των καμένων δέντρων

Περιβάλλον 22 Σεπ 2024, 19:17

Χωρίς αντιπλημμυρική προστασία: Εγκλημα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

Περιβάλλον 13 Σεπ 2024, 11:28
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη της Χρύσας Χοτζόγλου

8 Ιούλ 2025, 12:59
Εργατικά

Να νιώσουν πρέπει τη γροθιά μας και της ψυχής μας τη φωτιά – Σήμερα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Χρύσα Χοτζόγλου

19:00, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

8 Ιούλ 2025, 12:53
Διεθνή

Κόλαση στη Μπέιτ Χανούν: 5 νεκροί και τουλάχιστον 16 τραυματίες σιωναζιστές

8 Ιούλ 2025, 09:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Death, death to the IDF!

7 Ιούλ 2025, 19:49
Διεθνή

Kαι οι πύραυλοι έπιπταν ράιτ θρου…

7 Ιούλ 2025, 18:57
Διεθνή

O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του

7 Ιούλ 2025, 13:00
Κόντρες

Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς

7 Ιούλ 2025, 08:00
Πολιτική

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

7 Ιούλ 2025, 05:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

Ημέρα κατά της αλλεργίας.

1949: Εκτελείται ο φοιτητής της νομικής Παύλος Παπαμερκούριος, (“χρυσός αετός“), που ενέπνευσε τον Μίκη Θεοδωράκη για το “τραγούδι του νεκρού αδερφού“.

1949: Ανακαλύπτονται σε κρύπτη στην παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλήψεις στελεχών.

1968: Καταδίκες δώδεκα μελών της ΔΑ.

1972: Συλλαμβάνονται οι Κλάους Γίνσχκε και Ιρμγκαρντ Μέλερ (RAF).

1982: Ανοίγουν οι ελληνικές τράπεζες μετά από 45ήμερη απεργία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    17Ν
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Εφετείο 17Ν
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    ΕΛΑ
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Ποιοι είμαστε
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Επικοινωνία
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Όροι χρήσης
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Ποιοι είμαστε
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Επικοινωνία
  • Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo