Δύο χιλιάδες δεκατέσσερα.
Ορθιοι! Οχι πια στα τέσσερα.
Για όσους ενδιαφέρονται (εμείς όχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αποκλείουμε από το ιερό δικαίωμα της ενημέρωσης), αύριο κλείνει τα 83 χρόνια του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Με το ίδιο σκεπτικό συνεχίζουμε. Πόσα πράγματα μαθαίνει κανείς όταν έχει τις σωστές πηγές εξημέρωσης! Ας μοιραστούμε την είδηση μαζί σας: Τις ενδυματολογικές και διατροφικές συνήθειες του Κάρολου Παπούλια, του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου αποκάλυψε ο Παναγιώτης Ανταμς, ο ιδιοκτήτης γραφείου οικιακού προσωπικού των επωνύμων, ο οποίος έχει βοηθήσει με τις υπηρεσίες του πρωθυπουργούς, υπουρ- γούς, βουλευτές, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής», ο κ. Ανταμς είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας άνθρωπος απλός και χωρίς απαιτήσεις ο οποίος του ζήτησε μια οικιακή βοηθό από την οποία απαιτούσε τρία μόνο πράγματα: τυπική καθαριότητα, μαγείρεμα και σιδέρωμα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είναι σύμφωνα με τον κ. Ανταμς αρκετά απαιτητικός όσον αφορά στο ντύσιμό του. «Καμιά φορά συμβουλεύεται την οικιακή του βοηθό η οποία είναι Ελληνίδα, σχετικά με το ποια γραβάτα να φορέσει ή ποιο πουκάμισο του πηγαίνει καλύτερα», είπε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς έχει αδυναμία στα γεμιστά και στο παστίτσιο. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δίνει, σύμφωνα με τον κ. Ανταμς, μεγάλη σημασία στα ρούχα της γυμναστικής, ενώ έχει πολλές φόρμες. Επίσης, ακούει ροκ μουσική, ενώ η κοπέλα που έχει στο σπίτι του είναι από την Ουκρανία και έχει πει στον κ. Ανταμς ότι του αρέσει πολύ να τρώει ψητό ψάρι, σούπες και βραστά.
«Ποιος φταίει σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς. / Ποιος φταίει σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι. / Οποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί! / Οποιος χαμένος είναι, να παλέψει! / Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο» (Μπέρτολτ Μπρεχτ).
Μπορεί να περιορίστηκαν κάποιες απόλυτα κραυγαλέες πρακτικές του παρελθόντος, αλλά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της ου-τοπικής εαυτοδιοίκησης τόσο θα μας εκπλήσσουν (δυσάρεστα πάντα) εκείνοι που… ασχολούνται με τα κοινά. Σε αντίθεση μ’ εμάς (ο πληθυντικός δεν είναι της ευγενείας ούτε της Ευγενίας) τους ανεύθυνους που ιδιωτεύουμε…
Οι προεκτάσεις των παραπάνω μας έκαναν να θυμηθούμε ότι έχει και η ηλιθιότητα την πολιτική της διάσταση. Από το ενδιαφέρον βιβλίο του Carlo Cipolla με τίτλο «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας» αντιγράφουμε ορισμένα ενδεικτικά και ενδιαφέροντα στοιχεία. «Οι πέντε νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας: 1. Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία. 2. Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου. 3. Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά υφίσταται ακόμη και ζημίες. 4. Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες. 5. Ο ηλίθιος άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου. Επιπρόσθετα: Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο μέγεθος εκτιμά κάποιος ότι έχει η ανθρώπινη ανοησία, επανειλημμένα και κατ’ εξακολούθηση θα ξαφνιάζεται από το γεγονός πως άνθρωποι που κάποτε θεωρούσε λογικούς και νοήμονες αποδεικνύονται αναίσχυντα ηλίθιοι μέρα με τη μέρα, με εντεινόμενη μονοτονία, παρενοχλείται στις δραστηριότητές του από ηλίθια άτομα που εμφανίζονται ξαφνικά και απρόσμενα στα πιο ακατάλληλα μέρη και στις πιο απίθανες στιγμές (…) Η μόρφωση είναι ανεξάρτητη της πιθανότητας ηλιθιότητας. Είτε συναναστραφείς διακεκριμένα άτομα είτε αποσυρθείς στην Πολυνησία με τους κυνηγούς κεφαλών είτε κλειστείς σε μοναστήρι ή αποφασίσεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου συντροφιά με πανέμορφες και αισθησιακές γυναίκες, έχεις να αντιμετωπίσεις πάντα το ίδιο ποσοστό ηλίθιων ανθρώπων, το οποίο ποσοστό (σύμφωνα με τον πρώτο νόμο) πάντα θα υπερβαίνει τις εκτιμήσεις σου. Τέλος, οι βουλευτικές εκλογές είναι ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο για να διασφαλιστεί σταθερό το ποσοστό ηλιθίων μεταξύ των ισχυρών».
«Δεν μας χρειάζονται οι χωρικοί για να κάνουμε την επανάσταση, μα καμία επανάσταση δεν μπορεί να πετύχει αν έχει εναντίον της τους χωρικούς» (Karl Liebknecht).
Κοκκινοσκουφίτσα