♦ Αποκαλυπτήρια
Με την επιμονή της η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατάφερε να κάνει ρεζίλι τη λειτουργία του αστικού κοινοβουλευτισμού (αλλά και το κόμμα της). Πράγματι, όπως αποκαλύπτει το βίντεο από το κανάλι της Βουλής, στη Διαρκή Επιτροπή Δικαιοσύνης ένα πολύ σοβαρό (και τεράστιο σε όγκο) νομοσχέδιο ψηφιζόταν χωρίς να παρίστανται βουλευτές. Υπήρχαν μόνο τρεις: ο Ι. Κεφαλογιάννης της ΝΔ και η Θ. Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν μιλούσαν καθόλου, και η Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαμαρτυρόταν και από ένα σημείο και μετά άρχισε να λέει «όχι» στα άρθρα, χωρίς να ακούγεται ούτε ένα «ναι», διότι προφανώς Κεφαλογιάννης και Τζάκρη δεν ήθελαν να χρεωθούν προσωπικά το «ναι». Βράχος ο προεδρεύων Κ. Βιρβιδάκης διάβασε ένα προς ένα τα σχεδόν διακόσια άρθρα, χωρίς να δίνει καμιά σημασία στη διαμαρτυρόμενη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά, βέβαια, γίνονται συνέχεια. Η γνώμη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας εικάζεται, βάσει των θέσεων που παίρνουν τα κόμματα, και οι βουλευτές πάνε αλλού αντί να μείνουν στις συνεδριάσεις μόνο για να ψηφίσουν. Τουλάχιστον αφήνουν τους εισηγητές, όμως, για να λένε το «ναι», ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης λένε «κατά πλειοψηφία», που ισοδυναμεί με «όχι». Μόνο αν γίνει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας βαράει συναγερμός και τους μαζεύουν οι ομαδάρχες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έκαναν ούτε καν αυτό, αφού οι δυο βουλευτές της συμπολίτευσης δεν μιλούσαν και ο Βιρβιδάκης ψήφιζε για λογαριασμό τους!
Στο γενικότερο ξεφτιλίκι συμπράττει χρόνια και το κόμμα της και ασφαλώς το γνωρίζει η Κωνσταντοπούλου. Ακριβώς επειδή συμπράττουν όλοι, γι’ αυτό και κανένας (ούτε το κόμμα της) δεν έδωσε σημασία στη βουλευτή, η οποία συνέχισε το ντόρο με προσωπική της επιστολή προς τον Βιρβιδάκη. Ο οποίος τι έκανε; Βγήκε στο πρωινάδικο του Mega και κλαψούριζε ότι μετά την κόντρα με την Κωνσταντοπούλου, του στέλνουν απειλητικά e-mails στα οποία απειλούν τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του!
♦ Παπάρες
Ο Μιχελάκης κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι «προσπάθησε να ξεσηκώσει τους μαθητές για να κάνει pronunciamento». Ξέρει πολύ καλά, ότι pronunciamento σημαίνει διακήρυξη αμφισβήτησης μιας νόμιμης κυβέρνησης από ένα τμήμα (ένοπλο κατά κανόνα) του κρατικού μηχανισμού, το οποίο στη συνέχεια κινείται για την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας (κλασικό το παράδειγμα του Φράνκο και των Φαλαγγιτών του στην Ισπανία). Αυτό πάει να κάνει ο Τσίπρας, καλώντας τους μαθητές ή τους εργαζόμενους σε αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης;
Ο Μιχελάκης ξέρει πολύ καλά πως ο Τσίπρας ούτε ένοπλα τμήματα του κρατικού μηχανισμού ελέγχει ούτε θέλει να κάνει πραξικόπημα. Λέει αυτό που λέει κάθε αντιπολίτευση. Επειδή, λοιπόν, τα ξέρει όλ’ αυτά, ο άλλοτε μυστικοσύμβουλος του Σαμαρά ενήργησε σαν κοινός προβοκάτορας. Με στόχο όχι τον Τσίπρα (τον οποίο ενισχύει με όσα του αποδίδει), αλλά το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.
Κατά τα άλλα, ο Μιχελάκης επιβεβαιώνει με το δικό του τρόπο τη γνωστή φράση του Μαρξ για την αστική δημοκρατία, που ακόμη και στην πιο δημοκρατική μορφή της δεν είναι παρά δικτατορία της αστικής τάξης.
♦ Δεν περνάνε αυτά
«Η προωθούμενη, από το Υπουργείο Παιδείας, οριζόντια διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αποτελεί μία λανθασμένη πολιτική, η οποία θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων», ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ, που πασχίζει να το παίξει αντιπολίτευση.
Οταν ο Κουβέλης ενέκρινε (στο πλαίσιο της τρόικας εσωτερικού) τους αριθμούς των διαθεσιμοτήτων (25.000 σε τρία κύματα μέσα στο 2013) και των απολύσεων (4.000 το 2013 και 11.000 το 2014) ίσχυαν άλλα δεδομένα; Δηλαδή, αν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν γίνουν «οριζόντια», αλλά με κάποιες διαδικασίες επιλογής, θα αλλάξει τίποτα;
♦ Μπουρδολογία
Στημένη την είχε την ερώτηση ο δημοσιογράφος του Mega. Αφού πρώτα υπενθύμισε –με ακρίβεια μάλιστα– στον Τσίπρα τις προηγούμενες φορές που είχε προβλέψει πτώση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, τον ρώτησε τι εκτιμά τώρα. Και τι απάντησε ο Τσίπρας; Οτι δεν έχει… μαντικές ικανότητες και ότι «στο ερώτημα πότε θα έχουμε εκλογές είναι συνάρτηση των λαϊκών αντιδράσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, όχι μονάχα της επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ». Αρα, ο λαός φταίει που δεν αντιδρά όπως πρέπει! Αν όμως είναι έτσι, τότε οι προηγούμενες προβλέψεις Τσίπρα, που διαψεύστηκαν οικτρά, ή αποκαλύπτουν πλήρη απουσία επαφής με το λαϊκό παράγοντα (πράγμα που δεν τιμά ένα κόμμα εξουσίας) ή αποκαλύπτουν αχαλίνωτο πολιτικό καιροσκοπισμό και μπουρδολογία.
ΥΓ: «Εμείς λοιπόν δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις για το πότε θα καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση», κατέληξε ο Τσίπρας. Το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο έκανε προβλέψεις, πότε ότι η κυβέρνηση πέφτει το Δεκέμβρη και πότε ότι πέφτει το Μάρτη, πώς ακριβώς να το ερμηνεύσουμε;
♦ Σα να μην τρέχει τίποτα
«Εχουμε χίλιους δυο λόγους να επιλέξουμε το δρόμο του οργανωμένου, σχεδιασμένου, παρατεταμένου απεργιακού αγώνα», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στη (χωριστή όπως πάντα) συγκέντρωση της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη». Μόνο που αυτόν τον «παρατεταμένο απεργιακό αγώνα» αυτοί προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, ψηφίζοντας μαζί με τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ 48ωρη απεργία και εισπράττοντας τη χλεύη της μεγάλης μάζας των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, βέβαια, έβαλαν την ουρά στα σκέλια και σύρθηκαν (όπως σύρθηκαν) πίσω από την απόφαση για απεργία διάρκειας (με 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες), που αποφάσισε η τεράστια πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Σα να μην έτρεξε τίποτα. Χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση για τη στάση τους.
Δεν αρκέστηκαν, όμως, μόνο στην προσπάθεια αποτροπής της απεργίας διάρκειας. Και στη ΔΟΕ, όταν πια είχε παρθεί η απόφαση στην ΟΛΜΕ, ψήφισαν υπέρ μιας 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και μάλιστα τις μέρες που είχε αποφασίσει 48ωρη η ΑΔΕΔΥ. Εσπασαν, δηλαδή, και το απαραίτητο μέτωπο αλληλεγγύης.
♦ Ο «βλάχος» είναι πονηρός (1)
Ο Μπουτάρης προφανώς δεν ανήκει στη συνομοταξία των «βλαχοδημάρχων», γι' αυτό και ο Τσίπρας, ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη του έκανε επίσημη βίζιτα. 'Η μήπως η βίζιτα, δήθεν με θεσμικό περιεχόμενο, ήταν η έμπρακτη αυτοκριτική για το «βλαχοδήμαρχοι»;
Εν πάση περιπτώσει, ο Μπουτάρης αποδείχτηκε γάτα με πέταλα. Δεν είναι αφελής για να πιστεύει ότι στις ερχόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον στηρίξει επίσημα. Βρήκε την ευκαιρία, όμως, συναντώμενος με τον Τσίπρα, να το παίξει ανεξάρτητος και… αντιμνημονιακός. «Θέσαμε στον Πρόεδρο τον πλήρη αποκεφαλισμό και τον πλήρη ευνουχισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε με τις περικοπές των εισπράξεων από το κράτος, είτε με τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων, όχι μόνο της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας, ουσιαστικά οι δήμαρχοι έχουν απογυμνωθεί από κάθε δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο έχουν εκλεγεί», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης. Δεδομένου δε, ότι από τα χείλη του Τσίπρα δεν ακούστηκε λέξη επικριτική για τη διοίκηση Μπουτάρη, αλλά περίσσεψαν οι μύδροι κατά της συγκυβέρνησης και της «μνημονιακής» πολιτικής, ο Μπουτάρης έκανε την καλύτερη προεκλογική διαφήμιση που θα μπορούσε να κάνει.
♦ Ο «βλάχος» είναι πονηρός (2)
Ο Μπουτάρης θα διαβάσει και… Καβάφη. Σε εκδήλωση της ΜΚΟ «Οασις», η οποία θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ε, ρε, μεγαλεία), με μέγα χορηγό την… «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» (ξανά: ε, ρε, μεγαλεία). Η εν λόγω ΜΚΟ, της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι ο Μπουτάρης (όπως και του «Αρκτούρου», που τσίμπησε το πεντοχίλιαρο από τους νεοναζί και μετά το σάλο αναγκάστηκε να το επιστρέψει), είναι -όπως λέει- κέντρο απεξάρτησης εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο (όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει).
Κάποιοι, βέβαια, υποστηρίζουν (στο Indymedia για παράδειγμα) πως πρόκειται για «βιτρίνα (παράνομου) ιδιωτικού θεραπευτήριου απεξάρτησης». Δεν γνωρίζουμε αν το εν λόγω ιδιωτικό θεραπευτήριο είναι παράνομο. Αν δηλαδή έχει άδεια λειτουργίας. Ανεξάρτητα απ' αυτό, όμως, εκείνο που φαίνεται από τους ιστότοπους της ΜΚΟ και του ιδιωτικού κέντρου είναι πως έχουν το ίδιο αντικείμενο και ότι έχουν ιδρυθεί από το ίδιο πρόσωπο!
♦ Ντροπή
Στις διαμαρτυρίες που ακούγονται για βασανισμό πραγματικών αναπήρων από τις επιτροπές του ΙΚΑ, κατ’ εντολήν της συγκυβέρνησης, προσθέτουμε μια μαρτυρία για την οποία έχουμε όλα τα στοιχεία.
Υπερήλικας, 89 ετών, με μύρια προβλήματα υγείας, τυφλή εδώ και χρόνια λόγω διαβήτη, κλήθηκε να επανεξεταστεί. Υπήρξε παράκληση να την επισκεφτεί η επιτροπή στο σπίτι της, γιατί μετακινείται δύσκολα, ή έστω να της οριστεί ένα ραντεβού για να μην ταλαιπωρηθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική και για τα δύο αιτήματα. Ετσι, η ηλικιωμένη τυφλή γυναίκα μεταφέρθηκε στο χώρο εξέτασης της επιτροπής, όπου παρέμεινε επί έξι ολόκληρες ώρες, μέχρι να φτάσει η σειρά της, ενώ υπέστη επώδυνη εξέταση (με κολλύριο στα μάτια κτλ.), λες και ήταν τόσο δύσκολο να διαπιστωθεί αμέσως ότι είναι τυφλή. Η γιαγιά επέστρεψε στο σπίτι της κλαίγοντας και παρακαλώντας να πεθάνει, αν είναι να υφίσταται τέτοια βασανιστήρια. Φυσικά, ο ιατρικός της φάκελος υπήρχε και ήταν αρκετός για να πιστοποιηθεί η αναπηρία της.
Περιττεύει να πούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμό και να σημειώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με την εύρεση των τυχόν ανάπηρων «μαϊμού».