Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!
  • Εκλογική στρατηγική fabriqué en France
  • Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ
  • Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές
  • Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη
  • Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Τι περίμεναν οι χρυσοθήρες και οι υπηρέτες τους;
Περιβάλλον

Τι περίμεναν οι χρυσοθήρες και οι υπηρέτες τους;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Φεβ 2013, 00:00

Τι περίμεναν οι χρυσοθήρες, ο Μπόμπολας και οι συνεταίροι του, ότι ο λαός της Χαλκιδικής θα κάθεται με σταυρωμένα χέρια να τους βλέπει να καταστρέφουν τον τόπο του και το μέλλον των παιδιών του; Οτι θα κάνει δικαστικές προσφυγές και θα βλέπει τα δικαστήρια να τις απορρίπτουν με τον πιο προκλητικό τρόπο; Οτι θα διαδηλώνει ειρηνικά και θα τρώει χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ;

Οσο για εκείνους που έσπευσαν να καταγγείλουν τη μαχητική ενέργεια ενάντια στο παράνομο (πρόστιμα έχει βάλει η Πολεοδομία) εργοτάξιο στις Σκουριές (ΣΥΡΙΖΑ, Περισσός, ΓΣΕΕ, ακόμα και το ΚΚΕμ-λ) δεν μας εξέπληξαν. Πάντοτε ήταν ενάντια στη δίκαιη λαϊκή αντιβία. Και βέβαια, το λαό της περιοχής δεν τον ρώτησαν πριν βγάλουν τις ρυπαρές ανακοινώσεις τους. Πάντοτε κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
 
Οσο για μας, εκτός από τη δεδομένη αλληλεγγύη μας σ’ αυτόν τον άνισο αγώνα, επανερχόμαστε με την αποκάλυψη μιας ακόμα σκανδαλώδους και παράνομης (από άποψη αστικής νομιμότητας) παρέμβασης του ελληνικού κράτους υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», που δείχνει πόσο δίκαιος και κοινωνικά νόμιμος είναι ο αγώνας ενάντια στους σύγχρονους χρυσοθήρες, όποια μέσα κι αν χρησιμοποιεί.
 
Ο Δένδιας ξαμόλυσε τους πραιτοριανούς του να επιβάλουν καθεστώς τρομοκρατίας στην Ιερισσό και τα γύρω χωριά. Αύριο, με τη συγκέντρωσή τους στη Μεγάλη Παναγιά, οι Χαλκιδικιώτες θα δώσουν την πρώτη απάντησή τους στους ένστολους κουκουλοφόρους και τ’ αφεντικά τους. Ο αγώνας συνεχίζεται.

 

Ακόμα και ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο άλλαξαν παράνομα
 
Σήμερα, φέρνουμε στο φως άλλη μια σκανδαλώδη παρασκηνιακή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπέρ της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σηφουνάκη πριν από περίπου ένα χρόνο.
 
Με την παρέμβασή του αυτή (που θυμίζει την παρέμβαση του υφυπουργού της κυβέρνησης Σημίτη Χ. Πάχτα, στις αρχές του 2004, όταν αποχαρακτήριζε το δάσος του Βατοπεδίου), ο Ν. Σηφουνάκης ακύρωσε το ρόλο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στην έκδοση της Εγκρισης Δόμησης. Ο χρόνος κατά τον οποίο εκδηλώθηκε η ωμή παρέμβαση Σηφουνάκη (Μάρτης-Απρίλης του 2012) δείχνει ότι στόχος του ήταν να βοηθήσει την «Ελληνικός Χρυσός», που προσπαθούσε να παρακάμψει τον έλεγχο της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ή του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στη Χαλκιδική για την «έκδοση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΓΟΚ για την κατασκευή των κτιρίων του εργοστασίου εμπλουτισμού στη θέση Σκουριές». Σ’ αυτή την επιδίωξη της «Ελληνικός Χρυσός» έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για «άποψη» της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου (βλέπε «Κόντρα», αρ. φύλλου 706, 3.11.2012, σελ. 9).
 
Με την παρέμβασή του αυτή, που παραβίασε κάθε έννοια (αστικής) νομιμότητας, ο Ν. Σηφουνάκης προσέφερε ακόμη a priori βοήθεια και σε όλους τους καπιταλιστές που θα σπεύσουν, στo πλαίσιo του Fast Track, να κατασκευάσουν Ειδικά Κτίρια, δεδομένου ότι θα παρακάμπτεται ο έλεγχος από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής προκειμένου να χορηγηθεί η Εγκριση Δόμησης. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
 
Μέχρι τις 25 Νοέμβρη του 2011, που δημοσιεύτηκε ο νόμος 4030/2011, για να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια Ειδικών Κτιρίων απαιτούνταν έλεγχος από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Με το νόμο αυτό η έκδοση οικοδομικής άδειας χωρίστηκε σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η Εγκριση της Δόμησης και το δεύτερο στάδιο είναι η έκδοση της Αδειας Δόμησης. Το πρώτο στάδιο είναι το κύριο στάδιο στη διαδικασία της έκδοσης Αδειας Δόμησης, γιατί περιλαμβάνει τον ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Μετά το νόμο 4030/2011, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη «Διαδικασία έντυπης υποβολής Εγκρισης Δόμησης και Αδειας Δόμησης», η οποία υπογράφεται από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Α. Γιαννίτση και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκη (ΦΕΚ 251Β/13.2.2012).
 
Στις 9 Απρίλη του 2012, δημοσιεύτηκε ο νόμος 4067/2012 για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΦΕΚ 79 Α/9.4.2012). Στις 2 Μάη του 2012 κυκλοφόρησε το ΦΕΚ 99Α/27.4.2012, στο οποίο ο Ν. Σηφουνάκη εισήγαγε παράνομη διόρθωση του άρθρου 29 του νόμου 4067/2012. Επειδή παρακολουθούσαμε όλες τις εξελίξεις, προκειμένου να ανακαλύπτουμε τις διαρκείς σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» (ρυθμίσεις που μόνο σε μια Μπανανία μπορεί κανείς να συναντήσει), γνωρίζαμε τους νόμους 4030/2011 και 4067/2012 και την ΚΥΑ των Γιαννίτση-Σηφουνάκη. Αγνοούσαμε, όμως, το σκανδαλώδες ΦΕΚ 99Α/27.4.2012, έργο του Σηφουνάκη, που είχε συνεργούς στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
 
Αυτό δεν συνέβαινε μόνο μ’ εμάς, αλλά –όπως διαπιστώσαμε– και με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου Χαλκιδικής και της Πολεοδομίας Αρναίας. Ας αρχίσουμε από τους τελευταίους. Η «Ελληνικός Χρυσός», με έγγραφό της προς την Πολεοδομία Αρναίας στις 10 Σεπτέμβρη του 2012, ισχυρίστηκε ότι η «επένδυσή της» δεν υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 4030/2011, άρθρο 21, επομένως δεν απαιτείται προέλεγχος από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ή το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και γι’ αυτό αποσύρει το φάκελο που είχε υποβάλει. Ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Αρναίας Κ. Βογιατζής απέστειλε στις 14 Σεπτέμβρη του 2012 έγγραφο προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στο οποίο μεταξύ των άλλων ζητούσε: «Παρακαλούμε να μας απαντήσετε εάν είναι προαπαιτούμενο δικαιολογητικό για την υποβολή αίτησης έγκρισης δόμησης η έγκριση από ΕΠΑΕ για την ανέγερση βιομηχανικών μεταλλευτικών υποδομών και εμπίπτει ή όχι στις κατηγορίες του άρθρου 21 του νόμου 4030/2011, για την συγκεκριμένη περίπτωση». Αγνούσε, λοιπόν, και η Πολεοδομία Αρναίας το ΦΕΚ 99Α, με τη σκανδαλώδη και παράνομη παρέμβαση Σηφουνάκη.
 
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης απάντησε στον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Αρναίας στις 18 Δεκέμβρη του 2012 ως εξής: «Εχουμε την άποψη ότι απαιτείται η έγκριση του ΣΑ (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) σύμφωνα με την περίπτωση ε’ της παρ. 1 της Απόφασης 7533/12 (ΦΕΚ 251Β/13. 2.2012)». Και αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες, λοιπόν, μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζαν για το ΦΕΚ 99Α του 2012, γι’ αυτό επικαλούνται την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Γιαννίτση-Σηφουνάκη, η οποία ως προς το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο είχε καταργηθεί!
 
Μετά απ’ αυτή τη μακροσκελή –αλλά αναγκαία– εισαγωγή, ας δούμε σε τι ακριβώς συνίσταται η σκανδαλώδης και παράνομη (παράνομη ακόμη και με το δικό τους Δίκαιο) παρέμβαση του Ν. Σηφουνάκη υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», συμφερόντων Μπόμπολα και σίας.
 
Κανένας, ούτε υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (στις αρμοδιότητες της οποίας είναι και η χορήγηση της άδειας δημοσίευσης σε ΦΕΚ των νόμων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή) δεν έχει το δικαίωμα να δίνει έγκριση σε υπουργούς να αλλάζουν ψηφισμένες διατάξεις νόμων, μέσω δημοσίευσης ΦΕΚ «διορθώσεως σφαλμάτων».
 
Για το θέμα αυτό επικοινωνήσαμε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής και με νομικούς της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Τους γνωστοποιήσαμε την παράνομη παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ν. Σηφουνάκη και τους καλέσαμε να πάρουν θέση και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Οι πρώτοι μας δήλωσαν αναρμοδιότητα και μας παρέπεμψαν στην κυβέρνηση και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ οι δεύτεροι επιφυλάχτηκαν να ερευνήσουν το ζήτημα και να μας απαντήσουν τις επόμενες μέρες! Προφανώς, αντιλήφθηκαν ότι πιάσαμε τον Ν. Σηφουνάκη και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης της κυβερνητικής περιόδου Λ. Παπαδήμου «με τη γίδα στην πλάτη» και θέλησαν να κερδίσουν χρόνο, για να δουν με ποιο τρόπο θα μεθοδεύσουν το ζήτημα και τι απάντηση θα δώσουν, αφού η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης είναι καθ’ ύλην αρμόδια.
 
Οπως έχουμε ξαναγράψει, η «Ελληνικός Χρυσός» επειγόταν να χτίσει μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών και ασκούσε πιέσεις στους υπηρεσιακούς παράγοντες να της ανάψουν άρον-άρον και χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας το πράσινο φως, προβάλλοντας κατά καιρούς διάφορα επιχειρήματα. Μετά το Σεπτέμβρη του 2012 πρόβαλε δημόσια τον ισχυρισμό, ότι δεν χρειάζεται προέγκριση από τo Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής προκειμένου να εκδοθεί η Εγκριση Δόμησης. Δεν γνωρίζουμε από πότε τα στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός» έμαθαν για την παράνομη παρέμβαση Σηφουνάκη. Αυτό μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει, ότι ο Σηφουνάκης είχε πλήρη επίγνωση ότι ενεργούσε παράνομα και ότι εκείνη τη στιγμή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της «Ελληνικός Χρυσός».
 
Ο Σηφουνάκης στις 13 Φλεβάρη του 2012 υπέγραψε (μαζί με τον Γιαννίτση) την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη «Διαδικασία έντυπης υποβολής Εγκρισης Δόμησης και Αδειας Δόμησης». Γνώριζε, λοιπόν, πολύ καλά ότι «για την χορήγηση Εγκρισης Δόμησης υποβάλλονται… τα δικαιολογητικά που απαιτούνται: … ε. Εγκρίσεις άλλων φορέων ή υπηρεσιών σχετικά με την λειτουργικότητα και τις κτιριοδομικές ή άλλες απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων, όπως προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και ιδίως έγκριση του αρμόδιου ΣΑ».
 
Ενώ, λοιπόν, ο ίδιος είχε υπογράψει ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία για τη χορήγηση Εγκρισης Δόμησης απαιτείται και προέγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, στις 29 Μάρτη του 2012 (μετά από μόλις 44 μέρες) κατέθεσε τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό», με την οποία καταργούσε την προέγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τη χορήγηση Εγκρισης Δόμησης. Η τροπολογία, την οποία ο Ν. Σηφουνάκης χαρακτήρισε «νομοτεχνική βελτίωση-συμπλήρωση», ήταν η εξής: «Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 4030/2011 μετά τις λέξεις “διοικητικών οργάνων” προστίθεται η φράση “εκτός της γνωμοδότησης του Συμβουλίου ή του ΣΧΟΠ Αιγαίου”».
 
Τι οδήγησε τον Σηφουνάκη να καταργήσει (χωρίς καν να μπει στον κόπο να εξηγήσει για ποιους λόγους) μια πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη, χωρίς να την αφήσει να λειτουργήσει για ένα ικανό χρονικό διάστημα με σκοπό να φανούν τα θετικά ή αρνητικά της; Οι λόγοι είναι προφανείς. Η «Ελληνικός Χρυσός» αντιμετώπιζε προβλήματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ο Σηφουνάκης, ως αρμόδιος υπουργός της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, προσέφερε στον Μπόμπολα και τους συνεταίρους του ένα ακόμη «δωράκι», για να μπορέσει η εταιρία τους να βγάλει την οικοδομική άδεια με διαδικασία Fast Track και να εξορμήσει για την καταστροφή του δάσους των Σκουριών.
 
Οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν εναντιώθηκαν σ’ αυτή την τροπολογία του Σηφουνάκη. Στις ομιλίες τους κανείς δεν έκανε την παραμικρή νύξη σ’ αυτή. Περιορίστηκαν στην καταψήφισή της. Η συζήτηση του νομοσχεδίου και η κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο ψήφισή του ολοκληρώθηκαν σε δύο συνεδριάσεις στις 29 Μάρτη του 2012, μία πρωινή και μία απογευματινή. Στις 3 Απρίλη του 2012 το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολο και πήρε τον αριθμό 4067. Ομως, στον ψηφισμένο νόμο δεν συμπεριλήφθηκε η τροπολογία του Σηφουνάκη.
 
Μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων κατ’ άρθρο, η αρμόδια Διεύθυνση της Βουλής τυπώνει το κείμενο όπως διαμορφώθηκε και το μοιράζει σε όλους τους βουλευτές και στους υπουργούς. Ετσι, ο Ν. Σηφουνάκης και οι σύμβουλοί του γνώριζαν πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του ότι η τροπολογία δεν συμπεριλήφθηκε. Ομως, δεν ήγειρε κανένα ζήτημα στις 3 Απρίλη του 2012, όταν το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του. Ο Σηφουνάκης ήγειρε ζήτημα για άλλη διάταξη, γεγονός που προκάλεσε την οργή βουλευτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποσύρει την προσθήκη, γιατί αυτό απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής.
 
Είναι προφανές ότι ο Σηφουνάκης έκανε τον ψόφιο κοριό, για να μη βάλει ψύλλους στ’ αυτιά βουλευτών της αντιπολίτευσης κι αρχίσει κάποια συζήτηση από την οποία κινδύνευε να αποκαλυφθεί ότι η εν λόγω τροπολογία ήταν «φωτογραφική» για να εξυπηρετήσει άμεσα την «Ελληνικός Χρυσός» και στη συνέχεια άλλες αποικιοκρατικού τύπου «επενδύσεις». Αποφάσισε να κάνει τη δουλειά στη ζούλα, χωρίς να το πάρει κανένας χαμπάρι. Μετά από αρκετές μέρες, λοιπόν, με το πρόσχημα της διόρθωσης σφαλμάτων (και με τη συγκατάθεση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης), έστειλε νέο κείμενο στις υπηρεσίες του ΦΕΚ και εκδόθηκε το ΦΕΚ 99Α/27.4.2013 (δημοσιεύτηκε στις 2.5.2013), με το οποίο άλλαξε ουσιαστικά διάταξη ψηφισμένου στο σύνολό του νόμου!
 
Επί της ουσίας η παρέμβαση αυτή είναι σκανδαλώδης, διότι αποτελεί «φωτογραφική» διάταξη για να εξυπηρετηθεί η «Ελληνικός Χρυσός» με την παράκαμψη των αρμόδιων κρατικών οργάνων στη Χαλκιδική. Είναι, όμως, και παράνομη η παρέμβαση, γιατί η διόρθωση σφαλμάτων είναι διαδικασία που προβλέπεται ρητά από το νόμο 3469/2006, άρθρο 16 παράγραφος 4, που αναφέρει: «Η διόρθωση σφαλμάτων περιορίζεται αποκλειστικώς σε γραφικά ή λογιστικά σφάλματα».
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι όχι μόνο ο Ν. Σηφουνάκης αλλά και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, οι νομικοί της οποίας χειρίστηκαν τον Απρίλη του 2012 την υπόθεση αυτή φέρουν σοβαρές ευθύνες. Η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει το ΦΕΚ 99Α/27.4.2012.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑυξάνεται το ωράριο – Πετσοκόβονται οι δαπάνες
Επόμενο άρθρο Οι δουλειές (με φούντες) του μεσιέ Φρανσουά Ολάντ

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
Εργατικά

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 13:46
Κόντρες

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

16 Φεβ 2026, 13:39
Διεθνή

Σιωναζιστικές φυλακές: Βασανισμός παλαιστίνιων κρατούμενων σε ζωντανή μετάδοση

Κίνδυνος για τη ζωή του Αμπντουλάχ Αλ-Μπαργούτι

16 Φεβ 2026, 10:12
Πολιτισμός

«Δεν πειράζει… όλα για την Παλαιστίνη»: Η ψυχή της Γάζας σ’ ένα τραγούδι

16 Φεβ 2026, 08:30
Παιδεία

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο»: Ούτε ένας διευθυντής Λυκείου και εκπαιδευτικός της τάξης

Μόνο πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, φροντιστηριάδες, διώκτες εκπαιδευτικών

16 Φεβ 2026, 07:46
Εργατικά

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

16 Φεβ 2026, 05:31
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

Γκάμπια: Ημέρα ανεξαρτησίας (1965).

Ισραήλ: Ημέρα μητέρας.

1884: Η αστυνομία καταστρέφει στη Μόσχα όλα τα αντίτυπα του βιβλίου “Αυτά που πιστεύω” του Λέοντος Τολστόι.

1961: Συλλαμβάνεται σε αντιπυρηνική διαδήλωση στο Λονδίνο ο 89χρονος Μπέρτραντ Ράσελ ως ταραχοποιός και φυλακίζεται για μία εβδομάδα.

1991: Βόμβα του IRA σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, ένας νεκρός και σαράντα τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo