♦ Βάστα με να σε βαστώ
Μισή σελίδα αφιέρωσε ο «Ριζοσπάστης» της 4.4.07 στη σύσκεψη της ΓΣΕΕ για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα. Για τη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ, όμως, που έγινε την ίδια μέρα, δεν έγραψε λέξη. Κι ας είχε μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι το ΤΕΑΔΥ είναι ευθύνης της ΑΔΕΔΥ. Γιατί; Γιατί η ιστορία του ΤΕΑΔΥ κάνει τζιζ, αφού ένας από τους πέντε εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ στο ΤΕΑΔΥ είναι συνδικαλιστής του Περισσού και ψήφισε και αυτός, όπως και όλοι οι άλλοι υπέρ του απατεωνίστικου δομημένου ομόλογου. Τι να πει, λοιπόν, ο Περισσός; Να φτύσει την ΑΔΕΔΥ, θα φτύσει τα μούτρα του. Ακολουθεί, λοιπόν, το δόγμα «βάστα με να σε βαστώ, ν’ ανεβούμε το βουνό». Οταν πρόκειται για βρομιές σε βάρος των εργαζόμενων, που τις έχουν κάνει όλοι μαζί, ο Περισσός ξέρει να τιμά την εργατοπατερική αλληλεγγύη. Αν τη βρομιά την είχαν κάνει μόνο οι άλλοι, θα είχαν σηκωθεί τα καταγγελτικά φλάμπουρα.
♦ «Την πατήσαμε»
Παίρνοντας το πιο αθώο ύφος μας, ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο του Περισσού στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκη: Μα καλά, εσείς που φωνάζετε «όχι στο χρηματιστηριακό τζόγο», πώς ψηφίσατε στο ΤΕΑΔΥ υπέρ της αγοράς δομημένου ομολόγου, που εξ ορισμού έχει υψηλό ρίσκο; «Την πατήσαμε», ήταν η αφοπλιστική του απάντηση. Τόσο απλά! Ελα όμως που εμάς δεν μας αρέσουν τα απλά και τα εύκολα. Αν «την πατήσανε», τότε υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και στην πλευρά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και τη δικιά τους. Το ίδιο ακριβώς δεν λέει η κυβέρνηση για τα δικά της στελέχη («ανίδεες διοικήσεις»); Σ’ αυτή την περίπτωση, μια ταξική συνδικαλιστική δύναμη βγαίνει και δίνει ανοιχτά εξηγήσεις στους εργαζόμενους και τιμωρεί τον εκπρόσωπό της που «την πάτησε». Οχι μόνο δεν το κάνουν αυτό, αλλά προσφέρουν πολιτική κάλυψη και στην υπόλοιπη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Σ’ αυτή την περίπτωση δύο τινά μπορούμε να σκεφτούμε. Πρώτο, ότι ο εκπρόσωπος του Περισσού στο ΔΣ του ΤΕΑΔΥ δεν ενήργησε ατομικά, αλλά μετά από συνεννόηση με την παράταξή του. Δεύτερο, ότι δεν «την πάτησαν» καθόλου, γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν «την πατάς». ‘Η παίζεις στο χρηματιστηριακό τζόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή όχι. Επομένως, νομιμοποιούμαστε να ρωτήσουμε: ποιο ακριβώς ήταν το τίμημα του «πατήματος»;
♦ Η σταύρωση του Σάββα και κάποιες… απορίες
Παραβιάζοντας ελαφρώς το χρονικό της χριστιανικής μυθολογίας, ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος κάρφωσε τον συνάδελφό του Σ. Τσιτουρίδη στο σταυρό του μαρτυρίου Μεγάλη Τετάρτη. Πώς; Παραιτώντας από ραδιοφώνου τον διοικητή του νοσοκομείου της Κορίνθου, που πήρε το ταμείο του νοσοκομείου και το «έπαιξε» σε ομόλογα, χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΔΣ. Ο διοικητής πήγε αρχικά να γλιτώσει το «σουτ» με τη μέθοδο Σάββα, υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο δεν ζημιώθηκε. Πλην όμως ο Γιαννόπουλος το είχε πάρει απόφαση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την επικοινωνιακή ευκαιρία που του δόθηκε και δεν έκανε πίσω. Στο κάτω-κάτω, σιγά τη στελεχάρα. Ενας επαρχιώτης πολιτευτάκος ήταν ο τύπος και δεν υπήρχε πρόβλημα στο να τον ξεφορτωθεί ο πολιτικός του προϊστάμενος.
Εμείς, όμως, μόνιμα αμφισβητίες, μείναμε με καναδυό απορίες. Πώς του ήρθε του διοικητή του νοσοκομείου να πάρει το ταμείο και να το τοποθετήσει σε ομόλογο στο Λονδίνο; Ετσι, με το αζημίωτο το έκανε; Διότι τη δικαιολογία του διοικητή («δεν κέρδισε, αλλά και δεν ζημιώθηκε το νοσοκομείο») δεν την τρώνε ούτε… κατσίκες που έχουν εκπαιδευτεί να μασάνε ταραμά. Την έψαξε αυτή την πλευρά ο υφυπουργός Γιαννόπουλος; Οχι βέβαια. Υποχρεώνοντας τον διοικητή σε παραίτηση ουσιαστικά κουκούλωσε το σκανδαλάκι. Κανονικά, θα έπρεπε να τον θέσει σε διαθεσιμότητα, να διατάξει ΕΔΕ και ταυτόχρονα να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Η δεύτερη απορία είναι πιο σοβαρή: θα δεήσει ο υφυπουργός Γιαννόπουλος να δώσει απάντηση στις τεκμηριωμένες καταγγελίες που έχουν γίνει από τις στήλες της «Κ» για τις κομπίνες με τις αδειοδοτήσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων; Εδώ σε θέλω, κυρ-Θανάση. Γιατί οι παράνομες αδειοδοτήσεις γίνονται στην «αυλή» σου και εμπλέκεσαι έμμεσα και άμεσα.
♦ Κουκούλωμα
Εντάξει, το καταλαβαίνουμε πως η Ντόρα και ο Μεϊμαράκης βρήκαν την ευκαιρία να καρφώσουν τον Ρουσόπουλο (που τους κάθεται στο λαιμό καθώς έχει καταφέρει, αν και «εκ μεταγραφής», να συγκεντρώσει τόση εξουσία στα χέρια του και να είναι ο μόνος υπουργός με έδρα το Μαξίμου και καθημερινή επικοινωνία με τον Καραμανλή). Η απορία μας είναι άλλη. Αυτή η επιτροπή επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων τι ακριβώς θα κάνει; Ρητορικά, βέβαια, χρησιμοποιούμε τη λέξη «απορία». Είναι σαφής ο ρόλος του οργάνου που προτείνουν: να κουκουλώνει πιο αποτελεσματικά τα σκάνδαλα που ξεσπούν. Πώς; Προσεγγίζοντας εκείνους που ελέγχουν την ενημέρωση. Δηλαδή τους βαρόνους των μίντια ή «νταβατζήδες» (για να θυμηθούμε τη διάλεκτο Μπαϊρακτάρη, που ουδείς πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλάει).
♦ Αχόρταγοι
Την ίδια στιγμή που προβλέπουν συνέχιση της προκλητικής κερδοφορίας τους (αύξηση καθαρών κερδών κατά 25% το χρόνο προβλέπει η Eurobank για το χρονικό διάστημα 2007-9, μέση ετήσια αύξηση 24% προβλέπει η Πειραιώς μέχρι το 2010), οι τραπεζίτες ζητούν «άρση των εμποδίων που στρεβλώνουν την οικονομία», όπως οι «καθυστερήσεις στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» και η «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας».
♦ Επιστήμονες και φραπελιά
Ουδέν πρόβλημα για το ΕΣΡ από τις εκπομπές της Δρούζα για τις φραπελιές. Και γιατί παρακαλώ; Διότι σ’ αυτές πήραν μέρος και επιστήμονες! Η υποκρισία εδώ περισσεύει, αν αναλογιστούμε ότι το ΕΣΡ πήρε απόφαση να κλείσει το ραδιοσταθμό BEST, επειδή ο Ψαριανός έριξε μερικά μπινελίκια στους δεσποτάδες. Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι γεγονός ότι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Κρεμαστινός είχαν συμμετάσχει στις εκπομπές της Δρούζα. Το έκαναν γιατί πληρώθηκαν για την εμφανισή τους ή απλώς για προβολή (που κι αυτή δεν στερείται οικονομικού υπόβαθρου); Οποια κι αν είναι η απάντηση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
♦ Και σ’ ανώτερα
Και επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτός από επικεφαλής εισαγγελέας της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μπορεί η δεύτερη θέση να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όμως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι ο Δημητράκης είναι βιονικός και μπορεί να τα καταλάβει όλα. Εμείς πάντα το λέγαμε ότι αυτό το παιδί θα πάει μπροστά, διότι έχει μεγάλο ταλέντο στο παρασκήνιο και τις δημόσιες σχέσεις. Εδώ είχε καταφέρει να μοστράρει ως πρώτη μούρη επί ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν πάντοτε καραμπινάτος δεξιός. Από τότε που βγήκαν οι δικοί του δεν τον κρατάει τίποτα. Εμείς ένα ερώτημα θέλουμε να του θέσουμε: Είσαι σίγουρος, Δημήτρη, ότι κανένα κρυφό κασετόφωνο δεν έχει καταγράψει εκείνες τις συζητήσεις σου με δημοσιογράφους, στις οποίες κατηγορούσες τον Διώτη ότι ξέχασε πως είναι εισαγγελέας και ενεργεί σαν μπάτσος, έχοντας εγκατασταθεί στη ΓΑΔΑ; Πάντως, μια χαρά σε βόλεψε το γραφείο του Διώτη. Αλήθεια, έκανες καμιά ανακαίνιση ή τ’ άφησες όπως το βρήκες;
♦ Συμβαίνουν και… αλλαχού
Κι εμείς οι αφελείς που νομίζαμε ότι λαμόγια και λαμογιές υπάρχουν μόνο στη βαλκανική μας γειτονιά. Ετσι δεν προσπαθούν να μας πείσουν οι προπαγανδιστές του αναπτυγμένου καπιταλισμού (περισσότερο οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού), αγνοώντας τα σκάνδαλα που ξεσπούν από καιρό εις καιρό στις μητροπόλεις του ιμπεριαλισμού; «Εσφαλα, ζητώ συγγνώμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, γνωστό «γεράκι» της διοίκησης Μπους και θεωρητικός της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ. Τι έκανε ο Πολ; Είχε μια γκομενίτσα και έδωσε εντολή να της αυξήσουν το μισθό στα 200 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Αλλά, με ένα mea culpa καθάρισε.
► «Ούτε για το “Σαμίνα Εξπρές” είχε ευθύνη η τότε κυβέρνηση Σημίτη, ούτε για το “Sea Diamond” έχει καμία ευθύνη σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή». Συνεπής στο καθήκον του ο Πρετεντεράκος δίνει «γραμμή» από το «Βήμα», την… εφημερίδα του λαού.
♦ Κατόπιν εορτής και ενοχής
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της χρηματιστηριακής εταιρίας «Ακρόπολις» οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 4 Απρίλη. «Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πλουτοκρατία ληστεύουν τα Ταμεία – Ούτε ευρώ στον “τζόγο” – Δώστε πίσω τα κλεμμένα», έγραφε το πανό που κρέμασαν. Καλή η προπαγάνδα, αλλά χρειάζεται και λίγη τσίπα. Πριν κάνουν τέτοιες προπαγανδιστικές κινήσεις, δε νομίζουν ότι πρέπει να εξηγήσουν στους εργαζόμενους το λόγο για τον οποίο (και) ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΤΕΑΔΥ δεχόταν να ενημερώνει το ΔΣ ο Πρινιωτάκης της «Ακροπόλεως» (δηλαδή ένας εκπρόσωπος του χρηματιστηριακού τζόγου έγινε αποδεκτός ως σύμβουλος επενδύσεων του Ταμείου) και γιατί υπερψήφισε την αγορά του τζογαδόρικου-κομπιναδόρικου ομόλογου; ‘Η μήπως με προπαγανδιστικές κινήσεις σαν αυτή τη συμβολική κατάληψη θέλουν να κρύψουν αυτό ακριβώς το γεγονός;
♦ Αμάρτησε για το γαμπρό του
«Οπωσδήποτε οι διοικήσεις των Ταμείων φταίνε. Το ερώτημα είναι ποιος τοποθέτησε τις διοικήσεις των Ταμείων και ποιος τις ελέγχει. Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας», δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Αλφα» ο Μιλτιάδης Εβερτ. Παραφράζοντας τίτλο του παλιού ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, θα λέγαμε «αμάρτησα για το γαμπρό μου». Πονηρός ο Εβερτ ξέρει πως όσο το σκάνδαλο παραμένει στην επικαιρότητα και η κυβέρνηση επιλέγει την μη αποτελεσματική αμυντική στάση («δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», «δεν υπάρχει γενικό σκάνδαλο», «για μεμονωμένες περιπτώσεις φταίνε αποκλειστικά οι διοικήσεις των Ταμείων») τόσο τα βέλη θα αγγίζουν το γαμπρό του, υφυπουργό Πέτρο Δούκα, που ήταν αυτός που εξέδιδε τα δομημένα ομόλογα.
Στη συνέντευξη Τύπου, με την οποία ο Αλογοσκούφης έβαλε μπροστά τη διαδικασία κουκουλώματος, ενώ δεν παρέλειψε να καλύψει τον Τσιτουρίδη, άφησε εντελώς ακάλυπτο τον υφυπουργό του Π. Δούκα, δηλώνοντας ότι ο ίδιος (δηλαδή ο Αλογοσκούφης) ουδέποτε αναμίχθηκε στην έκδοση των δομημένων ομολόγων και ουδέποτε υπέγραψε την έκδοσή τους (άρα, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Δούκας). Μάλιστα, δεν είχε μαζί του στη συνέντευξη Τύπου τον υφυπουργό του, όπως συνηθίζεται κάθε φορά που θα θιγούν ζητήματα συναρμοδιότητας. Αν σκεφτούμε δε, ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη προσδιορίστηκε με θέμα «Ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2007» (άσχετα αν οι πάντες γνώριζαν ότι το θέμα των Ταμείων θα τη μονοπωλούσε), θα έπρεπε να έχει μαζί του όλους τους υφυπουργούς (Δούκα, Φώλια, Μπέζα), όπως έχει κάνει σε όλες τις ανάλογες συνεντεύξεις Τύπου στο παρελθόν. Ετσι, είχε όλη την άνεση να τον αδειάσει, απαντώντας στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, χωρίς ο Δούκας να είναι εκεί και να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ανέλαβε, λοιπόν, να καθαρίσει για πάρτη του γαμπρού ο «μπαμπάς». Κατά τον Εβερτ, πολιτικά αποτελεσματική θα ήταν μόνο μια επιλογή αποδιοπομπαίων τράγων. Και βέβαια, επειδή ουδέποτε θα ήθελε να δει το γαμπρό του σ’ αυτή τη θέση, υποδεικνύει ευθέως τον Τσιτουρίδη. Συνηθισμένα πράγματα στη λειτουργία των αστικών κομμάτων, στα οποία ανθούν οι κλίκες, τα «λόμπι» και το «ο θάνατός σου η ζωή μου».
♦ Σφαγή για τα μάτια του τζόγου
«Τα δομημένα ομόλογα είναι που τιμολογήθηκαν με αισχροκερδείς τιμές και έρευνα πραγματική σε τράπεζες δε γίνεται. Γίνεται μόνο σε χρηματιστηριακές». Αυτά που έγιναν από κάποιες χρηματιστηριακές εταιρίες είναι πταίσματα μπροστά στις αισχροκερδείς τιμολογήσεις και στην απόκρυψη των κινδύνων που έχουν κάνει αυτοί που πούλησαν τα ομόλογα, που είναι είτε ξένες τράπεζες είτε ελληνικές. Αλλωστε, «οι χρηματιστηριακές ούτε το 0,5% της αγοράς δεν έχουν».
Η δήλωση έγινε από τον πρόεδρο του συνδικάτου των χρηματιστηριακών εταιριών (ΣΜΕΧΑ) Αλ. Μωραϊτάκη και είναι δηλωτική του άγριου καυγά που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Προσπαθώντας να ελέγξει το σκάνδαλο η κυβέρνηση στριμώχνει τις χρηματιστηριακές, που είναι ο αδύναμος κρίκος του κυκλώματος, και αφήνει στο απυρόβλητο τις πανίσχυρες τράπεζες, οι οποίες είναι αυτές που αναλάμβαναν την έκδοση των δομημένων ομολόγων και τα πλασάριζαν, με ενδιάμεσους τους χρηματιστές που έπαιρναν το μικρότερο μέρος της λείας, στα κορόιδα-πελάτες των ασφαλιστικών ταμείων (που ήταν «ψημένα» για την αγορά χάρη σε παρασκηνιακές κυβερνητικές εντολές).
♦ Vertigo (1)
Εχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα τα κυβερνητικά στελέχη. Ειδικά ο Αλογοσκούφης αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι εντελώς πρωτάρης στη διαχείριση πολιτικών κρίσεων σαν κι αυτή που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων. Προσέξτε εκπληκτικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργείου του στις 13 Απρίλη:
«Αναφορικά με πρωτοσέλιδο παραπλανητικό τίτλο απογευματινής εφημερίδας, που αποδίδει στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη την έκφραση “Ας πρόσεχαν τα Ταμεία”, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Ουδέποτε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης χρησιμοποίησε την έκφραση που του αποδίδεται στον τίτλο της εφημερίδας. Η χρησιμοποίηση παραπλανητικών τίτλων για πολιτικές σκοπιμότητες δεν βοηθά στην έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης”».
Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα απέδωσε με απόλυτη ακρίβεια το νόημα των όσων είχε πει την προηγούμενη μέρα ο Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου. Τι είπε; Οτι το κράτος δεν είναι σύμβουλος επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων και ότι οι επενδύσεις σε χρηματιστηριακά προϊόντα πάντοτε εμπεριέχουν ρίσκο. Τι σημαίνει αυτό; Ας πρόσεχαν τα Ταμεία! Αντί, λοιπόν, να το βουλώσει, κάνοντας –κατά το κοινώς λεγόμενο- τον κουτό (κάπως αλλιώς το λέμε, αλλά άντε να μην το γράψουμε), έβγαλε ανακοίνωση, προσφέροντας νέο υλικό στον αντιπολιτευτικό λόγο.
♦ Vertigo (2)
Ακόμη πιο εκπληκτική είναι μια απόφαση που (κατ’ εντολήν Αλογοσκούφη) πήρε ο Τσιτουρίδης. Ιδού η σχετική ανακοίνωση:
«Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββας Τσιτουρίδης διέταξε σήμερα τη διενέργεια ειδικού ελέγχου σε όλους του εποπτευόμενους από το Υπουργείο Aπασχόλησης Ασφαλιστικούς Φορείς, με αντικείμενο την εκτίμηση της εύλογης αξίας αγοράς σύνθετων ομολόγων ελληνικού δημοσίου και τραπεζών που αγοράστηκαν από τους ανωτέρω φορείς έως και σήμερα. Ο έλεγχος θα διεξαχθεί από ομάδα εξειδικευμένων ελεγκτικών εταιριών που θα επιλεγούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας την προσεχή εβδομάδα. Ο έλεγχος αυτός είναι ανεξάρτητος και επιπρόσθετος των επί μέρους ερευνών και ελέγχων που αυτονόητα πραγματοποιούν ή οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για τα θέματα αυτά».
Αφού -σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Αλογοσκούφης-Τσιτουρίδης- η κυβέρνηση δεν είναι σύμβουλος των Ταμείων, τα οποία αυτοδιοικούνται και αποφασίζουν με τα ΔΣ τους τις επενδύσεις που θα κάνουν (ο κυβερνητικός έλεγχος -λένε- περιορίζεται μόνο στο να μην υπερβαίνουν το 23% που δικαιούνται να τοποθετούν σε χρηματιστηριακά προϊόντα), με ποιο δικαίωμα διατάζει αυτό τον έλεγχο ο Τσιτουρίδης; Αν έχει το δικαίωμα ελέγχου (άρα και την υποχρέωση), γιατί τον κάνει τώρα, κατόπιν εορτής, και δεν τον έκανε προληπτικά, για να προστατεύσει τις «ανίδεες διοικήσεις» από τους «άπληστους χρηματιστές» (λόγια του Αλογοσκούφη, μην το ξεχνάμε); Τι θα εισφέρει ο εκ των υστέρων έλεγχος, παράλληλα με τους άλλους ελέγχους που (υποτίθεται ότι) γίνονται;
ΥΓ: Το παραδάκι που θα εισπράξουν οι εταιρίες ορκωτών λογιστών θα το πληρώσει το υπουργείο ή τα Ταμεία;