Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την κατάθεση του κ. Γκότση, ιδιοκτήτη του ημιυπόγειου διαμερίσματος στην Πάτμου 51, το οποίο για κάμποσα χρόνια νοίκιαζε ο Κανάς με το όνομα Γεώργιος Σπύρου. Από το περιεχόμενο της κατάθεσής του έγινε σαφές γιατί δεν τον χρησιμοποίησαν ως μάρτυρα, μολονότι είχε ανακριθεί από την Αντιτρομοκρατική.
Ο άνθρωπος δεν δέχτηκε να παίξει το παιχνίδι τους και να γίνει ψευδομάρτυρας. Η κατάθεσή του διαψεύδει ουσιαστικά τις καταθέσεις των Σιώζου – Πομώνη, που προσφέρθηκαν να καταθέσουν για την «ύποπτη συμπεριφορά» του Κανά.
Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο δικαστήριο δεν δέχτηκε να καλέσει τον κ. Γκότση, μολονότι και τότε τον πρότεινε η υπεράσπιση Κανά.
Τι κατέθεσε ο κ. Γκότσης; Οτι νοίκιασε το διαμέρισμα σε άνθρωπο που του δήλωσε ότι ονομάζεται Γεώργιος Χρήστου, χωρίς να του ζητήσει ταυτότητα, ούτε καν αριθμό ταυτότητας ή ΑΦΜ. Του πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια. Κάποτε αργούσε, κάποτε του έδινε και τέσσερα προκαταβολικά. Η διαχειρίστρια (μακαρίτισσα πλέον) του έλεγε γι’ αυτόν τα καλύτερα λόγια. Ότι ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος που πλήρωνε κανονικά τα κοινόχρηστα και δεν δημιουργούσε προβλήματα. Ο ίδιος επισκέφτηκε κάμποσες φορές το διαμέρισμα και δεν διαπίστωσε τίποτα το ύποπτο. Ο ενοικιαστής κάποια στιγμή έβαψε το διαμέρισμα και τον φώναξε να το δει, επειδή είχε αλλάξει το χρώμα.
Γύρω στα 1987, για ένα χρόνο του είχε ζητήσει να φύγει, επειδή ήθελε να το πουλήσει. Δεν κατάφερε να το πουλήσει και ο ενοικιαστής τον βρήκε και του ζήτησε να το νοικιάσει, επειδή δεν του άρεσε εκεί που έμενε στο μεταξύ, ενώ το συγκεκριμένο διαμέρισμα ήταν φωτεινό και του άρεσε. Πράγματι, ο ενοικιαστής ξανανοίκιασε το διαμέρισμα και το κράτησε μέχρι περίπου το 1992, οπότε του είπε ότι θέλει να φύγει για να παντρευτεί και δεν θέλει να κατοικήσει σε ημιυπόγειο, αλλά σε ένα διαμέρισμα με μπαλκόνι. Στο εξωτερικό κουδούνι του διαμερίσματος έγραφε το όνομα Γιώργος Σπύρου.
Στις ερωτήσεις των δικαστών ο κ. Γκότσης απάντησε με σαφήνεια, γιατί δεν είχε τίποτα να κρύψει. Και από τις απαντήσεις προέκυψε η εικόνα ενός ανθρώπου που νοίκιασε ένα φτηνό διαμέρισμα, χωρίς η εν γένει συμπεριφορά του να προκαλεί την παραμικρή υποψία ή έστω ερωτηματικό. Αυτά είχε καταθέσει και στους ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής, που τον επισκέφτηκαν κάμποσες φορές προσπαθώντας να τον βάλουν στο κόλπο.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε το λόγο και έκανε την εξής παρατήρηση: «Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι αστυνομικοί τον επισκέφτηκαν 10 μέρες πριν του πάρουν κατάθεση, άρα γύρω στις 15 Μάη του 2002. Η Κυριακίδου φέρεται να έχει προσέλθει αυθορμήτως και να έχει δώσει την πρώτη κατάθεσή της στις 23 Μάη. Πώς, λοιπόν, ήξεραν οι αστυνομικοί τουλάχιστον μια βδομάδα πριν και ρωτούσαν τον μάρτυρα για τον ενοικιαστή του διαμερίσματός του και του έδειχναν φωτογραφίες του Κανά; Ρωτάω εσάς –είπε με νόημα, απευθυνόμενος προς τους δικαστές- μήπως δεν κατάλαβα καλά εγώ».
«Ζεματισμένος» ο πρόεδρος ξαναρώτησε τον μάρτυρα αν θυμάται καλά ότι τον επισκέφτηκαν 10 μέρες πριν την κατάθεσή του και ο κ. Γκότσης απάντησε κατηγορηματικά πως θυμάται πολύ καλά.
Ξαναπαίρνοντας το λόγο ο Χρ. Τσιγαρίδας είπε: «Επειδή, λοιπόν, πολύ καλά κατάλαβα εγώ και καταλάβατε και εσείς, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Κυριακίδου σας είπε ψέματα. Οτι είναι μια κατευθυνόμενη κατασκευασμένη μάρτυρας».
Αν θυμηθούμε ότι τον μάρτυρα Καϊμάκη τον είχαν επισκεφτεί τουλάχιστον δυο μήνες πριν την υποτιθέμενη κατάθεση Κυριακίδου, έχουμε μια δεύτερη απόδειξη για το ότι Κυριακίδου, Διώτης και Αντιτρομοκρατική λένε ψέματα.
Από τις ερωτήσεις που έκανε ο Κανάς στον μάρτυρα αποκαλύφτηκε ότι ο Κανάς γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στην πολυκατοικία, γνώριζε τους περισσότερους ενοίκους, τι δουλειά έκαναν, που είχαν μαγαζί κ.λπ., γνώριζε ακόμα και συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ ο κ. Γκότσης δεν ήξερε σχεδόν κανένα, πλην της διαχειρίστριας, πράγμα λογικό, αφού έμενε αλλού και δεν επισκεπτόταν την πολυκατοικία. Εκείνο που αποδείχτηκε ήταν πως ο Κανάς δεν ήταν κάποιος που κρυβόταν και δεν έκανε σχέσεις με την πολυκατοικία. Το αντίθετο.
Χάσαμε τον Πουλλακίδα STOP! Ο πρόεδρος διάβασε στο δικαστήριο απαντητικό έγγραφο του Α.Τ. Νεμέας, τόπου καταγωγής του Βασίλη Πουλλακίδα, σύμφωνα με το οποίο ο περιώνυμος μπάτσος, φίλος της Κυριακίδου όπως έχει καταγγελθεί, έχει αποταχθεί από την ΕΛΑΣ και δεν έχει δηλώσει διεύθυνση κατοικίας. Κοτζάμ αστυνομία και δεν μπορεί να βρει έναν πρώην υπάλληλό της! Οποιος θέλει μπορεί να το πιστέψει…
Αμέσως μετά παραλίγο να πάθουμε «κόλπο». Εμφανίστηκε ένας υπέργηρος άνθρωπος, άνω των 80 ετών, του οποίου δεν συγκρατήσαμε το όνομα, που διατηρούσε περίπτερο στη Λιοσίων, κοντά στο Δημαρχείο, όπου το 1986 είχε γίνει μια έκρηξη από τον ΕΛΑ.
Ο άνθρωπος αυτός τότε είχε καταθέσει ότι είδε κάποιον που τηλεφώνησε από το περίπτερό του κοιτώντας το Δημαρχείο και είπε «έχουν ακόμα φως πάνω». Στον Ζερβομπεάκο που τον κάλεσε κατέθεσε ότι άμα ξαναδεί αυτό το πρόσωπο μπορεί και να το γνωρίσει. Όταν τον ρώτησαν να περιγράψει το πρόσωπο αυτό, έδειξε τον Αγαπίου και είπε «να, σαν τον κύριο». Και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να δείξει τον Αγαπίου; Κοντός, μελαχροινός!! Αντί, λοιπόν, να δείξουν συγκατάβαση για τον παππού, που τα ‘χε και λίγο χαμένα, άρχισαν να τον ρωτάνε και να τον μπερδεύουν περισσότερο. Και τι αποδείχτηκε; Οτι ο παππούς το 1986 περιέγραφε έναν τριαντάρη με πλούσια κατσαρά μαλλιά (καμιά σχέση με το σουλούπι του Αγαπίου, βέβαια). Τώρα, λέει «πενήντα-πενήντα» ότι μοιάζει, αλλά δεν μπορεί να δει και καλά από απόσταση τριών μέτρων, γιατί έχει πάθει και ένα εγκεφαλικό και δεν καλοβλέπει!
Η εφέτης Χυτήρογλου ήταν αυτή που έβαλε τέλος στο θέμα, βγάζοντας από τον μάρτυρα πρώτο ότι καθημερινά έβλεπε πολύ κόσμο με τα ίδια χαρακτηριστικά στο περίπτερό του και επομένως δεν μπορεί να έχει συγκρατήσει χαρακτηριστικά μετά από 18 χρόνια και δεύτερο ότι δεν έβλεπε καλά τον Αγαπίου από τη θέση που καθόταν!
Κοντολογίς, ο παππούς απλά είπε ότι θυμόταν έναν κοντό, μελαχροινό σαν τον Αγαπίου και σαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλους. Ετσι, αναγκάστηκαν να τον ξεπροβοδίσουν με καλοσύνη και συμπάθεια, καθώς ο… παραλίγο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακες.
Και φτάσαμε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Βεντούρη-Παπαγρηγοράκη, η οποία ξεκίνησε με ένα λογύδριο του Βεντούρη, που περιλάμβανε ενημέρωση ότι του… ανέβηκε το ζάχαρο, προσωπική επίθεση στον Κούγια (που ήταν απών) και μια δήλωση: «Εγώ τον κάθε δεσμό μου τον θεωρώ ιερό, γιατί έψαχνα προκειμένου να ικανοποιήσω την φυσική μου αποστολή, την αναπαραγωγή του είδους. Σεβάστηκα όλους τους δεσμούς μου, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα έτερα ήμισυ»!!!
Ακολούθησε ένα θέαμα άθλιο, που απαξίωνε την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Ο Βεντούρης επιθετικός, σατραπικός, υβριστικός, προσπαθούσε να απαξιώσει την Παπαγρηγοράκη, αποκαλώντας την «ψεύτρα» και φωνάζοντάς της πότε «δεν ντρέπεσαι μωρή» και πότε «φίλα σταυρό, να σε κάψει η Παναγία;».
Η Παπαγρηγοράκη, ήρεμη στην αρχή, οργισμένη αργότερα, διέψευδε τον Βεντούρη, έπαιρνε το ευαγγέλιο και το φιλούσε, του φώναζε ότι την έδερνε και επιβεβαίωνε ότι τον άκουγε να σκευωρεί με την Κυριακίδου. Ο Βεντούρης, με θεατρινίστικο τρόπο, προσπαθούσε να αποδείξει ότι η Παπαγρηγοράκη είναι κομμάτι μιας σκευωρίας σε βάρος του, επειδή είναι ψυχικά διαταραγμένο άτομο.
Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά με την επανέναρξη η κατάσταση δεν άλλαξε καθόλου. Συνεχίστηκε ένας καυγάς δυο ανθρώπων που ο ένας διέψευδε και έβριζε τον άλλο. Πρωτοστατούσε ο Βεντούρης, ο οποίος με τη σατράπικη συμπεριφορά του προσπαθούσε να «ψαρώσει» την Παπαγρηγοράκη, γνωρίζοντας ότι αυτή τον φοβάται. Ετσι, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση για άλλη μέρα.
Ακολούθησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της Ρ. Λογοθέτη με τον Βεντούρη. Η κ. Λογοθέτη επανέλαβε αυτά που της είχε πει η Παπαγρηγοράκη για τις σχέσεις Βεντούρη-Κυριακίδου. Ο Βεντούρης προσπάθησε να την διαψεύσει, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε απαγορεύσει στην Παπαγρηγοράκη να πηγαίνει στο μαγαζί της Λογοθέτη και του πρώην συζύγου της, γιατί «είναι κακοί άνθρωποι», πλην όμως η Λογοθέτη επέμεινε και δήλωσε ότι μπορεί να φέρει πολλούς μάρτυρες που να βεβαιώσουν ότι η Παπαγρηγοράκη πήγαινε στο μαγαζί της. Εξαλλος ο Βεντούρης δεν την άφηνε να μιλήσει, αποκαλώντας την ψευδομάρτυρα, και ο πρόεδρος διέκοψε και πάλι την εξέταση.
Η παράσταση συνεχίστηκε με την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των Κυριακίδου-Βεντούρη. Αντικείμενο της εξέτασης ήταν τα ονόματα που υποτίθεται ότι είχε πει η Κυριακίδου στον Βεντούρη ως μέλη του ΕΛΑ και ειδικά το όνομα του Χρ. Τσιγαρίδα. Ο Βεντούρης επέμεινε ότι η Κυριακίδου του είπε και το όνομα Τσιγαρίδας και η Κυριακίδου εμφάνισε μια πιο βελτιωμένη εκδοχή των ισχυρισμών της, σύμφωνα με την οποία διάβασε στο «Βήμα» δημοσίευμα για «νησί των εκρηκτικών», σκέφτηκε την Κάλυμνο και εξέφρασε κάποιες υποψίες ότι μπορεί ο Τσιγαρίδας να μύησε τον Κανά στον ΕΛΑ, αλλά ο Βεντούρης δεν κατάλαβε καλά τι του είχε πει.
Η Κυριακίδου ρωτήθηκε από δικαστή αν είχε οποιαδήποτε συνάντηση με τον εισαγγελέα Διώτη ή την Αστυνομία, πριν την κατάθεσή της στις 23.5.2002. Απάντησε αρνητικά. Ο πρόεδρος ζήτησε τη γνώμη της Κυριακίδου για το πώς οι ιδιοκτήτες πλησιάστηκαν από την Αστυνομία πριν τη δική της κατάθεση και αυτή τη φορά είχε έτοιμη την απάντηση. Οτι και τον Κανά και την ίδια τους παρακολουθούσε η Αστυνομία χρόνια πριν αυτή πάει στον Διώτη!
Εκεί που η Κυριακίδου άρχισε κυριολεκτικά να παραμιλάει ήταν όταν η εφέτης Χυτήρογλου τη ρώτησε πώς ήξερε το όνομα Σπύρου και το ανέφερε στην Αστυνομία, αφού δηλώνει πως βρήκε το διαμέρισμα της Πάτμου από μια απόδειξη της ΕΥΔΑΠ που ήταν στο όνομα Γκότσης (του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος). Στην αρχή έλεγε ότι το έμαθε μετά την ενέργεια στον Περισσό, όταν όμως η εφέτης της επεσήμανε ότι η ενέργεια στον Περισσό έγινε δυο χρόνια αφότου ο Κανάς είχε εγκαταλείψει το διαμέρισμα, ισχυρίστηκε ότι το έμαθε από τη διαχειρίστρια. Δεν μπορούσε, όμως, να απαντήσει πότε επισκέφτηκε τη διαχειρίστρια. «Δεν μου τα λέτε καλά, επιμένω», ήταν η απάντηση της εφέτη, που συνέχισε να τη σφυροκοπά με ερωτήσεις στις οποίες δεν μπορούσε να απαντήσει.
Νέες αντιφάσεις στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Συνοδινού. Της θύμισε ότι η ίδια έχει δηλώσει πως είχε επισκεφτεί πολύ πριν το διαμέρισμα. Γιατί, λοιπόν, λέει ότι έμαθε το επίθετο Σπύρου από τη διαχειρίστρια, όταν θα το είχε δει στο κουδούνι; Δεν έγραφε τίποτα το κουδούνι, ήταν η απάντηση της Κυριακίδου, που διαψεύδεται από τον ιδιοκτήτη Γκότση, που το πρωί κατέθεσε ότι το κουδούνι έγραφε όνομα «Γιώργος Σπύρου». Καταλαβαίνοντας τη γκάφα της η Κυριακίδου ξεφούρνισε νέο «στοιχείο». Οτι για να ψαρέψει την ιδιοκτήτρια και να μάθει το ψεύτικο όνομα του Κανά της έδειξε μια φωτογραφία του! Την έχετε; ρώτησε ο συνήγορος. Οχι, αλλά μπορώ να σας τη φέρω, απάντησε κατά το συνήθειο της η Κυριακίδου.
Φινάλε με κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Κυριακίδου-Λογοθέτη. Η Κυριακίδου, σε έξαλλη κατάσταση, δήλωσε ότι δεν θέλει καμιά κουβέντα με τη Λογοθέτη, η οποία ήταν ψύχραιμη και ζήτησε την άδεια να υποβάλλει ερωτήσεις στην Κυριακίδου. Η Κυριακίδου αρνήθηκε ότι έχουν συναντηθεί και συνομιλήσει ποτέ, όμως η κ. Λογοθέτη ανέφερε περιστατικά και λεπτομέρειες που η Κυριακίδου δεν μπορούσε να διαψεύσει, γι’ αυτό και κατέφυγε στα «δε θυμάμαι».
Η θλιβερή παράσταση έκλεισε με την Κυριακίδου να απομακρύνεται βιαίως από την αίθουσα, κατ’ εντολή του προέδρου, ουρλιάζοντας και βρίζοντας τον Χρήστο Τσιγαρίδα. Του ζήτησε το λόγο γιατί την αποκάλεσε υποκείμενο και ο Τσιγαρίδας οργισμένος γύρισε και της είπε: «Αυτό σε πείραξε ή το ότι έγινες καταδότρια;». Εκεί άρχισε ένα υβρεολόγια κατά Τσιγαρίδα, που ανάγκασε τον πρόεδρο να διατάξει τη βίαιη απομάκρυνσή της από την αίθουσα.
Στη συνέχεια, ο χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε το λόγο και έκανε ένα σχόλιο. Θύμισε ότι δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που αποκάλυψαν πως η Αστυνομία συνεργαζόταν με την Κυριακίδου πολύ πριν την κατάθεσή της, αλλά και το γεγονός ότι το 2000 την έστειλαν να μου πάρει λόγια. Το κατάλαβα από το ότι με ρωτούσε για πράγματα που δεν είναι σε θέση να ξέρει. Και βέβαια, δεν είμαι βλάκας για να μου πάρει λόγια η Κυριακίδου. Αυτό όμως αποδεικνύει ότι συνεργαζόταν με την αστυνομία πολύ καιρό πριν. Εγώ σας ρωτάω το εξής. Αν η Αστυνομία παρακολουθούσε τον Κανά χρόνια πριν, όπως λέει η Κυριακίδου, και ήξερε τα διαμερίσματα και αυτά ήταν γιάφκες, δεν θα μπούκαρε η Αστυνομία να βρει και τα υλικά και να τελειώσει η ιστορία; Αρα, τίποτα απολύτως δεν ήξερε η Αστυνομία και για τα σπίτια έμαθε από την Κυριακίδου, που κυνηγούσε τον Κανά και δέχτηκε να παίξει αυτό το ρόλο.
Κι ενώ ο Χρ. Τσιγαρίδας έθετε το δικαστήριο μπροστά σε ένα καταλυτικό δίλημμα, στηρίζοντας στην ουσία την υπερασπιστική γραμμή Κανά, ο τελευταίος επιδόθηκε και πάλι στο γνωστό υβρεολόγιο, χωρίς να έχει συναίσθηση τι ζημιά κάνει στον εαυτό του και στους συγκατηγορούμενούς του.