Την παράδοση των Κομισάριων, που δεν διακρίνονται για το πολιτικό τους τακτ, συνέχισε ο Ζακ Μπαρό, αποκαλύπτοντας σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα τη μυστική ατζέντα των συνομιλιών (και συμφωνιών;) με τον Κ. Χατζηδάκη για το μέλλον της Ολυμπιακής.
«Μόνο μια λύση τύπου Sabena θα επιτρέψει στην Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετά με τους “κύκλους” στον ελληνικό ουρανό, αρκεί η κυβέρνηση να τρέξει και να εργαστεί με την Κομισιόν, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των νησιών», δήλωσε ο Επίτροπος, βάζοντας φωτιά στα τόπια. Γιατί ο πολύς κόσμος μπορεί να μην το γνωρίζει, οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βελγική Sabena ήταν ένας κολοσσός με 12.000 εργαζόμενους και όταν έκλεισε απολύθηκαν περισσότεροι από τους μισούς. Ενα δίμηνο μετά ιδρύθηκε η ιδιωτική Brussels Airlines, με τη συμμετοχή ιδωτικών κεφαλαίων και του βελγικού κράτους, η οποία έχει λιγότερο από το μισό του τζίρου της Sabena, ενώ η υπόλοιπη πίτα μοιράστηκε σε άλλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η χαμηλού κόστους Virgin, η οποία γιγαντώθηκε χάρη στο κενό που άφησε το κλείσιμο της Sabena.
Οσο για τους εργαζόμενους, ο Μπαρό υπήρξε αρκούντως κυνικός. Αφού τους χαρακτήρισε «θύματα της ακινησίας του παρελθόντος», μας ενημέρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση έχουν δικαίωμα αποζημίωσης (!), όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων: χορήγηση βοήθειας και κοινωνικές ενισχύσεις, στο μέτρο που δε θίγεται ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων και επιτρέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες»!
Σαν έτοιμοι από καιρό οι υπουργοί, που μέχρι εκείνη τη στιγμή διαβεβαίωναν ότι «κανείς εργαζόμενος δε θα χάσει τη δουλειά του», γύρισαν την πλάκα. Ο Χατζηδάκης ανέλαβε να εξηγήσει από ραδιοφώνου το νόημα των δηλώσεων Μπαρό: «Οσοι εργαζόμενοι δεν απορροφηθούν από την καινούργια εταιρία (σ.σ. άρα πάει περίπατο η «δέσμευση» ότι κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του) είτε θα ακολουθήσουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου (!), όπως στον ΟΤΕ, και από εκεί και πέρα θα ληφθεί μέριμνα για όσους θέλουν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα».
Και ο Ρουσόπουλος, που ρωτήθηκε στο press room πώς συμβιβάζονται οι «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης με τις δηλώσεις Μπαρό, απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος: «Πρώτο θέμα, έχει αναφερθεί μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι η εθελουσία έξοδος. Δεύτερο θέμα, όπως είναι οι μετατάξεις. Τρίτο θέμα, όπως είναι οι απορροφήσεις στη νέα εταιρία. Τέταρτο θέμα, όπως είναι το ζήτημα των συμβασιούχων και η αντιμετώπισή του. Ακόμα και στο ζήτημα των εργαζομένων, λοιπόν, βλέπει κάποιος ότι δεν είναι μια υπόθεση που εξαντλείται σε ένα ζήτημα, σε ένα θέμα. Οι εργαζόμενοι, ως γενικός τίτλος, ναι. Αλλά, άλλη είναι η τύχη του εργαζόμενου ο οποίος θα επιθυμήσει να φύγει με την εθελουσία έξοδο, άλλη αυτού ο οποίος θα μεταταγεί και άλλη αυτού που θα πάει στη νέα εταιρία».